-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 24

Ant „Olympiakos“ ikonos – įžūlus „Žalgirio“ taikinys

Kai Vassilis Spanoulis pasirodo aikštėje, į jį nukreipiamos visos televizijos kameros. Juk tai yra antras rezultatyviausias visų laikų Eurolygos žaidėjas. Bet ant Pirėjo „Olympiakos“ lyderio nugaros „Žalgiris“ iškart pakabina taikinį, į kurį nukrypsta didžioji dalis žaliai baltų ginklų. 35-erių veteranas yra negailestingai atakuojamas „Olympiakos“ krepšininkas.
Vassilis Spanoulis
Vassilis Spanoulis / 15min nuotr.
Antradienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Olympiakos“(1-1) | 20:00 | Kaunas

Per dvejas „Olympiakos“ ir „Žalgirio“ rungtynes V.Spanoulis buvo tiesiogiai susijęs su bent 20 žalgiriečių atakų baigčių. Joks kitas Pirėjo ekipos žaidėjas nebuvo atakuotas tiek kartų.

Pavyzdžiui, antrosiose serijos rungtynėse „Žalgiris“ atakavo krepšį per V.Spanoulio gynybą per bent 10 išpuolių, kai Mykolo Stumbro skaičiavimais, per visas rungtynes Pirėjo ekipa iš viso turėjo 70 atakų.

Reikia pabrėžti, kad V.Spanoulis aikštėje praleido tik 24 minutes.

Tiesa, tai statistika, kuri skaičiuoja atakas, kurios baigėsi konkrečiai su metimais per V.Spanoulio priežiūrą.

O kur dar epizodai, kur V.Spanoulis buvo įveltas į ataką, tik ji baigėsi metimais prieš kitus žmones.

Ypač agresyviai „Žalgiris“ nusitaikė į „Olympiakos“ veteraną rungtynių pradžioje. Iš 11 pirmųjų „Žalgirio“ išpuolių 5 buvo susiję su V.Spanouliu.

Dar agresyvesnis „Žalgiris“ buvo antrajame ketvirtyje, kai 7 iš 10 atakų buvo susiję su V.Spanoulio įtraukimu į išpuolius.

M.Stumbro skaičiavimais, pirmoje antrųjų rungtynių pusėje su V.Spanouliu aikštėje „Žalgiris“ pranoko „Olympiakos“ 1 tašku, o kai lyderis sėdėjo ant suolo, tą atkarpą graikai laimėjo prieš žalgiriečius 10 taškų skirtumu.

Būtent Vangelis Mantzaris ir Janis Strelniekas gynėjų grandyje sukrovė „Olympiakos“ iki pertraukos 9 taškų persvarą 41:32.

Skaičiuojant visų rungtynių +/ – statistiką, „Olympiakos“ be V.Spanoulio aikštėje buvo 12 taškų geresni nei „Žalgiris“. Tuo tarpu V.Mantzaris atnešė raudoniesiems net 24 taškų pliusą.

VIDEO: „Eurolygos diena“: neiššovę „Žalgirio“ ginklai, kurie gali užbaigti seriją su „Olympiakos“ (I)

Kita vertus, apie V.Spanoulio įtaką „Olympiakos“ rezultatams paklaustas Šarūnas Jasikevičius šiek tiek pasimetė, nenorėjęs pripažinti, kad graikai žaidžia neefektyviau, kai ant parketo yra klubo ikona.

„Jie laimėjo, kai jis žaidė daugiau. Vis dėlto antrose rungtynėse atsirado kažkokie „X“ faktoriai. Aišku, galvojame, rezervų turime. Reikia žaisti. Reikia palikti visą kūną ir galvas, ir širdį aikštėje“, – toks buvo „Žalgirio“ trenerio atsakymas į klausimą, ar V.Spanoulis neatneša komandai daugiau žalos nei naudos.

Aišku, nėra taip, kad V.Spanoulis žlugdytų Pirėjo komandą.

Pavyzdžiui, pirmosiose rungtynėse, kurias „Olympiakos“ pralaimėjo „Žalgiriui“ 78:87, šeimininkai su V.Spanouliu aikštėje buvo 1 tašku geresni nei „Žalgiris“.

M.Stumbro skaičiavimais, didžiausią teigiamą įtaką „Olympiakos“ žaidimui šį sezoną turėjo Kostas Papanikolaou (+108) ir Nikola Milutinovas (+101). V.Spanoulis pagal šį rodiklį trečias su +63.

Skaičiuojant bendrą sezono statistiką per 100 atakų, V.Spanouliui būnant aikštėje „Olympiakos“ įmeta 4,1 taško daugiau nei jam sėdint ant suolo, tik praleidžia 2,1 taško daugiau.

Kita vertus, V.Spanoulio žaidimas puolime atperka skyles gynyboje. Tik triskart Eurolygos čempionas smarkiai iškrenta iš bendro komandos konteksto, nes Mykolo Stumbro skaičiavimais, praleisdama 107,7 taško per 100 atakų, „Olympiakos“ ekipa yra geriausiai besiginanti visoje Eurolygoje.

O V.Spanoulio sugebėjimai puolime neužkuria viso „Olympiakos“ klubo, kadangi graikai pagal puolimo reitingą yra prasčiausi lygoje.

Bet spragos akivaizdžios ir „Žalgiris“ jomis naudojasi lipdamas ant „Olympiakos“ žaizdos gynyboje.

„Scanpix“ nuotr./Vassilis Spanoulis
„Scanpix“ nuotr./Vassilis Spanoulis

V.Spanoulis yra prasčiausiai besiginantis „Olympiakos“ gynėjas. Kai atakos vyktsa per 35-erių veteraną, varžovai per išpuolį renka vid. 1,017 taško. Palyginimui, išpuoliai prieš V.Mantzarį ir J.Strelnieką baigiasi tik 0,731 ir 0,751 taško vidurkiu.

Kai oponentai per V.Spanoulį atakuoja bendru 45,7 proc. tikslumu, tai atakos prieš V.Mantzarį ir J.Strelnieką baigiasi atitinkamai tik 32,1 proc. ir 36,7 proc. pataikymu.

Šiuos skaičius patvirtina ir akių testas. Mat V.Spanoulis labai dažnai vėluoja išbėgti iš po užtvaros – ar tai per viršų, ar per apačią. Jis dažnai neišvengia „Žalgirio“ aukštaūgių užtvarų snaiperiams. Jau ne sykį žalgiriečių atakos baigdavosi tuo, kad nepersistengdamas V.Spanoulis atsitrenkdavo į „Žalgirio“ aukštaūgį, o snaiperis būdavo paliktas laisvas.

Šarūnas Jasikevičius ypač sumaniai pradėjo antrąsias rungtynes Pirėjuje, kai į starto penketą vietoj Axelio Toupane'o įleido Vasilije Micičių. Nors net prancūzas atakuodavo V.Spanoulį, „Olympiakos“ dažnai slėpdavo graiką gynyboje, paskiriant jam A.Toupane'o priežiūrą.

Tuo tarpu V.Micičius šaipėsi iš V.Spanoulio gynybos, kai palikdavo graiką už nugaros pirmuoju žingsniu ar nesulaukdavo pasipriešinimo po krepšiu vienas prieš vieną, kur arba užbaigdavo išpuolį pats, arba įkišdavo kamuolį giliau po krepšiu aukštaūgiui.

„Spanoulis įneša indėlį ir gynyboje. Man nereikia jo slėpti, – 24sek tikino „Olympiakos“ treneris Ioannis Sfairopoulas. – Jie tiesiog bando jį nuvarginti. Bet mes turime savo sprendimų dėl šio klausimo ir tikiu, kad viskas bus gerai.“

VIDEO: Karštas „Ginčas“: ar teisėjai pasmerkė „Žalgirį“ Pirėjuje?

Beje, V.Spanoulio nuvarginimas iš tiesų veikia.

Per dvejas rungtynes su „Žalgiriu“ V.Spanoulis iki pertraukos atakuodavo krepšį 57,14 proc. tikslumu (8/14 met.), bet po pertraukos tikslą pasiekė jau tik 30 proc. metimų (3/12).

Agresyviai atakuodamas V.Spanoulį „Žalgiris“ laimi ne tik puolime, bet ir gynyboje, nes graiko darbas ginantis vėliau akivaizdžiai atsiliepia jo jėgų rezervui pačiam rezgant „Olympiakos“ išpuolius.

V.Spanoulis yra ryškiausia „Olympiakos“ žvaigždė, bet tai yra žmogus, ant kurio „Žalgiris“ įžūliai kabina savo taikinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius