Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Apie santykius su rusais prabilęs P.Motiejūnas: „Kol karas vyks, situacija nesikeis“

Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, tuo metu Kauno „Žalgiriui“ vadovavęs Paulius Motiejūnas priėmė principingą sprendimą ir klubo vardu pareiškė, kad neketina žaisti su rusų komandomis Eurolygoje. „Gerai, kad tada dar nebuvau Eurolygos vadovu“, – prisimindamas sako dabar prestižiniam turnyrui jau vadovaujantis kaunietis.
Paulius Motiejūnas
Paulius Motiejūnas / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

43-erių krepšinio funkcionierius 2023 m. vasarą persikėlė iš Kauno į Barseloną ir perėmė Eurolygos vairą, bet dažnai grįžta į Lietuvą.

Per vieną iš vizitų gimtinėje P.Motiejūnas apsilankė Ryčio Zemkausko vedamoje LRT laidoje „Pasivaikščiojimai“, kurioje daug dėmesio skyrė ir Rusijos klubų Eurolygoje temai.

„Sportas 100 procentų yra politika. Savo visus darbus, magistrą, rašiau apie tai, kad sportas yra politika“, – pokalbio pradžioje sakė P.Motiejūnas.

Ilgametis „Žalgirio“ vadovas patvirtino, kad vienas iš Eurolygos klubų-akcininkų Maskvos CSKA lieka turnyro dalimi, nors komanda šiuo metu suspenduota ir Eurolygoje jau kelerius metus nežaidžia.

„Negalime (išmesti CSKA – aut. past.). Jie yra suspenduoti. Čia turi priimti poziciją. Man, kaip lietuviui, priimti poziciją rusų klubo atžvilgiu buvo labai lengva. Tą poziciją „Žalgirio“ vardu iškomunikuoti irgi labai lengva. Gerai, kad aš tada dar nebuvau Eurolygos vadovu, reikėjo nuspręsti buvusiam vadovui. Mes, kaip „Žalgiris“, labai griežtai išsakėme savo poziciją, kad negalime (žaisti su CSKA – red. past.)“, – sakė P.Motiejūnas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Paulius Motiejūnas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Paulius Motiejūnas

Eurolygos vadovas iš Lietuvos atskleidė, kad išlaikė santykius su CSKA vadovaujančiais asmenimis, nors šiems tiesiai pasakė, kad „Žalgiris“ neketina žaisti su karą vykdančios šalies atstovais.

„Kas labai įdomu, kad iki šiol santykiai su rusų klubo vadovais išliko geri. Ten yra (Andrejus) Vatutinas, Natalija Furajeva. Jie suprato ir vertino, kad pasakėme tiesiai, nebuvo kažkokių vyniojimų ar išsivartymų, – pasakojo kaunietis. – Mes pasakėme: „žiūrėkit, mes tai suprantam kaip karą, mes nežaisim. Jei norit, mus diskvalifikuokit, norit, duokit 0:20, bet mes, lietuviai, negalime priimti sprendimų kitaip." Tai nebuvo pasakyta už nugaros, tai pasakyta susitikime, kuris vyko nuotoliu. O Eurolyga priėmė sprendimą juos suspenduoti, kol išsispręs „konfliktas“, kaip jie sako. Mes sakome „karas“.“

„Scanpix“ nuotr./Andrejus Vatutinas
„Scanpix“ nuotr./Andrejus Vatutinas

Lietuvio teigimu, nors rusai išlieka Eurolygos valdyboje, joje vyrauja konsensusas, jog CSKA arba kiti šios šalies klubai negrįš į turnyrą tol, kol Ukrainoje vyks karas.

„Dabar sėdžiu prie bendro stalo, kur ir turkai, ir graikai, ir serbai, ir rusai, ir italai, ir ispanai. Visi problemą mato skirtingai. Yra konsensusas (tuo klausimu, kad kol rusai kariauja Ukrainoje, jie nesugrįš į Eurolygą – aut. past.), padarėme precedentą ir atsukti atgal sudėtingiau. Sunkiau tą pirmą žingsnį padaryti. Kol karas toliau vyksta, traktuojama, kad situacija nepasikeitė nuo tada, kai balsavome. Dėl to negali balsuoti kitaip, nes situacija nepasikeitė“, – sakė P.Motiejūnas.

Dukart geriausiu Eurolygos klubo vadovu išrinktas P.Motiejūnas sulaukė laidos vedėjo klausimo ir apie į turnyrą norinčius ateiti Dubajaus investuotojus. Vis dėlto P.Motiejūnas atmeta galimybę, jog arabai milžiniškomis investicijomis „nusipirks“ Eurolygą.

„Eurolyga yra istorinė. Klubams 80 ar netoli 100 metų, tas neparduodama, o istorijos ir nenupirksi. Nuo tų laikų, kai buvau „Žalgiryje“, visą laiką sakiau, jog niekas neatsimena direktorių. Žaidėjus, trenerius visi atsimena“, – sakė kaunietis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius