Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2019 03 29

Žalia svajonė gyva ir stipri: „Žalgiris“ triumfavo Pirėjo pragare!

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai (14-15) laimėjo dar vieną finalo vertą mačą Eurolygoje ir tebesivaiko svajonę dėl patekimo į atkrintamąsias varžybas. Įšokti ten tapo labai realu po itin kovingos pergalės 72:68 (16:18, 18:20, 14:13, 24:17) Graikijoje penktadienį prieš Pirėjo „Olympiakos“ (14-15).

Priešpaskutinis Eurolygos reguliariojo sezono turas kėlė milžinišką intrigą, nes net 6 komandos varžosi dėl paskutinių likusių trijų bilietų į turnyro ketvirtfinalį.

Tarp dalyvaujančių lenktynėse yra Kauno „Žalgiris“, kurio viltį prikėlė nuostabus žaidimas pastarąjį mėnesį, kai Šarūno Jasikevičiaus vyrai pasiekė keturias pergales iš eilės Eurolygoje, o penktadienį pasiekė ir penktąją.

Kaukiant 9 tūkst. graikų sirgalių Pirėjuje Marius Grigonis pataikė keturias lemiamas baudas ir įtvirtino pergalę rungtynėse, kuriose žalgiriečiai buvo atsilikę 12 taškų, bet į tai atsakė spurtu 14:0.

„Žaidėjų charakteris viską lėmė. Mes nežaidėme gerai, varžovai irgi turėjo problemų, bet jie buvo stiprūs. Aš esu toks laimingas“, – emocijomis arti ašarų tryško Kauno komandos treneris Šarūnas Jasikevičius.

Žalgiriui taškų pelnė: Aaronas White'as 14, Brandonas Daviesas 13, Leo Westermannas 13, Marius Grigonis 10, Artūras Milaknis 9, Nate'as Woltersas 7, Deonas Thompsonas 6, Thomasas Walkupas 2 (Edgaras Ulanovas).

Olympiakos: Briante Weberis 26, Nikola Milutinovas 18 (12 atk. kam.), Nigelis Williamsas-Gossas 8, Giorgios Printezis 7, Kostas Papanikolaou, Zachas Leday ir Vangelis Mantzaris po 3 (Axelis Toupane'as, Sasha Vazenkovas, Georgios Bogris).

VIDEO: Šaras džiūgauja: na, tai ar bus klausimų?
VIDEO: L.Westermannas: kas toliau? Lietkabelis!
VIDEO: B.Daviesas: nemanau, kad vyksta stebuklas
VIDEO: Audringas A.White’o interviu
VIDEO: A.Milaknis juokavo, kodėl prarėkė balsą

Rungtynių statistika:Žalgiris“ - „Olympiakos

Dvitaškiai :17/35 (48 proc.) ir 20/44 (45 proc.)

Tritaškiai: 8/24 (33 proc.) ir 4/17 (23 proc.)

Baudos: 14/16 (87 proc.) ir 16/22 (73 proc.)

Atkovoti kamuoliai: 34 ir 30

Rezultatyvūs perdavimai: 18 ir 13

Perimti kamuoliai: 6 ir 6;

Klaidos: 13 ir 12.

VIDEO: Pamatykite: pasiaukojančiai žaidęs „Žalgiris“ graikiškame pragare nugalėjo „Olympiaką“

Prieš penktadienio mačą Pirėjuje „Žalgiris“ rikiavosi vienuoliktas Eurolygoje, bet pergalė jį užkėlė į aštuntąją vietą.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Eurolygos rungtynėse Pirėjuje „Žalgiris“ įveikė „Olympiakos“ 72:68.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Eurolygos rungtynėse Pirėjuje „Žalgiris“ įveikė „Olympiakos“ 72:68.

„Olympiakos“, kurio trenerio Davido Blatto asistentu dirba Kęstutis Kemzūra, smuko žemyn kauniečių, į vienuoliktąją vietą.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Kauno „Žalgiris“ įveikė Graikijoje „Olympiakos“ 72:68.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Kauno „Žalgiris“ įveikė Graikijoje „Olympiakos“ 72:68.

Pergalė Pirėjuje išlaikė gyvą „Žalgirio“ viltį, kuri gali išsipildyti kitą savaitę Ispanijoje, kur „Žalgiriui“ dar reikėtų laimėti prieš Madrido „Real“ per paskutinį reguliariojo sezono mūšį ir sulaukti palankių kitų mačų rezultatų.

Pralaimėjimas Pirėjuje būtų reiškęs svajonių pabaigą – „Žalgiris“ nebepakiltų aukščiau devintos vietos ir nepatektų į atkrintamąsias.

Tačiau Kauno klubas parodė širdį ypatingai svarbiose rungtynėse, kurias iš arti Pirėjaus arenoje sekė ir Jonas Kazlauskas - anksčiau abi komandas treniravęs strategas.

Nors buvęs NBA gynėjas Briante Weberis pelnė 26 taškus, o serbų milžinas Nikola Milutinovas pridėjo 18, Kauno ekipa turėjo daugiau ginklų.

Jų prireikė, kai Pirėjo klubas buvo atitrūkęs trečiajame kėlinyje net 12 taškų (51:39).

Tačiau tada Artūras Milaknis prabilo tritaškiais, prisidėjo Brandonas Daviesas, Leo Westermannas, Nate'as Woltersas, A.White'as, sukūrę 14:0 spurtą.

Žalgiriečiai laimėjo kovą dėl kamuolių 34:30, nors mačo pradžioje po krepšiais stipriai nusileido varžovams, ir pelnytai gavo šansą tęsti kovą dėl kelialapio į atkrintamąsias kovas.

Paskutinis barjeras liko ketvirtadienį Madride, kur šeimininkai mačą pasitiks jau žinodami, kad liks treti reguliariajame čempionate. Tuo tarpu Kauno komandai tai bus dar vienas finalas.

VIDEO: „Žalgirio“ komandinio žaidimo pavyzdys tarp gražiausių Eurolygos savaitės epizodų

Rungtynių eiga „Žalgiris“ – „Olympiakos“

Ketvirtasis kėlinys

Prieš pat sireną. B.Weberis prametė iš toli, Kauno krepšininkai triumfuoja Pirėjo pragare!

3,8 sek. M.Grigonis vėl su kamuoliu ir vėl stabdomas pražanga. Koks šaltakraujiškumas jauno kauniečio veide! Jis vėl pataikė, o tai reiškia 72:68!

Graikai greitai įmetė dvitaškį (70:68).

Liko 6 sek. Graikai prasižengė prieš M.Grigonį. Jis pataikė abi!!! 70:66!

B.Weberis prametė!

Liko 53 sek. N.Milutinovas pataikė tik vieną baudą. Žalieji priekyje 68:66, bet L.Westermannas nepataikė iš tolo.

39 min. L.Westermanno aukso vertės prasiveržimas ir taiklus metimas balionu – 67:64. Tai pats gražiausias balionas, kokį teko matyti :)

38 min. D.Thompsonas pataisė netaiklų A.White'o metimą. 65:64. Oho kokia intriga!

38 min. Graikai švilpia, bet B.Daviesas baudų metimais vėl išvedė žalgiriečius į priekį (64:63).

37 min. Likus 3 minutėms B.Weberis sprogsta emocijomis. Jo šou tęsiasi – amerikietis pelnė jau 26 taškus ir vėl išvedė Graikijos klubą į priekį. Kauniečiai turi vytis: 62:63.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mačas Graikijoje: Pirėjo „Olympiakos“ – Kauno „Žalgiris“.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mačas Graikijoje: Pirėjo „Olympiakos“ – Kauno „Žalgiris“.

37 min. N.Milutinovas įkrovė į krepšį ir Pirėjas atgijo. „Žalgirio“ persvara lieka, bet ji minimali: 62:61.

36 min. B.Daviesas jau prasižengė ketvirtą kartą. Tiesa, jis lieka aikštėje.

34 min. A.White'as tikras lyderis Kauno komandoje šįvakar. Jis jau pelnė 14 taškų, o kauniečiai priekyje po jo tritaškio 58:57.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas Pirėjuje

„No foul! No foul!” – Šaras rėkia N.Woltersui, įžvelgdamas, kad žalgirietis jau tauposi gynyboje prie B.Webberį. Amerikietis gaudo B.Webberį ir prasižengia – dvitaškis su pražanga. N.Woltersas ant suolo.

32 min. Žalioji atkarpa tęsiasi. Jau 14:0 per kelias minutes. 53:51 po N.Wolterso prasiveržimo.

31 min. A.Milaknis šaudo taikliai tada, kai labiausiai reikia. Jis jau pelnė 9 taškus, o trečiuoju tritaškiu išlygino rezultatą 51:51. Tikras Robinas Hoodas!

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas Pirėjuje

„Žalgiris“ grįžta į kovą! Beje, žalgiriečius į ją sugrąžino dar vienas netikėtas Šaro manevras – nesuradęs vieno patikimo atakų organizatoriaus, į aikštę vienu metė visus tris. Jis inicijavo spurtą, kuris dabar karpo skirtumą iki 3 taškų.

Trečiasis kėlinys

30 min. Kauno krepšininkai pagerino kovą dėl kamuolių, dauguma rodiklių yra panašūs, tik pagal provokuotas pražangas šeimininkai aktyvesni. Svarbiausia, žinoma, bendras rezultatas. Jis ne toks jau prastas po spurto 9:0 kėlinyje: 48:51.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas Pirėjuje

Šaras žegnojasi prie šoninės linijos. „Žalgiris“ užsikūrė ir įsuko 7 taškus iš eilės. „Žalgiris“ kabinasi į nuvažiuojantį ketvirtfinalio traukinį. Suolas užsivedęs. Šokinėjo iš vietų net ir prie -11. Lemiamas šturmas?

27 min. Pirėjuje jau minus 12, bet L.Westermanno tritaškis krenta laiku. Jo metimas ir rezultatyvus perdavimas N.Woltersui leidžia nukirpti skirtumą – 44:51.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas Pirėjuje

Toks įspūdis, kad „Olympiakos“ eliminavo „Žalgirio“ atakų organizatorius. Šaras bando tai Woltersą, tai Westermanną, tai Walkupą, bet nė vienas iš jų nesustato rezultatyvaus puolimo. Trys „Žalgirio“ įžaidėjai per 25 minutes kartu atliko 2 rezultatyvius perdavimus.

27 min. Š.Jasikevičius per minutės pertraukėlę ragina žaidėjus pabusti.

26 min. N.Woltersas už mostą alkūne baudžiamas nesportine pražanga. Tai antroji nesportinė pražanga, fiksuota svečiams. Anksčiau ja buvo nubaustas M.Grigonis. Labai gaila, nes „Žalgiris“ atsilieka jau 9 taškais (39:48) – pirmą kartą tiek daug šiame mače.

25 min. Graikų sirgaliai vis garsesni, o B.Weberis vis rezultatyvesnis. Jis jau pelnė 16 taškų, pagerinęs asmeninį rezultatyvumo rekordą. 39:46.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas Pirėjuje

Aliarmas „Žalgiryje“! Per tris minutes no suolo kyla trys nauji žaidėjai. Per ilgąją pertrauką rengtas kontratakos planas nepavyko. Kritinis metas žaliai baltiems.

22 min. B.Weberis ir N.Milutinovas kaunasi kaip gladiatoriai. „Žalgiriui“ sunku, bet A.White'as tritaškiu nukirpo skirtumą perpus: 36:42.

„Buvome praradę susitelkimą, o tada nusileidome varžovams kovojant dėl kamuolių po savo krepšiu, – per pertrauką sakė Š.Jasikevičius. – Turime būti greitesni.“

Antrasis kėlinys

20 min. „Žalgiris“ atsilieka po dviejų kėlinių 34:38.

Žalgiriečiams sunkiausia kovoje dėl kamuolių, kur dominuoja N.Milutinovas. 21 naudingumo balą iki pertraukos surinkusio serbo aukštaūgio vedami šeimininkai laimi kovą po lenta 17:11.

Per pirmuosius du kėlinius „Žalgiriui“ daugiausiai taškų pelnė: A.White'as 8, L.Westermannas ir M.Grigonis po 6, B.Daviesas 5.

„Olympiakos“ tempia du žaidėjai: B.Weberis (12) ir N.Milutinovas 11.

19 min. N.Milutinovas ima vieną kamuolį po kito. Serbas dominuoja, ir garantuoja Pirėjo klubui pirmąsyk tokią ryškią persvarą „Žalgiris“ atsiliko 28:36.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas Pirėjuje

„Žalgiris“ įklimpo „Olympiakos“ gynybos tinkle. A.Milaknis nelaimi „gaudynių“ žaidimo – N.Williamsas-Gossas spėjo paskui žalgiriečių snaiperį. Nebekrenta „Žalgirio“ toliašaudžiams, ant kurių galima surizikuoti prie trijų taškų zonos. Nebeužsisuka kamuolys ir Šaras neatranda patikimo atakų organizatoriaus, kuris galėtų sustatyti žaidimą. O kitoje aikštės pusėje turime didelę problemą vardu Nikola Milutinovas.

18 min. Koks užsivedęs N.Milutinovas! Naudingiausiai šį sezoną Pirėjo klube žaidžiantis serbas įvertė 2 taškus, nepaisant pražangos ir sustaugė iš džiaugsmo. „Žalgiris“ turi vytis: 28:32.

16min. B.Weberis nesustabdomas šįvakar. Po jo tritaškio „Olympiakos“ pavijo „Žalgirį“: 27:27.

13 min. L.Westermannas siunčia tritaškį! „Žalgiris“ tęsia spurtą ir jau atsiplėšė 24:18.

11 min. Nepatogiu metimu A.Milaknis pataikė pirmą svečių tritaškį ir „Žalgiris“ pirmą kartą įsiveržė į priekį – 19:18!

Pirmasis kėlinys

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas Pirėjuje

M.Grigonio vakarėlis centruojant po krepšiu prieš „kuoliukus“ N.Williamsą-Gossą ir V.Mantzarį baigėsi. Mat į vakarėlį įžengė „tėvelis“ A.Toupane'as – žvėriško sudėjimo besiginantis žaidėjas. Dabar reikia tikėtis D.Thompsono ir A.Kavaliausko susižaidimo po krepšiu. Bus įdomu, kokių kitų variantų puolime ieškos „Žalgiris“.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Eurolygos mūšis Pirėjuje: „Olympiakos“ – Kauno „Žalgiris“.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Eurolygos mūšis Pirėjuje: „Olympiakos“ – Kauno „Žalgiris“.

10 min. „Olympiakos“ per pirmą kėlinį pataikė 3 tritaškius, „Žalgiris“ prametė visus tris tolimus metimus, tad nekeista, kad šiek tiek atsiliko: 16:18.

8 min. Pirmuosius taškus pelnė rezultatyviausias šio sezono žalgirietis B.Daviesas. Po jo dėjimo 10:15.

7 min. B.Weberis pilnas energijos ir raižo „Žalgirio“ gynybą. 26 metų gynėjas, iki tol žaidęs NBA ir G lygos komandose, sezono viduryje prisidėjo prie Graikijos klubo, o dabar skriaudžia Kauno klubą. B.Weberis jau pelnė 7 taškus, o „Žalgiris“ atsiliko 8:15.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas Pirėjuje

Šaras įsiutęs. Jis bando suvaldyti tą betvarkę, kuri užvirė aikštėje. Pirmiausia, K.Papanikolaou ir V.Mantzario tritaškiai ir erdvė jiems išmesti – tikrai ne suplanuota rizika. O paskutinis B.Webberio reidas pasako viską. Šaro minutės pertraukėlė buvo trumpa – tetruko 20 sekundžių. Aiškinti nelabai buvo ką – žinutė labai aiški.

6 min. V.Mantzaris paliktas laisvas ir tai yra klaida. Po graiko tritaškio atsiliekame 6:10.

4 min. Žalgiriečiai nusipurto įtampą. M.Grigonis ir A.White'as dvitaškiais sumažino skirtumą (6:7).

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Eurolygos mūšis Pirėjuje: „Olympiakos“ – Kauno „Žalgiris“.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Eurolygos mūšis Pirėjuje: „Olympiakos“ – Kauno „Žalgiris“.

3 min. Pradžia geresnė šeimininkams. L.Westermannas jau prasižengė du kartus, jo tritaškis nelietė lanko, o „Žalgiris“ atsiliko 2:7.

2 min. A.White'as greitoje atakoje elegantišku dėjimu pelno pirmuosius Kauno taškus, kuriais išlygino rezultatą: 2:2.

1 min. Oho kokie garbingi svečiai arenoje! Jonas Kazlauskas, turintis būstą Graikijoje, užsuko pasižiūrėti komandų, kurias per savo karjerą yra treniravęs abi. Su Kauno klubu, kaip visi žinome, J.Kazlauskas yra laimėjęs Eurolygą 1999 metais.

Starto penketai. „Žalgiris“: Leo Westermannas, Marius Grigonis, Edgaras Ulanovas, Aaronas White'as Brandonas Daviesas.

„Olympiakos“: Briante Weberis, Nigelis Williamsas-Gossas, Kostas Papanikoloau, Georgios Printezis, Nikola Milutinovas.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas Pirėjuje

Ir štai įžengia Spanoulis! Deja, su laisvalaikio apranga. Traumuotas „Olympiakos“ lyderis veržėsi į aikštę net ir gydytojams uždegus raudoną šviesą. Vis dėlto susikauti su „Žalgiriu“ jam nepavyks. SEF tribūnos jį pasitinka plojimais – V.Spanoulis mojuoja tūkstančiams aistruolių. Be abejo, aplodismentai graikui aidėjo triukšmingiau nei D.Blattui.

Dėmesio! Dar vienas mačas Eurolygoje penktadienį baigėsi netikėtu Miuncheno „Bayern“ pralaimėjimu Turkijoje Stambulo „Daruššafaka“ klubui. Tai reiškia, kad Vokietijos klubas pats sau šovė į koją lenktynėse dėl atkrintamųjų varžybų. „Bayern“ lieka dvyliktas.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas Pirėjuje

Maniau, kad Pirėjo sirgaliai ploja „Žalgirio“ aistruoliams, kurie arenos balkone surengė vikingų skanduotę. Bet, pasirodo, raudonieji taip pasveikino į kovos lauką įžengiantį Davidą Blattą. Ir greitai pasigirdo baubimas – atėjo Šarūnas Jasikevičius, kurį vietos auditorija iškart išdėjo į šuns dienas. Tik įdomu, kad gerokai ramiau nei anksčiau – pernai baubė visa arena, o keiksmai aidėjo per visą Taikos ir draugystės stadioną. Beje, Blattui skirti plojimai irgi buvo kuklūs. Tai rodo prarastą „Olympiakos“ viltį dėl šio sezono ir nepasitenkinimą savo komanda?

Likus pusvalandžiui iki rungtynių paaiškėjo svarbus rezultatas Rusijoje. Chimkų klubas 72:80 pralaimėjo Maskvos CSKA klubui, kuris šia pergale užsitikrino mažiausiai antrąją vietą reguliariajame čempionate. Tai reiškia, kad trečias lieka Madrido „Real“. Tad šiam klubui paskutinis mačas kitą savaitę Madride su žalgiriečiais reikšmės neturės.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas Pirėjuje

Likus mažiau nei valandai iki rungtynių pradžios G.Printezis su džemperiu apšilinėja prie „Olympiakos“ krepšio. Tepadeda jam Dievas, nes arenoje taip šalta, jog nebeatlaikys jokie antibiotikai. Atėnuose dabar labai vėjuota ir jutiminė temperatūra tesiekia 4 laipsnius. Sunku įsivaizduoti, kaip per tą likusią valandą arenos personalas sušildys senutėlį Taikos ir draugystės stadioną.

VIDEO: „Eurolygos diena“ ir prognozė: „Žalgirio“ drama pasieks kulminaciją
VIDEO: „Eurolygos diena“: genijumi vadinto „Olympiakos“ trenerio sunkumai ir filosofija specialiame reportaže
VIDEO: „Eurolygos diena“: kodėl „Žalgirio“ šansai Pirėjuje didesni, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio
VIDEO: „Ginčas“ ir svaiginantis „Žalgirio“ scenarijus: kokie šansai pratęsti Eurolygos sezoną?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius