Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 27

Baltijos sala baskų krašte: kodėl Vitorija pamilo lietuvius, latvius ir estus?

Eurolygos rungtynes Baltijos šalyse transliuojanti televizija šios savaitės viduryje Vitorijoje vykusias „Baskonia“ ir Kauno „Žalgirio“ rungtynes pristatė kaip Baltijos derbį. Sakysite, kuo čia dėtas Šiaurės Ispanijos klubas? Ogi dėl lietuvių, latvių ir estų gausos baskų krašte – iš jų „Baskonia“ galėtų sudaryti net startinį penketą.
Arvydas Macijauskas, Tadas Sedekerskis, Rokas Giedraitis, Arturas Kuručas
Arvydas Macijauskas, Tadas Sedekerskis, Rokas Giedraitis, Arturas Kuručas / Getty Images/Euroleague.net ir Scanpix nuotr.

105 sekundes ant „Fernando Buesa“ arenos parketo trečiadienį vienu metu lakstė net aštuoni Baltijos šalių atstovai.

Su dryžuota mėlynai raudona „Baskonia“ apranga antrojo kėlinio pabaigoje rungtyniavo lietuviai Tadas Sedekerskis ir Rokas Giedraitis bei estas Maikas Kotsaras, o „Žalgirio“ garbę tuo metu gynė penketas iš keturių lietuvių (Lukas Lekavičius, Tomas Dimša, Arnas Butkevičius ir Edgaras Ulanovas) bei latvio Rolando Šmito.

Eurolyga tokios statistikos nefiksuoja, bet galime numanyti, kad tą vakarą buvo pagerintas ar bent pakartotas vienu metu aikštėje buvusių Baltijos šalių atstovų rekordas Eurolygoje – įvertinus faktą, jog šiame turnyre niekada tarpusavyje nesusidūrė Lietuvos, Latvijos ir Estijos komandos, sunku įsivaizduoti scenarijų, kai aikštėje bėgioja 9 ar 10 krepšininkų iš šių valstybių.

zalgiris.lt nuotr./Eurolygos rungtynėse „Baskonia“ įveikė „Žalgirį“.
zalgiris.lt nuotr./Eurolygos rungtynėse „Baskonia“ įveikė „Žalgirį“.

Šansą užgimti tokiam netikėtam rekordui suteikė ypatinga „Baskonia“ komandos sudėtis – joje iš viso yra net penki Baltijos valstybių žaidėjai: be jau paminėtų T.Sedekerskio, R.Giedraičio ir M.Kotsaro, dar ir latvis Arturas Kuručas bei estas Sanderis Raieste.

Ir tai toli gražu nėra pirmieji į baskų kraštą užklydę žaidėjai nuo Baltijos jūros – vien lietuvių per pastaruosius du dešimtmečius Vitorijoje žaidė net septyni.

Iš kur ta baskų meilė lietuviams ir kitiems Baltijos šalių žaidėjams?

Nuo S.Štombergo iki T.Sedekerskio – lietuvių desantas Baskijoje

Per daugiau nei 20 metų, kiek modernioje Eurolygoje žaidžia daug kartų pavadinimą keitęs baskų klubas, šios komandos marškinėlius vilkosi visas būrys žinomų Lietuvos krepšininkų.

Pradmenis dar amžių sandūroje 2000-aisiais padėjo buvę žalgiriečiai – Saulius Štombergas ir Mindaugas Timinskas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mindaugas Timinskas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mindaugas Timinskas

Puolėjai svariai prisidėjo ir prie vieno didžiausių tuometinės „TAU Ceramica“ pasiekimų, kai 2001 metais ši komanda iškopė į Eurolygos finalą, bet serijoje iki trijų pergalių nusileido Bolonijos „Kinder“.

2003 m. Europos čempionas S.Štombergas po pirmo sezono Vitorijoje paliko komandą ir pakėlė sparnus į Stambulo „Efes Pilsen“ komandą, o M.Timinskas Baskijoje praleido dar metus, tačiau žygio į Eurolygos finalo ketvertą pakartoti nesugebėjo.

Praėjus vos metams po šilutiškio M.Timinsko išvykimo, „TAU Ceramica“ ekipoje vėl atsirado lietuviško prieskonio.

„Maci Maci Maci“ dvejus metus skambėjo „Fernando Buesa“ arenoje, kai tinklelį su Vitorijos klubo marškinėliais plėšė vienas geriausių visų laikų Europos snaiperių Arvydas Macijauskas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Arvydas Macijauskas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Arvydas Macijauskas

Geriausius du karjeros sezonus Baskijoje sužaidęs klaipėdietis Eurolygoje su „TAU Ceramica“ apranga rinko net po 18,6 taško, o 2005-aisiais buvo išrinktas į simbolinį Eurolygos sezono penketą bei nuvedė savo komandą iki Eurolygos finalo, kuriame baskai nusileido Šarūnui Jasikevičiui ir Tel Avivo „Maccabi“.

Po antrojo sezono Macas pakėlė sparnus į NBA, bet jau po poros metų Vitorijoje vėl atsidūrė lietuvis – į baskų kraštą atvykęs dirbti kroatas treneris Nevenas Spahija su savimi atsivežė ir Simą Jasaitį, su kuriuo prieš tai dirbo Vilniaus „Lietuvos ryte“ ir Tel Avivo „Maccabi“.

Vilniečiui etapas Vitorijoje nebuvo pats sėkmingiausias – snaiperis rinko tik po 4,6 taško Eurolygoje, bet „TAU Ceramica“ ir vėl pateko į Eurolygos finalo ketvertą, pusfinalyje tik po dramatiškos kovos ir puikaus Ramūno Šiškausko pasirodymo nusileisdama Maskvos CSKA.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Simas Jasaitis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Simas Jasaitis

S.Jasaitis po sezono Baskiją paliko, o kito lietuvio Vitorijoje teko laukti penkmetį, kol 2013-aisiais tuometinė „Laboral Kutxa“ į savo gretas prisiviliojo vos 15 metų Lietuvos talentą Tadą Sedekerskį, o sezono metu sudarė ir trumpalaikę sutartį su Rimantu Kaukėnu, sužaidusiu Vitorijoje penkerias Eurolygos rungtynes.

Kur kas ilgiau Baskijoje užsibuvo jau veteranu ten laikomas, nors dar tik 24-erių nidiškis T.Sedekerskis. Jis prieš beveik 10 metų pasirašė ilgametę penkerių metų sutartį, buvo ugdomas baskų akademijoje, o 2016-aisiais papildė pagrindinę baskų komandą ir debiutavo Eurolygoje.

Vėliau jis sudarė dar vieną ilgametę sutartį su „Baskonia“ ir šiuo metu Vitorijos klubui priklauso jau dešimtmetį, o Eurolygoje šios komandos gretose žaidžia penktą sezoną. Šiltą ir šaltą Ispanijos šiauriniame regione praėjęs puolėjas džiaugiasi solidžiu vaidmeniu Eurolygoje šį sezoną ir yra vienas kertinių sėkmingo „Baskonia“ starto Eurolygoje kaltininkų.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Tadas Sedekerskis
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Tadas Sedekerskis

Jau trečius metus T.Sedekerskis šalia savęs Vitorijoje turi ir tautietį – Baskijoje žaidžia ir Rokas Giedraitis. Antru ilgiausiai „Baskonia“ klubui atstovavusiu lietuviu jau tapęs Lietuvos rinktinės snaiperis pirmus du sezonus rinko dviženklį rezultatyvumą Eurolygoje, o netoli to yra ir šiemet, mesdamas po 9 taškus per mačą.

Beje, prieš sezoną su „Baskonia“ plušėjo ir dar vienas lietuvis – Artūras Milaknis, bet jis oficialių rungtynių Vitorijos klube taip ir nesužaidė ir buvo paleistas.

Užderėjo ir brolių estų bei latvių

Pastaraisiais metais baskų krepšinio pasididžiavime netrūksta ne tik lietuvių, bet ir latvių bei estų. Vien šiuo metu jų „Baskonia“ turi tris: M.Kotsarą, S.Raieste ir A.Kuručą.

Tik M.Kotsaras baskų klubą papildė jau susiformavęs kaip žaidėjas – sutartį su „Baskonia“ Estijos rinktinės aukštaūgis sudarė praėjusią vasarą ir kol kas yra vienas maloniausių Eurolygos siurprizų, per susitikimą rinkdamas po 11,8 taško, 3,4 atkovoto kamuolio ir 14,1 naudingumo balo.

Kiti du Baltijos atstovai Vitorijoje yra brandinami beveik tiek pat laiko, kiek ir T.Sedekerskis.

Iš Cėsių miesto kilęs A.Kuručas „Baskonia“ pasiūlymą priėmė dar 2015-aisiais, būdamas 15 metų amžiaus. 2016-aisiais jis jau papildė ir pagrindinės Vitorijos komandos gretas, o nuo tada žaidžia Baskijoje su vienintelio sezono pertrauka, kai 2019–2020 m. sezone buvo paskolintas gimtinės Rygos VEF klubui.

Tiesa, įsitvirtinti Eurolygos komandos rotacijoje 190 cm ūgio gynėjui vis dar nepavyksta – iš viso pajėgiausiame žemyno turnyre jis yra sužaidęs 55 mačus ir juose vidutiniškai renka vos po 0,7 taško per 8,3 minutės.

Scanpix/Karolio Kavolėlio/KKF nuotr./Arturas Kuručas
Scanpix/Karolio Kavolėlio/KKF nuotr./Arturas Kuručas

Įdomu tai, kad savo laiku „Baskonia“ bandė prisivilioti ir Arturo brolį Rodioną. Talentingesniu iš Kuručų laikytas latvis svarstė Vitorijos klubo pasiūlymą, bet galiausiai pasirinko tobulėti Barselonoje, iš kurios 2018-aisiais pakilo į NBA lygos „Brooklyn Nets“ ekipą. Tiesa, latvio karjera už Atlanto nesusiklostė, ją paženklino ir nuvilnijęs skandalas dėl R.Kuručo smurto aplinkoje, o dabar snaiperis gaivina savo karjerą Sevilijos „Real Betis“ komandoje.

Panaši į A.Kuručo yra ir S.Raieste situacija. „Baskonia“ parašą ant sutarties su talentingu estu padėjo dar 2016-aisiais, kai šiam tebuvo 17-ka.

Nuo tada 199 cm ūgio puolėjas blaškėsi tarp pagrindinės ir dublerinės komandų, 2019–2020 m. sezone buvo skolinamas Talino „Kalev/Cramo“ ekipai, o Eurolygoje iš viso tėra sužaidęs 26 susitikimus, kuriuose per 6,3 minutės rinko po 1,3 taško.

Prieš kelerius metus Baskijoje buvo ir dar vienas Baltijos projektas – latvis Rinaldas Malmanis. Jis „Baskonia“ sistemą papildė 2014-aisiais, bet pagrindinėje komandoje trumpai žaidė tik 2018-aisiais, o galiausiai Vitorijos klubo tikėjimas latviu baigėsi ir jis pasirinko kitą karjeros kelią. Beje, šiuo metu šis latvis atstovauja Klaipėdos „Neptūnui“.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Rinaldas Malmanis
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Rinaldas Malmanis

Yra buvę latvių „Baskonia“ klube ir daugiau, bet tai jau buvo labiau susiformavę žaidėjai. 2014–2016 m. Vitorijoje žaidė ir pamatus NBA karjerai pasidėjo dabartinis „Dallas Mavericks“ atstovas Davis Bertanis, o 2017–2018 m. su baskų marškinėliais judėjo ir skandalingasis latvis Janis Timma.

„Scanpix“ nuotr./Janis Timma
„Scanpix“ nuotr./Janis Timma

Be M.Kotsaro ir S.Raieste, „Baskonia“ yra turėjusi dar vieną estą – 2013–2014 m. sezone komandai atstovavo veteranas Kristjanas Kanguras.

Nesunku suskaičiuoti, kad vien per pastarąjį dešimtmetį „Baskonia“ atstovavo net 10 Baltijos šalių atstovų. Kodėl baskai taip pamėgo baltus?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius