Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 12 24

Adaptacijos skausmus kenčiantis E.Sumneris: „Nenoriu, kad su manimi elgtųsi kaip su kūdikiu“

Trys savaitės – tiek laiko praėjo nuo Edmondo Sumnerio atvykimo į Lietuvą. Pirmą kartą už Jungtinių Amerikos Valstijų ribos rungtyniaujantis 27-erių amerikietis Kaune pratinasi ne tik prie europietiško krepšinio subtilybių, bet ir prie kitokio maisto, kamuolių ar kalbos barjero, bet šypsena nuo automobilių pramonės sostinėje Detroite užaugusio gynėjo veido nedingsta – jis viliasi prasklaidyti susikaupusius pilkus debesis Kauno „Žalgirio“ padangėje.
Edmond Sumner
Edmond Sumner / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Kartais išmetęs metimą esu įsitikinęs, kad jis buvo geras, bet atsisuku į trenerį ir matau, kad jis mano priešingai“, – kalbėdamas su 15min atviravo žalgirietis.

Pirmuoju Kauno klubo naujoku sezono metu tapęs E.Sumneris žaidė jau penkeriose Eurolygos rungtynėse, tačiau pergalės skonio dar taip ir neparagavo, o ir pats pajėgiausiame Senojo žemyno turnyre kol kas neblizga.

Mažiau nei 11 minučių vidurkis, 5,6 taško ir 1,8 naudingumo balo rodikliai iliustruoja užtrukusią E.Sumnerio adaptaciją Kaune.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edmond Sumner
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edmond Sumner

E.Sumneris netapo tuo išganytoju, kokio gruodžio pradžioje tikėjosi „Žalgirio“ aistruoliai, bet amerikietis dar tik mokosi žaidimo ir gyvenimo taisyklių Europoje.

Iki tol šešerius metus skalsią NBA duoną krimtęs 196 cm ūgio krepšininkas iki vizito Kaune dar niekada nebuvo apsilankęs Europoje, tad pirmosiomis savaitėmis saujomis jis semia ne tik trenerių suteikiamą informaciją, bet ir gyvenimo pamokas Kaune.

„Vis dar pratinuosi prie miesto, ieškau, kur skaniau pavalgyti. Dabar jau atvyko mano žmona su vaikais, tad gyvenimas tik palengvės. Visi man labai padeda, tad kol kas viskas gerai“, – pasakojo žalgirietis.

2022-2023 m. sezone jis dar gynė „Brooklyn Nets“ garbę ir fiksavo solidžius rodiklius stipriausioje pasaulio lygoje (7,1 taško ir 1,3 rezultatyvaus perdavimo per 13,9 minutės), bet problemos su kairiuoju keliu ir nesėkmingas pasirodymas ikisezoninėse rungtynėse vilkint „Charlotte Hornets“ aprangą bent jau kuriam laikui uždarė E.Sumneriui NBA duris.

Vida Press nuotr./Edmondas Sumneris yra žaidęs kelerius metus NBA.
Vida Press nuotr./Edmondas Sumneris yra žaidęs kelerius metus NBA.

Tuomet amerikietis ryžosi praverti kitas.

Sudaręs sutartį su „Žalgiriu“ iki sezono pabaigos E.Sumneris atvyko į traumų ir pralaimėjimų iškamuotą organizaciją, kurioje pamažu apšyla kojas ir bando padėti komandai sugrįžti į pergalių kelią.

Vis dėlto iššūkiai amerikiečio laukė ne tik aikštėje, bet ir šalia jos.

„Tikėjausi, kad čia daug kas bus kitaip, bet kol kas nepatyriau tokio kultūrinio šoko, kokio tikėjausi“, – bendraudamas su 15min atskleidė krepšininkas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Sizifo likimo „Žalgirio“ pirkinys: po kiekvieno pakilimo – skaudus nuopuolis

Jis teigė, kad bene sunkiausias dalykas – komunikacija su žmonėmis. Lietuviai gal ir pasižymi gana solidžiomis anglų kalbos žiniomis, bet ypač plepus ir nuolat besišypsantis mičiganietis mūsų šalyje pamatė kitokią – gerokai šaltesnę ir romesnę – bendravimo kultūrą.

Kurį laiką E.Sumneriui teko pratintis ir prie kitokių skonių.

„Maistas pirmosiomis dienomis buvo kitoks, man atrodo, kad kai kuriuose patiekaluose jūs naudojate kitokius prieskonius arba jų dedate daugiau ar mažiau. Bet greitai prie to pripratau ir dabar man viskas tinka“, – pasakojo amerikietis.

Toks jausmas, kad grįžau namo į Detroitą.

Tačiau daugiau jam įstrigusių pokyčių E.Sumneris neužfiksavo. Jis džiaugėsi, kad lietuvių vairavimo kultūra jei ne geresnė, tai bent jau tikrai ne prastesnė už amerikiečių, be to, Kaune kamščių pasitaiko mažiau nei JAV didmiesčiuose, o negąsdina amerikiečio ir lietuviški orai – juk ir jis pats yra kilęs iš atšiauraus klimato Detroito miesto.

„Prieš atvykdamas čia maniau, kad oras bus dar blogesnis, tad jokio kultūrinio šoko nepatyriau. Toks jausmas, kad grįžau namo į Detroitą, – juokėsi žaidėjas. – Vienintelis dalykas, kuris man nepatinka – tai, kad nematau saulės. Pabundu ir matau pilką dangų, kuris išlieka toks visą dieną (juokiasi). Pasiilgstu saulės, bet šaltis man nekelia jokių problemų.“

Saulės kol kas nedaug ir „Žalgirio“ danguje šį sezoną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius