-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 26

94 scenarijai, nuo kurių sukasi Šaro galva: kaip „Žalgiris“ patektų į ketvirtfinalį

Šarūnui Jasikevičiui net ėmė svaigti galva, kai Kauno „Žalgirio“ treneris žvilgtelėjo į scenarijus, kurie gali nuvesti žaliai baltus į Eurolygos atkrintamąsias varžybas. Septyniolika metų analitiku dirbęs 15min skaitytojas Robertas Girkontas iškapstė net 94 skirtingus variantus, kaip gali išsirikiuoti septynios dėl trijų likusių kelialapių į ketvirtfinalį besistumdančios Eurolygos komandos.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Iš 90 galimų kombinacijų, „Žalgiriui“ laimėjus likusias dvejas rungtynes Pirėjuje su „Olympiakos“ ir Madride su „Real“, yra tik 19 jam nepalankių atvejų.

Iš 48 kombinacijų, kai dalybose dėl kelialapių į atkrintamąsias su „Žalgiriu“ dalyvauja „Panathinaikos“, „Žalgiris“ į atkrintamąsias patenka visais atvejais.

Taigi, dvi „Žalgirio“ pergalės ir du „Panathinaikos“ pralaimėjimai užtikrintų Lietuvos klubui patekimą į atkrintamąsias, nepriklausomai nuo to, kaip likusiose 9 rungtynėse sužaistų kiti penki pretendentai.

Eurolygos lentelė po 28 turų W L +/-
1. Fenerbahce Beko Istanbul (qualified) 23 5 250
2. CSKA Moscow (qualified) 22 6 181
3. Real Madrid (qualified) 21 7 242
4. Anadolu Efes Istanbul (qualified) 18 10 140
5. FC Barcelona Lassa (qualified) 16 12 55
6. KIROLBET Baskonia Vitoria-Gasteiz 15 13 85
7. Panathinaikos OPAP Athens 15 13 18
8. AX Armani Exchange Olimpia Milan 14 14 21
9. Olympiacos Piraeus 14 14 4
10. Zalgiris Kaunas 13 15 26
11. Maccabi FOX Tel Aviv 13 15 -2
12. FC Bayern Munich 13 15 -58
13. Khimki Moscow Region 9 19 -99
14. Herbalife Gran Canaria 8 20 -257
15. Buducnost VOLI Podgorica 6 22 -288
16. Darussafaka Tekfen Istanbul 4 24 -318

Nepalankiausias konkurentas „Žalgiriui“ dalybose dėl kelialapių į atkrintamąsias yra „Baskonia“. Iš 19 kombinacijų, kuriose „Žalgiris“ nepatektų į atkrintamąsias, net 16 dalyvauja baskai. Todėl bent vienos Atėnų klubo pergalės atveju, „Žalgiriui“ būtų naudinga, kad sėkmė bent vienose rungtynėse nusišypsotų ir „Baskonia“ komandai.

Vienintelio kelialapio, kai bent po vienerias rungtynes laimi „Panathinaikos“ ir „Baskonia“, dalybose „Žalgiriui“ kelialapį užtikrintų sėkmingas „Maccabi“ pasirodymas.

Visos trys kombinacijos, kai „Žalgiris“ pralaimi kovą dėl vienintelio kelialapio, yra susiję su „Maccabi“ pralaimėjimais. Kita vertus, „dizainerių“ dviejų pralaimėjimų paskutiniuosiuose Eurolygos turuose atveju, šių trijų nepalankių kauniečiams kombinacijų egzistavimas irgi taptų nebeįmanomas.

Taigi, nepalankioms „Žalgiriui“ situacijoms, užkertančioms kelią į atkrintamąsias, neutralizuoti yra net keletas variantų.

Laimėjus „Panathinaikos“, galima tikėtis ir „Baskonia“ sėkmės. Nesėkmingai sužaidus „Maccabi“, visados lieka tikimybė, kad nepasiseks ir „Olimpia“. Todėl galima teigti, kad „Žalgirio“ galimybės patekti į atkrintamąsias lygios jo šansams įveikti Pirėjo ir Madrido klubus.

Ketvirtfinalio pretendentų tvarkaraštis
„Žalgiris“ „Baskonia“ „Olimpia“ „Olympiakos“ „Panathinaikos“ „Maccabi“ „Bayern“
„Olympiakos“ (*I) „Anadolu“ (N) „Fenerbahče“ (N) „Žalgiris“ (N) „Real“ (N) „Gran Canaria“ (N) „Daruššafaka“ (I)
„Real“ (I) CSKA (I) „Anadolu“ (I) „Daruššafaka“ (I) „Budučnost“ (N) „Fenerbahče“ (I) „Gran Canaria“ (N)
Paaiškinimai: N – namų rungtynės, I – išvykos

29-ajame Eurolygos ture „Žalgiriui“ būtina nugalėti „Olympiakos“. CSKA pergalės prieš „Chimki“ atveju ir „Fenerbahče“ nugalėjus „Olimpia“, „Real“ prarastų bet kokias galimybes pakilti aukščiau trečiosios vietos ir paskutiniojo turo rungtynės su „Žalgiriu“ jiems būtų tik formalumas. Be to, Milano klubo pralaimėjimas padidintų tikimybę, kad jie nesurinks 15 taškų ir dalybose dėl kelialapių atkrintamosiose nedalyvaus.

„Real“ pergalė prieš „Panathinaikos“ jų galimybių pakilti aukščiau trečios vietos greičiausiai nebesustiprins, bet padidins tikimybę, kad graikai sezono pabaigoje tik su 15 pergalių dėl kelialapių į atkrintamąsias kovos su „Žalgiriu“, kas užtikrina pastarojo patekimą į ketvirtfinalį.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rudy Fernandezas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rudy Fernandezas

„Baskonia“ nugalėjus „Anadolu Efes“, Kauno klubas prarastų bet kokias galimybes užimti šeštąją vietą, bet pastarosios pozicijos komanda beveik neišvengiamai dėl patekimo į finalinį ketvertą kovos su „Real“. Todėl tai nebūtų labai jau didelis nuostolis, nes „Žalgiris“, išvengęs konkurencijos su „Baskonia“, tik sustiprintų savo pozicijas kovoje dėl kelialapio į atkrintamąsias.

Be abejonės, palanki „Žalgiriui“ būtų „Maccabi“ pergalė prieš „Gran Canaria“, kaip ir „Bayern“ pralaimėjimas „Daruššafaka“ būtų labiau naudingas nei nenaudingas. Net jei 29-ojo turo kai kurių rungtynių rezultatai „Žalgiriui“ būtų nepalankūs, įveikęs „Olympiakos“, jis išsaugotų visus šansus tapti atkrintamųjų Eurolygos varžybų dalyviu.

Scenarijai

Iki šiol neatsakyta į klausimą, kiek pergalių užtenka patekti į atkrintamąsias. Vis dar egzistuoja trys variantai: 16, 15 ir 14 pergalių.

29-asis Eurolygos turas iš šio sąrašo gali išbraukti 14 pergalių variantą. Tai gali atsitikti dviem atvejais: „Žalgiriui“ pralaimėjus „Olympiakos“ arba „Olimpia“ laimėjus prieš „Fenerbahče“.

Pirmu atveju, „Žalgiris“ kovoje dėl kelialapio į atkrintamąsias nebedalyvauja ir paskutinės rungtynės su „Real“ yra tik garbės reikalas. Antru atveju, tik padidėja grėsmė, kad 15 pergalių patekti į atkrintamąsias nepakaktų, nes „Olimpia“, paskutiniajame Eurolygos ture nugalėjusi „Anadolu Efes“, surinktų 16 taškų.

16 ir daugiau pergalių reguliariajame sezone iš septynių „Žalgirio“ konkurentų gali iškovoti dar dvi komandos: „Baskonia“ bei „Panathinaikos“.

Š.Jasikevičius: „Aš visai neskaičiuoju. Perskaičiau porą straipsnių, kur buvo kažkokie variantai, bet buvo tiek tų variantų, kad net galva svaigti pradėjo. Tai ėjau kitų dalykų. Sąžiningai sakau. Grįšiu namo, pažiūrėsiu lentelę, bet nėra tikslo skaičiuoti“

Taigi, kad „Žalgiris“ bent jau liktų kovoje dėl kelialapio į atkrintamąsias varžybas, būtinos dvi sąlygos.

  • Pirma, „Žalgiris“ privalo nugalėti „Olympiakos“.
  • Antra, 16 pergalių negali iškovoti daugiau nei du iš jo konkurentų. Ši sąlyga gali būti išpildyta trimis atvejais: „Olimpia“ iš dviejų likusių rungtynių nelaimi bent vienerių, o „Panathinaikos“ arba „Baskonia“ pralaimi abejas.

Be abejonės, didžiausia tikimybė sulaukti bent vieno „Olimpia“ pralaimėjimo. Be to, „dizainerių“ dalyvavimas kelialapių dalybose visais atvejais mažina „Žalgirio“ galimybes juos laimėti.

Beje, kauniečių pergalės atveju prieš „Olympiakos“ ir „Fenerbahče“ nugalėjus Milano klubą, 16 pergalių variantas irgi taptų nebeaktualus.

Mindaugas Kuzminskas ir Arvydas Sabonis
Mindaugas Kuzminskas ir Arvydas Sabonis

Galima teigti, kad tikimybė, jog patekti į atkrintamąsias varžybas šiemet pakaks 15 pergalių, yra didžiausia iš likusiųjų trijų variantų. „Žalgiris“ tai gali padaryti. Tačiau jis yra ne vienintelė komanda, šio rezultato nepasiekusi, bet galinti tai padaryti ekipa.

Be dviejų – „Panathinaikos“ bei „Baskonia“, kurios jau laimėjo 15 kartų, Eurolygoje gali laimėti dar 4 komandos („Olympiakos“, „Olimpia“, „Bayern“ bei „Maccabi“).

Toks didelis pretendentų skaičius (7) likus tik dviem turams į tris vietas „atmuša“ bet kokį norą racionaliai įvertinti situaciją ir pabandyti pasižiūrėti į kitų komandų rungtynių rezultatus naudos „Žalgiriui“ principu. Tačiau sisteminis požiūris gali padėti išspręsti bet kokias problemas.

Beveik viskas „Žalgirio“ rankose“, tiesiog reikia laimėti dvi likusias rungtynes.

Tai pirma būtina sąlyga, kad galėtume aptarinėti žalgiriečių galimybes patekti į atkrintamąsias. Antra būtina sąlyga, kad bent viena iš trijų komandų („Panathinaikos“, „Baskonia“ ir „Olimpia“), dar nelaimėjusių, bet galinčių Eurolygoje laimėti daugiau nei 15 kartų, to nepadarytų.

Kitu atveju, egzistuoja net 92 kombinacijos minėtų septynių komandų išsidėstyme ir jos tikrai ne visos palankios „Žalgiriui“. Kita vertus, „Žalgiris“ net ir laimėjęs dvi paskutiniąsias rungtynes, gali nepatekti į atkrintamąsias.

Galima išskirti net penkias skirtingas situacijas, kurių kiekviena turi dar kelias variacijas.

  • 1. Daugiau nei 15 pergalių iš minėtų septynių komandų surenka trys arba keturios ir „Žalgiris“ atkrintamosiose varžybose nedalyvauja.
  • 2. Jei daugiau nei 15 kartų laimi dvi komandos, egzistuoja net trys šios situacijos variacijos, kurių atveju „Žalgiris“ išsaugotų galimybes patekti į atkrintamąsias varžybas („Panathinaikos“ ir „Baskonia“, „Panathinaikos“ bei „Olimpia“, „Baskonia“ ir „Olimpia“).
  • 3. Kai daugiau nei 15 kartų laimi viena komanda, egzistuoja net trys šios situacijos variacijos, kurių atveju „Žalgiris“ išsaugoja galimybes patekti į atkrintamąsias varžybas („Panathinaikos“, „Baskonia“ ir „Olimpia“).
  • 4. Nė viena iš septynių komandų nesurenka daugiau nei 15 pergalių.
  • 5. 15 pergalių surenka tik dvi komandos ir dėl aštuntosios vietos kovoja komandos su 14 pergalių.

Pamėginsime panagrinėti situacijas ir jų variacijas, kurių atveju „Žalgiris“ išsaugo galimybes patekti į atkrintamąsias.

Pirmos ir penktos situacijos neanalizuosime. Pirmu atveju, „Žalgiris“ praranda galimybes dalyvauti atkrintamosiose. Penktos situacijos galimus variantus apima trečios situacijos variaciją, kai daugiau nei 15 kartų laimi „Panathinaikos“ ir „Baskonia“. Taigi, galima išskirti 7 variacijas.

1. Palanku: nė viena komanda nelaimėjo daugiau nei 15 kartų

Septynios komandos kovoja dėl trijų vietų į atkrintamąsias. Šiuo atveju egzistuoja penki variantai su skirtingu kombinacijų skaičiumi. Iš viso yra 16 galimų kombinacijų ir visais atvejais „Žalgiris“ patenka į atkrintamąsias.

  • 15 pergalių surinko visos 7 komandos. „Žalgiris“ tokiu atveju užimtų šeštąją vietą.
  • 15 pergalių surinko 6 komandos: nepavyko a) „Maccabi“; b) „Bayern“; c) „Olympiakos“; d) „Olimpia“. Visais 4 atvejais „Žalgiris“ patenka į atkrintamąsias.
  • 15 pergalių surinko 5 komandos: nepavyko a) „Maccabi“ ir „Bayern“; b) „Maccabi“ ir „Olympiakos“; c) „Maccabi“ ir „Olimpia“; d) „Bayern“ ir „Olympiakos“; e) „Bayern“ ir „Olimpia“; f) „Olympiakos“ ir „Olimpia“. Visais 6 atvejais „Žalgiris“ patenka į atkrintamąsias.
  • 15 pergalių surinko 4 komandos, be „Žalgirio“ bei „Panathinaikos“ su „Baskonia“ tai padaryti pavyko: a) „Olimpia“; b) „Olympiakos“; c) „Bayern“; d) „Maccabi“. Visais 4 atvejais „Žalgiris“ patenka į atkrintamąsias.
  • 15 pergalių surinko 3 komandos „Žalgiris“ bei „Panathinaikos“ su „Baskonia“. „Žalgiris“ patektų į atkrintamąsias.

2. Palanku: daugiau nei 15 kartų laimėjo „Baskonia“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Tadas Sedekerskis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Tadas Sedekerskis

Šešios komandos kovoja dėl dviejų vietų į atkrintamąsias. Šiuo atveju egzistuoja penki variantai su skirtingu kombinacijų skaičiumi. Iš viso yra 16 galimų kombinacijų ir visais atvejais „Žalgiris“ patenka į atkrintamąsias.

  • 15 pergalių surinko visos 6 komandos. „Žalgiris“ tokiu atveju užimtų septintąją vietą.
  • 15 pergalių surinko 5 komandos: nepavyko a) „Maccabi“; b) „Bayern“; c) „Olympiakos“; d) „Olimpia“. Visais 4 atvejais „Žalgiris“ patenka į atkrintamąsias.
  • 15 pergalių surinko 4 komandos: nepavyko a) „Maccabi“ ir „Bayern“; b) „Maccabi“ ir „Olympiakos“; c) „Maccabi“ ir „Olimpia“; d) „Bayern“ ir „Olympiakos“; e) „Bayern“ ir „Olimpia“; f) „Olympiakos“ ir„Olimpia“. Visais 6 atvejais „Žalgiris“ patenka į atkrintamąsias.
  • 15 pergalių surinko 3 komandos, be „Žalgirio“ bei „Panathinaikos“ tai padaryti pavyko: a) „Olimpia“; b) „Olympiakos“; c) „Bayern“; d) „Maccabi“. Visais 4 atvejais „Žalgiris“ patenka į atkrintamąsias.
  • 15 pergalių surinko „Žalgiris“ bei „Panathinaikos“. „Žalgiris“ patektų į atkrintamąsias.

3. Nepalanku: daugiau nei 15 kartų laimėjo „Panathinaikos“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Lekavičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Lekavičius

Šešios komandos kovoja dėl dviejų vietų į atkrintamąsias. Šiuo atveju egzistuoja penki variantai su skirtingu kombinacijų skaičiumi. Iš viso yra 16 galimų kombinacijų „Žalgiris“ patenka į atkrintamąsias tik 7 atvejais.

  • 15 pergalių surinko visos 6 komandos. „Žalgiris“ tokiu atveju užimtų aštuntąją vietą.
  • 15 pergalių surinko 5 komandos: nepavyko a) „Maccabi“; b) „Bayern“; c) „Olympiakos“; d) „Olimpia“. „Žalgiris“ patektų į atkrintamąsias c ir d atveju, jeigu prieš „Olympiakos“ laimės ne mažiau nei 4 taškais.
  • 15 pergalių surinko 4 komandos: nepavyko a) „Maccabi“ ir „Bayern“; b) „Maccabi“ ir „Olympiakos“; c) „Maccabi“ ir „Olimpia“; d) „Bayern“ ir „Olympiakos“; e) „Bayern“ ir „Olimpia“; f) „Olympiakos“ ir „Olimpia“. Žalgiris“ patektų į atkrintamąsias e ir f atveju.
  • 15 pergalių surinko 3 komandos, be „Žalgirio“ bei „Baskonia“ tai padaryti pavyko: a) „Olimpia“; b) „Olympiakos“; c) „Bayern“; d) „Maccabi“. Žalgiris“ patektų į atkrintamąsias tik d atveju.
  • 15 pergalių surinko „Žalgirio“ ir „Baskonia“. „Žalgiris“ patektų į atkrintamąsias.

4. Palanku: daugiau nei 15 kartų laimėjo „Olimpia“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mindaugas Kuzminskas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mindaugas Kuzminskas

Šešios komandos kovoja dėl dviejų vietų į atkrintamąsias. Šiuo atveju egzistuoja keturi variantai su skirtingu kombinacijų skaičiumi. Iš viso yra 8 galimos kombinacijos ir „Žalgiris“ patenka į atkrintamąsias visais atvejais.

  • 15 pergalių surinko visos 6 komandos. „Žalgiris“ tokiu atveju užimtų septintąją vietą.
  • 15 pergalių surinko 5 komandos: nepavyko a) „Maccabi“; b) „Bayern“; c) „Olympiakos“. Visais 3 atvejais „Žalgiris“ patenka į atkrintamąsias.
  • 15 pergalių surinko 4 komandos: nepavyko a) „Maccabi“ ir „Bayern“; b) „Maccabi“ ir „Olympiakos“; c) „Bayern“ ir „Olympiakos“. Visais 3 atvejais „Žalgiris“ patenka į atkrintamąsias.
  • 15 pergalių surinko „Žalgiris“, „Panathinaikos“ ir „Baskonia“. „Žalgiris“ patektų į atkrintamąsias.

5. Gan palanku: daugiau nei 15 kartų laimėjo ir „Panathinaikos“, ir „Baskonia“

Penkios komandos kovoja dėl vienos vietos į atkrintamąsias. Šiuo atveju, egzistuoja penki variantai su skirtingu kombinacijų skaičiumi. Iš viso yra 16 galimų kombinacijų ir „Žalgiris“ nepatektų į atkrintamąsias tik 3 atvejais.

1 punktas, 2 punkto a ir b papunkčiai bei 3 punkto a papunktis galiotų ir keturiolikos pergalių atveju. Taigi, iš 4 variantų, kai patekimui į atkrintamąsias pakaktų 14 pergalių, trimis atvejais „Žalgiris“ jas pasiektų.

  • 15 pergalių surinko visos 5 komandos. „Žalgiris“ tokiu atveju užimtų aštuntąją vietą.
  • 15 pergalių surinko 4 komandos: nepavyko a) „Maccabi“; b) „Bayern“; c) „Olympiakos“; d) „Olimpia“. Visais 4 atvejais „Žalgiris“ patenka į atkrintamąsias.
  • 15 pergalių surinko 3 komandos: nepavyko a) „Maccabi“ ir „Bayern“; b) „Maccabi“ ir „Olympiakos“; c) „Maccabi“ ir „Olimpia“; d) „Bayern“ ir „Olympiakos“; e) „Bayern“ ir „Olimpia“; f) „Olympiakos“ ir „Olimpia“. Žalgiris“ nepatektų į atkrintamąsias a ir b atveju.
  • 15 pergalių surinko 2 komandos, be „Žalgirio“ tai padaryti pavyko: a) „Olimpia“; b) „Olympiakos“; c) „Bayern“; d) „Maccabi“. Žalgiris“ nepatektų į atkrintamąsias tik a atveju.
  • 15 pergalių surinko tik „Žalgiris“. „Žalgiris“ patektų į atkrintamąsias.

6. Nepalanku: daugiau nei 15 kartų laimėjo „Panathinaikos“ bei „Olimpia“

Penkios komandos kovoja dėl vienos vietos į atkrintamąsias. Šiuo atveju egzistuoja keturi variantai su skirtingu kombinacijų skaičiumi. Iš viso yra 8 galimos kombinacijos. „Žalgiris“ į atkrintamąsias patektų tik 1 atveju.

  • 15 pergalių surinko visos 5 komandos. „Žalgiris“ prieš „Olympiakos“ reikėtų laimėti ne mažesniu nei 14 taškų skirtumu, kad patektų į atkrintamąsias.
  • 15 pergalių surinko 4 komandos: nepavyko a) „Maccabi“; b) „Bayern“; c) „Olympiakos“. Nei vienu iš 3 atvejų „Žalgiris“ nepatenka į atkrintamąsias.
  • 15 pergalių surinko 3 komandos: nepavyko a) „Maccabi“ ir „Bayern“; b) „Maccabi“ ir „Olympiakos“; c) „Bayern“ ir „Olympiakos“. Nei vienu iš 3 atvejų „Žalgiris“ nepatenka į atkrintamąsias.
  • 15 pergalių surinko „Žalgiris“ ir „Baskonia“. Žalgiris“ nepatektų į atkrintamąsias.

7. Palanku: daugiau nei 15 kartų laimėjo „Baskonia“ bei „Olimpia“

Penkios komandos kovoja dėl vienos vietos į atkrintamąsias. Šiuo atveju egzistuoja keturi variantai su skirtingu kombinacijų skaičiumi. Iš viso yra 8 galimos kombinacijos. „Žalgiris“ į atkrintamąsias patektų visais atvejais.

  • 15 pergalių surinko visos 5 komandos. „Žalgiris“ patektų į atkrintamąsias.
  • 15 pergalių surinko 4 komandos: nepavyko a) „Maccabi“; b) „Bayern“; c) „Olympiakos“. Visais 3 atvejais „Žalgiris“ patenka į atkrintamąsias.
  • 15 pergalių surinko 3 komandos: nepavyko a) „Maccabi“ ir „Bayern“; b) „Maccabi“ ir „Olympiakos“; c) „Bayern“ ir „Olympiakos“. Visais 3 atvejais „Žalgiris“ patenka į atkrintamąsias.
  • 15 pergalių surinko „Žalgiris“ ir „Panathinaikos“. Žalgiris“ patektų į atkrintamąsias.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius