Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 07

„Nuggets“ klube darbą gavęs Tomas Balčėtis: „Mano tikslas – valdyti NBA komandą“

Tomas Balčėtis atsisveikino su kolegomis „NBA Europe“ padalinyje Londone. Netrukus jo lauks kelionė į JAV ir didelis šuolis karjeros laiptais. 27-erių lietuvis buvo maloniai nustebintas, kai sulaukė pasiūlymo dirbti krepšinio analizės vadybininku NBA „Denver Nuggets“ klube. Bet jo ambicijos dar didesnės. „Valdyti NBA komandą“, – to ateityje nori Harvardo universitetą baigęs ir profesionalaus krepšininko karjeros atsisakęs T.Balčėtis.
Tomas Balčėtis
Tomas Balčėtis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Daugiau nei 7 tūkstančiai žmonių jau tapo 15min profilio gerbėjais „Facebook“. Prisijunkite ir jūs, spauskite LIKE.

Praėjusią vasarą įsidarbinęs „NBA Europe” padalinyje Londone, T.Balčėtis tapo trečiuoju lietuviu, po Artūro Karnišovo ir Alvydo Pazdrazdžio, dirbančiu NBA struktūroje. Nuo šiol pirmą kartą to paties NBA klubo valdybai priklausys du lietuviai. 

Šiuo metu T.Balčėtis Lietuvoje tvarko darbui pradėti reikalingus dokumentus. Su „Nuggets“ klubu jis pasirašė trejų metų sutartį. 

Iš „Houston Rockets“ į „Nuggets“ persikėlė dar vienas lietuvis – legendinis krepšininkas A.Karnišovas, tapęs naujojo klubo generalinio direktoriaus Timo Connelly pavaduotoju. 

Sulaukęs netikėto skambučio su pasiūlymu atvykti į Denverį, T.Balčėtis šia žinia pasidalino ir su A.Karnišovu. „Nė nedvejok“, – ištarė jis. Tiesa, tuomet Artūras dar nežinojo, kad ir pats netrukus taps „Nuggets“ klubo dalimi. 

O T.Balčėtis nedvejojo. Jaunąjį krepšinio analitiką sužavėjo naujos karjeros perspektyvos ir darbas sferoje, kuri visada labiausiai viliojo.

Dar daugiau optimizmo suteikė galimybė mokytis iš didelę patirtį jau sukaupusio A.Karnišovo. 

„Londone praleidau vos metus ir tikrai nesitikėjau sulaukti tokio pasiūlymo dabar. Maniau, kad užsibūsiu „NBA Europe“ kur kas ilgiau. Norint patekti į NBA klubą, reikia nueiti sunkų ir ilgą kelią, užsitarnauti vardą, sutikti tinkamus žmones tinkamu laiku. Būsiu atviras – man labai pasisekė“, – 15min.lt prisipažino T.Balčėtis. 

Jo gyvenime netrūko malonių staigmenų. Netrūko ir teisingų sprendimų. Būtent tuomet, kai reikėjo rinktis – krepšinį ar knygą. 

Būsiu atviras – man labai pasisekė

Vilniuje gimęs ir augęs T.Balčėtis mokėsi Vilniaus licėjuje, atstovavo Šarūno Marčiulionio krepšinio akademijos komandai, o abu pomėgius – mokslą ir krepšinį – jungiantį kelią pratęsė Amerikoje.

Tokiam sprendimui daugiausiai įtakos turėjo geriausias draugas, Lietuvos krepšinio rinktinės narys Martynas Pocius, metais anksčiau išvykęs mokytis ir žaisti į Holderneso mokyklą. 

Vienas kitą broliais vadinantys draugai po mokyklos pasuko skirtingais keliais – Martynas toliau siekė svajonės tapti profesionaliu krepšininku, o Tomas įstojo į Harvardą, vieną prestižiškiausių pasaulio universitetų. Giliai širdyje jis nenustojo tikėti, kad dirbs ten, kur galės būti kuo arčiau krepšinio. 

Apie karjeros pokyčius, darbo NBA specifiką, Lietuvos krepšininkų galimybes prasimušti į stipriausią pasaulio lygą ir kitas temas, T.Balčėtis atvirai papasakojo išskirtiniame interviu 15min.lt

– Neseniai iš „Rockets“ į „Nuggets“ persikėlė A.Karnišovas. Kaip šioje komandoje atsidūrėte jūs?

– Tik pradėjęs dirbti Londone išvykau į komandiruotę Maskvoje, kur vyko renginys „Krepšinis be sienų“. Ten susipažinau su tuo metu dar „Hornets“ klubo generalinio direktoriaus pavaduotoju T.Connelly. Susibendravome, po kelionės palaikėme ryšį, susirašinėjome laiškais. Išgirdęs, kad jis tapo „Nuggets“ generaliniu direktoriumi tiesiog nusiunčiau laišką su sveikinimu. O jis jau kitą dieną paskambino man ir paklausė, ar nenorėčiau prisijungti. Patyriau lengvą šoką (šypsosi). 

– Bet tai buvo malonu?

– Vienas maloniausių dalykų gyvenime. „NBA Europe“ buvo daugiau verslas, o aš norėjau būti kuo arčiau krepšinio. Norėjau tapti komandos valdymo sistemos dalimi. Tikėjau, kad tai pavyks pasiekti po penkerių ar šešerių metų, bet tai nutiko kur kas anksčiau. 

– Kokie pirmieji darbai laukia tapus „Nuggets“ nariu?

– Su Artūru derinome komandos sudėtį, kuri šiuo metu jau praktiškai baigta. T.Connelly prašymu pirmiausia analizavau Andre Iguodalos žaidimą – statistiniais rodikliais reikėjo pagrįsti, kokį kontraktą pasiūlyti šiam amerikiečiui. 

NBA daug dėmesio skiria krepšinio analizei. Tai labai stipriai auganti industrija. Į visa tai įtraukta ne tik statistika, algų kepurės, sandoriai dėl žaidėjų, kartu tai ir speciali technologijų dalis. Pavyzdžiui, kaip uždengti Kobe Bryantą, kad šis pelnytų ne 30, o 22 taškus, išanalizuoti iš kurio krašto neįmeta Lebronas Jamesas ir panašiai.

– Europoje įgyta patirtis padės Denveryje? 

– Iš dalies taip. Darbai – visiškai skirtingi, bet per tą laikotarpį sutikau nemažai žmonių, supratau kaip veikia NBA verslas, kaip lyga uždirba pinigų ir pan. Tai padės bendrauti su „Nuggets“ savininku, kuriam svarbi verslo pusė.

Artūras Karnišovas NBA virtuvėje itin vertinama asmenybė

– Dirbsite su visai Lietuvai pažįstamu A.Karnišovu. Ką tai reiškia jums?

– Maniau mes būsime kolegos, tik skirtinguose klubuose (šypsosi). Buvo labai malonu išgirsti, kad jis tapo generalinio direktoriaus pavaduotoju. Bus didelė garbė dirbti su Artūru, nes jis NBA virtuvėje itin vertinama asmenybė. Pažinojau jį asmeniškai, tačiau kartu dirbti anksčiau neteko. Per pastarąsias savaites pamatėme, kad mūsų požiūris į darbą – išties panašus. Mums rūpi detalės, smulkmenos, skaičiai, kuriais galėtume pagrįsti savo sprendimus. 

– Iš jo galėsite pasisemti ir neįkainojamos patirties.

– Neabejotinai. Jis daug ką matė NBA lygoje, žino, kam paskambinti, su kuo pakalbėti, kaip kalbėti, kad įvyktų sandoris, kaip žiūrėti į talentus ir kaip numatyti, ar jie ko nors pasieks ateityje. Tai žmogus, kuris yra sukaupęs milžinišką patirtį. 

– Ar tai, kad vienoje NBA ekipos vadovybėje dirbs du lietuviai, suteiks mūsų šalies gerbėjams pagrindo tikėtis išvysti daugiau krepšininkų iš Lietuvos NBA lygoje?

– Na, tiesiogiai lietuvių nesistengsime „prastūminėti“ (juokiasi). Sieksime, kad komanda žaistų kuo geriau ir jeigu amerikietis bus geresnis už lietuvį, tuomet imsime amerikietį. Su Artūru esame atsidavę Lietuvai ir stengsimės dėl mūsų šalies krepšinio talentų. Pro mūsų akis tikrai nepraslys tie lietuviai, kurie yra verti žaisti NBA. 

– O jeigu sulauktumėte pasiūlymo iš „Žalgirio“, „Lietuvos ryto“ vadovybės ar Lietuvos krepšinio federacijos, gal grįžtumėte į Lietuvą ir padėtumėte vystyti mūsų šalies krepšinį?

– Kodėl gi ne? Visada esu atviras pasiūlymams. Anksčiau maniau, kad į Lietuvą artimiausiu metu negrįšiu, bet paviešėjęs čia per pastaruosius metus pamačiau daugybę pozityvių dalykų. Lietuvos krepšinis iš tiesų žengia teisingu keliu.

Patekti į NBA padėjo ir tautybė

– Siekėte krepšininko karjeros, bet atsidūrėte Harvarde, prestižiškiausiame pasaulio universitete. Kodėl nusprendėte atsisakyti krepšininko kelio?

– Visada turėjau šiokį tokį širdies ūžesiuką. Privalėjau į tai atsižvelgti galvodamas, ar iš tiesų galėsiu būti profesionalus krepšininkas. Antras dalykas – studijos Harvarde. Tai universitetas, kuris paremtas mokslu, o ne krepšiniu. Žinoma, tai, kad žaidžiau krepšinį, man šiek tiek padėjo patekti į šį universitetą, tačiau vėliau mokslas atsidūrė pirmoje vietoje, o krepšinis išliko pačiu didžiausiu mano hobiu.

– Krepšininkai retai kada turi motyvacijos siekti mokslo aukštumų. Kas jums įskiepijo tą norą?

– Mama (šypsosi). Ji nespaudė, viskas klostėsi natūraliai. Galbūt tik 4–5 klasėje paspaudė. Vėliau tas noras, ambicijos atėjo savaime. Jaučiau, kad noriu gerai mokytis.

– O kaip šeima reagavo į žinią, kad grįžtate į JAV?

– Džiaugiasi dėl darbo, bet nesidžiaugia dėl atstumo. Šeima rečiau mane matys, tačiau žinos, jog esu geroje vietoje.  

– Akivaizdu, kad įsitvirtinti NBA versle – sunki užduotis. Dėl to, kad esate lietuvis, ji tampa lengvesnė ar priešingai – sudėtingesnė?

– Galbūt net kiek lengviau, nes A.Karnišovas, A.Pazdrazdis, Arvydas Sabonis, Šarūnas Marčiulionis nutiesė tiltą, iškėlė Lietuvos vardą. Komandų vadovai labai gerbia Lietuvą. Savo akimis teko tuo įsitikinti. Įvairiausio rango vadovai ne tik žino mūsų šalį, bet labai gerbia žaidėjus, mūsų krepšinio tradicijas, visada yra patenkinti bendravimu su lietuviais. 

– Kokios jūsų ambicijos stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje?

– Mano tikslas – valdyti NBA komandą. Neslėpsiu to. Ateityje noriu daryti tai, ką dabar darbo „Nuggets“ generalinis direktorius Timas Connely.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius