Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 26

Barseloną namais vadinantis A.Tomičius prisiminė malonų N.Mirotičiaus siurprizą

Ante Tomičius prie „Barcelona“ klubo prisijungė 2012-2013 metų sezone, po dvejų metų praleistų Madride, didžiausios katalonų priešininkės „Real“ gretose. Prabėgo aštuoni sezonai, o kroatas tapo „Barcelona“ kapitonu bei vienu geriausių centrų Eurolygos istorijoje. Nors pirminis planas nebuvo toks. Buvęs Kroatijos rinktinės vidurio puolėjas papasakojo apie privilegiją gyventi ir žaisti Barselonoje.
Ante Tomičius ir Nikola Mirotičius
Ante Tomičius ir Nikola Mirotičius / Euroleague.net nuotr.

„Nesitikėjau užsibūti Barselonoje taip ilgai, – atskleidė A.Tomičius. – Negalvojau kiek ilgai čia būsiu, bet metai bėgo, tad natūraliai likau šiame klube ir mieste.“

„Real“ ir aukštaūgio keliai išsiskyrė 2012-ųjų vasarą. Tuomet A.Tomičius buvo 25-erių metų amžiaus, o statistiniai vidurkiai 2011-2012 metų sezone siekė 6,7 taško ir 3,7 atkovoto kamuolio.

Kai centras tapo laisvuoju agentu, jis greitai sulaukė „Barcelona“ pasiūlymo. O visa kita – tik istorija.

„Nepamenu jau kitų tuomet gautų pasiūlymų. Žinojau, kad prisijungimas prie „Barcelona“ klubo yra puiki galimybė man, – mintimis dalijosi 33-ejų kroatas. – Tai buvo lengvas sprendimas. Klubas tikrai manęs norėjo, kalbėjomės tiek su treneriu, tiek su generaliniu direktoriumi. Aš net tris kartus pratęsiau sutartį.“

„Scanpix“ nuotr./Ante Tomičius ir Robertas Javtokas
„Scanpix“ nuotr./Ante Tomičius ir Robertas Javtokas

A.Tomičius greitai tapo vienu geriausių žaidėjų turnyre. Jis buvo išrinktas į pirmąją simbolinę Eurolygos komandą 2013-aisiais ir 2014-aisiais metais, o jo vedama „Barcelona“ dukart paeiliui žaidė finalo ketverte.

Vidurio puolėjas 2015-aisiais pateko į antrąją simbolinę komandą. Be to, per pirmuosius du sezonus jis net tris kartus buvo išrinktas naudingiausiu mėnesio krepšininku.

Tokia sėkmė lėmė greitus apsisprendimus pratęsti sutartį, kai buvęs kontraktas baigdavosi galioti.

„Pirmiausia, tai yra asmeninis sprendimas. Prieš antrąją sutartį su „Barcelona“, galvojau, jog likimas čia yra geriausias sprendimas. Jaučiausi svarbus ir naudingas. Kitas dalykas, tuo metu gimė mano dukra, tad norėjome likti ir įsikurti čia. Mūsų šeimai likti čia ir įleisti šaknis buvo lengva. Viskas visada buvo puiku. Nematydavau reikalo kelti sparnus kitur“, – sakė A.Tomičius.

Eurolygos finalo ketverte vidurio puolėjas debiutavo 2011-aisiais, dar vilkėdamas „Rea“ marškinėlius. Kaip teigia pats A.Tomičius, tai jį paruošė karjeros pikui Barselonoje.

„Madride išmokau ispanų kalbą, pažinau šalį, lygą, Eurolygą ir visą kitą. Tai man labai padėjo“, – atviravo krepšininkas.

A.Tomičius ne tik tapo „Barcelona“ kapitonu, bet ir turėjo užsiauti labai didelius paliktus batus. Kroatas tapo pirmuoju katalonų klubo kapitonu po Juano Carloso Navarro išėjimo į pensiją.

Atletas dėkingas už komandos draugų ir trenerių pasitikėjimą.

„Tai didelė garbė. Būti tokio klubo kapitonu man reiškia viską. Ypatingai po J.C.Navarro išėjimo, – pasakojo A.Tomičius. – Atsakomybių yra daug: reikia daryti dalykus, kurių anksčiau net nepastebėdavau. Tai papildomas darbas, bet ir privilegija. Ne tik atstovauti komandai, bet ir būti jos kapitonu.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ante Tomičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ante Tomičius

Buvęs Kroatijos rinktinės žaidėjas užaugo šalia Adrijos jūros įsikūrusiame Dubrovnike, tad prie Viduržemio jūros esanti Barselona jam primena namus.

„Viskas, kas susiję su miestu ir klubu, yra tobula žaidėjui ir jo šeimai. Gyvenimo būdas, aplinka, klimatas, klubas, sirgalių bazė. Barselonoje gali rasti viską. Tai priežastis, kodėl čia visiems smagu rungtyniauti. Net jei jie žaidžia prieš „Barcelona“, – pasakoja A.Tomičius. – Yra daug pavyzdžių, kai krepšininkai Barselonos klube praleido vos metus, bet po karjeros baigimo grįžo čia gyventi. Visi Barselonoje jaučiasi puikiai.“

Nikola Mirotičius, kuris prie „Barcelona“ žvaigždyno prisijungė praėjusią vasarą, turėjo praeiti panašų procesą, kaip ir A.Tomičius. Prieš išvykdamas į NBA atletas rungtyniavo Madride. Jis su A.Tomičiumi buvo komandos draugais „Real“ ekipoje bei vėl sujungė jėgas Barselonoje.

Kroatas galvoja, kad šias situacijas galima sulyginti, nors jos nėra vienodos.

„Tai skirtinga, nes Madridą palikęs Niko dar penkerius metus žaidė NBA. Jis turėjo puikų pasiūlymą iš NBA klubo, tad mane nustebino, jog pasirinko grįžti į Europą. Aš negalėjau tuo patikėti, – pasakoja A.Tomičius. – Paskambinau jam ir paklausiau, ar tai yra tiesa. Šiais laikais yra daug neteisingos informacijos, tad negali žinoti. Jis pasakė, jog artėjančiame sezone žaisime kartu. Tai buvo malonus siurprizas, džiaugiuosi, kad vėl galiu dalintis rūbine kartu su juo.“

Eurolygos titulas išlieka pagrindiniu krepšininko tikslu. Jis jaustų didžiulę privilegiją, jei galėtų iškelti trofėjų į viršų būdamas „Barcelona“ kapitonu.

„Laimėti titulą tokioje karjeros stadijoje būtų nuostabus dalykas“, – teigė A.Tomičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius