Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2020 02 29

Jie atsisakė būti plastiko burbule: kaip „Žalgirio“ vyrai reagavo į koronavirusą

Nepaisant Vyriausybės rekomendacijų ir greitai Italijoje plintančio koronaviruso, Kauno „Žalgiris“ stojo į mačą su Milano „Olimpia“ ir ją nugalėjo. Trečdalis žiūrovų neatėjo, nors turėjo bilietus, nusprendę, kad saugiau bus likti namie. „Žalgirio“ vyrai penktadienio vakarą grūmėsi aikštėje, kūnais daužydamiesi į varžovus, kol pasiekė pergalę 105:97 po pratęsimo.
„Karštasis“ Šaras rungtynėse su Milano „Olimpia“
„Karštasis“ Šaras rungtynėse su Milano „Olimpia“ / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Italija tapo raudonąja zona dėl koronaviruso ir tai kaitino rungtynes Kaune, kurios lyg tyčia vyko tą pačią dieną, kai Lietuvoje paskelbta apie pirmą nustatytą atvejį 39 metų moteriai, grįžusiai iš Veronos.

Visą savaitę politikai nedavė aiškaus signalo, ką daryti „Žalgiriui“ dėl Eurolygos rungtynių su Italijos klubu, kol galiausiai rekomendavo mačą nukelti arba žaisti be žiūrovų.

Tačiau Eurolyga nesutiko rungtynių sukelti, o „Žalgiris“ nenorėjo žaisti be sirgalių.

9,4 tūkst. iš 15 tūkst. susirinko „Žalgirio“ arenoje penktadienį, kai aikštėje vienas prieš kitą išsirikiavo Kauno ir Milano krepšininkai.

VIDEO: „Žalgirio“ sirgaliams virusas nebaisus: į areną plūsta žmonės

„Nieko baisaus. Neabejojome, kad žaisime. Aišku, šeimoje tam tikro chaoso kilo, – pripažino vienas svarbiausių „Žalgirio“ žaidėjų Marius Grigonis, dar tebesigydantis pėdos traumą. – Man atrodo, kad kai kurie žmonės pernelyg daug prisiskaito, vieni šaltiniai perdeda ir taip susidaro nuomonė.

Nesame nusilpę ar sergantys, kad staigiai pasigautume papildomą virusą. Jei ateina profesorius ir pasako, kad neverta išgyventi ar kasti bunkerio, – ramiau.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Marius Grigonis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Marius Grigonis

Profesorius mokslų daktaras Rimtautas Gudas, per penktadienio rungtynių pertrauką gimtadienio proga sulaukęs iš „Žalgirio“ marškinėlių su skaičiumi „50“, buvo užsukęs į „Žalgirio“ pratybas.

Regis, patyrusio gydytojo argumentai nuramino komandą.

„Mes pasikalbame, turime savo daktarus ir ta panika mums atrodo išpūsta. Taip, tai rimtas reikalas, bet ne toks, kad reikėtų lėkti į parduotuves ir viską šluoti. Arba išpirktume visas kaukes. Tik sergantys jas turi nešioti, o sveikiems jos nereikalingos.

Žinome higienos taisykles ir jų laikomės, – kalbėjo M.Grigonis. – Aišku, rizikos tikimybė visada yra. Galiu daug kalbėti, bet jei rytoj Lietuvoje nutiks 60 atvejų, galbūt viskas atrodys kitaip. Tačiau dabar didelės baimės nėra.“

Ramiai rungtynių laukė ir kiti „Žalgirio“ krepšininkai, nors įvairiose pasaulio šalyse nerimas dėl viruso keičia įpročius.

„Newcastle United“ futbolininkams patarta nespausti vienas kitam rankų susirinkus į pratybas stadione.

Moterų Eurolygoje dvi komandos – Latvijos ir Vengrijos – šią savaitę atsisakė žaisti su Italijos klubais, nors FIBA buvo perkėlusi rungtynes iš Italijos į gretimą Slovėniją.

Suprasti akimirksniu

  • Pagal pastarosios dienos pranešimus, Italijoje dėl koronaviruso mirė 21 žmogus, užfiksuota 821 ligos atvejis.

Omane per golfo varžybas du italai žaidėjai buvo izoliuoti viešbučio kambariuose tuo metu, kai turėjo kovoti dėl premijų golfo aikštynuose.

Pačioje Italijoje svarstoma, ką daryti su nacionalinėmis įvairių sporto šakų rungtynėms, linkstant, kad dauguma bus žaidžiamos be žiūrovų.

Tačiau Thomasui Walkupui labiausiai priimtinas sprendimas, kurį priėmė jo klubas „Žalgiris“.

„Man geriausia žaisti su sirgaliais, be abejonių. Su jais esame stipresnė komanda, tad mums visada geriau žaisti su jais, – 15min sakė Th.Walkupas. – Jei reikalai pasikeistų ir mes jų negalėtume kontroliuoti, žaisime taip, kaip diktuos mūsų tvarkaraštis, bet norėtume ir toliau žaisti su sirgaliais.“

„Žalgirio“ gynėjas iš JAV nejautė jokio nerimo kontaktuodamas aikštėje su varžovais.

„Ne, ne. Tie vyrukai atrodė visai sveiki, – šyptelėjo Th.Walkupas. – Ar kas nors iš mūsų nori susirgti? Ne. Bet tai mūsų darbas, kai reikia eiti žaisti, mes einame ir žaidžiame. Negali gyventi plastiko burbule. Turi savo pareigas ir tikiesi, kad viskas bus gerai.“

Th.Walkupas pasakojo, kad ir „Žalgirio“ pasirengimas mačui tekėjo įprastu ritmu, kurio koronavirusas nepakreipė.

„Niekas nepasikeitė. Ėjome ta pačia rutina. Manau, kad visi tapo labiau dėmesingi, plovėsi rankas, stengėsi neliesti jomis veido, vengti bereikalingo kontakto su svetimais žmonėmis. Bet visa tai – įprastas pasirengimas“, – sakė Th.Walkupas.

21 tašką penktadienį pelnęs Nigelas Hayesas pridūrė, kad higienos procedūros tapo dažnesnės.

„Ėmėmės papildomų saugumo priemonių – dažniau plautis rankas, neliesti jomis veido. Ypač jei lieti kažką viešose vietose – stenkis to nedaryt, bet jei tenka – plauk rankas, rūpinkis savimi“, – kalbėjo N.Hayesas.

Amerikietis patvirtino, kad trikdžių rengiantis itin svarbiam mačui nebuvo.

„Visai ne. Mes atėjome ir padarėme tai, ką turėjome padaryti, – sakė N.Hayesas. – Šaras laikėsi savo įpročių, prieš dvi dienas iki rungtynių surengėme tokią pat treniruotę, dieną iki mačo surengėme tokią pačią treniruotę, rungtynių dieną – tas pats apšilimas. Ėjome kovoti dėl pergalės.“

Ir „Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius, atsakydamas į 15min klausimą, išsakė savo nuomonę.

„Tikrai patiko Messinos žodžiai oro uoste. Manau, aš irgi taip pat mąstau, – spaudos konferencijoje sakė Š.Jasikevičius. – Ta masinė psichozė, vėlgi... Ir norisi rasti aukso vidurį, kad neatrodytum iš viso be... Taip, tai yra problema. Žmonės miršta ir t.t. Bet tų problemų yra. Toks vaizdas, kad ir dar didesnių.

VIDEO: Šarūnas Jasikevičius džiaugėsi, kad sirgaliai nepabūgo ateiti į areną

Ramiai į tą reaguoju. Aišku, kiekvienas žmogus po to gali nemaloniai nuteikti, jeigu jo šeimoje yra tų problemų. Bet kažkur norėtųsi rasti tą aukso vidurį. Suprasti viską. Ir norėtųsi, kad nebūtų tokios masinės psichozės. Manau, ji kažkiek perdėta, nors pasiruošti reikia. Padaryti visas prevencijas.

Manau, šiuo klausimu „Žalgiris“ buvo aukštumoje. Mes darėme visokias prevencijas atėjusiems į areną, bandėme daryti, kad nebūtų žmonių iš to židinio. Tik galbūt reikėtų rasti tą aukso vidurį.“

Jei penktadienį „Žalgirio“ persirengimo kambaryje ir buvo susirūpinusių, tai dėl kitokių priežasčių nei koronavirusas.

Edgaras Ulanovas ir Jockas Landale'as skubėjo priduoti dopingo mėginių, nes būtent juos burtų keliu išsirinko atvykę antidopingo specialistai.

Rezultatyviausią mačą per savo karjerą Eurolygoje sužaidęs N.Hayesas suko galvą dėl išlaidų sušių rinkiniams – pagal „Žalgirio“ tradiciją 100-ąjį tašką pelnęs žalgirietis kitą dieną turi vaišinti visą komandą japoniškais patiekalais.

„Oho, jūs žinote apie tai? Kai stojau prie baudų metimų linijos, iškart pamačiau, kad yra 99 taškai. O, Dieve, – juokavo N.Hayesas. – Visą laiką apie tai galvojau.

Kažkas iš komandos man iškart pasakė: o, sušių vaikinas.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Nigelas Hayesas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Nigelas Hayesas

Šį sezoną Eurolygoje ilgai tik apie 30 proc. tritaškių taiklumu pasižymėjęs amerikietis pastaruoju metu atakuoja su vis didesniu pasitikėjimu. Per pastaruosius tris mačus Eurolygoje jis dukart rungtynes baigė pataikęs po tris tritaškius iš tiek pat bandymų.

„Aš nesu toks snaiperis kaip Artūras (Milaknis), bet esu metikas. Turiu susitelkti, kaip pataikyti, ir negalvoti apie pramestus metimus. Jei išmeti kamuolį teisingai, rezultatas ateis. Neturi galvoti apie nepataikymus, nes tada imi skubėti, tai nepadeda“, – sakė N.Hayesas.

Amerikietis pasakojo savo savitą būdą, kuris jam padėjo pagerinti taiklumą: „Aš mačiau vaizdo klipą, kai žmogus sėdi ant kėdės ir mėto metimus. Skaičiau komentarus, kuriuose teigiama, kad tokia technika metikui leidžia pajusti metimo techniką. Tokiu būdu kojos visiškai nedirba, tad viršutinėje kūno dalyje galima lengvai nustatyti problemas. Pirmadienio naktį aš grįžau iš atostogų, tad nusprendžiau tai išbandyti ir pusantros valandos sėdėjau ant dėžės ir mėčiau į krepšį. Tada pajaučiau metimą, manau, kad tai labai padeda.“

Nuotaikingame interviu Th.Walkupas įsiterpė, pavadinęs N.Hayeso pasirodymą „beprotišku“.

VIDEO: Nigelas Hayesas analizavo pergalę prieš Milaną ir ruošėsi pirkti suši

Th.Walkupas bandė lietuviškai nusakyti, koks tai buvo geras mačas visai komandai, bet geriau lietuvių kalbos subtilybes įvaldęs N.Hayesas komandos draugą pataisė, o paprašytas apibūdinti rungtynes keliais lietuviškais žodžiais, pasakė tiksliai.

„Labai gerai. Puikiai. Nuostabiai“, – pasakė N.Hayesas.

Koronavirusas Kauno „Žalgiriui“ penktadienio vakaro, regis, nesugadino.

VIDEO: Pamatykite: „Žalgiris“ namie po pratęsimo išplėšė pergalę akistatoje su „Olimpia“
VIDEO: „Karštom pėdom“: dramatiška „Žalgirio“ pergalė ir Š.Jasikevičiaus pastabos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius