Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 11 25

„3 prieš 3“: „Žalgirio“ pirkinio vertinimas, Šaro kritikos taikiniai ir Željko likimas

Dviem geriems bičiuliams dabar ne pats lengviausias metas. Šarūnas Jasikevičius bando išvairuoti „Žalgirį“ iš keturių pralaimėjimų ruožo, o Željko Obradovičius kovoja su vidiniais demonais Stambule. 15min žurnalistai Kęstas Rimkus, Donatas Urbonas ir Rokas Pakėnas aptarė tris pastarųjų savaičių aktualijas.
Š.Jasikevičius, KC Riversas ir Ž.Obradovičius
Š.Jasikevičius, KC Riversas ir Ž.Obradovičius / 15min nuotr.

1. Nuo 1 iki 5, kaip vertinate „Žalgirio“ pasirinkimą KC Riversą?

Kęstas Rimkus, 15min sporto redaktorius: 3 balai. Penki būtų, jei rastų aukšto lygio įžaidėją, keturi – už gerą įžaidėją, trys – už gerą neįžaidėją. Kita vertus, jei Šarūnas Jasikevičius jį pasirinko, vadinasi, jis bus naudingas. KC Riversas nukirps kažkiek Artūro Milaknio ir Edgaro Ulanovo laiko, bet „Žalgiris“ taps pavojingesnis atakose, o už Artūrą KC Riversas geriau ir ginasi. Didžiausias pliusas, kad toks patyręs žaidėjas greitai pritaps Š.Jasikevičiaus sistemoje – debiuto mačas (15 taškų per 17 min.) su „Dzūkija“ tai tik patvirtina.

Donatas Urbonas, Eurolyga.lt redaktorius: Trejetu. Man pasirodė, kad ilgalaikėje sezono perspektyvoje „Žalgiriui“ labiau reikėjo įžaidėjo nei 2–3 pozicijos krepšininko. Ketvertu KC virs tada, jeigu sugebės parodyti stabiliai efektyvų žaidimą, ko galbūt jam pritrūko pastaruosius porą metų. 15 taškų prisistatymas prieš „Dzūkiją“ dar nieko nereiškia – mes visi žinome, kad jis gali įmesti. Daug įdomiau bus stebėti KC Riverso mažų detalių išpildymą. Amerikiečio praėjusio sezono forma Italijoje ir Serbijoje bei vietinius nuvylęs sezono startas Sevilijoje kelia šiokį tokį nerimą. Bet ir trejetas nėra blogas balas – tai turėtų būti solidus „Žalgirio“ rotacijos žaidėjas.

Rokas Pakėnas, Eurolyga.lt žurnalistas: 4 balai. Norėjosi įžaidėjo, tačiau kūryba patenkintas Šaras akcentuoja pataikymą. Jei problema išties yra tritaškių taiklumas – „Žalgiris“ su 33,8 proc. tolimų metimų realizacija Eurolygoje užima 13-ąją vietą – tai situaciją gerinti atvyksta tam tinkamiausias žmogus. KC turi didelę elitinių klubų bei elitinių trenerių patirtį. Jis puikiai atakuoja iš toli tiek po komandos draugų perdavimų, tiek pats susikūręs progą. KC Riversas puikiai valdo kamuolį, gali prasiveržimais draskyti baudos aikštelę, mėgaujasi atsakomybe sunkiais momentais. Tai leidžia manyti, kad jis suteiks ir lyderystės, kurią treneris buvo akcentavęs šiemet jau ne kartą. Tai nėra katė maišė, kokia buvo Alexas Perezas, į Kauną atvyksta Eurolygos čempionas, kurio adaptacija „Žalgiryje“ neturėtų užsitęsti per ilgai.

2. Kurio senbuvio indėlio dabar labiausiai trūko, kad „Žalgirio“ rezultatai būtų geresni?

K.Rimkus: Visų trijų. Trūksta taiklesnio Edgaro Ulanovo (40 proc. dvitaškių, 33 proc. tritaškių), Artūro Milaknio plius/minus rodiklis per Eurolygos rungtynes vienas prasčiausių komandoje, o Pauliui Jankūnui tai pats blankiausias sezonas per jo įspūdingo ilgumo karjerą – net pats pirmasis (2003–2004, kai kam buvo 19 metų), buvo sėkmingesnis.

D.Urbonas: Visų po truputį. Agresyvesnio Edgaro Ulanovo puolime. Sveikesnio Mariaus Grigonio. Brandesnių Artūro Milaknio sprendimų gynyboje. Pavojingesnio Pauliaus Jankūno puolime. Organizuotesnio Luko Lekavičiaus. Protingesnių visų jų sprendimų, kurie kainuoja mažus taškelius, bet 40 minučių dėlionėje virsta ta trūkstama pergalei dalimi. Su laiku visi jie bus efektyvesni, tik jau taip sukrito kortos, kad visi jie truputį užbuksavo prie sezono starto linijos.

R.Pakėnas: Tikėjausi greitesnės naudos iš Luko Lekavičiaus, kai šalia jo su užstrigusiais ginklais sėdėjo A.Perezas ir traumą besigydęs Rokas Jokubaitis. Man buvo gana netikėti Š.Jasikevičiaus žodžiai, kad Lukas iš Atėnų parsinešė senus sisteminius įpročius bei primiršo senąsias „Žalgirio“ taisykles. Vertinant pagrindinius „Žalgirio“ tūzus, tai nė vieno jų žaidimas pernelyg nešokiruoja. Edgaras Ulanovas susilaukia kritikos, bet jis žaidžia geriau nei praėjusio sezono starte. Pauliui Jankūnui pavasarį sueis 36-eri, jis nėra supermenas, o jo duodamos 10 minučių per rungtynes yra logiškas rezultatas. Galbūt daugiau buvo tikėtasi iš Artūro Milaknio. 33-ejų snaiperio pataikymas nėra blogas (38,9 proc.), tačiau tai vienintelis ir pagrindinis jo ginklas. Stabilumo tikrai trūksta, Artūro kojos darosi vis lėtesnės, o varžovai stengiasi tuo kuo įmanoma labiau pasinaudoti. Atvykęs KC Riversas turėtų nurėžti tiek jo, tiek E.Ulanovo minutes. Konkurencija suteiks ir tokį pliusą, kad ji privers pasitempti senbuvius.

3. Kas turi įvykti, kad „Fenerbahče“ pakeistų trenerį?

K.Rimkus: Tai klausimas ne Stambulo klubo vadovams, o pačiam Željko Obradovičiui. Tik jis pats save gali atleisti. Jei viskas klostytųsi taip prastai, kaip iki šiol, serbas pats ir parašytų atsistatydinimo raštelį. Bet vargu ar to prireiks. Reikia pripažinti, kad tvarkaraščio sudarytojai nebuvo „Fenerbahče“ bičiuliai. Bet pastarosiose rungtynėse „Fenerbahče“ šventė pergalę Prancūzijoje, o dabar ateina trys namų mačai. Tikėtina, kad pirmąjį Eurolygos ratą Stambulo klubas baigs pirmojoje rikiuotės pusėje

D.Urbonas: Viskas turi ant tiek užknisti Željko Obradovičių, kad šis tėkštų atsistatydinimo pareiškimą ir nebeklausytų Maurizio Gherardini prašymų pasilikti. Željko tonas ir kūno kalba kelia nerimą dėl jo savijautos Stambule. „Fenerbahče“ vadovai pasmerktų save būti užmėtytiems akmenimis, jeigu patys parodytų duris vietos sirgalių Mesijui. Tik neramu, kad pralaimėjimai, prasta žaidėjų reakcija, juos į sezono pradžią atlydėjusios kontroliuojamos ir nekontroliuojamos problemos bei finansinių rūpesčių dirgiklis, gali pastūmėti Ž.Obradovičių imtis sprendimo pirmą kartą karjeroje palikti postą dar sezono metu. Reikia tikėtis, kad ta pergalė Vilerbane ir trys iš eilės laukiantys namų mačai sutelks „Fenerbahče“ kompaniją. Vis dėlto manau, kad Željko su Gherardini sukandę dantis išdirbs iki sezono pabaigos, o tada jau grius „Fenerbahče“ imperija.

R.Pakėnas: Željko yra užsitarnavęs teisę pats nuspręsti savo likimą Stambule, jei ryšys su žaidėjais išties yra dingęs. Treneris daugybę meto demonstravo gerus rezultatus ir yra tituluojamus geriausiu visų laikų Eurolygos treneriu, o atėjus prastam sezonui būtų išprašomas vos po dviejų nesėkmingų mėnesių? Tai būtų perdėtai neadekvati reakcija. Tai būtų tragiškas „Fenerbahče“ sprendimas. Ar rinkoje yra Mesijas, kuris ateitų ir sutvarkytų situaciją Stambule, ar tiesiog užsisuktų kasmetinė trenerių pokyčių karuselė? Antrasis variantas realesnis. Sklando gandai, kad Željko norėjo išeiti, bet klubas ir žaidėjai perkalbėjo. Gandai dažniausiai iš piršto laužti nebūna. „Fenerbahče“ per pirmąsias 10 rungtynių vos 3 kartus žaidė namuose, o dabar laukia trejų rungtynių serija prie savų sirgalių prieš „Chimki“, ALBA ir „Anadolu Efes“. Dvi nesėkmės galbūt priverstų Željko išeiti, bet spėju, kad „Fenerbahče“ sėkmingai išplauks iš šios sudėtingos situacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius