Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 08

K.Maksvytis – apie E.Atamano filosofiją ir žalgiriečius, galinčius pasiekti V.Micičiaus lygį

Kauno „Žalgiris“ penktadienį priims Eurolygos čempionų iššūkį, o rungtynių išvakarėse Kazys Maksvytis dalijosi mintimis apie Stambulo „Anadolu Efes“ bei žalgiriečius, galinčius pasiekti Vasilije Micičiaus lygį.

Kauno „Žalgiris“ praėjusią savaitę paleido mintyse jau turėtą tašką prieš Atėnų „Panathinaikos“, o šį penktadienį į Nemuno salą atvyksta pastarųjų dviejų sezonų čempionė Stambulo „Anadolu Efes“.

Nors Ergino Atamano kariauna Turkijoje susidūrė su problemomis prieš lietuvių klubus – dviejų pratęsimų trileryje 111:112 nusileido Mindaugui Kuzminskui ir Izmiro „Pinar Karšiyaka“ ekipai, o dviejų parų 76:83 turėjo pripažinti Martyno Sajaus atstovaujamos Stambulo „Buyukčekmeče“ pranašumą, Eurolygoje šiuo metu „Anadolu Efes“ fiksuoja keturių pergalių atkarpą.

„Atvyksta vieni iš Eurolygos grandų. Kažkiek apgaulingas įvaizdis dėl dviejų pralaimėtų mačų Turkijos čempionate, bet Eurolygoje jie laimėjo ketverias iš eilės rungtynes. Skirtumas yra paprastas – Eurolygoje gali žaisti visi, o Turkijoje yra legionierių limitas. Galbūt dėl to „Anadolu Efes“ ir pralaimi vietiniame čempionate, – rungtynių išvakarėse kalbėjo Kazys Maksvytis. – Atvažiuoja karšta Eurolygos komanda, laimėjusi prieš geras ar topines komandas. „Anadolu Efes“ pasižymi dideliu puolimo potencialu. Tai ji įrodo kelis metus iš eilės finaluose. Gynyboje kažkur gal ir galima atrasti skylių, bet rungtynes jie laimi įmesdami daugiau taškų nei varžovai. Tai jiems pasiteisina. Jie turi nemažą laisvę, turi ir gerai individualiai žaidžiančius žaidėjus, kurie pasiekia pergales.“

K.Maksvytis vardino „Anadolu Efes“ išskirtinumus.

„Toks vaizdas, kad jie galvoja, jog įmes tiesiog daugiau taškų už varžovus ir bando gynyboje kažkur pagudrauti. Gynyba nėra stiprioji pusė, bet tai nieko nereiškia, nes jie laimi čempionatus ir finalus. Galima bausti individualią ir komandinę „Anadolu Efes“ gynybą, bet jie visa tai kompensuoja geru puolimu. Daug ką sprendžia gynėjai. Vienu metu aikštelėje yra trys, o jeigu Willas Clyburnas žaidžia ketvirtoje pozicijoje, tuomet „Anadolu Efes“ turi keturis kūrėjus ir kamuolio valdytojus. Jie gali žaisti, gali kurti progas komandos draugams ar patys užbaigti ataką. Įprastai komandos turi po du tokius žaidėjus, o jie turi tris ar kartais net keturis. Komandoms prieš tokį varžovą gintis yra sunku, nes jie turi daug variantų, nėra ko atiduoti ar rizikuoti. Daug talento ir daug metikų. Talentingas žaidėjas pataikys sunkų metimą, mažiau talentingas prames ir laisvas. Jie pasižymi, kad gerai išnaudoja progas ir turi daug kuriančių žaidimą krepšininkų“, – sakė „Žalgirio“ vairininkas.

Nuomone Lietuvos flagmano vyriausiasis treneris pasidalijo ir apie karštąjį „Anadolu Efes“ specialistą Erginą Atamaną, garsėjantį aštriu liežuviu, bet siaura derinių knyga.

„Galima ginčytis dėl trenerių ir dėl treniravimo filosofijos, – sakė K.Maksvytis. – Vieni treneriai mėgsta viską turėti savo rankose, ypač mažesnio talento komandose. Jie mėgsta kontroliuoti ir gynybą, ir puolimą. Kartais trenerio menas, kai žaidėjai yra individualiai stiprūs, netrukdyti jiems ir leisti jiems žaisti bei priimti sprendimus. Toks vaizdas, kad tai yra geroji E.Atamano savybė. Jis jiems leidžia improvizuoti ir priimti sprendimus. Jis netrukdo auklėtiniams žaisti.“

Imago / Scanpix nuotr./Vasilije Micičius ir Willas Clyburnas
Imago / Scanpix nuotr./Vasilije Micičius ir Willas Clyburnas

Komandos lyderiai – Willas Clyburnas ir Vasilije Micičius. Pirmasis krepšininkas yra rezultatyviausias Eurolygos žaidėjas (vid. 20,7 tšk.), o buvęs žalgirietis yra ketvirtas (vid. 18,4 tšk.).

Nors šis duetas žaidžia stulbinamai, „Anadolu Efes“ sezoną vėl pradėjo sunkiai, per pirmąsias septynerias rungtynes iškovojusi dvi pergales.

„Kelerius metus paeiliui ta pati tendencija – prastai pradeda, bet įsivažiuoja. Ar traumuotas yra Shane‘as Larkinas, bet jis grįžta. Ypač antroje sezono pusėje „Anadolu Efes“ žaidimas pasikeičia. Kažką panašaus matome ir šįmet. Šįmet jie prisidėjo daugiau žvaigždžių, kaip Willas Clyburnas. Nemanau, kad reikėtų koncentruotis tik į Vasilije Micičių ir W.Clyburną. Labai daug lemia atsarginiai žaidėjai, kurie eina į aikštelę ir pakeičia rungtynes – Rodrigue‘as Beaubois, Tiboras Pleissas ar Elijah Bryantas. Jie turi daug ginklų, ypač puolime“, – sakė K.Maksvytis.

„Žalgirio“ treneris sulaukė klausimo, koks dabartinės „Žalgirio“ komandos žaidėjas galėtų pasekti V.Micičiaus keliu ir užkopti į Europos žvaigždyną.

„Visi gali pasiekti tokį lygį, – sakė K.Maksvytis. – Pamenu V.Micičių dar iš jaunimo čempionatų, jis žaidė su dviem metais vyresniais žaidėjais prieš mūsų 1992-ųjų metų gimimo kartą. Jis yra stiprus fiziškai žaidėjas, gerai žaidžia individualiai – gali veržtis, mesti ar padėti komandos draugams. Aš tikiuosi ir visada turiu tikėtis, kad auklėtiniai tobulės, juk ne be reikalo juos paėmėme į „Žalgirį“. Keenanas Evansas... Dar Ignas Brazdeikis, kuris turi panašų kūną. Norėčiau palinkėti ir jiems tokios sėkmės.“

Scanpix/Karolio Kavolėlio/KKF nuotr./Ignas Brazdeikis
Scanpix/Karolio Kavolėlio/KKF nuotr./Ignas Brazdeikis

Europos čempionate rankos traumą patyręs Shane'as Larkinas sugrįžo šios savaitės dvikovoje prieš M.Sajaus atstovaujamą „Buyukčekmeče“, bet susižeidė čiurną ir daugiau nebežaidė.

„Turėjome gandų, kad jis jau yra grįžęs ir ruošiasi žaisti, bet paskutinėse rungtynėse gavo traumą. Kiek matėme, kažkas nutiko su čiurna. Tikimės visko, bet jis turbūt nežais“, – sakė K.Maksvytis.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Shane'as Larkinas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Shane'as Larkinas

Rungtynėse su Jonavos „CBet“ šonkaulį susilaužė Lukas Lekavičius, praleisiantis be krepšinio mažiausiai mėnesį, tačiau apie galimą papildymą gynėjų linijoje K.Maksvytis minčių neturi.

Užmaskuoti po „Žalgirio“ vijurko patirtos traumos atsivėrusį plyšį teks Tomui Dimšai, Mantui Kalniečiui arba Dovydui Giedraičiui.

„Gynėjų grandyje mes turime pakankamai žaidėjų. Turbūt didesnis krūvis teks Tomui Dimšai, Mantui Kalniečiui ir Dovydui Giedraičiui. Jei kažkas panašaus nutiktų priekinėje linijoje, tuomet turbūt galvotume apie papildymą, bet dabar negalvojame, – sakė K.Maksvytis. – Šiuo metu visi likę žaidėjai yra pasiruošę žaisti, tik Karolis Lukošiūnas turi šiokių tokių negalavimų. Tikiuosi, kad jis tai išspręs.“

Rungtynių tarp „Žalgirio“ ir „Anadolu Efes“ pradžia – penktadienį 20 valandą Nemuno saloje.

VIDEO: „Eurolygos diena“: Kauno „Žalgiris“ prieš sustiprėjusius čempionus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius