-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 21

Didysis sprendimas, kuriame ranką kels ir „Žalgiris“: už ką balsuos 11 Eurolygos vadovų?

Vienuolika Eurolygos vadovų pirmadienį prisijungs prie laukiamiausios videokonferencijos šį sezoną, kuri Eurolygos kabinetuose jau spėjo įgauti dramatišką pavadinimą „sprendimas“. Paulius Motiejūnas bus vienas tos transliacijos dalyvių, kurio žodis gali sugrąžinti į aikštę Kauno „Žalgirio“ ir dar 17-os komandų krepšininkus. Po Eurolygos balsavimo paaiškės, ar bus pratęstas 2019-2020 m. sezonas, kuris dar gali užsukti ir į Kauną. 15min paprognozavo, kaip Eurolygos vadovai gali sukelti rankas.

„Žalgirio“, Maskvos CSKA, Atėnų „Panathinaikos“, Pirėjo „Olympiakos“, Madrido „Real“, „Barcelona“, Vitorijos „Baskonia“, Tel Avivo „Maccabi“, Stambulo „Anadolu Efes“, Stambulo „Fenerbahče“ ir Milano „Olimpia“ vadovai pirmadienio rytą jungsis į virtualų posėdį, kuriame Eurolygos bosas Jordi Bertomeu tikisi užimti tik stebėtojo vaidmenį.

Jeigu kažkuris klubas susilaikys ir balsavimo rezultatas bus lygus, lemiamą žodį tars ir Eurolygos vadovas. Bet tai 11 klubų, išklausę Eurolygos prezentaciją apie būsimus sezono tęsinio scenarijus, pliusus ir iššūkius, turės nuspręsti sezono likimą.

Didžiųjų Eurolygos klubų sprendimą dar turės patvirtinti Asamblėja, kurią sudaro dar 7 Eurolygos komandos. Jeigu sezonas būtų pratęstas, Eurolyga taip pat turės išrinkti sezono finišo šeimininkus. 15min žiniomis, gerus šansus jais tapti turi Kaunas ir Vilnius.

Kad Eurolygos kovos atsinaujintų, posėdyje ranką į viršų turi iškelti mažiausiai šeši vadovai. Nemažai jų karantino metu bendraudami su žiniasklaida jau išsidavė apie savo galimą poziciją pirmadienio susirinkime. Kiti sąmoningai neprognozavo sezono baigties ir susilaikė nuo komentarų.

15min išniukštinėjo nuojautas kitose Eurolygos komandose. Nors klaustukų išlieka – gali būti, kad kai kurie klubai patys apsispręs tik po Eurolygos prezentacijos pirmadienį.

Kokį Eurolygos ekipų pasirinkimą galima numatyti prieš didįjį pirmadienį?

Kauno „Žalgiris“: už

Dėl Kauno „Žalgirio“ balso abejonių nekyla.

Eurolygą į Kauną kviečiantis Paulius Motiejūnas yra vienas didžiausių sezono tęsinio šalininkų.

Paklaustas apie kai kurių kitų Eurolygos vadovų viešas dvejones dėl sezono tęsinio, P.Motiejūnas pasiuntė aiškią žinutę.

„Pavyzdžiui, mes Kaune darome viską, kad viskas įvyktų, – 15min tikino „Žalgirio“ vadovas. – Daugelis stengiasi išlaikyti neutralumą. Bet kai galiausiai ateis ta diena, visi atviromis kortomis turėsime susėsti ir nuspręsti.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas

Kaunas jau sulaukė ir Vyriausybės užnugario – Saulius Skvernelis oficialiu raštu kreipėsi į Eurolygą ir patikino, kad padarytų viską, jog pasirūpintų visų Lietuvos svečių saugumu.

„Žalgirio“ lietuviai nuo pirmadienio pradėjo rinktis į komandines treniruotis. Jeigu situacija to pareikalaus, į užsienį išvykę kiti komandos nariai turėtų sugrįžti į Lietuvą. Bet 15min žiniomis, daugelis žalgiriečių dvejoja dėl sezono tęsinio ir patys nedega noru žaisti vasarą.

Tačiau ranką kels ne krepšininkai, o klubo vadovai. „Žalgiris“ pasisakys už Eurolygos sezono išgelbėjimą.

Maskvos CSKA: prieš

Eurolygos čempionų vadovas Andrejus Vatutinas gan skeptiškai užsiminė apie sezono tęsinį dar tada, kai koronavirusas nebuvo taip įsišaknijęs po visą Rusiją. Ketvirtadienio vakarą Rusija su beveik 9 tūkst. buvo pirma visame pasaulyje pagal dienos užsikrėtimų COVID-19 skaičių. Šiuo metu tai vienas karščiausių koronaviruso taškų Europoje.

Nors Rusijoje kalbama apie galimybę atnaujinti futbolo čempionatą birželio pabaigoje ir leisti grįžti į šalį profesionaliems sportininkams bei treneriams, A.Vatutino pareiškimai signalizuoja tik apie vienintelį scenarijų.

„Nepaisant to, kaip norime vėl matyti krepšinį, manau, kad dabar svarbiau ruoštis kitam sezonui, vietoj to, kad bandytume prikelti numirusį sezoną“, – prieš mėnesį RBK sakė A.Vatutinas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aleksandras Vatutinas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aleksandras Vatutinas

Jis pabrėžė, kad po trijų mėnesių pertraukos į aikštę grįžę žaidėjai liepą parodytų tik ikisezoninių rungtynių lygį ir tai būtų neteisinga sprendžiant viso sezono čempionus. Be to, versdami žaidėjus rungtyniauti klubai padidintų jų traumos riziką. A.Vatutinas taip pat pabrėžė, kad žaisti krepšinį be sirgalių yra beprasmiška, nes Eurolygos TV reitingai nėra tokie dideli kaip NBA, kad žaidimas tuščioje salėje deramai atsipirktų.

15min šaltinių teigimu, pastarosiomis savaitėmis A.Vatutino nuomonė neturėjo pasikeisti.

VIDEO: „urBONUSas“: Giedrius Kurtinaitis – sūnų ir tėtį siejanti krepšinio svajonė

Atėnų „Panathinaikos“: prieš

Graikijos superklubas karantino metu nekomunikavo Eurolygos sezono tęsinio klausimais. Atėnai yra vieni favoritų priimti lemiamas Eurolygos kovas, bet didelis klausimas, ar „Panathinaikos“ labai apsidžiaugtų sugrįžę į aikštę.

Pirmiausia, PAO nebeturi vyr. trenerio Ricko Pitino, kuris įsisiautėjus pandemijai Europoje išvyko į JAV, o po to dar sutiko treniruoti NCAA komandą.

Dėl mažėsiančio „Panathinaikos“ biudžeto Atėnus paliks ir komandos lyderis Nickas Calathesas, kuris jau grįžo į Floridą pas šeimą, bendrauja su kitomis Eurolygos ekipomis ir nematys reikalo vėl užsivilkti PAO aprangą trims savaitėms.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Dimitris Giannakopoulas ir Manos Papadopoulas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Dimitris Giannakopoulas ir Manos Papadopoulas

Į „Panathinaikos“ nebesugrįš ir kitas amerikietis Jimmeris Fredette'as, Atėnuose laukiama daugiau permainų.

Kitaip nei „Olympiakos“, „Panathinaikos“ net nerengia komandinių treniruočių.

Karantino metu susiskaldęs „Panathinaikos“ nebūtų pasiruošęs deramai sprintuoti sezono finišo tiesiojoje. 15min šaltinių teigimu, PAO stovykloje nėra jokio ženklų apie norą tęsti sezoną.

Pirėjo „Olympiakos“: prieš

„Olympiakos“ yra dar vienas klubas, kuris viešai nekomunikavo sezono tęsinio klausimu.

Nors nemažai Pirėjo krepšininkų perėjo koronaviruso testus ir jau grįžo į treniruotes, anot 15min šaltinių, „Olympiakos“ žaidėjai tą daro daugiau fizinei formai palaikyti, o ne ruoštis sezono sugrįžimui.

Be to, anot vietos laikraščių, „Olympiakos“ jau susitarė su žaidėjais dėl 2019-2020 m. sezono atlyginimų išmokėjimo.

Daug klausimų Pirėjuje nekyla – Georgios Bartzokas ir jo štabas jau ruošiasi kitam sezonui.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Konstantinas Angelopoulas ir broliai Angelopoulai
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Konstantinas Angelopoulas ir broliai Angelopoulai

Madrido „Real“: už

Madrido „Real“ klubas viešai nekomunikavo dėl savo ketinimų dėl Eurolygos sezono tęsinio. Tačiau kaip teigė 15min šaltiniai Ispanijoje, dominuojanti nuomonė tokia, kad vieni Eurolygos favoritų bus linkę pratęsti sezoną nepaisant to, kad pandemijos pradžioje koronavirusu užsikrėtė vienas „Real“ žaidėjų Trey Thompkinsas.

„Barcelona“: už?

Barselonoje kai kurie žmonės gali vaikščioti gatvėmis tik tam tikromis nustatytomis valandomis, bet „Barcelona“ klubas vėl treniruojasi ir ruošiasi išbėgti į aikštę.

Buvęs žalgirietis Brandonas Daviesas tviteryje juokauja, kad greitai jį pamatysime nebe krepšinio arenoje, o futbolo stadione.

„Barcelona“ klubas 2019-2020 m. sezonui surinko fantastišką sudėtį ir investavo tokius didžiulius pinigus, kad organizacijai būtų labai apmaudu tiesiog nubraukti tas nepateisintas išlaidas.

Tiek „Real“, tiek „Barcelona“ pasisako už ACB lygos komandų mažinimą ir prioritetizuoja Eurolygą vietoj Ispanijos čempionato.

Todėl labai realu, kad pirmadienį „už“ pasisakytų ir „Barcelona“.

VIDEO: „urBONUSas“: Marius Grigonis – ateitis „Žalgiryje“ ir kitoks Aleksoto vaikio sugrįžimas namo

Vitorijos „Baskonia“: prieš?

Vitorijos „Baskonia“ prezidentas Jose Antonio Querejeta gan aiškiai pasisakė apie sezono tęsinį.

„Man sezono tęsinys atrodo labai komplikuotas. ACB lygai tęsti sezoną paprasčiau, nes esame vienoje šalyje ir galime susirinkti į vieną miestą. Eurolyga apima daugiau valstybių ir visų jų situacija skirtinga. Aš gan pesimistiškas dėl Eurolygos sezono tęsinio“, – Ispanijos žiniasklaidai prieš savaitę sakė „Baskonia“ bosas.

Euroleague nuotr./Jose Antonio Querejeta
Euroleague nuotr./Jose Antonio Querejeta

Kažin, ar patyrusio krepšinio vadovo nuomonė smarkiai keitėsi per tokį trumpą laiką.

Baskų situacija nuo kolegų Barselonoje ir Madride skiriasi tuo, kad „Baskonia“ turi kur kas daugiau finansinių rūpesčių, dėl kurių norėtų uždaryti 2019-2020 m. sezoną.

Kita vertus, J.Querejeta artimai bičiuliaujasi su Eurolygos bosu Jordi Bertomeu ir jeigu finansinė situacija klubui leistų, galbūt baskai pritartų organizatoriams palankiam sprendimui.

„Baskonia“ balsas – viena tų didesnių intrigų, aplink kurią daugiau klausimų nei atsakymų. Nors šią akimirką iš visų surinktų signalų atrodo realiau, kad Vitorija balsuos prieš sezono pratęsimą.

VIDEO: „urBONUSas“: TOP 10 geriausių Lietuvos trenerių

Tel Avivo „Maccabi“: ?

Tel Avivo „Maccabi“ legionieriai nepatenkinti, bet po truputį renkasi atgal į Izraelį. Tai lyg ir didina tikimybę, kad „Maccabi“ linkę pratęsti ne tik Izraelio čempionatą, bet ir Eurolygos sezoną.

Kita vertus, abiejų turnyrų tvarkaraščiai kertasi, todėl „Maccabi“ iškilo rimtų problemų, dėl kurių visoje šalyje kilo šaršalas. Tel Avivo klubas nori žaisti Eurolygoje ir pastumti nacionalinio čempionato tvarkaraštį, bet vietos komandos tam prieštarauja.

15min žiniomis, „Maccabi“ vadovybė neturi vieningo sprendimo. Skirtingi šaltiniai pateikia skirtingą informaciją. Nors svarbūs žmonės „Maccabi“ komandoje dabar prognozuoja neigiamą Tel Avivo klubo vadovų balsą Eurolygos posėdyje.

Bet tai „Maccabi“ – Izraelio superklubo pozicija sunkiai prognozuojama.

Euroleague.net nuotr./Shimonas Mizrahi ir Jordi Bertomeu
Euroleague.net nuotr./Shimonas Mizrahi ir Jordi Bertomeu

Stambulo „Anadolu Efes“: prieš?

Stambulo „Anadolu Efes“ vadovas Alperas Yilmazas prieš savaitę prasitarė, kad pesimistiškai vertina šansus pratęsti Eurolygos sezoną.

„Eurolyga daro viską, kad tik būtų įmanoma žaisti. Bet Eurolygą sudaro 10 skirtingų valstybių komandos. Reiktų labai geros ir kruopščios organizacijos, kad visų 10 šalių komandos vėl galėtų normaliai keliauti ir susirinkti į vieną vietą. O situacija kitose šalyse tokia skirtinga. Nepaisant milžiniškų pastangų, atrodo, kad Eurolygos sezonas nebus pratęstas“, – samprotavo A.Yilmazas.

Kai Turkijos krepšinio lyga nusprendė nutraukti sezoną, „Anadolu Efes“ oficialiame pranešime akcentavo: „Mūsų klubas gerbia šį sprendimą, kuris pagrįstas visų mūsų sveikatos apsaugojimu. Mūsų visų sveikata klubui yra vertingesnė nei čempionų titulai ir kiti pasiekimai.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Vasilije Micičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Vasilije Micičius

15min šaltinių teigimu, Rusijos ir Turkijos klubai jaučiasi įkalinti dėl griežtų sienų suvaržymų. Būtent politinė situacija ir griežti vyriausybės nurodymai greičiausiai turės lemiamą įtaką.

Nors visai priešingai kalba „Anadolu Efes“ strategas Erginas Atamanas, kurio vadovaujama komanda iki karantino tvirtai pirmavo Eurolygos turnyro lentelėje. Jis norėtų, kad sezonas tęstųsi.

Stambule karantino metu liko ne visi „Anadolu Efes“ legionieriai, bet kai kurie jų, tarp jų ir buvęs žalgirietis Vasilije Micičius, galėjo sportuoti klubo treniruočių centre. Penktadienį „Anadolu Efes“ krepšininkams, treneriams ir darbuotojams kaip tik bus atlikti koronaviruso testai.

Bet 15min šaltinių teigimu, „Anadolu Efes“ žaidėjai nėra linkę pratęsti sezono. Nors aplink „Anadolu Efes“ stovyklą dar nėra vieningos pozicijos dėl sprendimo pirmadienį, vis tik pasirinkimą greičiausiai diktuos ne norai, o politinė situacija.

VIDEO: „urBONUSas“: iššūkis „Žalgiriui“ ir „Rytui“ – jungtinė LKL komanda

Stambulo „Fenerbahče“: prieš?

Kur kas sudėtingesnėje situacijoje yra kitas Stambulo klubas – „Fenerbahče“.

Turkijos grandas dabar turi daugiau rūpesčių, nei kaip tęsti sezoną. Ne patį geriausią finansinį laikotarpį išgyvenantys „Fenerbahče“ pirmosiomis karantino savaitėmis bandė suvaldyti informacinį chaosą, kuris įsivyravo po spekuliacijų apie Željko Obradovičiaus ateitį.

„Fenerbahče“ vasarą gali sudrebinti daug permainų, klubo laukia rimtas biudžeto apkarpymas, tad dabar Stambulo klubui daug svarbiau išspręsti savo išlikimo ir ateities klausimus. Juolab, pandemijos pradžioje koronavirusu užsikrėtė net keturi „Fenerbahče“ atstovai.

15min šaltiniai Turkijoje prognozuoja, kad „Fenerbahče“ greičiausiai pasisakys „prieš“.

Milano „Olimpia“: prieš?

Dar vienas sunkiai nuspėjamas balsas pirmadienio posėdyje. Nors 15min šaltiniai teigia, kad Milano „Olimpia“ greičiausiai balsuos „prieš“ Eurolygos sezono tęsinį.

Apie pesimistinį sezono scenarijų nedrąsiai užsiminė ir pats Italijos ekipos vadovas Christas Stavropoulas.

„Eurolyga daro viską, kad tęstų sezoną. Tačiau kiekvienos valstybės situacija skirtinga. Turime 10 skirtingų šalių su skirtinga teisine sistema. Štai todėl aš nesu optimistiškas dėl sezono pratęsimo“, – „Gazzetta dello Sport“ sakė graikas.

Sprendžiant iš atsiliepimų, Milano klubas daugiau ruošiasi ne varžybų tęsiniui, o kitam sezonui.

Euroleague.net nuotr./Ettore Messina
Euroleague.net nuotr./Ettore Messina

Išvada

Aplink Eurolygos komandų būstines vis dar daug spėlionių.

Jeigu Jordi Bertomeu į posėdį sukviestų ne Eurolygos klubų vadovus, o krepšininkus, verdiktas būtų daug lengviau nuspėjamas – sezono uždanga būtų nuleista iš karto.

Tačiau videokonferencijoje dalyvaus 11-os komandų bosai su visiškai skirtingais poreikiais. O pastarosiomis savaitėmis aplink Eurolygos komandų kabinetus atsirado daugiau optimizmo nei karantino pradžioje.

Kai kurių klubų pasirinkimas jau aiškus ir remiantis išankstinėmis prognozėmis atrodo, kad posėdyje išgirsime daugiau „prieš“ nei „už“. Juolab, posėdyje nedalyvausią ilgalaikių įsipareigojimų su Eurolyga neturintys klubai taip pat yra labiau skeptikų pusėje. Bet kelios balsuosiančios ekipos dar neturi tvirtos pozicijos ir šios artimiausios dienos dar gali pateikti netikėtumų.

Didžiojo sprendimo su nekantrumu laukia visi – tiek iki galo neužtikrinti žaidėjai, tiek be sporto likę krepšinio sirgaliai, tiek patys Eurolygos klubų vadovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius