Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

A.Trinchieri liaupsino sužydėjusį E.Sumnerį: „Jis įrodė, kad priklauso šiam lygiui“

Namuose Bolonijos „Virtus“ įveikęs Kauno „Žalgiris“ nutraukė trijų pralaimėjimų atkarpą bei tęsia kovą dėl vietos Eurolygos įkrintamosiose. Po įsimintinos pergalės – Andrea Trinchieri pagyros žaidėjams, o ypač – ryškiomis spalvomis sužydėjusiam Edmondui Sumneriui.
Andrea Trinchieri
Andrea Trinchieri / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„25 metai nuo triumfo Eurolygoje“, – prieš rungtynes „Žalgirio“ arenos kube užsidegė pranešimas, skelbiantis istorinį ir vienintelį 1999-ųjų metų Kauno „Žalgirio“ iškovotą titulą stipriausiame Senojo žemyno turnyre, kurio finale pranoko Bolonijos „Kinder“ žvaigždyną.

Šia proga Andrea Trinchieri vyrai antradienio rungtynėse dėvėjo tuometės komandos marškinėliais.

Nors 30 rungtynių besitęsusi „Žalgirio“ „soldautų“ atkarpa baigėsi ties šia dvikova, simbolinės aprangos Lietuvos čempionams tapo pergalingomis – puikiai po ilgosios pertraukos atrodžiusi Kauno ekipa svečius iš Bolonijos pranoko 96:81.

„Nuostabus gynybinis pasirodymas, – spaudos konferenciją pradėjo A.Trinchieri. – Antroje dalyje gynyboje sužaidėme beveik tobulai. Labai džiaugiuosi dėl savo žaidėjų. Situacija nebuvo pati geriausia, bet žaidėme puikiai suprasdami savo padėtį, žaidėme atsakingai ir atsitiesėme. Laimėjome prieš puikią komandą. Jie neturėjo kelių žaidėjų, mes irgi neturėjome pilnos sudėties. Nuopelnai keliauja žaidėjams, o mano štabas atliko velniškai gerą darbą. Vyriausiasis treneris turi žengti nedidelę žingsnį atgal ir pagirti visus, kurie įnešė po mažą dalelytę savęs į šią pergalę. Jei atvirai, kai pamačiau šiuos retro marškinėlius, atmintyje sukilo daug atsiminimų apie tą „Žalgirį“. Aš esu romantikas, tad mėgavausi šiomis akimirkomis. Šį mačą pasitikome po slogios atkarpos, bet toks pasirodymas buvo geriausias atsakymas, kurį galėjome duoti savo sirgaliams, kurie buvo nuostabūs, kaip ir mano komanda.“

Rungtynes stipriau pradėjo fantastiškai kamuoliu besidaliję „Virtus“ krepšininkai, kurie susmeigė keturis iš pirmųjų šešių tritaškių ir po 5 minučių savo sąskaitoje jau turėjo 18 taškų, o po dviejų ketvirčių – net 49.

Ankstyvu galvos skausmu „Žalgirio“ trenerių štabui tapo dvi greitos Keenano Evanso pražangos. Komandos vedlys ant suolo prasėdėjo devynias minutes. Amerikietį akylai prižiūrėjo „Virtus“ gynėjai, tačiau jis sėkmingai skirstė kamuolius, po dviejų ketvirčių turėjęs 5 rezultatyvius perdavimus.

Iš rikiuotės dėl traumos iškritus Rolandui Šmitui, jau pirmajame kėlinyje į aikštelę žengė Danielius Lavrinovičius, kuris pastarąjį kartą ant Eurolygos parketo buvo išbėgęs prieš pusantro mėnesio. Solidžiai atrodęs puolėjas graibstė kamuolius po lenta ir įpusėjus mačui buvo vienas iš dviejų naudingiausių „Žalgirio“ žaidėjų.

Bolonijos klubo atakų nesulaikę A.Trinchieri auklėtiniai po dviejų kėlinių atsiliko 43:49.

Slogią trejų rungtynių atkarpą užmarštyje palikęs Laurynas Birutis varžovus vėl vaišino savo firminiais „floateriais“, K.Evansas pataikė tritaškį su Marco Belinelli pražanga, o net 15:2 keturių pirmųjų trečiojo kėlinio minučių atkarpą laimėjęs „Žalgiris“ išsiveržė į priekį 59:51.

„Virtus“ gyvybę trečiajame ketvirtyje palaikė Tornikė Šengelija, pelnęs 10 iš 14 komandos taškų. Kitoje aikštelės pusėje „Žalgirio“ vežimą traukė rezultatyviausias trumpos karjeros Eurolygoje rungtynes sužaidęs Edmondas Sumneris. Jis Bolonijos gynybos barikadas draskė prasiveržimais, rinko taškus greitose atakose, o per 16 minučių ant parketo pasižymėjo 16 taškų.

Šeimininkams riedant link pergalės, neatlaikė Bolonijos komandos narių nervai – pagrindinis generolas po dviejų techninių pražangų paeiliui buvo išvarytas į rūbinę, Tornikė Šengelija po penktos pražangos siuntė ašarų gestus ir spardė reklaminį stendą, o Marco Belinelli buvo nubaustas nesportine pražanga.

Vyšnia ant „Žalgirio“ pergalės torto tapo pirmieji jaunojo žalgiriečio Nedo Montvilos taškai.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Nedas Montvila
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Nedas Montvila

– Treneri, kiek esate patenkintas žaidėjais, kurie perėmė lyderio naštą iš Keenano Evanso, kai šis susirinko dvi greitas pražangas?

– Esminis faktorius šiose rungtynėse buvo Edmondas Sumneris. Jis sužydėjo tarsi naktinė gėlė. Jis buvo nuostabus. Mums reikėjo antro gynėjo, kuris galėtų šitaip įveikti varžovų gynybą ir sukurti mums pranašumą. Prie Edmondo pasirodymo pridėkime tai, kaip Dovydas ir Lukas spaudė kamuolį, kokį stabilumą davė Arnas ir Ulia prieš Šengeliją ir Belinelli. Manau, kad jie sužaidė puikiai, o dar Kevarriuso kova ir pasiaukojimas. Tuo metu Birutis yra tarsi chirurgas, kuris prapjauna ir pelno du taškus. Tai buvo raktai į pergalę.

– Prieš 25 metus titulą laimėjęs „Žalgiris“ buvo greičiausią krepšinį žaidusi komanda Europoje. Ar tuometės komandos žaidėjai didžiuojasi šios dienos „Žalgirio“ pergale?

– Tikiu, kad visi to „Žalgirio“ žaidėjai ir treneriai mėgavosi šitomis rungtynėmis. Tai pergalė, prie kurios prisidėjo tuometis „Žalgiris“ ir jo iškovotas titulas 1999-aisiais.

– Gal turite naujienų apie Rolando Šmito sveikatos būklę?

– Ne, trauma yra šviežia. Manau, kad ketvirtadienį jis negalės žaisti, bet matysime. Jis eina į priekį, bet to nepakanka. Pasimėgaukime šios dienos pergale ir dar negalvokime apie „Baskonia“.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edmond Sumner
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edmond Sumner

– Ar iš Edmondo Sumnerio tokio pasirodymo tikitės kiekvienose rungtynėse?

– Ar jūs tikitės tapti milijonieriumi? Jei taip, tai pavaišinkite visus vakariene (juokiasi). Prisiminkite, kad žaidėjo augimas nėra tolygus. Jis kartais eina tris žingsnius į priekį, kartais žengia žingsnį į šoną, o kartais atgal. Šios dienos mačas parodo, kad E.Sumneris priklauso šiam lygiui. Šiandien jis buvo labai svarbus.

– Ką manote apie dviejų jaunųjų žalgiriečių Nedo Montvilos ir Danieliaus Lavrinovičiaus pasirodymus?

– Nedas mums labai padėjo sekmadienį, kaip ir Butka ir didysis vyrukas, kad šiandien būtume švieži. Tai buvo raktas į pergalę. Noriu sukurti labai stiprų ryšį su antra ir trečia „Žalgirio“ komandomis. Noriu naudoti šių komandų žaidėjus, mesti juos į nepatogią situaciją, kad pamatyčiau, ar jie gali išplaukti.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Brady Manek
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Brady Manek

– Nors šios dienos rungtynės Brady Manekui nebuvo sėkmingos, bet gal galite pasidalinti mintimis, kokį potencialą turi šis krepšininkas?

– Sunkios rungtynės prieš labai sudėtingą varžovą Tornikę Šengeliją. Visi pamirštame, kad Brady yra šio turnyro naujokas. Jis kartais žaidžia puikiai, šiandien sužaidė prastai, bet tikiu, kad tai žaidėjas, kuris mus padaro geresniais. Jis išplečia aikštelę, puikiai atlieka perdavimą ir puikiai meta į krepšį. Tikiu, kad kiekvienas žaidėjas gali turėti prastą vakarą. Šiandien Brady žaidė prastai, bet ketvirtadienį galbūt bus geriausias.

– Tai buvo naudingiausios Kevarriuso Hayeso karjeros Eurolygoje rungtynės. Kokį įspūdį jo žaidimas paliko šį vakarą?

– Jis darė dalykus, kuriuos gali padaryti tik Kevarriusas – žaidė virš lanko, pamušdavo kamuolį, blokuodavo metimą. Gynyboje jis buvo labai susifokusavęs. Tai buvo vienos geriausių Kevarriuso rungtynių. Jis mums davė stabilumą gynyboje. Kai jis jaučia, kad duoda mums naudos gynyboje, tuomet išlaisvėja ir puolime. Jis šiandien buvo puikus ir puolime. Tai buvo vienos geriausių K.Hayeso rungtynių „Žalgiryje“.

– Kaip Dovydui Giedraičiui sekasi tobulėti puolime?

– Jis turi tęsti tobulėjimą, nes yra labai svarbus žaidėjas mums. Dovydas yra jaunas žaidėjas, ateities „Žalgirio“ veidas. Tai – vienas geriausių gynėjų, bet 2024-aisiais metais negali turėti gynėjo, kuris nėra pavojingas puolime ir negali pelnyti taškų. Mes dirbame ties tuo. Trauma buvo sugadinusi gerą atkarpą, bet Dovydas po truputį grįžta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius