Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 02 20

Be sargybinio likęs Šaro užnugaris jaudinasi tik dėl vieno kraštutinio scenarijaus

„Ruoškis“, – prieš rungtynes Vitorijoje Tomą Masiulį telefonu perspėjo jo brolis. 44-erių „Žalgirio“ asistentas dabar yra pirmas žmogus, kuris turės stoti vadovauti komandai, jeigu teisėjai išvys Šarūną Jasikevičių už aikštės. Jau penktą minutę techninę pražangą Karaliaus Mindaugo taurės finale gavęs „Žalgirio“ treneris šį kartą Ispanijoje neturės savo sargybinio Dariaus Maskoliūno. Bet du ant suolo likę asistentai pasiruošę užpildyti jo spragą.
Ketvirtadienis | Eurolyga | „Baskonia“ – „Žalgiris“ | 22:00 | Vitorija

Kol kas per savo ketverių metų karjerą „Žalgiryje“ Šaras buvo išvarytas iš aikštės keturis kartus: sykį Eurolygoje, du – LKL, kartą – draugiškose rungtynėse.

4-0 – toks yra „Žalgirio“ pergalių ir pralaimėjimų santykis, kai Kauno komanda baigdavo rungtynes be vyriausiojo trenerio. Tada visus keturis kartus „Žalgirio“ vairą perėmė Darius Maskoliūnas.

Dabar Evaldas Beržininkaitis ir Tomas Masiulis mintyse persidėlioja scenarijus ruošdamiesi kraštutiniam scenarijui. D.Maskoliūnas su Lietuvos rinktine ruošiasi 2021-ųjų Europos čempionato atrankos rungtynėms Monse ir Vilniuje, todėl „Žalgirio“ štabas Vitorijoje bus išretėjęs.

„Tikimės, kad neišvys, – šyptelėjo Tomas Masiulis, įvertinęs tokį kraštutinį scenarijų. – Manau, Šarūnas tvardys emocijas ir jo pakeisti nereikės.“

VIDEO: „Eurolygos diena“: „šunų pjautynės“, „Žalgirio“ tikimybės ir akistata su „Baskonia“

Per 10 pirmųjų Eurolygos turų Šarūnas Jasikevičius nebuvo gavęs nė vienos techninės pražangos. Tačiau pastaruoju metu Šaro nervai atlaikė sunkiau.

Pirmąją jis gavo dar lapkričio 28-ąją Berlyne, o per pastarąjį mėnesį Belgrade, Vilerbane ir Stambule užsidirbo bent tris. Kita vertus, likus 10 turų iki Eurolygos reguliariojo sezono finišo, Šaras kol kas demonstruoja rekordinę kantrybę.

2016-2017 ir 2017-2018 m. sezoną „Žalgirio“ treneris Eurolygoje gavo po 6, 2018-2019 m. – 9 technines.

Be Šaro techninę pražangą iš žaidėjų yra gavęs tik Artūras Milaknis. Su penkiomis bendromis techninėmis nuobaudomis „Žalgiris“ yra viena pažangiausių komandų Eurolygoje. Mažiau techninių užsidirbo tik 4 komandos. Mažiausiai – po dvi, ALBA ir „Valencia“ ekipos, kai daugiausiai – 14, Vilerbano ASVEL.

„Jeigu bus daugiau emocijų, jau pats save gaudau – turėsiu pats labiau pasaugoti trenerį. Nežinau, pavyks ar ne...“ – šypsosi T.Masiulis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Tuo tarpu Evaldas Beržininkaitis juokiasi – jo situacija ne tokia įtempta. Jeigu Šaras gaus dvi technines, į pirmo trenerio poziciją stumsis T.Masiulis, o kad ir šis gautų dvi technines, tai jau neįmanomas scenarijus.

Bet visa kita vyksta pagal įprastą tvarką.

Eurolygos rungtynių metu E.Beržininkaitis ir T.Masiulis pildo protokolą. Pirmas žymisi varžovų gynybą, antras – „Žalgirio“ puolimą.

D.Maskoliūno užduotys būdavo kitos. Be asmens sargybinio etato, jis buvo rungtynių eigos vertintojas – stebėdamas mačą, Šarui jis siūlydavo derinius, keitimus, primindavo kitus niuansus. Jis dažniausiai replikuodavo vyr. treneriui žaidimo metu.

Per didžiąją pertrauką rūbinėje visi treneriai pateikia savo įžvalgas, ką jie pastebėjo iš šono ir ką rodo skaičiai, surinkti protokoluose.

„Vyksta pasitarimas, ar gynyba kažkur nefunkcionuoja, ar mes keičiam, į kokią gynybą keičiam. Kokie deriniai sekasi, kokį varžovų žaidėją atakuoti“, – apie tai, ko daugiausiai prašo Šaras trenerių diskusijoje, 15min pasakojo E.Beržininkaitis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Abu asistentai pabrėžia vieną vyr. trenerio savybę – jis visada kantriai išklauso jų nuomonės ir į ją atsižvelgia priimdamas galutinius sprendimus.

„Jeigu dėl kažko abejoja, jis atsiklausia – jeigu visi už, jam paprasčiau priimti sprendimą. Mūsų darbas – pasakyti, ką matome. O jis pagrindinis – priima sprendimą ir neša didžiausią atsakomybę“, – teigia T.Masiulis.

Kol kas T.Masiulio ir E.Beržininkaičio užduotys rungtynėms su „Baskonia“ nesikeitė. Tik Evaldui teko pakeisti Darių Maskoliūną per treniruotės Vitorijoje pratimą gynėjams.

„Nemanau, kad kažkas keisis, – prieš rungtynes su „Baskonia“ prognozuoja E.Beržininkaitis. – Jeigu Šaras liktų vienas ir nebūtų nė vieno trenerių štabo nario, tai viskas keistųsi iš esmės. Ir jam pačiam būtų nesmagu ir sudėtinga. Asistentai turi nešti savo dalį. Bet esame mes su Tomu, todėl tikiuosi, kad Dariaus netektis nesijaus.“

„Buvo rungtynių, kai nebuvo manęs, Evaldo, bet kiekvienas žinome, ką darome, todėl nėra didelio jaudulio“, – pridūrė T.Masiulis.

Du Šaro asistentai Vitorijoje atrodė ramūs. Jie tik juokavo apie galimybę stoti prie komandos vairo. Bet galima net neabejoti, kad pergalvoję laukiantį mačą, kažkur giliai mintyse abu asistentai galvoje prasuks scenarijų „o kas, jeigu“?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius