Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 30

Idealus „Žalgirio“ planas ir tai, ko nebuvo matyti statistikos protokole

Bravo Gintarui Krapikui. Nors Kauno „Žalgiris“ tik paskutinėmis sekundėmis apgynė pergalę Izmire 68:66, tačiau šis taškas „Karšiyaka“ tvirtovėje gali būti aukso vertės. Ir jo nebūtų, jei ne puikus rungtynių planas. „Įgyvendintas labai geras modelis ir planas. Geras vadovavimas ir savalaikiai keitimai“, – „Žalgirio“ žaidimą 24sek.lt gyrė krepšinio specialistas Rūtenis Paulauskas.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Pokalbis apie pergalę „Žalgiriui“ atnešusią taktiką, įdomius trenerių sprendimus ir rungtynių MVP indėlį, kurio nebuvo matyti statistikos protokole.

– Kokios „Žalgirio“ pergalės priežastys? – 24sek.lt paklausė R.Paulausko.

– Pirmiausia, „Žalgiris“ pasirinko labai racionalią taktiką: dėl to ir yra rezultatas.

Antra, ta taktika buvo susijusi su kuo mažesniu klaidų skaičiumi. „Žalgiris“ suklydo mažiausiai šį sezoną Eurolygoje (11). Treneriai turbūt jautė, kad jeigu kamuolys atiteks varžovams, tai gaus greitą ataką ir dėjimą iš viršaus.

„Žalgiris“ kiek galima kantriau rengė atakas. Stengėsi kuo labiau branginti kamuolį ir tampyti turkų gynybą. Pradžioje pavyko sukišti kamuolius po krepšiu, o vėliau atsirado galimybių išmesti visai neblogų metimų.

„Žalgiris“ numatė, kad „Karšiyaka“ naudos zoninį presingą ir 80 proc. situacijų su tuo susitvarkė. Tik gal pasitaikė epizodų, kai „Žalgiris“ balansavo ties 8 sek. taisyklės pažeidimo riba, todėl keletą kartų ataką surengė skubotai. Kamuolys atsidurdavo ne ten, kur reikia.

Bet „Žalgiris“ susitvarkė su „Karšiyaka“ žaidėjais. Buvo akivaizdu, kad jie žais po vieną, ką iki galo ir darė. „Karšiyaka“ ištisai žaidė puolime su 1-2 perdavimais, labai daug veržėsi ir drąsiai atakavo iš toli.

VIDEO: Eurolyga: „Karšiyaka“ – „Žalgiris“

– „Žalgiris“ iki ketvirtojo kėlinio kontroliavo žaidimo eigą, bet įpusėjus lemiamam kėliniui užstrigo ir leido „Karšiyaka“ išsiveržti į priekį. Kodėl? Kas padėjo atsilaikyti?

– Turkai panaudojo „Žalgiriui“ nelabai parankią gynybą: pusiau zoninę, pusiau asmeninę. Pasitaikė atkarpų, kai žalgiriečiai zoninę gynybą bandė įveikti prasiveržimais ir dažnai lipo į medį. Arba turkai nusiimdavo kamuolį, arba „Žalgiris“ tiesiog jį prarasdavo.

„Žalgiris“ šiuo metu valdo visus šiuolaikinio krepšinio ginklus. Žalgiriečiai žaidžia tą gerą, racionalų krepšinį.

Antra, „Žalgiris“ nelabai sėkmingai susikeisdavo gynyboje prieš turkų pikenpopą. Žalgiriečiai gerai likdavo prie užtvaros, bet kai aukštas metikas po „du prieš du“ atšokdavo arčiau tritaškio linijos, prie jo dažniausiai nebespėdavo.

Bet po minutės pertraukėlės „Žalgiris“ labai greitai pašalino problemas ir sustabdė „Karšiyaka“ žaidimą.

Lėtesnis žaidimas „Žalgiriui“ buvo parankus. Mane labai sužavėjo keitimai, kai pabaigoje Seibutis žaidė puolime, o komandai ginantis, vietoj jo aikštėje pasirodydavo Ulanovas. Tai davė vaisių. Svarbiausia – „Žalgiris“ geriau susitvarkė po savuoju krepšiu, nors varžovai gerai lipo „ant lentos“.

organizatorių nuotr./Paulius Jankūnas
organizatorių nuotr./Paulius Jankūnas

– Kas buvo rungtynių MVP?

– Jankūnas. Tai atsispindi ir rungtynių protokole. Bet jame turbūt nebuvo matyti svarbaus dalyko – Pauliaus perdavimų lemiamu metu. Jo darbo gynyboje. Tam tikro skylių užkamšymo. Lyderio savybių. Jis akivaizdžiai sutelkė komandą.

– Kitą penktadienį į Kauną atvyksta „Barcelona“. Ką „Žalgiris“ turi pagerinti iki kitų rungtynių?

Galbūt buvo drąsus Vecvagaro įleidimas į aikštę, bet jis, kaip ne kaip, pasiteisino. Kaip ir kalbėjome prieš mačą, Kalnietis mažiau laiko praleido su kamuoliu, o jį daugiau įžaidinėjo ir Hanlanas, ir Vecvagaras.

– Barselona – kita istorija. Tai – kitokia komanda. „Barcelona“ žaidžia greitą krepšinį, bet turi daugiau aukštesnio meistriškumo žaidėjų ir rungtyniauja kitaip. Bet „Barcelona“ nemėgsta lygiai tų pačių dalykų. Ispanams nepatinka, kai jiems neleidžia bėgti, kai varžovas kantriai įžaidžia kamuolį. Bet apie šį mačą kalbėti dar ankstoka.

– To vieno žaidimo aspekto, kuris temptų „Žalgirį“ į dugną, nėra?

– Klaidų skaičius mažėja ir tai rodo vis gerėjantį komandos susižaidimą. Žalgiriečiai jau pakankamai užtikrintai kovoja dėl atšokusių kamuolių. Matyti labai aiškus „Žalgirio“ planas gintis prieš varžovų „du prieš du“. Ir prieš visus įmanomus jo variantus.

Beje, pamačiau labai įdomų pasikeitimą – kai ginantis „du prieš du“ iš stipriosios pusės einama į pagalbą ir susikeičiami ginamieji. Labai įdomu.

„Žalgiris“ šiuo metu valdo visus šiuolaikinio krepšinio ginklus. Žalgiriečiai žaidžia tą gerą, racionalų krepšinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius