Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 21

Linas Kleiza – apie „Žalgirio“ ateitį, NBA vertus Vilniaus talentus ir finalo ketvertą Lietuvoje

Buvęs Lietuvos rinktinės krepšininkas, Eurolygos vicečempionas, o dabar Vilniaus „Lietuvos ryto“ komandos viceprezidentas Linas Kleiza pirmadienį ryte lankėsi 15min studijoje, kur kalbėjomės apie puikiai mūsų šalies krepšinio sirgaliams pasibaigusį Eurolygos finalo ketverto turnyrą.
15min studijoje – Eurolygos finalinių kovų aptarimas su Linu Kleiza
15min studijoje – Eurolygos finalinių kovų aptarimas su Linu Kleiza / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kauno „Žalgirio“ vyrų pergalė Eurolygos mūšyje dėl trečios vietos prieš Maskvos CSKA, Vilniaus „Lietuvos ryto“ vaikinų triumfas Eurolygos jaunimo turnyro finale – sekmadienis Belgrade buvo nuostabus Lietuvos krepšiniui.

Apie tai, o taip pat kas laukia „Žalgirio“ ateityje, kalbėjomės su L.Kleiza, kuris 2010 m. padėjo Pirėjo „Olympiakos“ užimti antrąją vietą Eurolygoje.

VIDEO: Linas Kleiza: Eurolygos finalo ketvertas Lietuvoje būtų geras dalykas šaliai

– Linai, pačiam teko pajausti Eurolygos finalo karštį, su Pirėjo „Olympiakos“ pasiekti finalą, tapti rezultatyviausiu sezono žaidėju – kovos Belgrade neprikėlė iš atminties lentynų prisiminimų?

– Žinoma, kad prisiminimus šis savaitgalis pažadino. Tuomet dar turėjau „abi kojas“. Tuomet buvome labai pasitikintys savimi, atvykome užtikrinti savimi, jog laimėsime. Tas mums ypač pakenkė finale prieš „Barcelona“.

Dabar krepšinio lygis yra gerokai pakilęs, manau, jog Eurolyga žengia stipriai į priekį, nors ir netikiu, kad kada nors pasivys NBA.

– Kauno „Žalgiris“ baigė stebuklingą sezoną 22-ąja pergale iš viso. Nors ne visiems atrodo reikalingos rungtynės dėl trečios vietos, pergalė prieš Maskvos CSKA visada saldi – kas lėmė sėkmę 79:77 laimėtame mače?

– „Žalgiris“ šį sezoną visą laiką žaidė labai gerai. Ne tik prieš CSKA. Manau, jie to yra verti ir tai įrodė.

– Š.Jasikevičius trečią kėlinį pavadino kosmosu. Trečiajame kėlinyje „Žalgiris“ tiesiog daužė Rusijos klubą ir sukaupė 20-ies taškų persvarą – kur Kauno komanda užstrigo, kai CSKA beveik pavijo Kauno komandą?

– CSKA šį sezoną turi daug problemų, tarp jaunų ir patyrusių žaidėjų nėra tarpusavio supratimo. Manau, kad Dimitrio Itoudžio kėdė jau „sulūžo“. Galima gintis traumomis, tačiau su tokiu didžiuliu biudžetu rezultatų laukta visai kitų. Manau, jog permainos yra neišvengiamos.

– Graiko oponentas Šarūnas Jasikevičius savaitgalį baigė visai kitokiomis nuotaikomis – ar jis liks Kaune? Ar Šarą galėtų suvilioti Maskvos CSKA pinigai?

– Čia jo sprendimas. Nežinau, ką nuspręs, bet dabar jis gali eiti bet kur ir bet kokiomis norimomis sąlygomis.

– Čempionu gana netikėtai tapo Madrido „Real“, reguliariajame čempionate buvęs tik penktas. Kur slypėjo Ispanijos klubo stiprybė, kas buvo raktas į pergalę 85:80 finale?

– Nemanau, kad Madridas laimėjo netikėtai. Visi komandos žaidėjai išsigydė traumas, pradėjo žaisti gerą krepšinį. Po pirmojo pralaimėjimo „Panathinaikos“ ketvirtfinalyje jie pradėjo žaisti labai gerai. Savo talentu ir atakomis finale jie sugebėjo pramušti „Fenerbahče“ gynybą. Bet, mano nuomone, turkai padarė pernelyg daug klaidų. Tokia patyrusi komanda taip negali.

– Naudingiausiu žaidėju pripažintas Luka Dončičius – kokia ateitis laukia šio slovėno NBA?

– Manau, kad tai tikrai jo paskutinis sezonas Europoje. Devyniolikos metų jis jau laimėjo svarbiausius titulus. Manau, jog NBA karjera jam susiklostys labai gerai, jis yra didelis, labai universalus įžaidėjas. Ricky Rubio kažkada išėjo į NBA lygą, bet jame nebuvo net pusės to, ką dabar turi Luka. Labai daug kas priklausys ir nuo traumų, bet jo ateitys yra nepaprastai šviesi.

– Sekmadienį toje pačioje arenoje džiaugėsi ne tik žalgiriečiai – ten taip pat iš džiaugsmo šėlo „Lietuvos ryto“ jaunimas. Žiemą teko girdėti įvairių atsiliepimų, kad ši karta ne tokia pajėgi kaip Kauno „Žalgirio“, bet „Lietuvos rytas“ laimėjo atrankos turnyrą Kaune, o paskui ir visus mačus Belgrade. Kieno tai nuopelnas?

– Pirmiausia – sporto mokyklų. Jos dirba labai nuosekliai, ruošia krepšininkus. Iki mums ateinant šiam klubui nebuvo svarbus jaunimas. „Žalgiris“ tą daro jau seniai, mes irgi supratom, kad pirmiausia reikia turėti pamatus, kad tas namas būtų tvirtas. Norime šiuos žaidėjus išlaikyti toliau, ketiname ir toliau bendradarbiauti su Vilniaus krepšinio mokyklomis.

– A.Gronskis mažiau šypsosi, bet patyręs inteligentiškas treneris, galbūt vertas ir daugiau nei NKL komandos vairas?

– Norėjome, kad jis ateitų į pagrindinę komandą ir būtų Rimo Kurtinaičio asistentas. Visgi pats treneris norėjo dirbti su jaunimu. Šį jo sprendimą mes gerbiame.

– Kai prieš šešerius metus „Lietuvos ryto“ jaunimas laimėjo Eurolygos turnyrą buvo vilčių, bet dabar nė vienas iš tų auksinių vaikinų nežaidžia Vilniaus klube. Tų laikų lyderiai Edvinas Šeškus ir Augustinas Jankaitis nepakilo taip, kaip patys norėtų, nors jiems dabar jau po 23-24 metus. Kodėl taip atsitiko ir ką prognozuojate šių laikų „Lietuvos ryto“ talentams?

– Manau, jog turime tikrai talentingų žaidėjų, kurie ateityje gali žaisti netgi NBA. Nesinori kažko išskirti, nes ne visada užtenka vien sunkaus darbo. Reikia ir talento. Aš manau, kad šioje komandoje tokių žaidėjų tikrai yra.

– Deividas Sirvydis buvo komandos lyderis. Ne visi krepšinio sirgaliai jį matė – gal galite apibūdinti jo žaidimo stilių?

– Deividas yra unikalus krepšininkas, yra kairiarankis, puikiai pataiko, yra atletiškas. Tai yra protingas žaidėjas, turi labai gerą IQ. Tokių žaidėjų nėra daug.

– Kitas komandos lyderis Marekas Blaževičius per gražų interviu po rungtynių sakė, kad norėtų čia sugrįžti su pagrindine – vyrų komanda. Tolimas kelias, juo labiau, kad „Lietuvos rytui“ reikia išlaikyti šį talentingą aukštaūgį, kurio domisi ir „Žalgiris“, ir Bambergo „Brose“.

– Taip, juo domisi daug komandų, beveik visi Eurolygos grandai. Bet mes norime jį išsaugoti. Manau ši pergalė suteikė motyvacijos ne tik jam, bet ir mums. Marekas tikrai gali būt šiuolaikinis „centras“. Yra techniškas, judrus, turi gerą metimą.

– Kitas Eurolygos finalo ketvertas vyks Vitorijoje, ar ateityje Lietuvai verta būtų stengtis gauti finalo ketvertą į savo šalį?

– Manau, jog Lietuvos krepšiniui tai būtų labai geras dalykas. Žinoma, norėtųsi, kad ten žaistų ir mūsų komanda. Turime vieną geriausių arenų visoje Europoje. Manau, jog tai pasiteisintų. Nežinau, kodėl iki šiol to nebuvo. Europos čempionatas davė puikų impulsą ir naudą mūsų krepšiniui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius