-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 04

Į NBA klubų akiratį patekęs Kanados lietuvis Nickas Stauskas – Lietuvos rinktinei nereikalingas talentas?

Nikolas (Nickas) Stauskas – Kanadoje, lietuvių šeimoje, gimęs krepšininkas, kaip viesulas įsiveržė į JAV studentų lygos NCAA pirmenybių geriausių krepšininkų sąrašus – 20-metis 198 cm ūgio atakuojantis gynėjas pripažintas geriausiu 2013-2014 m. sezono NCAA krepšininku. Jis nuskynė „Big Ten“ lygos geriausio žaidėjo prizą ir pateko į pirmąjį „All-America“ žaidėjų penketuką. Tokio aukšto įvertinimo JAV iki šiol nebuvo pasiekęs nė vienas lietuvis.
Nikas Stauskas
Nikas Stauskas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

N.Stauskas sudomino ne vieną NBA klubą, kurie jau šiemet tikisi prisivilioti Mičigano „Wolverines“ komandos antrakursį į savo gretas. Kanados lietuviui krepšinio specialistai prognozuoja aukštą I rato (16-19 numerio) šaukimą šį birželį vyksiančioje NBA naujokų biržoje.

N.Stausko nuotraukos niekad neišnyksta iš amerikiečių laikraščių puslapių, o jo žaidimas nuolat analizuojamas televizijų. Apie jį vis garsiau kalba ir šviesią ateitį jam piešia pripažinti krepšinio ekspertai.

Krepšininkas, apie kurį žino ir puikiai atsiliepia netgi JAV prezidentas Barackas Obama, daugeliui Lietuvos krepšinio gerbėjų tėra dar nežinomas bei neatrastas krepšinio talentas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nikas Stauskas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nikas Stauskas

Svajoja apie pakvietimą į Lietuvos rinktinę

Paradoksas, tačiau N.Stauskas lig šiol nesudomino Lietuvos rinktinių trenerių ir kol kas nėra rinktinės trenerio Jono Kazlausko kandidatų, besirengsiančių Pasaulio krepšinio čempionatui Ispanijoje, sąraše. LKF nėra užmezgusi jokio kontakto su N.Stausku ir neskelbia savo planų pakviesti jį žaisti į Lietuvą artimiausiu metu.

N.Stauskas – iš pažiūros kuklus 20-metis, Mičigano „Wolverines“ komandos antrojo kurso studentas. Lietuvių – Paulo ir Rūtos Stauskų šeimoje Ontarijo (Kanada) gimęs krepšininkas turi dvigubą Kanados ir Lietuvos pilietybę, tad mintyse viliasi sulaukti pakvietimo į savo tėvų gimtos šalies rinktinę.

Dar praėjusiais metais, po pirmojo sėkmingo NCAA sezono, iki studentų lygos finalo prasibrovęs Ann Arbor įsikūrusio universiteto debiutantas atviravo: „Jei kada nors turėčiau galimybę atstovauti Lietuvai, aš ją tikrai apsvarstyčiau.“

Tačiau kol kas atverti jos duris ir parodyti visus savo sugebėjimus perspektyviam krepšininkui nebuvo lemta. O tai kartu ir nesuteiktas šansas mūsų šalies krepšinio gerbėjams iš arčiau susipažinti su neeilinių gabumų išeivijos lietuviu.

Lietuva ar Kanada?

Į NCAA aukštumas su griausmu prasibrovusį N.Stauską bematant atkreipė dėmesį kanadiečiai ir jau dabar savo vilionėmis tikisi įtraukti jį į Kanados nacionalinę vyrų rinktinę. Dar 2009 m. Nikolas užsivilko Klevo šalies jaunimo rinktinės marškinėlius ir „FIBA Americas“ U-16 čempionate padėjo Kanados rinktinei iškovoti pasaulio čempionato bronzos medalius.

Ši aplinkybė neturėtų sudaryti sunkumų N.Stauskui atstovauti Lietuvos rinktinei: jaunimo turnyruose vienai šaliai atstovavusiems krepšininkams vėliau leidžiama žaisti už kitą valstybe jau vyrų rinktinėse.

Dabar belieka apsispręsti pačiam krepšininkui: N.Stauskas iki šiol turi teisę pasirinkti, kam atstovauti: Kanados ar Lietuvos rinktinei – vyrų varžybose.

Dabar belieka apsispręsti pačiam krepšininkui: N.Stauskas iki šiol turi teisę pasirinkti, kam atstovauti: Kanados ar Lietuvos rinktinei – vyrų varžybose.

N.Stauskas turi ne tik Kanados, bet ir Lietuvos pilietybę, kuri jam atvertų kelius į mūsų šalies rinktinę.

Pagal šiuo metu galiojančius Lietuvos Respublikos įstatymus, užsienio šalyse, lietuvių šeimose, gimusiems vaikams automatiškai suteikiama Lietuvos pilietybė, taip pat leidžiama turėti gimtosios šalies (šiuo atveju – Kanados) pilietybę.

Taigi itin perspektyvaus žaidėjo ateitis – jo rankose. Į LKF akiratį kol kas nepatekęs N.Stauskas, taip ir nesulaukęs kvietimo į Lietuvos nacionalinę rinktinę, greičiausiai pasirinks Kanadą ir ateitį čia. Tačiau mažoji mūsų šalis turėtų susiimti, padaryti spaudimą ir suteikti jam galimybę pirmiausia pasirinkti Lietuvą.

VIDEO: Nik Stauskas 2013-14 (Regular Season Highlights)

N.Stauskas – vienas iš Kanados rinktinės pergalių kalvių?

Visiškai tikėtina, kad iki šiol, taip ir nesulaukęs pasiūlymų iš Lietuvos, N.Stauskas tolimesnę krepšinio karjerą pratęs Kanados rinktinėje – čia jis laukiamas su malonumu.

Viliodami N.Stauską kanadiečiai yra sukūrę strategiją. Apie šiuos optimistinius savo šalies krepšinio rinktinės atgaivinimo planus prabilo Kanados rinktinės treneris J.Triano. Pagal naująją kanadiečių viziją, jie tikisi suburti jauną ir talentingą komandą, kuri būtų pajėgi kovoti 2016 m. olimpinėse žaidynėse Brazilijoje. Su N.Stausku ir dar keliais perspektyviais krepšininkais Kanados rinktinė tikisi sėkmingai įveikti 2015 m. vasarą vyksiantį olimpinį atrankos turnyrą ir prasimušti į olimpines žaidynes.

Dar didesnius planus Kanados nacionalinė rinktinė puoselėja 2020 m. Tokijuje (Japonija) vyksiančiose olimpinėse žaidynėse. Tuomet, prie dabartinių penkių NBA rungtyniaujančių kanadiečių – A.Bennetto, A.Nicholsono, K.Olynyko, T.Thomsono ir C.Josepho prisijungus dar trims šiemet į NBA aukštais numeriais numatomai pašauktiems N.Stauskui, Ennisui ir Wigginsui, ši jauna ir talentinga Kanados rinktinė bus išties kietas riešutėlis kiekvienai komandai.

Nikas Stauskas su komanda
Nikas Stauskas su komanda

Prie N.Stausko pasirinkimo aktyviai prisideda ir garsusis Kanados krepšininkas Steve’as Nashas. „Los Angeles Lakers“ klube rungtyniaujantis veteranas puikiai sutaria su išeivijos lietuviu, dalija jam patarimus. Būtent S.Nasho įtaka, karjeros laiptais sparčiai kopiančiam išeivijos lietuviui, gali būti lemiama. Be to, S.Nashas yra Kanados rinktinės vadybininkas, kuris ir buria minėtą perspektyvią komandą.

Krepšinio pagrindai – lietuvių „Aušros“ klube

Dar besimokant penktoje klasėje Nikolui ir jo vyresniajam broliui Piteriui tėvai leido apsispręsti, ką daryti su jų namo kieme tvyrančiu plotu – apželdinti žole, įrengti baseiną ar krepšinio aikštelę. Nors šiuo klausimu abiejų brolių mintys nelabai sutapo, tačiau Nikolo žodis buvo lemiamas ir buvo nutarta kieme pastatyti krepšinio aikštelę. Kai ji galutinai buvo įrengta, Nikolas čia praleisdavo beveik visą vaikystę. Ir jam buvo nesvarbu – ar tai buvo žiema, ar vasara, krepšinio kamuolį kiekvieną dieną jis čia gainiojo po 3-4 valandas.

Vaikystėje N.Stauskas lankė šeštadieninę lietuvių mokyklą Toronte, todėl supranta ir kalba lietuviškai. Apie Lietuvos krepšinį jis turi nedaug žinių, bet puikiai žino lietuvius, rungtyniaujančius NBA.

Vaikystėje N.Stauskas lankė šeštadieninę lietuvių mokyklą Toronte, todėl supranta ir kalba lietuviškai. Apie Lietuvos krepšinį jis turi nedaug žinių, bet puikiai žino lietuvius, rungtyniaujančius NBA.

Nuo 7 metų amžiaus N.Stauskas pradėjo žaisti krepšinį lietuvių Toronto „Aušros“ klube. Tai yra didelis argumentas, kad krepšininkas bei jo tėvai iki šiol domisi Lietuva, šalies kultūra bei tradicijomis. Tai kartu ir įrodymas, kad Lietuva jiems nesvetima.

2006 m. Nikolas tapo Šiaurės Amerikos lietuvių fizinio auklėjimo sporto sąjungos (ŠALFASS) žaidynių jaunučių čempionu. Jau tuomet treneriai įžvelgė tuomet dar 12-ečio žaidėjo išskirtinius gabumus krepšinio aikštelėje. N.Stausko krepšinio talentas pilnai atsiskleidė „Episcopal“ mokykloje vakarų Bostone, kurią baigęs gabus krepšininkas pasirinko studijas Mičigano universitete. Čia, rungtyniaudamas „Wolverines“ komandoje, jau pirmaisiais metais užsitikrino vietą startiniame penkete.

Puikiai komandoje užsirekomendavęs Nikolas bematant tapo universiteto krepšinio sirgalių numylėtiniu. Namų rungtynėse į „Crisler Center“ atvykę fanai iki šiol mojuoja mišriomis Kanados ir Mičigano universiteto geltona-mėlyna spalvomis apipavidalintomis vėliavomis ir šitaip išreiškia savo pagarbą N.Stauskui.

„Tai nepakartojama! Aš niekad netikėjau, kad ši šlovė mane užgrius taip greitai“, – susižavėjęs sakė N.Stauskas.

Nikas Stauskas aikštėje namuose
Nikas Stauskas aikštėje namuose

Per 5 min. pataikė 70 iš 76 tritaškių

„Esu žinomas kaip metikas, bet taip pat gerai valdau kamuolį ir aštriai veržiuosi į baudos aikštelę. Be to, sugebu sukurti galimybes komandos draugams. Visos karjeros metu aš nuolat turiu įrodinėti savo vertę, tačiau tai skatina mane dirbti dar sunkiau. Krepšinis ir aš – du neatskiriami dalykai“, - sako N.Stauskas.

„Aikštėje Nikas nori viskuo, kuo gali būti. Jis myli krepšinį ir jam atsiduoda visa širdimi“ – tvirtino „Wolverines“ treneris J.Beileinas.

Labiausiai N.Stauskas norėtų sustiprėti fiziškai ir tapti staigesniu, taip pat siekia patobulinti savo kamuolio valdymo įgūdžius, kad galėtų atlikti klaidinamuosius judesius tiksliau ir greičiau.

VIDEO: N.Stausko tritaškių serija

Praėjusiais metais, prieš prasidedant NCAA sezonui, N.Stauskas patalpino vaizdo įrašą, kuriame jis savo namo kieme įrengtoje krepšinio aikštelėje įspūdingai meta iš trijų taškų zonos. Lyjant lietui atakuojantis gynėjas realizavo 70 tolimų metimų iš 76 bandymų ir visa tai padare per 5 minutes. „Visi sakome, kokia bloga diena, nes lyja, bet Nikas tiesiog tarė, jog tai puiki diena sukurti dar vieną klipą“, – rašoma prie vaizdo įrašo. Beje, savo įspūdingos serijos metu N.Stauskas buvo pataikęs net 46 tritaškius iš eilės.

Itin taiklią ranką turinčiam Kanadoje gimusiam gynėjui prognozuojama vieta NBA. 198 cm ūgio krepšininkas pasižymi itin geru pataikymu iš trijų taškų zonos.

Prognozuojama vieta NBA

Lietuviu kilmės krepšininkas ESPN apžvalgininkų apibūdinamas kaip vienas iš geriausių NCAA krepšininkų. Itin taiklią ranką turinčiam Kanadoje gimusiam gynėjui prognozuojama vieta NBA. 198 cm ūgio krepšininkas pasižymi itin geru pataikymu iš trijų taškų zonos.

Pagal žaidimo stilių N.Stauskas primena Arvydą Macijauską. Analitikai pažymi, kad N.Stauskas dar turi pagerinti kamuolio varymo techniką, kuri padėtų prasiveržimui po krepšiu ir jį prižiūrintį žaidėją priverstų koncentruotis ne vien ties gynyba prie tritaškio.

Talentingam gynėjui numatoma aukšta vieta šių metų NBA naujokų biržoje. Krepšininkui ESPN žurnalistas Chadas Fordas šiemet numato vietą pirmajame biržos rate. „Jis galėtų tapti NBA žaidėju. Stauskas yra ne tik metikas. Gynėjas taip pat yra atletiškas ir taškus gali rinktis kitais būdais” – minėjo Ch.Fordas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nikas Stauskas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nikas Stauskas

„Toronto Raptors“ komandoje rungtyniaujantis Jonas Valančiūnas šią vasarą galbūt sulauks malonios staigmenos. Šiuo metu, viena didžiausių JAV krepšinio skautų agentūrų „Draft Express“ prognozuoja, jog 2014 m. NBA naujokų biržoje „Raptors“ turėtų pašaukti Lietuvos pilietybę turintį N.Stauską.

2014 m. NBA naujoku biržoje „Draft Express“ Toronto klubui prognozuoja I rato 19-o numerio šaukimą. Manoma, jog „Raptors“ turėtų pakviesti N.Stauską. Galimybė, jog gynėjas papildys Kanados klubo gretas – ganėtinai reali.

„Aš nuo aštuonerių metų svajoju žaisti NBA. Tai yra mano gyvenimo tikslas, tad apie tai galvoju gan dažnai“ – sakė N.Stauskas. Iki balandžio 27 d. jis turi apsispręsti, ar tęsti mokslus ir likti NCAA, ar bandyti šturmuoti NBA aukštumas.

Apie gabų krepšininką prakalbo ir B.Obama

Neeilinis N.Stausko talentas nepraslydo ir po JAV prezidento Baracko Obamos ausis. Viešėdamas Mičigane, ir kalbėdamas apie minimalaus uždarbio JAV didinimą ir studentu paskolas, B.Obama sakė: „Žinau, kad N.Stausko laukia NBA kontraktas, todėl jam nebereikia jaudintis dėl paskolų ar didesnio atlyginimo.“

Kai sunerimę Mičigano universiteto studentai ėmė garsiai aikčioti ir salėje kilo šurmulys, B.Obama suskubo pasitaisyti ir šiek tiek nuramino studentus, pareiškęs, kad neskatina N.Stausko palikti komandos, o tiesiog kalba apie ateitį.

Atsidėkodamas Prezidentui, N.Stauskas socialiniame tinkle „Twitter“ B.Obamai paliko padėkos žinutę.

Ryškus komandos ir NCAA lyderis

N.Stauskas solidžiai rungtyniauja viename iš pajėgiausių NCAA universitetų, kuriame su Mičigano komanda pernai tapo NCAA vicečempionu. Pirmajame, 2012-2013 m. NCAA sezone Mičigano „Wolverines“ naujokas vidutiniškai rungtyniaudavo po 31 minutę, rinkdavo 11,2 taško (46 proc. visų metimų, 44 proc. tritaškių), sugriebdavo po 3 atšokusius kamuolius ir atlikdavo 1,3 rezultatyvaus perdavimo.

Vasarą į NBA lygą išvykus buvusiems universiteto ekipos lyderiams – Trey'ui Burke‘ui ir Timui Hardaway Jr. – N.Stauskas tapo užtikrintu komandos lyderiu. Ši sezoną lietuviu kilmės kanadietis vidutiniškai rinko po 17,3 taško (45 proc. tritaškių.), atkovojo po 3,6 kamuolio ir atliko po 3,9 rezultatyvaus perdavimo.

N.Stauskas šiemet buvo visiškai arti savo išsvajoto tikslo pakartoti praėjusių metų pasiekimą krepšinio aikštėje. Jo vedama Mičigano „Wolverines“ NCAA studentų lygos turnyro ketvirtfinalyje kovo 30 d. 72:75 turėjo pripažinti Kentukio Universiteto pranašumą ir tuo pačiu baigė šio sezono varžybas.

Esant lygiam rezultatui (72:72), varžovai pergalingą tritaškį metimą pelnė iki rungtynių pabaigos likus žaisti vos 2,6 sekundes. N.Stauskas per šį likusį laiką dar bandė išgelbėti rungtynes atakuodamas iš aikštės vidurio, deja šis tolimas metimas tikslo nepasiekė.

Kaip jau tapo įprasta, N.Stauskas buvo rezultatyviausias „Wolverines“ komandos žaidėjas: surinko trečdalį komandos pelnytų taškų (24) bei atliko 3 rezultatyvius perdavimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius