-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 25

Kalėdos Eurolygoje: ką po eglute tikėjosi rasti kiekviena turnyro komanda?

Kalėdos – stebuklų metas, o aukštus tikslus ir svajones brėžiantys Eurolygos jau beveik pasiekė reguliaraus sezono pusiaukėlę. Vieni jų laiko tvirtas pozicijas kovoje dėl atkrintamųjų, kiti baigia prarasti viltį suspėti į ketvirtfinalio traukinį. Paspėliokime, ką šventinį rytą po Kalėdų eglute tikėjosi rasti kiekvienas Eurolygos klubas ir jo sirgaliai?

1. Madrido „Real“ (12-3)

Anglų kalbos korepetitorių, jog porungtyniniai ispanakalbių žaidėjų ir trenerių komentarai sirgaliams taptų įdomesni. Žinoma, tai tik juokelis, bet priežasčių liūdėti karališkasis klubas tikrai neturi. Didžiąsias metų šventes „Real“ pasitinka su 10 pergalių serija, ilgiausia Madrido ekipoje nuo pat 2013-ųjų metų, kuomet Pablo Laso auklėtiniai Eurolygoje startavo iškovoję pirmąsias 13 sezono rungtynių.

2. „Barcelona“ (12-3)

Stebuklingų pupų, kurios prikeltų traumuotus (į)žaidėjus. Nors pirmoji sezono pusė katalonams buvo sėkminga, tačiau jie vis dar verčiasi be be pagrindinių įžaidėjų Thomaso Heurtelio ir Kevino Pangoso. Žaidimo laiku šioje pozicijoje dalijasi Malcolmas Delaney, Cory Higginsas ar net Adamas Hanga. Su sugrįžusiais įžaidėjais „Barcelona“ galėtų žengti kokybinį žingsnį į priekį ir labiau priartėti prie išsvajoto tikslo – čempionų titulo.

3. Stambulo „Anadolu Efes“ (12-3)

Gero sekretoriato, kuris spėtų skaičiuoti Shane'o Larkino taškus. „Anadolu Efes“ sirgaliai gyvena dar neregėtoje pasakoje. Ergino Atamano auklėtiniai rimtai kėsinasi sugrįžti į Eurolygos finalą, aistruoliai fiksuoja lankomumo rekordus, o pagrindinė komandos žvaigždutė neseniai pasiekė visų laikų Eurolygos pelnytų taškų rekordą. Panašu, kad Sh.Larkino fejerverkai dar nesibaigė.

4. Tel Avivo „Maccabi“ (11-4)

Kai visas pasaulis švenčia šventas Kalėdas, žydai mini Chanuką. Jei ir eglutės nėra, tai „Maccabi“ turi aštuonias dienas išsiaiškinti, kas puikiai suteptą Ioannio Sfairopoulos mechanizmą bando išderinti traumomis. Nors įvairių susižeidimų ir negalavimų daug: žaisti negali Omri Casspi, Nate'as Woltersas, Johnas DiBartolameo bei Tarikas Blackas, tačiau „Maccabi“ sezono pusiaukėlę pasitinka ketvirtojo vietoje Eurolygoje. Tai kol kas didžiausias sezono siurprizas, kuris ne tik pateikinėja paraišką atkrintamosioms, bet ir paslapčia ima svajoti apie finalo ketvertą. Bet tam reikės sveikų žaidėjų.

5. Maskvos CSKA (10-5)

Stabilumo ir pakaitalo traumą patyrusiam Willui Clyburnui, praėjusio finalo ketverto naudingiausiam žaidėjui. Eurolygos čempionė tarpsezonio metu persistatė pajėgas, tačiau išlaiko aukštą žaidimo kokybės liniją. Vis dėlto Dimitrios Itoudžio kariauną lydi nestabilumas – galingas atkarpas ir pergales, kaip Barselonoje, keičia netikėti pralaimėjimai „Olympiakos“, ASVEL ar nukraujavusiai „Maccabi“ komandai.

6. Atėnų „Panathinaikos“ (9-6)

Graikijos čempionė originalių dovanų nesitiki, jai pakaks tradicinio vokelio su pinigais. „Panathinaikos“ dėl kontraversiškų savininko Dimitrios Giannakopoulos pasisakymų ir lazdą perlenkiančių sirgalių kasmet yra tvirta lyderė tarp daugiausiai baudų Eurolygai sumokančių klubų.

7. Maskvos srities „Chimki“ (8-7)

Tramdomuosius marškinius Aleksejui Švedui! „Chimki“ lyderis per mačą iš žaidimo išmeta po 17,1 metimo, o tai net trimis metimais daugiau už antroje vietoje pagal šį rodiklį Eurolygoje esantį Mike'ą Jamesą (vid. 13,7). Iš gausybės ruso metimų tikslą pasiekia vos 31,1 procentai tritaškių bei 43,3 procentai dvitaškių. Talentingasis Rimo Kurtinaičio auklėtinis aikštelėje sau leidžia viską – nuo neparuoštų metimų iki atsijungimų komandinėje gynyboje. Lioša gali traukti „Chimki“ į pergales, gali ją ir skandinti, bet jei Pamaskvės ekipa svajoja apie finalo ketvertą, tai reikia solidesnio lyderio žaidimo.

8. Milano „Olimpia“ (8-7)

Sveiką ir visiškai atsigavusį Artūrą Gudaitį. Sutapimas ar ne, bet šešių „Olimpia“ pergalių serija nutrūko su vidurio puolėjo trauma, o sėkmingą atkarpą sezono starte pakeitė šeši pralaimėjimai per septynerias rungtynes. Lietuvis pagal naudingumą (vid. 18,7) užėmė trečiąją vietą praėjusiame sezone, o šiame sezone žaidžia ribotą laiką (vid. 17,4 min.), pelno po 8,6 taškus ir renka po 12,4 naudingumo balo. Geras A.Gudaičio žaidimas ne tik jį patį priartintų prie NBA lygos, bet ir stipriai pastūmėtų „Olimpia“ komanda kovoje dėl vietos atkrintamosiose.

9. Vilerbano ASVEL (7-8)

Galimybę visas rungtynes žaisti tik „Astroballe“ arenoje. Išankstines prognozes paneiginėjanti Tony Parkeriui priklausanti komanda savo kraityje turi jau septynias pergales bei žygiuoja devintoje Eurolygos vietoje, tačiau ASVEL žaidimas namuose ir išvykose skiriasi kaip diena ir naktis. Savų žiūrovų akivaizdoje – 6 pergalės ir 2 pralaimėjimai, svečiuose – 1 pergalė Belgrade ir 6 pralaimėjimai.

Euroleague.net nuotr./Rickas Pitino ir Kęstutis Kemzūra
Euroleague.net nuotr./Rickas Pitino ir Kęstutis Kemzūra

10. Pirėjo „Olympiakos“ (6-9)

Jaunystės eleksyro buteliuką. Pirėjo „Olympiakos“ nėra pasiruošusi žaisti be Vassilio Spanoulio, o Vassilis Spanoulis nėra pasiruošęs nueiti į antrą planą. 37-erių gynėjas žaidžia daugiau laiko nei praėjusį sezoną (24 minutės ir 22 minutės) ir tik dukart rungtynes pradėjo ne starto penkete. Įdomu tai, kad V.Spanoulis visus 14 sezonų Eurolygoje fiksuoja po dviženklį pelnytų taškų skaičių. „Olympiakos“ yra itin stipriai priklausoma nuo veterano žaidimo.

11. „Valencia“ (6-9)

Pergalių receptą ar didesnes cojones išvykų rungtynėse. Kaunas yra vienintelė vieta, išskyrus Valensiją, kurioje šį sezoną Eurolygoje pavyko triumfuoti Jaume Ponsernau auklėtiniams. Likusiose septyneriose rungtynėse svečiuose patirti pralaimėjimai vidutiniu 11,1 taško skirtumu. Europos taurės čempionė yra arti atkrintamųjų, tačiau jai reikia pakelti žaidimo lygį išvykų mačuose.

12. Belgrado „Crvena zvezda“ (6-9)

Vidinę ramybę ir puolimo ginklus. Belgrado sostinėje prieš daugiau nei mėnesį buvo pasklidę gandai apie trijų „Crvena zvezda“ legionierių atleidimą, tačiau visi tęsia karjeras Serbijos sostinėje, tad aistrų laužas yra kiek prigesintas. „Crvena zvezda“ nuo atkrintamųjų atsilieka per dvi pergales, o jas bus sunku panaikinti su dabartiniu puolimo efektyvumu. Pagal vidutiniškai praleidžiamus taškus (vid. 77,1) serbai užima penktąją vietą Eurolygoje, pagal pelnomus – paskutiniai (vid. 73,1 tšk.).

13. Vitorijos „Baskonia“ (6-9)

Kantrybės. Baskų klubas trečią kartą atleido Velimirą Perasovičių bei trečią kartą pasamdė geležinės rankos šalininką Duško Ivanovičių. 62-ejų specialistas per pastaruosius penkerius metus spėjo suvadovauti keturiose Eurolygos rungtynėse „Chimki“ komandai, o į Vitoriją sugrįžta iš gerų rezultatų nerodžiusios „Bešiktaš“ ekipos. Gausybė traumuotų žaidėjų ir diktatorius treneris neskamba kaip pergales „Baskonia“ komandai atnešti galinti formulė.

14. Miuncheno „Bayern“ (6-9)

Bavarijos klubo pergalės prieš „Zenit“ ir ALBA sugrąžino sirgaliams tikėjimą komandos galimybėmis pasiekti istorinį ketvirtfinalį. Vis dėlto pakeliui išsvajoto tikslo link Dejano Radonjičiaus auklėtiniai privalo susitvarkyti su savo didžiausia silpnybe – didžiuliu klaidų skaičiumi. „Bayern“ per mačą vidutiniškai suklysta net po 14,7 karto, o tai blogiausias rezultatas tarp visų Eurolygos komandų. Galbūt po eglute pakaktų rasti rankšluostį nusivalyti prakaituotoms rankoms, o galbūt reikia kažko daugiau, kaip ramybės, pasitikėjimo savimi ir aukštesnio kalibro žaidėjų.

15. Stambulo „Fenerbahče“ (5-10)

Tikėjimą. Žaidėjai – aukščiausio lygio, treneris – legendinis, bet komandos pirmoji sezono pusė – košmariška. „Fenerbahče“ yra vienintelė komanda Eurolygoje nesiekianti 30 atkovotų kamuolių per mačą vidurkio (29,3). Galbūt šią problemą ištaisys prieš dvi dienas prie ekipos prisijungęs aukštaūgis Malcolmas Thomasas? Situacijos nepalengvina ir traumuoti žaidėjai – rungtyniauti negali kelio skausmus jaučiantis praėjusio sezono MVP tapęs Janas Vesely.

16. Berlyno ALBA (4-11)

Europos taurės vicečempionė yra jauniausia ir mažiausiai Eurolygos patirties turinti komanda, o tai labai jaučiasi atėjus svarbiausiems įtemptų dvikovų momentams. Roko Giedraičio atstovaujama ekipa šį sezoną prapylė jau tris mačus per pratęsimus – dukart Stambule prieš „Anadolu Efes“ ir „Fenerbahče“ bei kartą namuose prieš „Bayern“. Šaltesni nervai ir patirtis stipriai keistų ALBA situaciją turnyrinėje lentelėje.

17. Sankt Peterburgo „Zenit“ (4-11)

Eurolygoje debiutuojantis Sankt Peteburgo klubas po Kalėdų eglute norėtų rasti apsisprendimą dėl vyriausiojo komandos trenerio Joano Plazos ateities. Vieną vakarą jis Rusijos spaudoje jau yra siunčiamas atgal į Kataloniją, jo kostiumą matuojasi intensyviai darbo ieškantis Simone Pianigiani, kitą – J.Plaza suduoda niuksus ASVEL ar „Fenerbahče“ ekipoms. Aiškus krypties turėjimas leistų „Zenit“ klubui greičiau prisijaukinti sėkmę.

18. Kauno „Žalgiris“ (3-12)

Lyderio? Įžaidėjo? Abiejų viename asmenyje! Kalėdas „Žalgirio“ žaidėjai ir treneriai pasitinka ne pačiomis geriausiomis nuotaikomis. Niūrias devynių pralaimėjimų duobės nuotaikas greitai prasklaidyti galėtų tikras įžaidėjas, gebantis kurti pats, o ne iš vadovėlio atlikinėti jam paskirtas užduotis. Thomasas Walkupas turi puikių įgūdžių, bet Kauno klubui tiesiog trūksta kūrybos. Tai „Žalgirio“ tinklalaidėje patvirtino ir treneris Šarūnas Jasikevičius, teigiąs, jog jei dabar galėtų į komandą pasikviesti bet kurį Eurolygos žaidėją, tai būtų Vasilije Micičius, Kostas Sloukas arba Nikola Mirotičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius