2020 01 02

Jeruzalėje įsikūręs milžinas iš Lietuvos: apie kitokią kultūrą ir kirčius „Maccabi“

Mindaugas Kupšas yra vienas nedaugelio krepšininkų, šį sezoną iš arti mačiusių Tel Avivo „Maccabi“ pralaimėjimus. Komandos, kuri ketvirtadienio vakarą lankysis „Žalgirio“ arenoje. Krepšinio piligrimu tapęs 28-erių centras prieš pusantrų metų rungtyniavo antroje Kinijos lygoje, pernai – Panevėžio „Lietkabelyje“, o šiemet patirties jis semiasi legendiniame Izraelio klube Jeruzalės „Hapoel“.

„Esu patenkintas pasirinkimu vykti į Jeruzalę. Kol turi šansą, imi ir važiuoji“, – Eurolyga.lt sakė 216 cm ūgio aukštaūgis iš Lietuvos.

Pelningos sutarties iš 76-uosius gyvavimo metus einančio klubo sulaukęs „Žalgirio“ sistemos produktas į Izraelio sostinę patraukė vasaros pabaigoje.

Nors praėjus mėnesiui jis ženkliai prisidėjo prie „Hapoel“ pergalės principiniame Izraelio taurės finale prieš „Maccabi“, tačiau Jeruzalėje M.Kupšas užima daugiau pagalbinio žaidėjo vaidmenį.

Pagal Izraelio lygos taisykles komandos įregistruoti gali iki penkių užsieniečių krepšininkų, o per visą sezoną – septynis.

Užkulisiuose buvo kalbama, jog aukštaūgis sulauks savojo šanso ir bus įregistruotas dvikovoms Izraelio lygoje, tačiau dabar „Hapoel“ išgyvena pokyčius. „Reikalas yra užstrigęs“, – šią situaciją komentavo M.Kupšas.

Legendinio šalies krepšininko Odedo Kattasho treniruojamoje ekipoje pirmaisiais smuikais griežia amerikiečiai gynėjai, tad save M.Kupšas gali parodyti nebent FIBA Čempionų lygoje, kurioje jis žaidžia po 9 minutes, pelno po 5,1 taško (55,6 proc. dvit., 88,9 proc. baud.), atkovoja po 2,9 kamuolio ir renka po 6,3 naudingumo balo.

„Treneris prašo energijos, nes esu kylantis žaidėjas nuo suolo, – apie užduotis Jeruzalės komandoje kalbėjo M.Kupšas. – Energijos, atkovotų kamuolių, agresijos po krepšiu, išbauduoti varžovus, statyti geras užtvaras.“

championsleague.basketball/Mindaugas Kupšas
championsleague.basketball/Mindaugas Kupšas

„Hapoel“ yra laikoma viena iš pagrindinių favoričių į Čempionų lygos titulą. Po devynerių metų paeiliui Europos taurėje, pernai Jeruzalės krepšininkai debiutavo Čempionų lygoje, kurioje pasirodymą baigė ketvirtfinalio etape.

Šį sezoną B grupėje „Hapoel“ turi 6 pergales ir 3 pralaimėjimus, į priekį užleisdama tik Jono Mačiulio atstovaujamą Atėnų AEK (7-2).

„Sezonas kol kas klostosi neblogai, – įvertino centras iš Lietuvos. – Prieš sezoną iškovojome Izraelio lygos taurę. Tai jau yra neblogai. Kitoje taurėje ketvirtfinalyje įveikėme „Maccabi“ ir patekome į finalo ketvertą. Tai irgi yra geras pasiekimas. Kaip sakoma, dabar reikia viską nuo lėkštutės pasiimti. Europoje buvome užstrigę keliose rungtynėse. Galėjo būti geriau, bet irgi yra neblogai. Viskas kaip ir pagal planą. Reikia, kad išliktume visi sveiki, nes turėjome problemų dėl traumų.

Tikslai, kaip visada, yra trofėjai. Čempionų lygoje, manau, bent jau finalo ketvertas. Vietinėse pirmenybėse – patekimas į finalą. Niekas garsiai apie tikslus nekalba. Mes patys sau juos nusistatėme.“

Dukart įveikta „Maccabi“ – nuostabus pasiekimas, žinant, kaip sėkmingai Tel Avivo krepšininkai žygiuoja per visus frontus. Eurolygoje Ioannio Sfairopoulos auklėtiniai iškovojo 11 pergalių per 16 mačų, Izraelio pirmenybėse – visi 12 susitikimų baigėsi pergalingai.

Tel Avivo ir Jeruzalės ekipų mūšiai sulaukia didžiausio dėmesio šalyje. Tai yra pagrindinis derbis, kurio metu užsipildo 11 tūkstančių talpinanti „Pais“ arba 10,7 tūkstančio talpinanti „Menora Mivtachim“ arena.

Pirmasis „Hapoel“ sprigtas principiniam varžovui suduotas rugsėjo pabaigoje. Lygos taurės finale sostinės krepšininkai triumfavo 84:83. M.Kupšas šiame mače surinko 9 taškus, 6 atkovotus kamuolius ir 13 naudingumo balų. Pusfinalyje centras užfiksavo 9 tašus ir 6 atkovotus kamuolius prieš Nes Zionos „Ironi“, ketvirtfinalyje – 15 taškų per 17 minučių suvertė į Beer Ševos „Hapoel“ krepšį.

Antrąjį niuksą „Maccabi“ krepšininkams „Hapoel“ sudavė prieš mėnesį, kaip juokauja vietiniai, dar vienoje iš daugelio Izraelio taurių. Ketvirtfinalyje M.Kupšo ekipa triumfavo 92:90, o dėl legionierių limito centras nežaidė.

M.Kupšas pasidalijo įspūdžiais apie būsimą „Žalgirio“ varžovą Eurolygoje.

„Maccabi“ dabar turi problemų, nemažai žaidėjų – traumuoti. Dėl to komanda keičiasi. Senokai žaidėme, kai pas juos buvo daugiau sveikų krepšininkų. Tai talentinga komanda, tikrai geri žaidėjai ir treneriai. Jie demonstruoja tikrai gerą žaidimą. „Žalgiriui“ bus sunku, bet reikia tikėtis, kad laimės“, – sakė „Hapoel“ aukštaūgis.

28-erių centro simpatijos Kauno komandai keliauja ne šiaip sau. Tai gimtojo M.Kupšo miesto ekipa, kurios sistemą jis praėjo nuo pirmųjų žingsnių, o pagrindinėje komandoje rungtyniavo 2013-2014 metų sezone ir tapo LKL čempionu.

Jis nesureikšmina prastos pirmosios žalgiriečių sezono pusės, tikėdamas, kad gera banga – artimoje ateityje.

„Stringa truputį, bet daug rungtynių pralaimėta mažais skirtumais, – apie „Žalgirio“ sezoną Eurolygoje kalbėjo Jeruzalėje žaidžiantis centras. – Kai kur pritrūko sėkmės, bet reikia tikėti komanda. Kažkada žaidimas turi pagerėti, jie negali strigti visą sezoną. „Žalgiris“ labai gera komanda. Tą parodė rungtynės Miunchene. Sukrito tolimi metimai ir visai kitas žaidimas. Komanda tikrai gera, o treneris – elitinis. Matosi, kad žmogus supranta, ką daro, bet krepšinyje kartais būna, kad ne viskas pavyksta. Vyrai stengiasi, atiduoda viską, tas yra svarbiausia. Ateis tos pergalės, ateis ir geresnė banga Eurolygoje.“

M.Kupšas Jeruzalėje rungtyniauti daug negauna. Treniruotės, žaidimas Čempionų lygoje, poilsis ir mėgavimasis gyvenimu kultūra ir religija alsuojančioje Jeruzalėje yra dabartinė centro rutina.

„Galbūt kažkada nebeturėsiu tokios galimybės – atvažiuoti į užsienio komandą, pamatyti kitokią kultūrą. Nėra ko gailėtis. Tai kitokia patirtis. Jei nesiseka žaisti krepšinį, gauni mažiau žaidybinio laiko, tuomet susipažįsti labiau su šalimi, kultūra, žmonėmis. Visada galima rasti teigiamų aspektų, o Lietuva tikrai neprapuls“, – Eurolyga.lt sakė „Hapoel“ centras.

Susipažinimui su nauja šalimi M.Kupšas paskyrė tikrai daug laiko. Jis keletą kartų buvo žaidęs Izraelyje, bet jame viešėjo tik dėl rungtynių, o šįkart galėjo išnarstyti šalį po kaulelį.

„Šiuo reikalu užsiėmėme su žmona pirmuosiuos du ar tris mėnesius, – apie laisvalaikį Jeruzalėje kalbėjo atletas. – Dabar poilsis, kartais išeiname į miestą pavakarieniauti, pažiūrime, kaip laikosi miestas.

Viskas iš vienos, smėlio spalvos. Tas atrodo keistai, bet susigyvenau. Pradžioje buvo sunku susiorientuoti – kur eiti, kur važiuoti, kas kaip. Bet dabar viskas gerai. Miestas yra įdomus. Jis religinis, daug tikrų žydų, kurių kitur daug nepamatysi. Skirtinga, bet įdomi kultūra.“

Pirmadienį baigėsi visų pasaulio žydų švenčiama Chanuka, besitęsianti aštuonias dienas. Tai „šviesos“ ar „ugnies“ šventė.

„Žalgiris“ ketvirtadienį 20 val. sausakimšoje arenoje priims aukštus tikslus keliančią, bet pastaruoju metu traumų viruso apkrėstą „Maccabi“. Buvęs žalgirietis tiki, jog „Žalgiris“ spindės ryškiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius