Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 01 11

K.Maksvytis – apie netikėtai gerus naujokus, pasikeitusį I.Brazdeikį ir dar neužgijusią žaizdą

2-0 – tokį rodiklį net ir be Keenano Evanso Eurolygoje fiksuoja Kauno „Žalgiris“. Visam sezonui savo ryškaus lyderio netekęs Kauno klubas nesutriko ir antradienį priešiškoje atmosferoje Bolonijoje 87:77 paguldė pastaruoju metu ant bangos buvusią ir serbų mago Milošo Teodosičiaus vedamą „Virtus“ komandą. „Iškovojome pergalę, kurios nusipelnėme“, – po mačo konstatavo K.Maksvytis.

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai ant „Virtus Segafredo“ arenos parketo žengė su palaikymo žinutėmis Keenanui Evansui, bet be pagrindinio komandos vedlio likę kauniečiai pirmosiomis minutėmis Achilo sausgyslės traumą patyrusio amerikiečio nepasigedo.

Sėkmingai griaudami „Virtus“ bandymus užatakuoti žalgiriečius baudos aikštelėje ir užvesti sėkmingų Igno Brazdeikio atakų pradžioje, „Žalgirio“ žaidėjai penkias minutes nepraleido metimų iš žaidimo ir jau pirmajame kėlinyje mėgavosi dviženkle persvara (20:6).

Dar pirmojo ketvirčio pabaigoje ant parketo žengė ir abu „Žalgirio“ naujokai – per apšilimą Bolonijoje nušvilptas italas Achille Polonara ir K.Evanso pakaitalas Isaiah Tayloras.

Abu naujieji žalgiriečiai greitai prisistatė pelnydami taškus, bet „Žalgirio“ ramų gyvenimą ėmė drumsti Milošas Teodosičius.

Tarsi prisiminęs, kaip pirmajame susitikime Kaune jo klaidos lėmė „Žalgirio“ pergalę, serbas nuo pat pirmųjų minučių aikštėje ėmė vadeles į savo rankas ir per savo 10 minučių atkarpą pirmoje rungtynių pusėje pasižymėjo 9 taškais ir 3 rezultatyviais perdavimais.

Serbo sėkmingas žaidimas ir „Žalgirio“ nesugebėjimas apsiginti be pražangų – per antrą ketvirtį jie taisykles pažeidė devynis kartus – lėmė, kad įpusėjus mačui Bolonijos arenoje jau tvyrojo kur kas geresnės nuotaikos – „Virtus“ atsiliko tik 4 taškais (36:40).

Savo solo spektaklį, į kurį rezultatyviais perdavimais įtraukė ir komandos draugus, M.Teodosičius pratęsė ir po ilgosios pertraukos.

Sėkmingi serbo epizodai ir audringos italų reakcijos ėmė drebinti laikinai parodų rūmuose iš metalinių konstrukcijų suręstas tribūnas, o 30-ąją rungtynių minutę „Virtus“ pirmą kartą išsiveržė į priekį (59:58).

Bet ketvirtajame kėlinyje „Žalgiris“ rado savo lyderius. Iš pradžių žaidimo vadeles į savo rankas tvirtai suėmė dar kojų „Žalgiryje“ neapšilęs Isaiah Tayloras, trimis aštriais prasiveržimais surinkęs 5 taškus ir leidęs Kauno klubui įkvėpti oro (65:60), o vėliau iš jo estafetę perėmė Rolandas Šmitas.

Latvis smeigė tritaškį, vos neužbaigė M.Teodosičiaus karjeros bandydamas krauti kaire ranka ir susirinkdamas taškus baudų metimais, o kitoje atakoje latvio įsiveržimas ir rezultatyvus perdavimas Edgarui Ulanovui lėmė dar du taškus ir jau solidesnę „Žalgirio“ persvarą (72:66).

zalgiris.lt nuotr./Edgaras Ulanovas
zalgiris.lt nuotr./Edgaras Ulanovas

Nors „Virtus“ su įspūdingas rungtynes sužaidusiu M.Teodosičiumi (21 taškas, 12 rez. perd., 28 naud. bal.) dar bandė spardytis ir siekti pergalės, artyn „Žalgiris“ oponentų neprisileido ir mačo pabaigoje net sugebėjo padidinti pranašumą iki dviženklio – iškovota labai svarbi pergalė 87:77.

„Labai gera pergalė prieš savo lentelės kaimyną. Pasižiūrėjus vien į jų sudėtį, vien į jų pavardes, trenerių štabą, tai tikrai laimėjome prieš labai stiprią komandą ir labai džiaugiamės, – kalbėjo K.Maksvytis po pergalės. – Esu labai patenkintas ta kova, kurią mes šiandien davėme. Kartais mums šiandien trūko kokybės. Gynyboje tą kokybę, ypač pirmoje pusėje, galima paaiškinti, nes buvo daug nesusikalbėjimo, ypač kai žaidė nauji žaidėjai. Nebuvo pagalbos iš galinio žmogaus, gana blogai dvigubindavome varžovams žaidžiant nugara į krepšį, nes naujokai dar nežino tiksliai situacijų.

Kartais trūko kokybės, bet ką visas rungtynes turėjome, tai charakterį ir kovą. Manau, tas mus vedė į priekį ir šiandien iškovojome pergalę, kurios nusipelnėme.“

– Atkovojote 14 kamuolių daugiau nei varžovai. Kaip galima tai paaiškinti – atsidavimas visas 40 minučių?

– Tai buvo vienas iš akcentų. Laimėjome kovą ne tik gynyboje, kur varžovai gana nemažai prametė, bet ir puolime, tai rodė mūsų aktyvumą, energiją. Smagu buvo žiūrėti, kai keli žmonės lipa ant krepšio dar ir ketvirtame kėlinyje. Greitame puolime gal ir skubota buvo ataka, bet du žmonės lipa ant lentos, gynyboje rodėme charakterį. Labai smagi pergalė.

– Kas sunkiausia per tokį trumpą laiką bandant įvesti du naujokus į komandą?

– Pirmiausia, puolimą apribojome šiek tiek, ne visus derinius galėjome su jais žaisti. Gynyboje, ypač antroje pusėje, pradėjome su naujokais daryti tik keitimą ginamaisiais, nes tai yra viena iš paprasčiausių gynybų, kurią lengviausiai galima išmokti, mažiausiai taisyklių. Arba tu keitiesi, arba lieki ant kamuolio, arba lieki apačioje. Kažkiek pažaidėme su tuo.

Atradome lyderius, atradome energijos, naujokai neblogai prisidėjo. Tikiuosi, kad kitose rungtynėse bus dar geriau.

– Antros iš eilės puikios Igno Brazdeikio rungtynės. Kiek jis pasikeitė traumą patyrus Keenanui Evansui?

– Jūs patys matote, kad jis pasikeitė. Kažkiek yra kokybės tiek puolime, tiek gynyboje. Labiau atsirenka situacijas, labiau eina į vidų, atsimetinėja, jeigu jį dvigubina, nebesirenka to pigaus pirmo tritaškio ar kitų taškų. Žaidžia kantriai. Jaunas žaidėjas, jis gali siūbuoti, bet tikiuosi, kad jis taip žais iki pat galo.

zalgiris.lt nuotr./Ignas Brazdeikis
zalgiris.lt nuotr./Ignas Brazdeikis

– Ar pačiam nėra netikėta, kad Isaiah Taylorą ant parketo pralaikėte beveik visą ketvirtą kėlinį?

– Buvo toks vaizdas, kad varžovai vienu metu pradėjo periminėti iniciatyvą. Tayloras šiandien buvo toks energijos, gyvybės pliūpsnis, leidęs mums įkvėpti oro. Pirmoje pusėje jis dar kažkiek gavo gynyboje, o antroje ir gynyboje mažiau gavo, ir puolime mums suteikė aštrumo, ypač, kai žaidėme su metančiu dideliu, varžovai tiesiog neturėjo nuo kur padėti, jam atsidarė didesnės erdvės ir jis tą puikiai išnaudojo. Nesitikėjau, kad taip anksti jis mums padės, bet šiandien jis padėjo.

– O kokį įspūdį paliko kitas naujokas Achille Polonara?

– Gerą įspūdį. Matėte, „Virtus“ sirgaliai nepatenkinti, kad jis neatėjo pas juos, o atėjo pas mus (šypsosi). Manau, kad su juo taip pat turėsime gerų rungtynių, jis gali žaisti per kelias pozicijas. Gali išplėsti aikštelę, gali žaisti veidu į krepšį, gali žaisti ketvirtoje-penktoje pozicijoje, gynyboje yra gana solidus. Tad manau, kad ateityje jis įsipaišys pilnai ir duos mums daugiau.

zalgiris.lt nuotr./Achille Polonara
zalgiris.lt nuotr./Achille Polonara

– Pirmos keturios atakos ketvirtajame kėlinyje buvo Isaiah Tayloro prasiveržimai, kuriais jis surinko 5 taškus ir vėl leido „Žalgiriui“ kiek atitrūkti. Ar davėte jam konkrečius nurodymus tai daryti po trečiojo kėlinio, kai rezultatas buvo 60:60?

– Buvo kelios situacijos jam. Kadangi dar iš pradžių jį dengė ne pats geriausias gynėjas, mes bandėme surasti taikinį gynyboje ir bandėme su juo atakuoti iš tokių gana paprastų situacijų, o jis tuo pasinaudojo.

– Antra iš eilės pergalė prieš Sergio Scariolo komandą. Ar galima sakyti, kad jau atsiteisėte po Europos čempionato pralaimėjimo?

– Nereikėjo priminti (šypsosi). Žaizda dar neužgijusi. Smagu laimėti prieš gerą trenerį, prieš gerą komandą.

zalgiris.lt nuotr./Isaiah Tayloras
zalgiris.lt nuotr./Isaiah Tayloras

– Tomas Dimša pirmą kartą šį sezoną žaidė starto penkete. Kokia buvo to idėja ir kaip ji pasitvirtino?

– Mūsų planus kiek pakoregavo ir tai, kad vakar iškrito Dovydas Giedraitis (gynėjas jau nuskridus į Boloniją apsirgo ir praleido rungtynes – aut. past.). Planavome gal net su juo pradėti starto penkete, bet teko vėl keisti planus. Sunkios dienos buvo, reikėjo trumpinti, konkretinti treniruotes, pakeisti pirminį rungtynių planą.

O Tomas išėjęs kažkiek pats nejautė ritmo, bet jis davė gynyboje, davė pailsėti kitiems įžaidėjams ir padėjo komandai pasiekti pergalę.

– Iki rungtynių su Milano „Olimpia“ turite dvi laisvas dienas. Kokie planai per artimiausias dienas iki penktadienio rungtynių?

– Rytoj pervažiuojame į Milaną, turėsime lengvą atsistatymo treniruotę. Galbūt su naujokais praeisime kelias puolimo ir gynybos situacijas, kad jiems būtų aiškiau. Poryt turėsime jau stipresnę treniruotę prieš rungtynes ir penktadienį eisime kautis dėl kitos pergalės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius