Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 18

Dar vieną krepšinio protą pranokęs Kazys Maksvytis – apie ambicijas ir K.Hayeso traumą

Eurolygos savaitės dvikova tituluota Kauno „Žalgirio“ ir Milano „Olimpia“ akistata krepšinio desertu sirgaliams nevirto, tačiau svarbiausia yra pergalė, teigė vyriausiasis Lietuvos flagmano treneris Kazys Maksvytis, kurio auklėtiniai po aštuonių turų žengia šeštoje turnyrinės lentelės vietoje.

Nors dideles ambicijas turinti Milano „Olimpia“ rungtynių metų surengė kelis spurtus, tačiau Kauno „Žalgirio“ beveik visos dvikovos metu kontroliavo žaidimą ir iškovojo įtikinamą pergalę 71:62.

„Sveikinimai komandai ir visiems „Žalgirio“ sirgaliams. Galvoju, kad laimėjome rungtynes dėl geros gynybos, dėl kurios kontroliavome mačą. Kaip minėjau prieš mačą, tikėjomės fiziškos ir sunkios kovos. Tai taip ir buvo. Buvome pakankamai kantrūs, kad laimėtume“, – po dvikovos sakė K.Maksvytis.

Ignas Brazdeikis atidarė rungtynių rezultatą tritaškiu antrąją mačo minutę. Vėliau jis dukart gavo pylos nuo Kazio Maksvyčio, kai ankstyvoje atakos stadijoje veržėsi į sutankintą baudos aikštelę ir neturėdamas kur nusimesti kamuolį, galiausiai atidavė jį varžovams.

Prastas ir išderintas „Olimpia“ puolimas sezono starte atsispindėjo ir Nemuno saloje.

Praėjus daugiau nei trims minutėms ir prametus pirmuosius penkis metimus, „dizainerių“ gretose galiausiai dvitaškį įmetė DeShaunas Thomasas. Pozicinėse atakose strigę italai prametė pirmus septynis tritaškius, kol kamštį pramušė buvęs žalgirietis Kevinas Pangosas.

Kėlinio pabaigoje – solidi Lauryno Biručio atkarpa, leidusi po pirmųjų 10 minučių „Žalgiriui“ pirmauti 16:11. Centras naudojosi ūgio pranašumu, realizavo keturis baudų metimus bei savoje aikštelės pusėje apsigynė prieš Brandoną Daviesą.

Prametęs tris laisvus tritaškius, Tyleris Cavanaugh smeigė ketvirtąjį, po kurio „Žalgirio“ pranašumas pirmą kartą pasiekė dviženklę ribą 29:18.

Pirmoje susitikimo dalyje – kančios krepšinis. „Olimpia“ realizavo vos 2 tritaškius iš 17, Kazio Maksvyčio auklėtiniai – 4 iš 13, o rezultatas kartais toks būna ir po pirmo ketvirčio – 34:24.

Trečiojo kėlinio viduryje – Stephą Curry priminęs Keenano Evanso tritaškis 18 atakos sekundę, bandant išprovokuoti Kevino Pangoso pražangą. Arbitrų švilpukas tylėjo, tačiau sausakimša „Žalgirio“ arena sprogo iš džiaugsmo – šeimininkų pranašumas pasiekė rekordinę ribą 41:28.

Kai jau atrodė, kad pirmajame kėlinyje surinkę 11, o antrajame – 13 taškų, Milano krepšininkai pramuš dugną trečiajame, iššovė Devonas Hallas ir Nazas Mitrou-Longas, per paskutines 2 minutes įmetę 3 tritaškius ir suteikę „Olimpia“ komandai mirtinai reikalingą oro gūsį.

„X faktoriumi” tapęs N.Mitrou-Longas per paskutines 12 minučių surinko net 19 taškų.

Italijos grandui lipant ant kulnų, Arno Butkevičiaus suteiktas impulsas „Žalgirio“ puolimui. Juodadarbis pirmiausia perėmė kamuolį ir pelnė dvitaškį greitoje atakoje, o po kelių akimirkų ir smeigė tritaškį, kuris „Žalgiriui“ vėl suteikė dviženklę persvarą.

Likus 145 sekundėms iki rungtynių pabaigos, K.Maksvyčio kariauna kontroliavo situaciją (62:50), bet tuomet „Olimpia“ ėmė stebuklingai gelbėtis – N.Mitrou-Longas įmetė šešis greitus taškus, D.Hallas pridėjo tritaškį, o po dar vienos „Žalgirio“ klaidos K.Maksvytis tėškė vandens buteliuką į parketą.

Vis dėlto lemiamas mačo akimirkas „Žalgiris“ sužaidė solidžiau ir iškovojo pergalę.

„Jaučiuosi labai gerai, nes laimėjome prieš stiprią, šiuo metu kažkiek buksuojančią ir kažkiek netekčių turinčią komandą. Bet visi žiūri savęs, – sakė K.Maksvytis. – Visas rungtynes gana neblogai gynėmės. Kažkur galėjome padaryti pražangas iki bonuso, trūko nedidelio susikalbėjimo. Manau, kad puolimas galėjo būti žymiai geresnis. Jei atvirai, puolimas prieš Milano komandą ir nėra lengvas, nes labai fiziška komanda. Visas rungtynes žaidė dideliu penketu ir daug keitėsi gynyboje. Ilgai ieškojome derinių, kartais per ilgai ir per lėtai, o puolimas išėjo statiškas. Pergalė yra pergalė. Ir mes ją imame.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Kokia yra situacija su Kevarriusu Hayesu?

– Nesidžiaugiau 100 proc. šia pergale, nes užgriuvo ant K.Hayeso čiurnos, kurią jis visą savaitę gydėsi. Jis ją buvo kažkiek išgydęs. Dabar nežinau, čiurna ištinusi, nežinau, kada jis sugrįš. Tikiuosi, kad LKL jį pataupysime. Optimistinė prognozė, kad grįš kitą savaitę, bet reikia klausti gydytojų.

– Keenanas Evansas visuose aštuoniuose mačuose rinko dviženklį naudingumo balų skaičių. Kiek jis pateisina lūkesčius, o kiek dar gali eiti į priekį?

– Jis pateisina lūkesčius. Džiaugiuosi jo pasirodymu, nes laimėjome. Šiandien jis žaidė kiek per daug, bet žaidė gerai. Kartais norisi šalia jo turėti daugiau kūrėjų, nes Keenanas turi didžiulį krūvį. Esu juo labai patenkintas – tiek treniruotėse, tiek rungtynėse jis yra komandos lyderis. Toks tylus lyderis, kuris tą parodo savo žaidimu.

– Nazarethas Mitrou-Longas per paskutines 12 minučių pelnė 19 taškų. Kiek netikėtas buvo jo iššovimas ir kur jis jus labiausiai baudė?

– Jis yra geras žaidėjas. Nežaidė sezono pradžioje. Dažnai žaidžia įžaidėjo pozicijoje, bet yra taškų rinkėjas. Turėjome problemų su juo. Jis įmetė ir sunkių tritaškių, bet jis gali tai padaryti. Rungtynių pabaigoje stengiausi ties juo mažiau keistis gynyboje ir daugiau jį dvigubinti, nes vienas prieš vieną jis žaidė labai gerai.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Laurynas Birutis sužaidė naudingiausias savo rungtynes šį sezoną Eurolygoje. Kiek jam reikėjo tokių rungtynių?

– Visi yra svarbūs žaidėjai. Šiandien buvo tokių, kurie nepakilo nuo suolo. Karoliui Lukošiūnui norėtųsi duoti daugiau šansų. Džiaugiuosi už visus, bet už Lauryną tuo labiau. Jis nėra mūsų skylė gynyboje, o puolime gali prisirinkti taškų. Džiaugiuosi už jį.

– Aštuoni mačai – neblogas laiko tarpas įsivertinti komandos pasirodymą. Turite tiek pat pergalių, kiek „Barcelona“ ir „Real“. Kiek jus patį stebina toks rezultatas ir kaip manote, kas lemia, kad šiuo metu žygiuojate taip aukštai?

– Kažkiek projektavome šio sezono sudėtį, pavyko surinkti kovingus ir fiziškus žaidėjus. Nemažai statėme ant gynybos, kol kas tai pavyksta. Kartais reikia gudriau ir protingiau įžaisti kamuolį. Puolime būna lengvas chaosas, bet gera gynyba padeda laimėti. Tikiuosi, kad ją išlaikysime, būsime tokie patys fiziški ir kovosime su didele energija.

Net nesitikėjau, kad bus tokios treniruotės ir tokia gera kova rungtynėse. Kartais viskas atrodo idealiai. Šią savaitę mėgavausi, kaip žaidėjai kovoja treniruotėse. Kartais net nesaugo savęs ir kartais juos reikia taupyti.

Kiti gal nesitikėjo, bet mes tikėjome. Tikėjomės fiziškos ir ambicingos komandos. Lengva nebus, bet eisime toliau. Kaip ir matote, kiekviena komanda turi su mumis kovoti. Tikiuosi tokį kovingą komandos veidą matyti visą sezoną.

VIDEO: „Eurolygos diena“: Senstantys Milano „Olimpia“ valdovai ir kokio pirkinio trūksta „Žalgiriui“, kad liktų Top-8

– Kai komanda kiek strigo puolime, Arnas Butkevičius pelnė penkis taškus. Koks yra jo faktorius? Kaip jums atrodė epizodas, kai perėmė kamuolį iš Kevino Pangoso?

– Čia yra Arnas. Mes jį norėjome dažniau laikyti ant K.Pangoso. Ilgos rankos, gerai skaito žaidimą ir geras fizinis pasirengimas. Metėme jį į aikštelę, išėjo šviežias. Kai varžovai bandė grįžti, Arnas su gera energija puolime ir gynyboje suteikė mums pasitikėjimo ir išvedė mus į priekį.

– Ignas Brazdeikis turėjo problemų nusimesdamas kamuolį, kaip ir dvikovos pabaigoje. Kiek jis progresuoja priimdamas sprendimus ir ko jam dar trūksta?

– Ignui yra 23-eji metai ir jis niekada nežaidė Europoje. Čia yra kitoks krepšinis. Manau, kad visas sezonas bus toks. To ir tikėjomės. Svarbi yra Igno aistra ir kad jis neprarastų agresyvumo ir fiziškumo, kurį turi.

Jei kalbate apie ataką antroje mačo pusėje, per tą jam dar reikia praeiti. Tai nebuvo situacija, kurią jam reikėjo taip užbaigti. Bandėme su juo pasiaiškinti. Reikėjo palaikyti kamuolį, nes turėjome persvarą. Laikas ėjo mūsų naudai. Galvoju, kad jis mokysis ir progresuos. Ignas gerai dirba, ateina papildomai padirbėti. Aš juo tikiu, tikiu, kad jis turės gerą sezoną.

– Ar galime sakyti, kad rungtynių metu jūsų patarimų daugiausiai tenka būtent Ignui Brazdeikiui?

– Jis yra iš Amerikos ir jaunas. Nesvarbu, kad lietuvis, bet užaugęs kitoje mokykloje. Taip, jis yra vienas iš tų, kuriam skiriame daugiausiai dėmesio. Bet jeigu rodome dėmesį, vadinasi, tikime juo.

Visa komanda yra jauna. Susitraumavo Mantas Kalnietis. Jeigu pažiūrėtumėte komandos vidurkį, mes turbūt būtume pirmi pagal jaunumą.

– Sergio Scariolo, Šarūnas Jasikevičius, o dabar – Ettore Messina. Kiek jums pačiam malonu pranokti tokius Europos krepšinio protus?

– Turiu ir asmeninių ambicijų nuo vasaros ir praėjusių sezonų, kai teko dirbti mažesnėse komandose. Priimu Eurolygos iššūkį ir einu kovoti dėl kiekvienos pergalės.

Žinoma, visų pirma džiaugiuosi komanda, kokią mes šįmet surinkome. Ši komanda yra tokia, kuri gali siekti pergalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius