-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūziški kino eksperimentai sužibės tarp vamzdžių ir garvežių detalių

Paskutinis 2012 m. „Žiemos ekranų“ kino įvykis Vilniuje šįvakar bus paskirtas kino bandymams. 19 val. Energetikos ir technikos muziejuje startuos eksperimentinio prancūziško kino programa „L‘Abominable“.
Eksperimentiniai filmai
Eksperimentiniai filmai / "Žiemos ekranų" nuotr.

Virš 1 val. truksiančio seanso metu tarp vamzdžių ir garvežių detalių bus parodyti 7 Paryžiaus eksperimentinio kino studijoje „L‘Abominable“ sukurti trumpametražiai filmai. Tai aktyviausių šios laboratorijos narių filmai, sineastų kūrybinės paieškos bei kino juostos savybių tyrinėjimai. Visi filmai bus rodomi iš 16 mm kino juostos.

„Kino juosta tampa vis didesne retenybe. Tam įtakos turi ir neseniai įvykęs kino juostas gaminančios kompanijos „Kodak“ bankrotas. Jaučiantiems silpnybę kino projektorių traškesiui ir juostos vaizdo kokybei – tai beveik pasaulio pabaiga“, – sako „Žiemos ekranų“ kuratorė Austė Zdančiūtė.

Anot renginio bendraautorės Viktorijos Antonovič, efektus, kuriuos labai paprasta išgauti naudojant kino juostą, ne visada paprasta sukurti naudojant skaitmeninį formatą, be to, skiriasi kokybė ir darbo pobūdis. Ši dabar jau kone pogrindinė kino gamybos technologija Prancūzijoje neblogai išvystyta – apie abstrakčius, vizualius, eksperimentinius kino bandymus pasakojama jau darželyje.

„Apie eksperimentinį kiną Lietuvoje dar kalbėta mažai, meno mokyklose bandoma užsiminti apie eksperimentinio kino istoriją, tačiau itin svarbu matyti ir pavyzdžių. Netradiciniam kinui buvo pasirinkta ir netradicinė erdvė. Tikimės, kad pramonę menantis muziejus bus puiki aplinka atsiskleisti tokio pobūdžio kinui bei padės įsijausti į eksperimentinę atmosferą“, – teigia V. Antonovič.

Programoje – nespalvotos kelionės, keisti susitikimai, taki atmintis, poezija, Paryžius... Rinkinys buvo sudarytas kelių Paryžiaus filmininkų iniciatyva iš laboratorijoje „L‘Abominable“ dienos šviesą išvydusių juostų. Jų kopijas kūrėjai sutiko leisti naudoti švietėjiškiems tikslams ir taip palaikyti panašiu principu veikiančias kitas laboratorijas.

Paryžiuje įsikūrusios „L‘Abominable“ laboratorijos veikė „pasidaryk pats“ principu.  Čia buvo išryškinta, perdirbta, sumontuota daugiau nei 250 eksperimentinių filmų. Deja, po penkiolikos metų veiklos naujasis patalpų šeimininkas laboratoriją drastiškai uždarė. Šiuo metu laborantų kompanija ieško naujos erdvės.

Renginį organizuoja festivalis „Žiemos ekranai“, eksperimentinio kino kolektyvas „Super 8 Picnic in Hand“ ir „Tree LAB“ laboratorija. Veiksmas vyksta nuo 19 val. Energetikos ir technikos muziejuje (Rinktinės g. 2, Vilnius). Renginys nemokamas. Atvyksiančius organizatoriai vaišins arbata ir kava.

Daugiau informacijos: www.ziemosekranai.lt ir www.super8picnic.wordpress.com

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius