Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 09

Europos krepšinio čempionų iki 20 metų trenerį Kazį Maksvytį gimtieji Darbėnai pasitiko su dūdų orkestru ir Kretingos rajono Garbės piliečio vardu

Darbėniškiai savo kraštietį Europos krepšinio čempionų iki 20 metų trenerį Kazį Maksvytį pasitiko ne tik su pučiamųjų orkestru, ąžuolo vainiku, progine austa juosta ir lietuviška duona. Šia proga suorganizavę ir vaikinų krepšinio turnyrą, bendruomenės tarybos nariai niekaip K.Maksvyčio neįstengė įkalbėti, kad šis turnyras būtų pavadintas jo vardu.
Lietuvos U20 krepšinio rinktinės trenerio Kazio Maskvyčio sutiktuvės Darbėnuose
Lietuvos U20 krepšinio rinktinės trenerio Kazio Maskvyčio sutiktuvės Darbėnuose / Jovitos Benetytės nuotr.
Temos: 2 Kretinga Darbėnai

„Yra už mane daug labiau nusipelniusių žmonių, kurių vardais galėtume pavadinti turnyrus. Neatsisakau padėti šito krašto krepšininkams – pasižadu juos pagloboti ir labai džiaugiuosi šiandien stadione matydamas tiek daug jaunų žmonių. Šitiek jų net mano mokykliniais laikais nebuvo. Mano svajonė yra matyti kuo daugiau sportuojančio, o ne laiką Darbėnų aikštėje leidžiančio jaunimo. Ir galbūt šis krepšinio turnyras būtų puiki to pradžia. Tačiau jį pavadinti mano vardu – dar gerokai per anksti“, – tokio bendruomenės pasiūlymo kuklinosi K.Maksvytis.

Turnyras taps tradicinis

„Jeigu nori muštis – lazdą rasi, jei nori švęsti – progą irgi rasi“, – sakė rajono tarybos bei Darbėnų bendruomenės tarybos narė Jūratė Laučiūtė, pasidžiaugusi, kad šįkart proga pasveikinti K.Maksvytį – ne tokia jau ir maža.
Prisiminusi, kaip pernai spontaniškai ir smagiai darbėniškių buvo gimtinėje sutiktas K.Maksvytis, kurio tąkart treniruota rinktinė pelnė Pasaulio jaunimo čempionato auksą, J.Laučiūtė drauge su kitais bendruomenės tarybos nariais nusprendė šįkart garsų trenerį pagerbti ne įspūdingu sutikimu, bet susitikimu.

Gražiai sutapo, kad kaip tik Darbėnų jaunimas parodė iniciatyvą, jog būtų surengtas gatvės krepšinio turnyras „3x3“– šį norą ir ryžosi įgyvendinti Darbėnų bendruomenės tarybos pirmininkas Rimantas Benetis bei sporto entuziastas Audrius Ruikis, saviškių pavadintas turnyro širdimi ir šerdimi.

Krepšinio turnyro idėją pasveikino ir K.Maksvytis, kurio vadovaujamos komandos laimėjimai paskatino Darbėnuose susidomėjimą krepšiniu.

„Tikiuosi, kad šis krepšinio turnyras, tegu ir ne Kazio Maksvyčio taurei laimėti, Darbėnuose bus tradicinis, tačiau vien tai, kad žaidėjai turi galimybę pabendrauti su garsiuoju treneriu, išgirsti jo komentarus, jiems yra didelė garbė. Šįkart azarto rungtynėms suteikia ir tai, jog tuo pat metu vyksta Londono olimpinės žaidynės, kur dalyvauja ir mūsų šalies rinktinė“, – kalbėjo A.Ruikis.

Turnyre panoro dalyvauti dešimt vyrų komandų, iš kurių trys – jaunimo amžiaus grupėje.

R.Benečio manymu, krepšinio turnyras galėtų tapti ne tik tradicinis, bet ir kasmet – vis masiškesnis: „Jame galėtų dalyvauti ir ne tik darbėniškiai – galbūt čia panorės atvykti ir krepšinio mėgėjai iš kitų rajono gyvenviečių.“

Puoselėja bendruomeniškumą

R.Benetis pasakojo viešėdamas Italijoje turėjęs galimybę dalyvauti vienos gyvenvietės duonos šventėje, kuri jį pakerėjo kaimynišku bendruomeniškumu. Pamatytas pavyzdys jį įkvėpė daugiau bendruomeniškų renginių suorganizuoti ir Darbėnuose.

„Ir šįkart susitikimą su Kaziu surengėme niekieno neprašydami paramos – patys darbėniškiai pagelbėjo kas kuo galėjo, – kalbėjo Darbėnų bendruomenės pirmininkas. – Ir šįkart bendruomenės taryboje nutarėme, kad surengsime ne tik krepšinio turnyrą, bet ir visus, ne tik rėmėjus ar kviestinius svečius, pakviesime prie bendro stalo – kad visi turėtų progos pabendrauti su Kaziu Maksvyčiu.“

Gimtinėn su šeima sugrįžusį K.Maksvytį darbėniškiai pasveikino ne tik su jo rinktinės pergale – dar prieš tai jam Kretingos rajono taryba suteikė jam rajono Garbės piliečio vardą.

„Bediskutuodami bendruomenės taryboje, visi pajutome: kalbame apie tą patį – norime ne tik kultūros darbuotojų, seniūnijos ar mokyklos suorganizuotų švenčių, bet ir mūsų, bendruomenės, švenčių. Jose dalyvauja ir Darbėnuose esančių įstaigų darbuotojai, tačiau ne kaip oficialūs asmenys, o kaip bendruomenės žmonės,- teigė J.Laučiūtė. – Kitus kritikuoti lengviausia – gerai žinome, ką kiekviena įstaiga neva privalėtų daryti. O kam laukti, kol kažkas kažką mums padarys? Imkimės darbo patys – juk bendruomenės misija yra pastebėti žmogų, jam padėti.“

Titulas įpareigoja

Gimtinėn su šeima sugrįžusį K.Maksvytį darbėniškiai pasveikino ne tik su jo treniruotos jaunimo rinktinės pergale – dar prieš tai jam Kretingos rajono taryba, Darbėnų seniūnijos pasiūlymu, suteikė Kretingos rajono Garbės piliečio vardą.

„Nesitikėjau to. Girdėjau, kad buvo kilusios diskusijos dėl mano kandidatūros, tačiau labai džiaugiuosi, jog man buvo suteiktas Garbės piliečio vardas. Jis mane dar labiau įpareigoja savam kraštui. Nors ir negyvenu čia, bet stengiuosi garsinti jo vardą ir jį tinkamai reprezentuoti“, – kalbėjo K.Maksvytis, kuris darbėniškiams sakė niekuomet nesigėdijęs to, kad kilo iš Darbėnų, – tą patį jis daryti paragino ir kitus.

„Kai po pergalės girdžiu skambant Lietuvos himną, pro akis prabėga Lietuvos vaizdai. Ir tarp jų daugiausiai – prisiminimų iš Darbėnų“, – sakė K.Maksvytis, kurio laukia ir dar vienos iškilmės. Jam bus oficialiai įteiktas pažymėjimas, liudijantis Garbės piliečio vardo suteikimo faktą.

„Kaziukas buvo klasės lyderis – jis yra visų klasės susitikimų iniciatorius ir siela, nėra vasaros, kad jis, grįžęs į Darbėnus, neaplankytų savo klasės auklėtojos. Jis visada buvo malonus, kuklus ir turėjo gerą humoro jausmą – atsimenu jo ranka rašytus kiekvienos dienos šmaikščius pastebėjimus klasės „šimto dienų“ kalendoriuje. Esu tikra: jei Kazys būtų pasirinkęs ir kitą gyvenimo sritį, o ne sportą – jis vis tiek ir joje būtų pirmas, – kalbėjo Vanda Kontrimienė, kuri buvo K.Maksvyčio klasės auklėtoja nuo VI iki XII klasės. – Kai Kazys dar mokėsi mokykloje, krepšinis nebuvo toks populiarus kaip dabar. Tačiau jau tuomet mes, mokytojai, išgirsdavome, kad mūsų mokiniai sėdi ir per naktis žiūri krepšinį. O šiandien K.Maksvytis – pats krepšinio aikštelėje ir šaliai dovanoja tik pergales. Aš, kaip mokytoja, esu laiminga, kad jau galiu mokytis iš savo mokinio – iš Kazio Maksvyčio pergalių.“

Prieš savaitę K.Maksvytis į gimtuosius Darbėnus sugrįžo praturtėjęs ne tik dar vienu aukso medaliu, bet ir šeima – prieš tris mėnesius garsusis krepšininkas susilaukė antrosios dukters Gretos.

Tačiau malonias atostogas su žmona Egle bei dukterimis Goda ir Greta jau netrukus pakeis darbas – K.Maksvytis artimiausius dvejus metus dirbs Klaipėdos krepšinio klubo „Neptūnas“ vyriausiuoju treneriu. K.Maksvytis teigė, kad po Europos jaunimo čempionato jau spėjęs atgauti psichologines jėgas ir yra nusiteikęs darbui.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius