-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 14

A.Parachouskis: apie Vilnių, kritiką D.Adomaičiui ir Belgrade neužmirštą metimą

„Kodėl pataikei tą metimą, kodėl taip su mumis pasielgei?“ – tai klausimas, kurį buvęs Vilniaus „Ryto“ centras Arciomas Parachouskis Belgrade girdi kasdien. Baltarusis praėjusį sausį paskutinės sekundės metimu užgesino „Pionir“ arenos šviesas bei uždarė tarptautinį „Partizan“ sezoną, o jau artėjantį antradienį su šios ekipos marškinėliais sugrįš į Vilnių ir išbėgs ant „Siemens“ arenos parketo.
Artsiomas Parakhouskis
Arciomas Parakhouskis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Belgradas nepamiršta skaudaus baltarusio dūrio vėlyvą sausio 30-osios vakarą. „Partizan“ viltis Europos taurėje nužudęs, o vėliau šios komandos naujoku tapęs A.Parachouskis dėmesiu Serbijos sostinėje tikrai nesiskundžia.

„Patikėkite manimi, aš šį klausimą girdžiu labai dažnai, – tinklalapiui „Eurolyga.lt“ sakė buvęs „Ryto“ lyderis. – Belgrade visi prisimena tą metimą. Nesvarbu, kur eičiau, prie manęs prieina „Partizan“ sirgaliai prašydami nusifotografuoti bei klausdami, kodėl aš pataikiau tą metimą, kodėl aš taip su jais pasielgiau (juokiasi). Bandau pasakyti, kad tai jau yra praeitis. Pamirškite tai, nes mūsų kartu laukia naujas etapas.“

Pergalingas metimas Belgrade yra vienas iš daugybės ryškių A.Parachouskio momentų „Ryto“ komandoje. Gruodžio viduryje prie Vilniaus ekipos prisijungęs aukštaūgis padėjo pamatus klubui pasiekti bene geriausią pusmečio rezultatą per pastarąjį dešimtmetį.

Laimėtas KMT trofėjus ir finalo ketverto MVP, Europos taurės „Top16“ MVP bei skambus patekimas į ketvirtfinalį, atsisakymas palikti Vilnių, kai į duris beldėsi Maskvos srities „Chimki“. Priežastis galima vardinti ir vardinti, bet faktas vienas – A.Parachouskis Vilniuje praleido pusmetį, tačiau užsitarnavo amžiną „Ryto“ sirgalių meilę.

„Laukiu sugrįžimo į Vilnių, – mintimis dalijosi A.Parachouskis. – Per tą trumpą laikotarpį „Ryte“ aš jaučiausi tikrai gerbiamas. Turiu puikių atsiminimų iš šio karjeros etapo. Bus keista žaisti prieš buvusią komandą ir sirgalius, bet toks gyvenimas. Labai laukiu susitikimo su „Rytu“.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Arciomas Parakhouskis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Arciomas Parakhouskis

„Partizan“ tikslas – Eurolyga

Nors A.Parachouskis prie „Ryto“ prisijungė sezono įkarštyje, tačiau greitai tapo komandos vedliu. Europos taurėje baltarusis žaidė po 24 minutes, pelnė po 13,8 taško, atkovojo po 7,6 kamuolio bei rinko po 17,9 naudingumo balo. LKL pirmenybėse – vidutiniškai po 12 taškų, po 6,7 atkovoto kamuolio bei po 15,8 naudingumo balo per 22 minutes.

Natūralu, kad sėkmingas sezonas pažėrė ir šūsnį pasiūlymų vasarą. Labiausiai A.Parachouskio dėmesį prikaustė ambicingas „Partizan“ projektas bei buvusio trenerio, Andrea Trinchieri, kvietimas.

Tiesa, pirmoji charizmatiško stratego iš Italijos bei A.Parachouskio darbo patirtis nesusiklostė sėkmingai. 2011-aiais aukštaūgis buvo sukirtęs rankomis su A.Trinchieri treniruojama Kantu „Pallacanestro“, tačiau trenerio neįtikinęs vidurio puolėjas Italijos klubą paliko dar prieš sezono startą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrea Trinchieri
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrea Trinchieri

„Tai jau praeitis, – atsiminęs 2011-uosius sakė A.Parachouskis. – Treneris labai kvietė prisijungti prie „Partizan“. Jis norėjo, kad įneščiau patirties, nes ekipoje yra daug jaunimo. Treneris norėjo, kad prisijungčiau prie šios įspūdingos organizacijos bei susipažinčiau su neįtikėtina sirgalių baze.

Jis papasakojo apie stiprią Adrijos lygą, kurioje niekada nebuvau žaidęs. Neturėjau patirties, tad nežinojau, ko tikėtis. Dabar galiu pasakyti, kad čia žaidžia daug stiprių komandų iš Balkanų regiono. Tai man yra naujas iššūkis, noriu pažiūrėti, kaip man seksis jį įveikti.“

Sezono startas „Partizan“ naujokui klostosi sudėtingai. Europos taurėje per dvejas rungtynes jis žaidė po 15 minučių bei pelnė po 4 taškus. Adrijos lygoje situacija panaši – du mačai po 10 minučių, per kurias rinko po 4 taškus.

„Tai kitoks vaidmuo, nei turėjau „Ryte“, – įspūdžiais dalijosi „Partizan“ aukštaūgis. – Treneris nori, kad aikštelėje atlikčiau savo darbą, komandos draugams statyčiau geras užtvaras, kovočiau dėl kamuolių. Akivaizdu, kad nenešu lyderio naštos, manęs neprašo rinkti didelių skaičių pelnytų taškų ir atkovotų kamuolių grafose.

Komandoje turime daug žaidėjų, kurie kasdien gali pelnyti dviženklį taškų skaičių. Viskas yra gerai, bandau priprasti prie naujo vaidmens ir duoti komandai kuo įmanoma daugiau naudos.“

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Arciomas Parachouskis
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Arciomas Parachouskis

Nors baltarusio indėlis yra kuklus, tačiau „Partizan“ sezoną pradėjo sėkmingai. Draugiškose rungtynėse Belgrado klubas iškovojo visas šešias pergales, o tarp įveiktų komandų buvo Stambulo „Fenerbahče“, Tel Avivo „Maccabi“ ir „Daruššafaka“. Europos taurėje A.Trinchieri auklėtiniai atsidarė dviem pergalėmis paeiliui, Adrijos lygoje – viena pergalė per du mačus.

„Partizan“ puoselėja didelį norą sugrįžti į Eurolygą. Klubas šį sezoną persikėlė į 18 tūkstančių žiūrovų talpinančią „Štark“ areną, su kuria pasirašė penkerių metų sutartį. Finansinį stabilumą demonstruojanti organizacija buvo viena pagrindinių pretendenčių gauti vardinį Eurolygos kvietimą vasarą, kuris galiausiai atiteko Sankt Peterburgo „Zenit“ klubui.

Didelius tikslus puoselėjanti Belgrado ekipa vasarą pasipildė solidžiais legionieriais, tarp kurių – Lietuvos sirgaliams žinomi A.Parachouskis, Panevėžio „Lietkabelyje“ žaidęs Žanis Peineris ar Kauno „Žalgirį“ tarpsezonio metu dominęs RaShawnas Thomasas. Raumenis įtempęs „Partizan“ klubas laikomas vienu pagrindinių favoritų triumfuoti Europos taurėje bei Adrijos lygoje.

„Klubas nori grįžti į Eurolygą, – nedvejodamas pagrindinį sezono tikslą įvardino A.Parachouskis. – „Partizan“ siekia titulų Europos taurėje bei Adrijos lygoje. Bandome žengti žingsnį po žingsnio, tačiau galutinis tikslas yra jau kitame sezone žaisti Eurolygoje.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Adomaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Adomaitis

Nesuprantama kritika Dainiui Adomaičiui

Nors Baltarusijos rinktinė pasaulio čempionate nesivaržė, tačiau buvęs „Ryto“ vidurio puolėjas sekė situaciją Kinijoje, kurioje matė ir pažįstamų veidų iš laikotarpio Vilniuje – puolėją Arną Butkevičių bei trenerį Dainių Adomaitį.

„Mačiau, kad buvo daug kontroversiškų dalykų. Negalėjau stebėti visų Lietuvos rinktinės rungtynių, bet kai kurias mačiau. Mačiau, kad arbitrų darbas pasaulio čempionate buvo prastas. Buvau nustebęs, kad tai tapo tokia didele problema“, – dėstė 211 cm ūgio centras.

Pro akis A.Parachouskiui nepraslydo ir skambioji spaudos konferencija, kurioje po pralaimėjimo Prancūzijos rinktinei tūžo buvęs baltarusio treneris D.Adomaitis.

„Negalėjau jos nematyti, nes tą konferenciją rodė visi televizijos kanalai, – juokdamasis sakė A.Parachouskis. – Treneris išties buvo įniršęs. Manęs toks jo poelgis nenustebino. Dainius yra nuoširdus vyras, kuris pasako, ką galvoja. Aš jį labai gerbiu, nes jis nieko neslepia. Jei D.Adomaitis pamatys negerus dalykus aikštelėje, tai spaudos konferencijoje tikrai įvardins, kas buvo negerai ar neteisinga. Aš gerbiu tokį požiūrį.

Panašiai būdavo ir „Ryte“. Jei kas nors netinkamo nutikdavo, tai jis mums viską pasakydavo tiesiai į akis, nieko neslėpdamas.“

Buvęs „Ryto“ legionierius teigė buvęs šokiruotas, kai sužinojo, kokį didžiulį spaudimą Lietuvoje gavo D.Adomaitis. Tokios žinios A.Parachouskį pasiekė tik pasirodžius naujienoms apie D.Adomaičio atsistatydinimą iš Lietuvos rinktinės vyriausiojo trenerio pareigų.

„Kai sužinojau, kad jis gauna daug neapykantos treniruodamas rinktinę, pagalvojau, kad tai neįtikėtina, to negali būti“. Tai mane labai nustebino. Juk mes kalbame apie rinktinę, o ne „Rytą“ ar „Žalgirį“. Jei žmonės jį teisia dėl to, kad jis treniruoja „Rytą“, tuomet tai nėra teisinga. Jis treniravo nacionalinę komandą siekdamas Lietuvai iškovoti kuo geresnius rezultatus, o atgal gauna neapykantą. Mano nuomone, tai yra labai neteisinga“, – sakė „Partizan“ puolėjas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus "Ryto" sezono krepšinio pristatymas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus "Ryto" sezono krepšinio pristatymas

Nestebinantis „Ryto“ sezono startas

„Rytas“ parodė, kad gali kautis prieš bet ką ir bet kada“, – įspūdžiais apie naujai suburtą Vilniaus komandą dalijosi A.Parachouskis.

Sostinės ekipa sezoną pradėjo penkiomis pergalėmis LKL čempionate, o Europos taurėje pirmajame ture sudavė sprigtą galingajam Krasnodaro „Lokomotiv“, antrajame ture – pralaimėjimas Limožo CSP ekipai.

„Šiek tiek seku „Rytą“, – šypsodamasis sakė baltarusis. – „Rytas“ išsaugojo lietuvišką branduolį, žinantį klubo virtuvę bei trenerio sistemą, prie jų pridėjo tris užsieniečius. Nestebina, kad vilniečiai gerai startavo.

Pergalė prieš „Lokomotiv“ mane šiek tiek nustebino, nes popieriuje Krasnodaro komanda yra stipresnė. Mačiau, kad „Rytas“ pralaimėjo prieš CSP gan stipriai, tačiau nerimauti nereikėtų. Žinau, kad jie turėjo ilgą ir sunkią kelionę iki Limožo. Nėra lengvai rungtyniauti prie tokių sąlygų.“

Dvikova tarp „Ryto“ ir „Partizan“ ekipų startuos antradienį 19 val. „Siemens“ arenoje. A.Parachouskis žada paruošti komandos draugus žūtbūtiniam mūšiui.

„Mes būsime pasiruošę, – sakė buvęs „Ryto“ lyderis. – Antradienį mūsų laukia sunki kova. Vilniaus komanda puikiai žaidžia namuose, o ją palaikyti ateis daug sirgalių. „Siemens“ arenoje žaisti visada sudėtinga. Aš komandos draugams pasakysiu, kad mūsų laukia varginančios rungtynės prieš komandą, kuri žino, kaip reikia žaisti krepšinį.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius