Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 23

D.Maskoliūnas – apie sunkią naktį po pralaimėjimo, latvišką „Maccabi“ ir Šaro sprendimą

Kauno „Žalgirio“ trenerių štabas ilgai negalėjo sudėti bluosto po to skausmingo Stambulo „Anadolu Efes“ niukso. Šis pastūmėjo žalgiriečius ant pražūtingo skardžio. Treneriai ilgai sėdėjo ir kartu analizavo pralaimėjimo priežastis. Tačiau kol viltis dar gyva, „Žalgiris“ kausis. Prieš išvyką į Izraelį 24sek kalbėjosi su Šarūno Jasikevičiaus asistentu Dariumi Maskoliūnu – apie komandos atmosferą lemiamoje sezono atkarpoje, kelius į pergalę Tel Avive ir Šarūno Jasikevičiaus sprendimą, kuris labai svarbus „Žalgirio“ ateičiai.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.
Eurolyga | „Maccabi“ – „Žalgiris“ | 21:05 | Tel Avivas

– Dariau, turbūt ne pats geriausias metas tokiam pralaimėjimui – antros rungtynės per tris dienas ir dar kelionė, tvyrant tokiai nuotaikai. Kaip įkvėpsite žaidėjus kovai?

– Galvoju, kad palankaus meto pralaimėjimams nebūna (šypsosi). Taip, turime dvigubą savaitę ir mes, ypač vyr. treneris, akcentuojame, kad tokią savaitę svarbiausia po pergalės ar pralaimėjimo pamiršti praėjusias rungtynes. Ypač tokias svarbias.

Reikia susikoncentruoti. Kol dar bus bent kokių nors teorinių šansų, darysime viską, kad jų siektume ir įgyvendintume.

Puikiai suprantame, kad neišeina taip imti ir pamiršti, kai po poros dienų vėl tenka žaisti išvykoje. Tačiau prašėme žaidėjų. Apeliuojame į jų sąmoningumą, profesionalumą, kad tos rungtynės jau istorija. Reikia žaisti toliau.

– Pergalė prieš „Maccabi“ dabar būtina, norint išlikti lenktynėse dėl ketvirtfinalio. Kaune pralaimėjome 74:87, tačiau varžovai pakeitė ir trenerį, ir sudėtį. Kaip keitėsi „Maccabi“ žaidimas?

– Matau labai daug latviško žaidimo (šypsosi). Atsirado Ainaro Bagatskio propaguojamų derinių, kuriuos jis naudodavo Latvijos rinktinėje. Panašus braižas matyti ir „Maccabi“.

Jie žaidžia laisvai. Vakarykštės rungtynės su „Fenerbahče“ tą parodė. Jie žaidžia be jokio spaudimo, streso. Jie neturi šansų išeiti, sezonas blogas, nurašytas, bet individualiai jie tikrai nėra blogi. „Maccabi“ turi labai daug gerų, atletiškų ir pataikančių žaidėjų.

Su tuo laisvumu jie gali daug ką nuskriausti, o tai matėme Stambule. Jie bus visiškai pasiruošę įveikti „Žalgirį“.

VIDEO: „Maccabi“ pergalė Stambule paskutinę sekundę

– Kaip reikia žaisti prieš tokį „latvišką“ krepšinį?

– Mums reikia sustabdyti jų bėgimą, įvaryti juos į pozicinį žaidimą, kad jie žaistų, kurtų, galvotų. Nemanau, kad tai stiprioji jų pusė. Jei pasileisime į žaidimą „kas greičiau ir taikliau“, turėsime daug problemų.

– Kur „Maccabi“ padarė klaidų, kad išgyvena tokį blogą sezoną?

– Turbūt priežasčių ieškoti reikia praeityje. Visa komplektacija... Kai nesi viduje, negali komentuoti daugelio dalykų, bet bent sezono pradžioje, kai matai, kokie žaidėjai surinkti į komandą, nesimatė, kad joje būtų „chemija“.

Labai daug individualiai stiprių žaidėjų, bet nesiklijavo tas kolektyvas. Gal blogai suklijuotas – daug panašių žaidėjų supirkta į tą pačią poziciją. Vėlgi, tai ne mano ir ne mūsų problemos. Jie renka ir žiūri, tačiau aš manau, kad komplektuojant padaryta labai daug klaidų. O jie juk tikrai nežaidžia su „Žalgirio“ biudžetu.

Nieko, pasitaisys (šypsosi).

Dėl visų kitų spekuliacijų neturiu nei teisės, nei noro, nei galimybių kalbėti. Tai yra Šarūno sprendimai ir jis juos priims.

– Tel Avive „Žalgiris“ laimėjo tik vieną kartą – 2004-ųjų gruodį. Kokias asociacijas jums kelia „Maccabi“ klubas ir Tel Avivo arena?

– Keletą kartų man yra tekę žaisti prieš „Maccabi“ jau dirbant trenerio asistentu. Tel Avive visiems labai sunku. Tik dabar daug tuščių kėdžių, kai anksčiau būdavo viena lankomiausių arenų Eurolygoje.

Kadangi žaidimas suprastėjęs, žiūrovų renkasi truputį mažiau. Tačiau manau, kad pažiūrėti Šarūno ateis visi.

Ką prisimenu, tai niekas nepamirš to metimo, kuris išplėšė pratęsimą, ir to pratęsimo. Nežaidžiau „Žalgiryje“, žaidžiau kitoje komandoje, bet mačiau rungtynes... Net ir dabar man tai sunkiai suvokiama ir taip toliau.

Bet kokių nors tokių specialių asociacijų su „Maccabi“ neturiu. Tik žinau, kad visada ten sunku žaisti, jie visada surenka gerą komandą. Daugkartiniai Eurolygos čempionai – viskas tuo pasakyta.

VIDEO: Eurolyga: Derrickas Sharpas nužudo Kauno „Žalgirį“

– Daug asociacijų su „Maccabi“ turi Šarūnas Jasikevičius. Jau dabar prognozuojama, kad po sezono Tel Avivo klubas pateiks jam pasiūlymą. Jūs, ne tik kaip Šarūno asistentas, bet ir geras bičiulis, ką nujaučiate dėl bendražygio ateities – liks jis ar neliks „Žalgiryje“ kitą sezoną?

– (šypsosi) Galiu tik nujausti, kad jis tikrai ten yra žiauriai populiarus. Tą žinau tikrai. O dėl visų kitų spekuliacijų neturiu nei teisės, nei noro, nei galimybių kalbėti (šypsosi). Tai yra jo sprendimai ir jis juos priims.

– Jau treneris Jonas Kazlauskas minėjo, kad norint, jog „Žalgiris“ toliau augtų ant to sėkmingo pamato, labai svarbu išlaikyti Šarūną Jasikevičių. Ar galima sakyti, kad tas „Žalgirio“ tęstinumas pastatytas ir ant Jasikevičiaus vasaros sprendimo?

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pergalės džiaugsmo akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pergalės džiaugsmo akimirkos

– Tai labai didelis faktorius. Ta chemija, kuri yra komandoje ir trenerių kolektyve, yra aukščiausio lygio. Tokiame lygyje būnant ir tas tęstinumas būtų. Augtų žaidėjai, gal pasiektume dar daugiau pergalių.

– Prie tų pergalių šį sezoną daug prisidėjo ir Lukas Lekavičius. Jūs matote jo progresą turbūt geriausiai. Kur jis labiausiai pasitempė?

Gaila, jam Dievas nedavė dar kelių centimetrų – manau, „Žalgiriui“ po tokio sezono jį būtų sunku išlaikyti.

– Lukas įgijo daugiau pasitikėjimo. Negali tikėtis, kad Lukas pradės bėgti dar greičiau ir šokti dar aukščiau. Gaila, jam Dievas nedavė dar kelių centimetrų – manau, „Žalgiriui“ po tokio sezono jį būtų sunku išlaikyti.

Bet savo mąstymu, metimais, visur visur, kiekviename krepšinio elemente jis pridėjo. Faktas, kad jis turi didžiulį pasitikėjimą ir jį išnaudoja. Gal ne visada jam tai pasiseka, ne visada jam būna gera diena, bet matome, kaip jis dirba – kiekvieną rytą ir vakarą. Būtų neteisinga, jei jis nepatobulėtų. Žmogus, kuris įdeda tiek darbo, noro ir pastangų, turi gauti kokią nors grąžą.

– Lukas, atrodo, dabar yra populiariausias žaidėjas Lietuvoje. Ar jau rezervuotumėte jam vietą Lietuvos rinktinėje?

– Bravo, aš už jį labai džiaugiuosi! (šypsosi) Bet apie rinktinę šiuo metu nelabai ką galvoju. Tegul apie ją galvoja rinktinės vyr. treneris su savo asistentais. Jiems bus geriau matyti. Juk jiems reikės žaisti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Lekavičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Lekavičius

– Puikus Pauliaus Jankūno žaidimas yra viena priežasčių, kodėl lemiamu sezono metu „Žalgiris“ dar kaunasi dėl kelialapio į ketvirtfinalį. Kita vertus, „Anadolu Efes“ jį nukenksmino vos iki 4 naudingumo balų. Ar tiesiog turkų gynyba jam buvo neparanki, ar kapitono „elementai“ po truputį išsikrauna?

– Paulius be jokių klausimų yra mūsų lyderis ir ašis, apie kurią viskas sukasi. Nenuostabu, kad priešininkų komandos koncentruojasi gynybai prieš jį. Taip, Pauliui niekada nėra patogu žaisti prieš atletiškus ir judrius puolėjus, bet... Negalėčiau teigti, kad tai buvo jo bloga diena ir mes pralaimėjome dėl jo. Ne.

Kai kuriems žaidėjams reikia išeiti visus augimo etapus. Iš kūdikio paaugliu iškart tapti negali.

Viskas lyg ir ėjo pagal planą, bet tokiais momentais, kai reikia pataikyti, mes nepataikome. Priešininkų komanda pataikė daug įdomių metimų. Truputį perdegėme. Kaip sakė vyr. treneris, kai kuriems žaidėjams reikia išeiti visus augimo etapus. Iš kūdikio paaugliu iškart tapti negali. Viskas turi eiti žingsnis po žingsnio.

– Naujo formato Eurolygos reguliarusis sezonas eina į pabaigą. Kas naujoje sistemoje labiausiai patiko ir kur labiausiai dar reikėtų pasitempti Eurolygai?

– Patiko, kad kiekvienos rungtynės žaidžiamos su topine komanda. Ko daugiau gali norėti treneriai ir žaidėjai, kai žaidžiame su stipriausiais? Tai didžiausias naujos sistemos privalumas.

Bet tokioms mažoms komandoms kaip mes tos dvigubos savaitės, kai neskraidome užsakomaisiais reisais, būna labai sunkios.

Neturime tokio kalibro žaidėjų, kurie vienas rungtynes po kitų sužaistų tokiame lygyje. Bet teko bendrauti su Eurolygos vadovais Kaune. Tai labai profesionali organizacija. Jie atkreipia dėmesį, kaip padaryti, jog komandoms ir žaidėjams viskas būtų patogiau ir lengviau. Kad būtų geriau ir žiūrovams.

Manau, jie eina teisingu keliu ir išspręs reikalus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius