Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 12 14

Donato Motiejūno treneris – apie Monako spindesį, D-Mo vaidmenį ir šansą grįžti į „Žalgirį“

Donatas Motiejūnas prieš 14 metų debiutavo Kauno „Žalgirio“ gretose Eurolygoje. Trečiadienio vakarą jis jau būdamas „Monaco“ vidurio puolėju stos prieš gimtojo miesto komandą Eurolygos turnyre, kuriame šiemet pasirodė po devynerių metų pertraukos. Apie D.Motiejūno sugrįžimą į elitinį žemyno turnyrą 15min kalbėjosi su jo asmeniniu treneriu Virginijumi Mikalausku, 212 cm ūgio krepšininką treniruojančiu ir Monako kunigaikštystėje.

Politika užkirto kelius į Kiniją

Jų sąjunga yra išskirtinis atvejis Europos krepšinyje.

Elitiniai klubai pilni krepšinio specialistų, kurie rūpinasi visais komandų žaidėjais, visa ekipa bendrai, bet asmeninius trenerius samdo tik NBA žvaigždės, ne Europos garsenybės.

Vis dėlto Donato Motiejūno sutartyje su „Monaco“ yra įtrauktas išskirtinis punktas.

D.Motiejūnas paprašė, kad jis turėtų teisę toliau darbuotis su Virginijumi Mikalausku.

„Dirbu tik su Donatu, jis mane samdo, – dar būdamas Monake, sakė buvęs lengvosios atletikos treneris. – Jei gaučiau papildomų darbų, jau turėčiau pasiklausti Donato. Tačiau klubas į mane žiūri šiuolaikiškai bei geranoriškai, supranta, kodėl esu reikalingas jam.

Su Donatu dirbame ketverius metus, aš jau jo kūną esu išnarstęs po kauliuką. Jis žino mano reikalavimus, aš žinau, ką jis išpildys, o ko galbūt nepadarys. Krūvį paskirstome, atsižvelgę į komandos varžybas ir pratybas.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virginijus Mikalauskas ir Donatas Motiejūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virginijus Mikalauskas ir Donatas Motiejūnas

Buvęs lengvosios atletikos treneris daugiau nei dešimtmetį darbavosi su krepšinio komandomis, o pastaruosius ketverius metus didžiausią dėmesį skyrė D.Motiejūnui.

V.Mikalauskas lydėjo aukštaūgį po Šandongo, Šanchajaus ir Sindziango komandas ketverius metus Kinijoje, padėjęs D.Motiejūnui sutvirtinti kūną po sudėtingų traumų NBA.

Suprasti akimirksniu

  • Donatas Motiejūnas apie Virginijų Mikalauską euroleague.net: „Mano didžiausias tobulėjimas per ketverius metus Kinijoje vyko, kai pasamdžiau fizinio rengimo trenerį, kuris tikrai prižiūrėjo mano kūną ir padarė mane stipresniu nieko nepažeisdamas. Jo sistema, krepšinio supratimas, žmogaus kūno pažinimas... Tai fenomenalu, su šiuo žmogumi aš jaučiuosi pažengęs toli į priekį su savo kūnu. Tris ar keturis mėnesius kasmet mes praleisdavome vasaras rengdamiesi sezonui, todėl Kinijoje praleidau tik porą rungtynių dėl smulkių traumų. Mano kūnas laikė kaip niekada anksčiau.”

V.Mikalauskas neslėpė, kad ir šiemet planavo kelionę paskui D.Motiejūną į Kiniją, kur legionieriams klubai gali pasiūlyti dar didesnį uždarbį nei gauna geriausi žaidėjai Europoje.

„Buvo svarstymas dėl Azijos rinkos, būtent iš Kinijos. Iš ten jautėsi didelis susidomėjimas Donatu, bet dėl politinių santykių durys užsidarė ir mes nebenorėjome ilgiau laukti, – pasakojo V.Mikalauskas. – Kinai reaguoja labai greitai, buvo sustabdytas vizų išdavimas, dabar jau įsigalioja dar daugiau barjerų.

Tačiau Kinija buvo puiki stotelė Donatui. Jis buvo patenkintas po istorijos su NBA, jam buvo svarbu įsivažiuoti ir jausti pasitikėjimą. Paskutiniais metais ten žaidė maždaug po 40 minučių, juk ten žaidžiama 48 minutes rungtynės. Buvo labai intensyvus laikas, trejos rungtynes per savaitę – dvejos rungtynės per savaitę atrodydavo kaip šventė. O dar ilgos ir tolimos kelionės po didelę šalį skrendant reisiniais lėktuvais.

Dabar atrodo, kad keliai į Kiniją užsivėrė ilgam. Patys esame sporto žmonės ir politiniais niuansais nespėliojame. Sekame padėtį, tačiau apie šiuos metus jau kalbos nėra – Donatas ir pats nėra linkęs blaškytis. Bet faktas, kad Kinija yra didelė valstybė ir atkurti diplomatinius santykius užtruks daug laiko.“

Monake regi grožį ir prabangą

Kai vėrėsi Kinijos vartai, atsirado pasiūlymas iš Eurolygos debiutui besirengusio Monako klubo. Praėjusį sezoną Europos taurę laimėjusi ir taip bilietą į Eurolygą iškovojusi komanda pakėlė biudžetą nuo 7,5 mln. iki 14 mln. eurų, Prancūzijos žiniasklaidos duomenimis.

D.Motiejūnas tapo vienu skambiausių komandos pirkinių, bet ne pačiu brangiausiu – prieš pat sezoną „Monaco“ pasiūlė 1,3 mln. eurų vertės metų sutartį buvusiai Maskvos CSKA žvaigždei Mike'ui Jamesui.

V.Mikalauskas žinojo, jog D.Motiejūnas bus pasirengęs sugrįžimui į Eurolygą.

Su krepšininku treneris intensyviai darbavosi ir vasarą, kai, beje, prie V.Mikalausko pratybų vasarą buvo prisidėjęs ir kitas „Monaco“ puolėjas. Buvęs žalgirietis Brockas Motumas, vedęs lietuvę, maždaug mėnesį taip pat ruošėsi sezonui pagal jo užduotis.

O rugpjūčio pabaigoje D.Motiejūnas ir V.Mikalauskas pateko į vieną mažiausių ir turtingiausių pasaulio valstybių.

Monaco nuotr./Donatas Motiejūnas atsišaldė kalnų upėje.
Monaco nuotr./Donatas Motiejūnas atsišaldė kalnų upėje.

Pagal gyventojų skaičių (38 tūkst.) mažesnė nei Alytus šalis, besiribojanti su Prancūzija ir Italija, yra vadinama mokesčių rojumi.

Monake nėra pelno mokesčių, o verslui mokesčiai yra maži. Tai paaiškina iš pirmo žvilgsnio neįtikėtiną faktą – trečdalis Monako gyventojų yra milijonieriai.

Du į Monaką atkeliavę lietuviai greitai suvokė, kad pateko į nepaprastą vietą.

„Donatui galima judėti laisvai, niekas nebadys pirštais. Monakas – nuostabus Europos kampelis, viskas kompaktiška, vis pasišnekame, kokia tai nuostabi vieta, kuria dabar džiaugiamės ir mėgaujamės, – pasakojo V.Mikalauskas. – Dėl COVID-19 padėtis valdoma civilizuotai, gatvėse policija daugiau atlieka ne baudžiamą funkciją, bet pagalbinę, – jei kam reikia per kelią pereiti ar palydėti kokį senuką.

Viskas labai ramu ir saugu. Negalėjau įsivaizduoti, kad tai gali būti tokia patraukli vieta realybėje: visa Žydroji pakrantė, nuo Nicos iki Kanų, iki pat Italijos.

Be to, idealus klimatas. Su Donatu kartais juokaujame, kad jei mums tampa šalta, kai atvėsta iki +15, tai ką darytume, jei būtų minus 15? Iš tiesų dabar būna vėsesnių dienų, bet tai 8-12 šilumos bei daug saulės.“

Kad daugiau pajudėtų, V.Mikalauskas iki salės ir D.Motiejūno apartamentų specialiai keliauja pėsčiomis, abiem kryptimis trunka apie 45 minutes. Treneris regi aplink didelę prabangą:

„Pirmiausia krenta į akis daug prašmatnių jachtų. Uostai pilni gražių laivų. Netrūksta ir įspūdingų automobilių, tik didelėmis mašinomis gal nėra labai patogu važinėti siauromis gatvelėmis.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Formulės 1 Monaco Grand Prix žiūrovai stebi lenktynes ir tribūnose ir iš prabangių jachtų
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Formulės 1 Monaco Grand Prix žiūrovai stebi lenktynes ir tribūnose ir iš prabangių jachtų

Tikisi palankesnio naujo trenerio

Po karjeros etapų NBA ir Kinijoje ir kelių vasarų Lietuvos rinktinėje, D.Motiejūnas beveik dešimt sezonų nebuvo žaidęs europinio krepšinio, tad nuo pat Eurolygos starto kėlė didelę intrigą.

31 metų kaunietis žaidžia vidutiniškai po 18 minučių, per kurias pelno po 8 taškus ir atkovoja po 3,9 kamuolio komandai, kuri su penkiomis pergalėmis dalinasi 13-15 vietas turnyre.

D.Motiejūno pataikymas žaidime yra solidus (56 proc. dvitaškių ir 47 proc. tritaškių), bet baudų – mažiau nei 52 proc.

Blyksnių, – kaip 21 taškas rungtynėse su Stambulo „Anadolu Efes“ ar 28 taškai šį mėnesį Prancūzijos lygoje per mačą su Vilerbano ASVEL, – nėra daug.

V.Mikalauskas mano, kad po pirmadienio permainų klube, kai trenerį Zvezdaną Mitrovičių pakeitė Saša Obradovičius, Lietuvos krepšininkas galės parodyti daugiau.

„Galima tikėtis daugiau, bet suteiktas šansas žaisti po 18 minučių, per kurias jis parodo produktyvumą, – D.Motiejūno žaidimą vertino V.Mikalauskas. – Daug priklauso nuo trenerio, nuo jo filosofijos ir matymo, kaip naudoti Donatą rungtynių eigoje. Tikimės, kad naujasis treneris galbūt bus palankesnis Donato asmenybei ir labiau išnaudos.

Buvęs treneris visada naudojo Donatą kaip vidurio puolėją, nors pats Donatas daug metų žaidė ketvirtoje pozicijoje – ji jam yra palankesnė.

Euroleague.net/Donatas Motiejūnas
Euroleague.net/Donatas Motiejūnas

Europoje ir pasaulyje nėra daug tokių žaidėjų, kurie kone vienodai gerai atakuoja abiem rankomis. Tad potencialo yra daugiau. Svarbu, kad Donatas lieka pavojingas baudos aikštelėje, gerai mato aikštę, dažnai jis perduoda kamuolį dar geriau nei komandos gynėjai – galbūt geresni komandiniai veiksmai būtų pravertę. Komandinis žaidimas, kai dalinamasi kamuoliu, kai išnaudojamas pranašumą turintis žaidėjas, labiau veikia. Be to, aukštaūgiai visada labai daug priklauso ir nuo komandos kūrėjų, gynėjų.

Po krūvių Kinijoje, mums 15-20 minučių laiko per rungtynes neatrodo rimtai. Bet treneris nori padalyti žaidimo laiką, tad tai irgi yra suprantama.

Bendrai, Donatas yra patenkintas, viskas yra gerai. Eurolygoje reikia rodyti geresnį žaidimą, bet diskusijų, ar Donatas yra Eurolygos lygio žaidėjas, net nėra ko pradėti. Klausimas tik kaip jį geriau išnaudoti, kad jis duotų dar daugiau naudos komandai.“

Lietuvis ir ukrainiečiai Monako klubo biure

Nors Monako klubą papildė iš NBA planetos nusileidę vidurio puolėjas Donta Hallas (9,8 taško, 6,5 atk. kam.) ir Dwayne'as Baconas (10,6 taško), svarbiausiu žaidėju, nepaisant žiežirbų su treneriais, lieka Mike'as Jamesas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius