Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2023 12 20

K.Maksvytis – apie susivienijusį „Žalgirį“, pasveikusį Luką ir lemiamą K.Evanso išpuolį

Po dramatišku pralaimėjimu Stambule pasibaigusių rungtynių Kauno „Žalgirio“ treneris Kazys Maksvytis džiaugėsi susivienijusia komanda, kurią sutelkė praėjusio penktadienio chaosas Nemuno saloje.

Dar prieš penkias dienas Kazys Maksvytis buvo susitaikęs su mintimi palikti Kauno „Žalgirio“ postą, o antradienio vakarą iki paskutinių akimirkų Turkijoje tampė nervus iki šiol vien pergales namuose rinkusiam Stambulo „Fenerbahče“.

Šarūno Jasikevičiaus prieš savaitę perimta Stambulo ekipa dramatišką mūšį laimėjo 80:78.

K.Maksvytis atliko pokyčius starto penkete – metė ne tik košmarus praėjusiame sezone Johnathanui Motley kėlusį Lauryną Birutį, bet ir trumpalaikį kontraktą sudariusį Austiną Hollinsą. Būtent šie du krepšininkai pelnė pirmuosius devynis „Žalgirio“ taškus.

Puikiai kamuoliu besidalinę (8 rezultatyvūs perdavimai) ir keturis tritaškius per pirmąjį kėlinį realizavę Lietuvos čempionai po 10 minučių Stambule pirmavo 26:22.

Į ilgąją pertrauką varžovų teritorijoje šeimininkavęs „Žalgiris“ išėjo pirmaudamas 48:37, o prie to labiausiai prisidėjo baudos aikštelėje dominavęs R.Šmitas – 14 pelnytų taškų ir 20 efektyvumo balų. Po ilgosios pertraukos latvis pridėjo vos 2 taškus, tačiau estafetę iš jo sėkmingai perėmė komandos lyderis Keenanas Evansas.

Antrojo kėlinio pabaigoje K.Maksvytis nesėkmingai dukart paeiliui panaudojo „trenerio peržiūros“ taisyklę.

VIDEO: „Žalgirio“ žaidimu Stambule pasidžiaugęs K.Maksvytis: „Komanda susivienijo“

Fantastišką puolimą užsukę žalgiriečiai per pirmuosius du kėlinius išskirstė 15 rezultatyvių perdavimų, suklysdami vos 3 kartus. „Žalgirio“ rezultatyvių perdavimų vidurkis šį sezoną per rungtynes siekia 15,1.

„Mačą pradėjome labai vangiai. Tai – akivaizdu, kai per pirmą kėlinį prasižengi du kartus ir praleidi 26 taškus. „Žalgiris“ žaidžia puikiai, realizuoja visus metimus. Turime juos pristabdyti, priversti juos abejoti savo sprendimais. Kol kas viską jiems duodame per lengvai“, – prieš trečią ketvirtį sakė Š.Jasikevičius.

Reakciją po ilgosios pertraukos parodžiusi „Fenerbahče“ ėmė lipti į kalną trečiajame ketvirtyje.

Sėkmingai komandos puolimui vadovavęs Keenanas Evansas iki ilgosios pertraukos surinko 3 taškus, per likusius du ketvirčius – 16. Gynėjo tritaškiai šeimininkų ryžto neatmušė – tolimų metimų pakylėti Šaro auklėtiniai spurtavo 11:0 ir ketvirtajame kėlinyje po ilgos pertraukos išsiveržė 64:62.

nuotr. zalgiris.lt/Keenanas Evansas
nuotr. zalgiris.lt/Keenanas Evansas

„Žalgirio“ galvą virš vandens laikiusio K.Evanso tritaškis, likus pusantros minutės iki rungtynių pabaigos, sumažino deficitą iki minimalaus 77:76. Vis dėlto tuomet – itin skaudus ir itin sudėtingas Tylerio Dorsey dvitaškis su Tomo Dimšos pražanga.

Kitoje aikštelės pusėje K.Evansas sumetė abu baudų metimus, o po akimirkos turėjo progą ir išplėšti pratęsimą, bet metimas per J.Motley rankas tikslo nepasiekė.

Po ilgosios pertraukos žalgiriečiai suklydo 11 kartų, o prie „Fenerbahče“ pergalės labiausiai prisidėjo S.Wilbekino, J.Motley ir T.Dorsey trio.

„Žalgiris“ pralaimėjimas išbarstant 14 taškų pranašumą primena nesėkmę prieš beveik dvejus metus, kai Jures Zdovco vadovaujama Kauno ekipa „Ulker Sports“ arenoje iššvaistė 17 taškų persvarą ir krito 67:73.

„Neturiu ką blogo pasakyti žaidėjams dėl šių rungtynių. Jie kovojo ir buvo rungtynės iki pabaigos. Toks ir buvo mūsų planas. Nemažai laiko žaidėme komandiškai, bet kažkuriose vietose antroje pusėje tempą sulėtinome, o kažkur varžovai ėmė agresyviau gintis ir privertė mus klysti. Tai mus išmušė iš vėžių. Nėra pergalės, bet rungtynėmis nesu nusivylęs“, – 15min po mačo sakė K.Maksvytis.

Penktadienį namuose „Žalgiris“ priims „Barcelona“ krepšininkus, tuo metu Š.Jasikevičiaus vyrai keliaus į Berlyną, kuriame žais prieš katalonus šią savaitę jau nuskriaudusią vietos ALBA.

– Ar pirmoji mačo pusė buvo viena geriausių šį sezoną „Žalgiriui“?

– Turbūt, kad galime taip pavadinti.

– Ką „Fenerbahče“ darė gero, kad po ilgosios pertraukos taip pažabojo „Žalgirį“?

– Kaip ir minėjau, jie ėmė gintis agresyviau, keistis gynyboje. Mes išsimušėme iš vėžių, pridarėme klaidų. Nors ir kalbėjome per pertrauką, kad turėsime pakelti fiziškumo ir agresyvumo lygį, kadangi tą darys ir „Fenerbahče“. Gaila, bet minutę po minutės jie mažino skirtumą ir laimėjo.

nuotr. zalgiris.lt/Austinas Hollinsas
nuotr. zalgiris.lt/Austinas Hollinsas

– Kiek prie sėkmingo mačo prisidėjo praėjusios savaitės įvykiai, kurie galbūt sukrėtė komandą?

– Komanda žaidė kartu – žaidėjai tarėsi, ką daryti, daug komunikavo. Emocijų buvo daugiau teigiamų nei neigiamų. Komanda susivienijo.

– Nors rungtynių pabaigose „Žalgiriui“ ir trūksta sėkmės, bet ar matote, kad komanda pasitempė ir pagerino žaidimą?

– Situacija nebuvo ideali, trūko geresnio žaidėjų išsidėstymo. Keenanas turėjo kamuolį, turėjo gerą varžovą. Situacija buvo gana nebloga. Mes norime laimėti ir norime tą padaryti su Keenanu, kuris yra mūsų žaidėjas. Mes pralaimėjome, bet pralaimėjome su geru sprendimu.

nuotr. zalgiris.lt/Kauno „Žalgiris“ – Stambulo „Fenerbahče“
nuotr. zalgiris.lt/Kauno „Žalgiris“ – Stambulo „Fenerbahče“

– Apeliavote į Tylerio Dorsey metimą. Ką sakė ir kaip sprendimą paaiškino arbitrai?

– Neatsimenu. Ai, dėl paskutinių dviejų taškų? Sakėme, kad galėjo užminti liniją, o ir žingsniai galėjo būti. Jie užskaitė taškus po ilgesnio tarpo, bet vėliau peržiūrėjo dar kartą ir vėl įskaitė.

– Ar nepasigedote ramybės ketvirtajame kėlinyje, kai klydo tiek R.Šmitas, tiek L.Birutis?

– Žinoma, kad norėjosi. Rolando klaidas turbūt galime pateisinti – jis antroje mačo pusėje praktiškai nesiilsėjo. Mes rizikavome, o to šviežumo turbūt ir pritrūko.

nuotr. zalgiris.lt/Rolandas Šmitas
nuotr. zalgiris.lt/Rolandas Šmitas

– Ar buvo galimybė į aikštelę išleisti Luką Lekavičių, kuris buvo registruotas rungtynėms?

– Jis jau yra sveikas. Dabar eina kalba apie sportinę formą. Jam ir šiandienos apšilimas buvo neblogas krūvis. Lukas yra visiškai sugijęs ir pasiruošęs žaisti, bet klausimas kyla ties jo sportine forma.

– Ar Edmondas Sumneris šiose rungtynėse žengė kokybinį žingsnį į priekį?

– Manau, kad kiekvienos rungtynės ir kiekviena treniruotė jam yra žingsnis į priekį. Jis prisirinko pražangų, bet kelios buvo protingos, kurių iš jo ir prašėme. Pabaigoje gal rizikavome, bet norėjosi aštresnio žaidimo, nes trūko energijos. Manau, kad pabaigoje jis priėmė gerus sprendimus tiek puolime, tiek gynyboje, pataikė vieną tritaškį, kitą iš geros padėties prametė. Tai buvo geri sprendimai.

VIDEO: Dirbti neketinęs Šaras: „Pusantro milijono iš „Žalgirio“ būtų sunku atsisakyti“

– Austinas Hollinsas puikiai pradėjo rungtynes, bet antroje mačo pusėje buvo nepastebimas. Kas nutiko ir kaip jam sekasi įsilieti į komandą?

– Rungtynių tempas didžiulis, tad pasitaikė kelios klaidos, kurios kilo iš to, kad Austinas žaidė ne savo pozicijoje. Jis bandė persivaryti kamuolį. Mes kažkiek rizikavome – žaidėme aukštu penketu ir turėjome mažiau kamuolį valdančių žaidėjų. Šioje situacijoje mus nubaudė.

VIDEO: Keenanas Evansas: „Išmečiau metimą, kokį ir norėjau išmesti“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius