-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 11 04

Šarūnas Marčiulionis apie Žydrūną Ilgauską: „Reikia klausti, ar jam pačiam skauda?“

„Ką, jis negalės atvažiuoti į Lietuvą, negalės keliauti po pasaulį? Galės. Tai kodėl čia tokie debatai? Šiuo atveju reikia tik Žydrūno klausti, ar jam dabar dėl to skauda“, – apie naujieną, kad Lietuvos pilietybės netenka vienas garsiausių šalies krepšininkų Žydrūnas Ilgauskas, kalbėjo legendinis krepšininkas Šarūnas Marčiulionis.
Šarūnas Marčiulionis ir Arvydas Sabonis
Šarūnas Marčiulionis ir Arvydas Sabonis / Luko Balandžio nuotr.

Prisijunkite prie daugiau kaip 11 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

Tiksliai nustačius, kad Kaune gimęs, augęs, Kauno „Atleto“ komandoje žaidęs ir po to į JAV išvykęs bei NBA klubo „Cleveland Cavaliers“ ekipos marškinėlius 13 sezonų vilkėjęs Žydrūnas Ilgauskas 2013 metais įgijo JAV pilietybę, jam pradėjo mūsų Lietuvos pilietybės naikinimo procedūrą.

Tai, kad 39 metų kaunietis priėmė JAV pilietybę, šių metų kovo 8 dieną pranešė pats „Cleveland Cavaliers“ savininkas Danny Gilbertas, prasitaręs Ž.Ilgausko pagerbimo ceremonijoje Klivlando „Quicken Loans“ arenoje.

Šiuo atveju reikia tik Žydrūno klausti, ar jam dabar dėl to skauda.

„Žinojome, kad Ž.Ilgauskas buvo Klivlando gyventojas nuo 1996-ųjų. Pats ką tik sužinojau puikią naujieną. Gerbiamieji, Žydrūnas Ilgauskas prieš kelias savaites tapo JAV piliečiu“, – po D.Gilberto žodžių „Quicken Loans“ arenoje nuaidėjo griausmingi plojimai.

„Mano ir jo – skirtingi gyvenimai. Aš negaliu kalbėti, ką jis jaučia, kokia jo pozicija dėl Lietuvos pilietybės. Aš tik galiu pasakyti apie save – galėjau gavęs „žalią“ kortą po 5 metų gauti ir JAV pilietybę, tačiau kūriau ir verslą Lietuvoje, galbūt labiau žiūrėjau į namų pusę. Galėjau dvigubą pilietybę turėti, bet JAV paso atsisakiau. Bet mano buvusi žmona ir dukra turi JAV pilietybę“, – dėstė 7 metus NBA praleidęs ir 363 rungtynes NBA sužaidęs 50-metis Š.Marčiulionis.

Lietuvos krepšinio legenda tikino, kad itin „neskaniai“ atrodo kai kurių žmonių komentarai, kurie tikina, kad Ž.Ilgauskas taip nė karto oficialiai neatstovavo nacionalinei rinktinei, tad neturi nuopelnų šaliai.

39 metų Ž.Ilgauskas šiuo metu dirba „Cavaliers“ klubo skautu. Per visą karjerą Ž.Ilgauskas nė karto neatstovavo Lietuvos rinktinei Europos bei pasaulio čempionatuose ir olimpiadose. Mūsų šalies rinktinės marškinėlius jis vilkėjo tik keliuose 1995 m. Europos čempionato atrankos mačuose.

Jūs man pasakykite, ką jis praranda? Tai tik jo asmeninis dalykas. Kita vertus, būtų tikrai gražu, kad netekęs Lietuvos pilietybės Ž.Ilgauskas šalies prezidentės prašytų išimties tvarka ją vėl jam suteikti. 

„Jūs man pasakykite, ką jis praranda? Tai tik jo asmeninis dalykas. Kita vertus, būtų tikrai gražu, kad netekęs Lietuvos pilietybės Ž.Ilgauskas prezidentės prašytų išimties tvarka ją vėl jam suteikti. Ir to reikia ne tik jam pačiam – žinoma, jis, greičiausiai, nori turėti sąsajų su Lietuva. Juk tėvynė... Bet tokiu būdu jis ne vienam jaunam žmogui ar vaikiui taptų pavyzdžiu – parodytų, kad ir kas būtų, vis tiek išsižadėti tėvynės negalima“, – aiškino Š.Marčiulionis.

Legendinis krepšininkas kalbėjo, kad jis visiškai kitaip vertina pilietybės klausimą.

„Požiūrio klausimas. Mūsų tautiečių ir taip nemažai yra išsibarstę per pasaulį. Kiekvienas, kuris tik nori būti mūsų šalies piliečiu, yra neprasižengęs, lojalus, siekiantis dirbti – prašom, gauk pilietybę. Juolab, kalbame apie tuos, kurie turi sąsajų su Lietuva – giminės, vedybos. O dabar kas išeina? Išvežti karo metu, pabėgę nuo sovietinės santvarkos lietuviai bando gauti ir Lietuvos pilietybę, o mes bijome jiems padėti. Kokią žalą šaliai gali padaryti žmonės, kurie 50 metų ir daugiau dievino Lietuvą, neužmiršo kalbos, vis dar nori padaryti ką nors gero mūsų valstybei? Juos gyvenimas ir taip nuskriaudė, o mes kažko bijome ir dar labiau skriaudžiame. Visi tik kalba – ką jie mums duos, tie nauji piliečiai, ar tie, kuriems suteikta antroji pilietybė. Aš tada klausiu – o jie mums pridarys žalos?“ – savo mintis apie pilietybę dėstė Š.Marčiulionis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius