Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 04

Žvilgsnis iš arčiau: Lietuvos septyniolikmečių rinktinė – niekad rankų nenuleidžiantys kovotojai

Nors Lietuvos jaunių krepšinio rinktinei Kauno „Žalgirio“ arenoje vykstančiame Pasaulio čempionate Fortūna nesišypso, jaunieji talentai neverkšlena. Kol kas ūgiu ir jėga priešininkams nusileidžiantys lietuviai siekia nugalėti kovingumu, gudrumu ir komandiniu žaidimu.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Keturios rungtynės, trys pratęsimai ir tik viena pergalė. Toks kol kas nedžiuginantis mūsų septyniolikmečių rezultatas čempionate. Tiesa, šansų patekti į kitą etapą dar yra – trečiadienį paskutinėse B grupės varžybose būtina įveikti Argentinos rinktinę.

Kol lietuviai ruošiasi lemiamai kovai, 15min.lt siūlo pažvelgti į rinktinę iš arčiau. Ko verti mūsų septyniolikamečiai? Ar daug jų ateityje galėtų papildyti vyrų rinktinės gretas? Pristatyti dvylika savo komandos žaidėjų padėjo 34 m. vyriausiasis treneris Paulius Juodis.

Bręsta lėčiau

Strategas pabrėžė, kad Lietuvos septyniolikmečiai savo bendraamžiams nusileidžia ūgiu ir fizine jėga, ypač – priekinės linijos žaidėjams. „Mūsų vaikinai bręsta šiek tiek lėčiau“, – aiškina P.Juodis. Tačiau už daugelį yra pranašesni noru laimėti ir neegoistišku komandiniu žaidimu.

Nepaisant kol kas nesėkmingai besiklostančio čempionato, komandos treneris neturi priekaištų žaidėjams ir neabejoja, kad ne vienas jų ateityje turi geras galimybes tapti aukšto meistriškumo lygio krepšininku. Kai kurie jų per ateinančius kelerius metus dar gali „priaugti“ trūkstamus centimetrus.

„Žinoma, labai sunku ką nors tiksliai prognozuoti, nes labai daug kas priklauso nuo to, kokioje komandoje žaidėjas atsiduria, ar treneris juo pasitiki, kokį vaidmenį jam skiria komandoje, kiek laiko skiria aikštelėje. Yra daug pavyzdžių, kai geri žaidėjai nuėjo į užmarštį“, – įspėja P.Juodis, vengiantis per anksti iš savo žaidėjų lipdyti žvaigždes: „Stengiuosi, kad komanda būtų žvaigždė.“

Perspektyvaus jaunimo yra

Kalbėdamas apie rinktinę, treneris akcentuoja, kad vien tik patekimas į galutinį dvyliktuką yra krepšininko talento, galimybių ir išskirtinumo įvertinimas – juk jie atrinkti iš šimtų visoje šalyje krepšinį kasdien žaidžiančių vaikinų.

Ateityje ryškiai įsižiebti gali ir dabar už borto likusių žaidėjų žvaigždės. „Yra nemažai įdomių, perspektyvių į rinktinę nepatekusių žaidėjų, pavyzdžiui, 202 cm ūgio Rytis Pipiras – nestandartinis 3-ios pozicijos žaidėjas, arba 210 cm ūgio Žygimantas Ūselis. Tačiau laikiausi principo, kad į rinktinę turi pakliūti būtent šiandien geriausiai atrodantys krepšininkai“, – teigė krepšinio specialistas.

Rinktinis jaunių dvyliktukas

15min.lt skaitytojams P.Juodis pristato stipriąsias ir silpnąsias Lietuvos U17 rinktinės žaidėjų puses.

Kaunas2012.fiba.com nuotr./Žydrūnas JURGUTIS
Kaunas2012.fiba.com nuotr./Žydrūnas JURGUTIS

Žydrūnas Jurgutis (Gimė: 1995 m. rugpjūčio 15 d., Klaipėda. Ūgis: 180 cm. Pozicija: įžaidėjas. V.Knašiaus KM).

Statistika Pasaulio čempionate (vidutiniškai per rungtynes): 32 min., 8,2 tšk., 3,2 atk. kam., 4,2 rez. perd.

Stipriosios pusės: pasižymi gerais fiziniais duomenimis, yra greitas, gali kibiai gintis, išskirtinė savybė – taikli ranka, gerai pataiko ir iš vidutinių, ir iš tolimų distancijų. Jis yra tipinis pirmas numeris.

Silpnosios pusės: kai kuriais rungtynių momentais pradingsta aikštelėje, atiduoda iniciatyvą kitiems žaidėjams. Nors privalėtų ataką pabaigti pats, tą naštą perduoda kitiems. Būdamas aikštelėje sunkiais momentais – žaisdamas vienas prieš vieną ar „pikenrolą“ – jis turėtų pats užbaigti atakas. Aš taip manau kaip treneris. Be abejo, jam dar trūksta patirties.

Kaunas2012.fiba.com nuotr./Haroldas SAPRYKINAS
Kaunas2012.fiba.com nuotr./Haroldas SAPRYKINAS

Haroldas Saprykinas (Gimė: 1995 m. liepos 10 d., Klaipėda. Ūgis: 180 cm. Pozicija: atakuojantis gynėjas. V.Knašiaus KM).

Statistika Pasaulio čempionate (vidutiniškai per rungtynes): 20,5 min., 14,2 tšk., 2,5 atk. kam., 1,5 rez. perd.

Stipriosios pusės: yra taiklus metikas, pasižymi geru prasiveržimu ir į dešinę, ir į kairę.

Silpnosios pusės: verždamasi link krepšio, ne visada mato laisvus likusius savo komandos draugus. Norint žaisti aukštesniame lygyje, jam trūksta dar kelių centimetrų. Tačiau, kiek žinau, jis yra šiek tiek vėlyvesnio brendimo. Todėl, žvelgiant į jo tėtį – garsų dviratininką Arnoldą Saprykina, kuris aštuoniolikos devyniolikos metų paaugo beveik 10 centimetrų, yra vilčių. Jei būtų bent tėčio ūgio (190 cm, – red. past.), sakyčiau, kad užtektų.

Kaunas2012.fiba.com nuotr./Ernestas SERKEVIČIUS
Kaunas2012.fiba.com nuotr./Ernestas SERKEVIČIUS

Ernestas Serkevičius (Gimė: 1995 m. liepos 21 d., Kaunas. Ūgis: 182 cm. Pozicija: įžaidėjas. A.Sabonio KM).

Statistika Pasaulio čempionate (vidutiniškai per rungtynes): 24,3 min., 14,5 tšk., 5 atk. kam., 1,2 rez. perd.

Stipriosios pusės: išsiskiria lyderio savybėmis, yra taškų „darytojas“, pasižymi geru metimu ir tiesiog fenomenaliu žaidimu vienas prieš vieną, jo kamuolio varymosi technika nepriekaištinga.

Silpnosios pusės: kaip pirmam numeriui, jam šiek tiek trūksta geresnio aikštės matymo, žaidimo komandos draugams. O kaip antram numeriui, norint žaisti aukštame lygyje, jam trūksta kelių centimetrų ūgio.

Kaunas2012.fiba.com nuotr./Deividas KUMELIS
Kaunas2012.fiba.com nuotr./Deividas KUMELIS

Deividas Kumelis (Gimė: 1995 m. balandžio 6 d.,Geilenkirchenas (Vokietija). Ūgis: 188 cm. Pozicija: įžaidėjas. Š.Marčiulionio KA).

Statistika Pasaulio čempionate (vidutiniškai per rungtynes): 3,7 min., 0 tšk., 1,7 atk. kam., 0,7 rez. perd.

Stipriosios pusės: D.Kumelis į rinktinę paimtas kaip antras įžaidėjas. Gerai žaidžia du prieš du, neblogai mato aikštę.

Silpnosios pusės: trūksta taiklumo, yra šiek tiek lėtesnis.

Kaunas2012.fiba.com nuotr./Lukas GRABAUSKAS
Kaunas2012.fiba.com nuotr./Lukas GRABAUSKAS

Lukas Grabauskas (Gimė: 1995 m. vasario 6 d., Vilkaviškis. Ūgis: 192 cm. Pozicija: puolėjas. A.Sabonio KM).

Statistika Pasaulio čempionate (vidutiniškai per rungtynes): 29 min., 10,2 tšk., 7,2 atk. kam., 1,8 rez. perd.

Stipriosios pusės: tai tikras kareivis, komandos vedlys, aikštelėje atiduodantis visą širdį ir jėgas. Jis visus uždega, komandos draugus priverčia pasitempti. Lietuvos masteliais vertinant, jis pasižymi neblogais fiziniais duomenimis, komandoje žaidžia 3-4 pozicijoje. Yra 192 cm ūgio, fiziškai stiprus, todėl, žaisdamas „apačioje“ ir keisdamasis ginamaisiais, gali kovoti net su 10 cm aukštesniais už save žaidėjais. Galėtų būti stiprus LKL lygio žaidėjas.

Silpnosios pusės: jam reikėtų patobulinti metimą.

Kaunas2012.fiba.com nuotr./Edvinas ŠEŠKUS
Kaunas2012.fiba.com nuotr./Edvinas ŠEŠKUS

Edvinas Šeškus (Gimė: 1995 m. kovo 10 d., Prienai. Ūgis: 194 cm. Pozicija: gynėjas. Š.Marčiulionio KA).

Statistika Pasaulio čempionate (vidutiniškai per rungtynes): 33,5 min., 15,5 tšk., 11 atk. kam., 2,5 rez. perd.

Stipriosios pusės: labai gerai žaidžia vienas prieš vieną ir nugara į krepšį. Pažymėčiau aukštą jo žaidimo IQ (intelekto koeficientą) – jis pergudrauja priešininkus. Šis žaidėjas pasižymi ypatingu krepšinio supratimu.

Silpnosios pusės: jis labai daug laiko praleidžia aikštelėje (per keturias Pasaulio čempionato rungtynes vidutiniškai po 34 minutes, – red. past.), todėl vengia agresyvios ir kietos gynybos. Jei pagerintų žaidimą gynyboje, būtų dar naudingesnis komandai.

Kaunas2012.fiba.com nuotr./Lukas MOTIEJŪNAS
Kaunas2012.fiba.com nuotr./Lukas MOTIEJŪNAS

Lukas Motiejūnas (Gimė: 1995 m. sausio 30 d., Vilnius. Ūgis: 190 cm. Pozicija: atakuojantis gynėjas. Vilniaus KM ).

Statistika Pasaulio čempionate (vidutiniškai per rungtynes): 14,3 min., 8 tšk., 3 atk. kam., 1,7 rez. perd.

Stipriosios pusės: Lukas yra vienas komandos juodadarbių, kuriam davus gynyboje užduotį, kimba tiesioginiam savo priešininkui į atlapus. Jis turi taiklią ranką, gerai žaidžia vienas prieš vieną.

Silpnosios pusės: verždamasis link krepšio, nemato laisvų likusių komandos draugų, „įlipa į medį“.

Kaunas2012.fiba.com nuotr./Karolis RAŽUKAS
Kaunas2012.fiba.com nuotr./Karolis RAŽUKAS

Karolis Ražukas (Gimė: 1995 m. kovo 2 d., Vilnius. Ūgis: 200 cm. Pozicija: sunkusis krašto puolėjas. Š.Marčiulionio KA).

Statistika Pasaulio čempionate (vidutiniškai per rungtynes): 14,3 min., 4,2 tšk., 3 atk. kam., 0,5 rez. perd.

Stipriosios pusės: gerai pataiko ir iš toli, ir iš vidutinių nuotolių. Žaisdamas 4 pozicijoje ir gerai pataikydamas iš vidutinio atstumo, jis aukštesnį krepšininką „apžaidžia iš aukštai“.

Silpnosios pusės: gynyboje ir puolime jam trūksta komandinio žaidimo supratimo.

Kaunas2012.fiba.com nuotr./Pijus MYKOLAITIS
Kaunas2012.fiba.com nuotr./Pijus MYKOLAITIS

Pijus Mykolaitis (Gimė: 1995 m. kovo 3 d., Kaunas. Ūgis: 201 cm. Pozicija: puolėjas. A.Sabonio KM).

Statistika Pasaulio čempionate (vidutiniškai per rungtynes): 7,5 min., 0 tšk., 1,5 atk. kam., 0,5 rez. perd.

Stipriosios pusės: panašus į K.Ražuką, taip pat rungtyniauja 4 pozicijoje. Gerai žaidžia vienas prieš vieną „iš aukštai“.

Silpnosios pusės: trūksta stabilaus metimo iš vidutinių nuotolių. Nėra fiziškai galingas, todėl priešininko „neapžaidžia“ jėga, o kadangi iš vidutinių nuotolių nemeta gerai, varžovas gali neiti prie jo arti. Jei pataikytų stabiliai, priešininkas negalėtų atsitraukti ir palikti laisvo, nes žinotų, kad komanda bus nubausta taikliu metimu.

Kaunas2012.fiba.com nuotr./Paulius ŠAKINIS
Kaunas2012.fiba.com nuotr./Paulius ŠAKINIS

Paulius Šakinis (Gimė: 1995 m. liepos 7 d., Klaipėda. Ūgis: 198 cm. Pozicija: puolėjas. V.Knašiaus KM).

Statistika Pasaulio čempionate (vidutiniškai per rungtynes): 4 min., 0 tšk., 1 atk. kam., 0 rez. perd.

Stipriosios pusės: vienintelis iš mūsų žaidėjų, kuris galėtų prilygti fizine jėga varžovams savo amžiaus grupėje. Bet tik šiek tiek, nes kitos komandos turi labai galingus puolėjus. Jis nevengia kietos kontaktinės kovos baudos aikštelėje.

Silpnosios pusės: jam trūksta šiek tiek centimetrų. Jis yra apie 2 metrų ūgio, jo priešininkai – apie 210 cm. Šis ūgio skirtumas ir lemia, kad jam trūksta šiek tiek pasitikėjimo savimi ir sėkmingo atakos užbaigimo paskutinėje jos stadijoje, gavus iš įžaidėjo kamuolį. Tikiuosi, kad dar šiek tiek jis paaugs.

Kaunas2012.fiba.com nuotr./Gediminas ŽALALIS
Kaunas2012.fiba.com nuotr./Gediminas ŽALALIS

Gediminas Žalalis (Gimė: 1995 m. sausio 21 d., Vilnius. Ūgis: 205 cm. Pozicija: centro puolėjas. Š.Marčiulionio KA).

Statistika Pasaulio čempionate (vidutiniškai per rungtynes): 33 min., 9,5 tšk., 8,2 atk. kam., 0,5 rez. perd.

Stipriosios pusės: dažniausia žaidžia 5 numeriu, nors yra netipinis šios pozicijos žaidėjas, nes rungtyniauja 4-5 pozicijoje. Išsiskiria geru metimu iš vidutinių nuotolių, gera koordinacija ir vikrumu, todėl, susikeitus ginamaisiais, gali agresyviai ir kibiai gintis ir prieš mažą žaidėją.

Silpnosios pusės: žaidžiant „centro“ arba sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje, jam trūksta paprastos, kaip sakome, ūkiškos jėgos, stumdantis su varžovais. Kol yra „šviežias“, tą kompensuoja vikrumu ir greičiu, tačiau kai pavargsta, jam trūksta fizinės jėgos ir sunku įmesti tuos paprastus, ūkiškus taškus.

Kaunas2012.fiba.com nuotr./Norbertas GIGA
Kaunas2012.fiba.com nuotr./Norbertas GIGA

Norbertas Giga (Gimė: 1995 m. birželio 6 d., Kėdainiai. Ūgis: 208 m. Pozicija: centro puolėjas. Vilniaus KM).

Statistika Pasaulio čempionate (vidutiniškai per rungtynes): 13 min., 3,2 tšk., 5 atk. kam., 0 rez. perd.

Stipriosios pusės: aukščiausias mūsų žaidėjas, pasižymintis „minkštu“ metimu, „minkštu“ žaidimu nugara į krepšį į abi puses.

Silpnosios pusės: pasižymi ne tik „minkštu“ metimu, bet ir „minkštu“ charakteriu aikštelėje. Norėtųsi, kad tokio ūgio žaidėjas būtų keturis kartus piktesnis aikštelėje. Tačiau tai galbūt galima išspręsti griežtesniu trenerio žodžiu. Jis ateityje turi tikrai neblogų galimybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius