TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 12 14

K.Maksvytis – apie internetinių atakų paveiktą E.Ulanovą ir trenerių pokyčius

„Žalgiris“ nenuėmė dangčio nuo verdančio įtampos puodo Kaune. Dar vieną niuksą sugėrę Lietuvos čempionai dar iki Kalėdų pralaimėjimais namuose susilygino su praėjusiu reguliariuoju sezonu, o Kazys Maksvytis po pralaimėjimo sulaukė klausimo ir apie pasirodžiusius gandus dėl jo galimo įpėdinio.

Kauno „Žalgiris“ per visą praėjusį Eurolygos reguliarųjį sezoną namuose patyrė keturias nesėkmes.

Tiek pat kauniečiai pralaimėjo per vos šešis pasirodymus savo sirgaliams šių metų kampanijoje.

Traumų išretintas „Žalgiris“ ketvirtadienio vakarą Nemuno saloje priėmė sunkiai pažabojamą Belgrado „Partizan“ puolimą su Željko Obradovičiumi prie šoninės linijos, o patyręs serbas pamokas žalgiriečiams ėmė dalinti nuo pirmųjų rungtynių sekundžių.

Vos antrą kartą šį sezoną „Partizan“ į starto penketą išleido net tris aukštaūgius, o 208 cm ūgio Alenui Smailagičiui buvo patikėta užduotis gintis prieš puse galvos žemesnį Edgarą Ulanovą.

Tai gerokai išmušė „Žalgirį“ iš vėžių, rungtynių pradžioje didžiojoje dalyje atakų iniciatyvos turėjo imtis Dovydas Giedraitis, o svečiai iš Serbijos sėkmingai užbaigė net septynias atakas iš aštuonių ir greitai pabėgo 16:5.

„Žalgirį“ prikėlė Keenano Evanso reidai ir aikštėje pasirodžiusio Danieliaus Lavrinovičiaus kovingumas, kai šis per mažiau nei dvi minutes puolime sugriebė net tris kamuolius, o atkutę kauniečiai prisivijo varžovus iki 3 taškų (17:20).

Bet tuomet – dar vienas įspūdingas „Partizan“ puolimo cunamis, kai nedovanotinai klydęs „Žalgiris“ ėjo į pagalbas nuo Kevino Punterio, iki 13-osios mačo minutės pataikiusio net keturis tritaškius ir leidusio savo ekipai dominuoti „Žalgirio“ arenoje 40:24.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Žalgiriečiai pirmoje rungtynių pusėje pataikė 53,6 proc. metimų, tačiau net ir su tokiu solidžiu skaičiumi neprilygo antrą puolimo reitingą Eurolygoje turinčiam „Partizan“ – serbai pirmą sykį klydo tik 20-ąją rungtynių minutę, įmetė 21 metimą iš 34 ir į rūbinę per ilgąją pertrauką buvo išlydėti griausmingų kelių dešimčių į Kauną atkakusių serbų ovacijų – 58:44.

K.Maksvytis griebėsi pokyčių trečiajame kėlinyje, kai vietoje Kevarriuso Hayeso į aikštę buvo mestas D.Lavrinovičius, o Dovydą Giedraitį pakeitė Tomas Dimša.

Tai buvo pasiteisinę sprendimai. „Žalgirio“ gynyba tapo kur kas intensyvesnė ir išvengė grubių klaidų, o puolime smogė varžovams tritaškiais ir spurtu 14:3 ėmė lipti „Partizan“ ant kulnų (58:64).

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Keenan Evans
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Keenan Evans

Bet tada prasidėjo keitimai ir žaidimas vėl išsiderino. D.Giedraičiui esant aikštėje per 13 minučių serbai pelnė net 27 taškais daugiau už kauniečius, Edmondas Sumneris vos pasirodęs aikštėje darė klaidas ir puolime, ir gynyboje, o „Partizan“ sugrįžo į dviženklę pranašumo zoną.

„Kodėl reaguojate taip lėtai?!“ – ketvirtojo kėlinio viduryje savo auklėtinius minutės pertraukėlės metu bandė pažadinti K.Maksvytis, bet nei jo riksmai, nei atsarginių suolo užsidirbta techninė pražanga, nei 33 K.Evanso pelnyti taškai ir geriausios jo karjeros rungtynės neprabudino „Žalgirio“ – kauniečiai patyrė trečią pralaimėjimą iš eilės ir jau devintą per 14 rungtynių šiame sezone.

„Sveikinimai „Partizan“ komandai. Prieš rungtynes žinojome, kad jie į puolimą orientuota komanda, o jie tai įrodė. Rungtynes pralaimėjome per pirmą mačo pusę. Jei komanda įmeta 93 taškus mūsų arenoje, tai yra didžiulis skaičius. Dėl gynybos pralaimėjome šį susitikimą“, – sakė K.Maksvytis po nesėkmės.

– Trečiajame kėlinyje turėjote sėkmingą atkarpą, sumažinote skirtumą. Ko pritrūko, kad pratęstumėte tą atkarpą?

– Žiūrint į protokolą, matome įdomius skaičius. Aišku, reikia paminėti nuostabų Keenano Evanso pasirodymą. Rolandas irgi, bet jeigu trečias žaidėjas pagal naudingumą yra Danielius Lavrinovičius, tai nemažai pasako. Aš labai džiaugiuosi už Danielių ir linkiu jam sėkmės toliau, bet tai daug ką pasako apie kitų žaidėjų indėlį į rungtynes. Kol buvo tie keturi-penki žaidėjai, kurie žaidė gerai, mes mažinome skirtumą, bet kai prasidėjo pirmi keitimai... Kažkiek pagavo mus ir su legionieriais (Edmondu Sumneriu ir Austinu Hollinsu – aut. past.), kurie dar nėra susižaidę, nežino situacijų. Prasidėjo keitimai ir ta mūsų gera banga sugriuvo.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edmond Sumner
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edmond Sumner

– Laurynas Birutis ir Kevarriusas Hayesas gavo mažiau minučių. Kas neveikė jų žaidime?

– Pirmiausia, norėjome daug keistis ginamaisiais. Gal dėl to šiek tiek nukentėjo Laurynas. Negaliu sakyti, kad Lauryno labai blogos rungtynės, bet pasirinkome tokį planą. Bandėme žaisti arba su metančiais aukštaūgiais, arba daryti keitimus ginamaisiais, kur geresnis turėtų būti Kevarriusas. Neramina šiek tiek Kevarriuso gynyba. Imant su Arnu, jie yra mūsų gynybos klijai – Dovis, Arnas, Kevarriusas. Kai tie žmonės gynyboje priima tokius blogus sprendimus, mes pasidarome labai blogi gynyboje.

– Edgaras Ulanovas vienintelis liko be taškų. Ar galima tai pateisinti tuo, kad žaidė prieš aukštesnį ir fiziškai stipresnį Zachą LeDay?

– Man nėra svarbu, kad Edgaras liko be taškų. Aišku, aš norėčiau, kad pelnytų daug taškų. Daugybėje situacijų jis žaidė prieš LeDay, kažkiek situacijų jį dvigubino. Jeigu neprisidedi taškais, gali kažkaip kitaip prisidėti prie komandos – gynyba, griuvimu ant kamuolio. Kalbant ir apie Edgarą, ir apie kitus. Visi turime įnešti kažkokį indėlį į komandą. Jeigu nepavyksta prisidėti taškais, tai gali prisidėti gynyba ir energija.

– „Partizan“ viena blogiausiai dėl kamuolių kovojančių komandų, bet šiandien pralaimėjote tiek kovą dėl kamuolių puolime, tiek gynyboje. Kas šioje vietoje nesisekė?

– Kamuoliuose svarbu du dalykai: fiziškumas ir noras. Noras eiti ant kamuolių, noras užsiimti geresnę poziciją. Aš tai suvesčiau į šiuos du dalykus. Negaliu sakyti, kad drastiškai pralaimėjome, apylygiai sužaidėme, bet jeigu imti tą procentą, kiek galėjome imti kamuolių ir jų nepaėmėme, tai šitie skaičiai yra blogi. Galėjome paimti žymiai daugiau.

Manau, kad jam šiek tiek įtakos padarė ir ta internetinė ataka prieš jį. Nors profesionalas turėtų atsiriboti, bet man atrodo, kad jį tai veikia. Gaila, bet man taip atrodo, kad baigia palūžti.

– Kalbant apie E.Ulanovą, buvo keli epizodai, kai jis neatsitvėrė savo žmonių, varžovai jam per galvas nusiėmė kamuolius. Jis jau kelintose rungtynėse žaidžia po maždaug 35 minutes, tad ar galima tai pateisinti nuovargiu, ar tai koncentracijos stoka?

– Manau, kad nuovargis. Nors nesinori, bet manau, kad jam šiek tiek įtakos padarė ir ta internetinė ataka prieš jį. Nors profesionalas turėtų atsiriboti, bet man atrodo, kad jį tai veikia. Gaila, bet man taip atrodo, kad baigia palūžti. Bandysime jam suteikti visą pagalbą, kurios jam reikia. Bet jis pirmiausia turi pats išsikapstyti.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edgaras Ulanovas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edgaras Ulanovas

– Edmondas Sumneris ir perskubėjo puolime, ir pasiėmė kvailą pražangą aikštės viduryje. Gero pažymio už tokį pasirodymą turbūt neparašytumėte?

– Palyginkim pavyzdžius žaidėjų, kurie į „Žalgirį“ iš NBA atvažiavo ir anksčiau. Kiek turime pavyzdžių, kada jie pradėjo žaisti? Edmondas Sumneris ne pirmose rungtynėse kažkur perskubėjo, kažkur priėmė blogą sprendimą. Tas pats Dozieras „Partizan“ ekipoje sužaidžia trečias neblogas rungtynes iš eilės, bet spalio-lapkričio mėnesiais jis žaidė blogai. Manau, kad Edmondui reikės daugiau laiko. O Hollinso klausimas tik tas, kada jis įeis į gerą formą. Jis jau yra buvęs Eurolygoje ir šiandien vaizdo negadino.

– Kaip A.Hollinsas atrodo fiziškai? Jam tai buvo pirmos rungtynės po 11 mėnesių, o po jų jis šaldė kelį dideliu ledo maišu.

– Jis darė viską, kad pasveiktų ir yra pasiruošęs. Dabar tik yra klausimas, kaip įeis į tą treniruočių ir varžybinį ritmą. Kažkokių sveikatos problemų kol kas jis neturi, tai manau, kad tai kelių savaičių reikalas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Austin Hollins
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Austin Hollins

– Eurolygos rinką sudrebino didelis trenerių pokytis. Ar jau pasveikinote Šarūną Jasikevičių ir kokį likimą jam prognozuojate Stambule?

– Nespėjau. Turiu savo reikalų, pastaruoju metu blogai žaidžiame. Niekam ne naujiena, kad komandos keičia trenerius ir žaidėjus. [Nuėjo] į gerą rimtą organizaciją, su geru biudžetu, tad linkiu jam tik sėkmės.

– Kalbant apie trenerių keitimus, Dimitris Itoudis buvo jau penktas atleistas treneris šį sezoną, nors jis dar net neįpusėjo. Kiek tokia vadovų kantrybės stoka slegia Eurolygos trenerių pečius?

– Dar kartą pasikartosiu, kad čia ne naujiena. Kai komanda žaidžia blogai, komandos keičia trenerius. Nematau nieko naujo.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kazys Maksvytis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kazys Maksvytis

– Izraelio ir Vokietijos žiniasklaidose jau rašoma, kad Andrea Trinchieri yra kandidatas jus pakeisti. Kiek saugus jaučiatės dėl savo darbo?

– Nežinau, ar turėčiau komentuoti tuos gandus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius