Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 05 03

Kazys Maksvytis apie seriją su „Barca“: „Aštuntokas žaidė prieš dešimtoką“

Kauno „Žalgiriui“ pavyko primažinti „Barcelona“ puolimo skaičius, tačiau nesėkmę patyrė ir trečiajame bei paskutiniame Eurolygos ketvirtfinalio serijos mače 66:77. „Aštuntokas žaidė prieš dešimtoką“, – atkrintamųjų seriją prieš Europos krepšinio grandą apibūdino „Žalgirio“ vairininkas Kazys Maksvytis.

„Turime eiti iš visų jėgų ir tikėtis geros sirgalių kuriamos atmosferos, bet jie už mus neapsigins, taškų nepelnys ir darbo už mus nepadarys. Mums reikia pradėti stipriai ir suteikti sirgaliams reikalingą impulsą“, – prieš rungtynes sakė Kazys Maksvytis.

Atmosfera Nemuno saloje trečiadienio vakarą buvo fantastiška, bet ji už „Žalgirio“ žaidėjus darbo aikštelėje nepadarė. Mačo pradžioje – chaotiškos „Žalgirio“ atakos, o jau po trijų minučių daugiausiai prie bardako prisidėję I.Tayloras ir I.Brazdeikis buvo pasodinti ant suolo.

„Neturiu kitų, turiu tik vieną Ulanovą“, – po tragiško starto 3:13 pirmojo kėlinio pabaigoje sakė K.Maksvytis, išskyręs 4 kamuolius puolime atkovojusį kapitoną.

Šeimininkų žaidimas pagyvėjo atsarginių pagalba – agresyviai žaidusio Tomo Dimšos bei „Barcelona“ komandai vėl problemas kėlusio Lauryno Biručio.

„Nusifotografuokite ir keliaukite namo“, – K.Maksvytis šaukė auklėtiniams per minutės pertraukėlę.

Gražaus krepšinio Nemuno saloje iki ilgosios pertraukos nebūtumėte radęs net ir su padidinamuoju stiklu. „Žalgiris“ atliko 4 rezultatyvius perdavimus bei suklydo 7 kartus, „Barcelona“ – 6 rezultatyvūs perdavimai ir 10 klaidų.

Po dviejų ketvirčių „Žalgiris“ atsiliko 26:29.

Vos vienas žalgirietis iš starto penketo pradėjo trečią kėlinį. Tai – Arnas Butkevičius.

Trečiojo kėlinio viduryje – techninė pražanga K.Maksvyčiui, kai šis pažėrė arbitrams kritikos dėl nesušvilptos nesportinės pražangos prieš I.Taylorą. Kitoje aikštelės pusėje nepasitenkinimu sprogo Š.Jasikevičius, įžvelgęs pažeistą žingsnių taisyklę.

„Žalgirio“ vairininkas į suolo galą pasiuntė I.Brazdeikį, kai šis antrą kartą prieš „Barcelona“ snaiperį nėrė per užtvaros apačią ir praleido tritaškį.

Šeimininkams toliau vargstant puolime, Š.Jasikevičiaus auklėtiniai per trečią kėlinį įsūdė 6 tritaškius iš 7 ir prieš lemiamas 10 minučių priekyje buvo 61:48. „Barcelona“ per šį ketvirtį surinko net 32 taškus.

Tolimas E.Ulanovo „floateris“ paženklino Kauno komandos spurtą 10:0.

„Barcelona“ net pusketvirtos minutės ketvirtojo kėlinio pradžioje nepelnė taškų, kol iš vidutinio nuotolio pasižymėjo Janas Vesely. „Žalgirio“ viltis užgesino trys klaidos iš eilės. Po kelių akimirkų – dar vienas čeko dvitaškis, o paskutinę vinį į K.Maksvyčio ekipos karstą tritaškiu metimu įkalė Alexas Abrinesas.

– Treneri, „Barcelona“ iki ilgosios pertraukos pelnė 29 taškus, o per trečiąjį ketvirtį – 32. Kas sugriuvo po ilgosios pertraukos?

– Tas ir sugriuvo – gynyba. Kažkiek praradome fiziškumą antroje mačo pusėje. Gavome neplanuotus taškus iš T.Satoransky ir ypač iš M.Tobey. Turbūt rungtynių persilaužimas įvyko, kai jis primetė mums tritaškių. Ėjome padėti iš ten, kur neturėjome. Mes nesitikėjome jo metimų. Tai perlaužė rungtynes, bandėme kabintis, bet neužteko jėgų.

– Trečiąjį ketvirtį iš starto penketo pradėjo vienintelis Arnas Butkevičius. Ar jis vienintelis pateisino jūsų lūkesčius?

– Tiesiog atkrintamųjų rungtynės, kai bandyti nėra laiko. Ėjo tie, kurie, mūsų manymu, geriausiai žaidė pirmoje mačo pusėje. Trečio kėlinio pradžia nebuvo bloga.

– Kas lėmė tuščią Rolando Šmito seriją?

– Man atrodo, kad labiausiai psichologija.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Šioje serijoje, neskaitant antrųjų rungtynių, „Žalgiris“ tragiškai atakavo iš toli. Ar tai pasekmė geros „Barcelona“ gynybos?

– Ir tas, ir tas. Kažkiek „Barcelona“ gynyba, kažkiek patys prametėme gerus metimus, ypač kai kabinomės į rungtynes. Lengvų metimų, kuriuos „Barca“ sumetė, mes nesumetėme.

– Kodėl per pirmąsias dvejas rungtynes solidžiai žaidęs Laurynas Birutis šiandien į aikštelę žengė kaip trečias vidurio puolėjas?

– Jis kažkiek negalavo, turėjo prieš dvi dienas temperatūros, kai grįžo iš Barselonos. Nusprendėme jį laikyti prieš tam tikrą varžovą. Žiūrint į rungtynes, tai taip, reikėjo duoti daugiau minučių vietoj Rolando.

– Ar prieš sezoną būtumėte patikėjęs, kad „Žalgiris“ žais atkrintamosiose, o Laurynas Birutis bus pagrindinis vidurio puolėjas visos serijos metu?

– Čia yra du klausimai. Žinoma, kad tikėjau komanda, todėl ir atėjau čia ir turėjau viziją, pagal kurią formavome komandą.

Laurynas buvo vienas faktorių, kuris mums pridėjo ir vis dar prideda. Žiūrint, kaip jis atsineša į treniruotes ir rungtynes, jis ir sezono starte LKL rinkdavo po 15 taškų per 12 minučių. Jis žaidė tokiu ritmu. Vėliau tai persikėlė į Eurolygą.

Žinoma, kad kažkiek tikėjome Laurynu, bet ne tiek, kad jis bus geriausias ir pagrindinis vidurio puolėjas atkrintamųjų serijoje. Laurynas sunkiai dirbo ir to nusipelnė.

– Kuris žalgirietis nuo sezono starto iki dabar patobulėjo labiausiai?

– Turbūt, kad Laurynas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Laurynas Birutis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Laurynas Birutis

– Pirmoje pusėje nuskambėjo įgarsinta jūsų minutės pertraukėlė, kai bandėte užvesti komandą. Kaip galvojate, kodėl komanda į tokias rungtynes atėjo nenusiteikusi?

– Nepasakyčiau, kad nenusiteikusi. Tiek pirminiai klausimai, tiek šis... Kaip čia jums paaiškinti. Aštuntokas žaidė prieš dešimtoką. Ar esate mokykloje žaidę prieš dešimtokus? Aš esu. Kartais pavykdavo, kartais ne. Gaudavau pamokų nuo dešimtoko. Bandėme lygiai žaisti su dešimtoku, nors buvome aštuntokas. Nemanyčiau, kad žaidėjai buvo nenusiteikę. Tiesiog blogi sprendimai. Kai reikėjo veržtis, metėme tritaškius. Kai reikėjo atakuoti, per daug anksti sugaudavome kamuolį. Tai buvo labiau patirtis ir išgąstis, o ne nenusiteikimas.

VIDEO: K.Maksvytis – po pralaimėjimo: „Aštuntokas žaidė prieš dešimtoką – esat mokykloje kovęsi prieš dešimtoką?“

– Serija pralaimėta sausai, bet visas sezonas turbūt nuteikia pozityviai?

– Žinoma. Manau, kad šioje serijoje ir žaidėjai išplaukė, ir mes, treneriai, galėjome pridėti daugiau. Yra kaip yra. „Barcelona“ mums buvo per stipri.

Jei imtume visą sezoną, tai prisiminimai geri. Gera ir kovojanti komanda. Nuostabūs sirgaliai. Nesvarbu, ar laikomės rungtynių plano, mes kovėmės iki pabaigos. Nuslūgus emocijoms prisiminimai apie šį Eurolygos sezoną bus geri.

– Ką jums ši serija davė kaip treneriui?

– Patirties. Geriausiai mokaisi iš savos patirties ir savo klaidų. Šito nei nusipirksi, nei gausi. Tu turi tai praeiti.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Po antrųjų rungtynių nenorėjote komentuoti arbitrų darbo. Gal norite tai padaryti šiandien?

– Ne, nenoriu. Turėjome rezervą iš savo pusės, kurį galėjome išnaudoti geriau.

– Kiek „Žalgirio“ komanda pasikeis iki kito Eurolygos sezono starto?

– Manau, kad keisis. Kažkiek reikėtų sureaguoti, išlaikyti fiziškumą, pridėti galbūt kelis metančius žaidėjus. Matome, kad ir šioje serijoje trūko gero pataikymo procento. Geriau sužaidus, namuose galima laimėti ir 77 pelnytais taškais.

VIDEO: „Žalgirio“ žygį apibendrinęs E. Ulanovas prakalbo, kad turbūt nežais rinktinėje vasarą

Komentuoti ant karštųjų nesinori, bet pakeitimų bus, žinoma.

– Šarūnas Jasikevičius užsiminė, kad A.Butkevičiaus norėtų visos Eurolygos komandos. Kaip jis augo viso sezono metu?

– Arną treniravau ne pirmą sezoną. Žinau, ką jis gali. Jis duoda nematomo darbo. Daug kas kritikavo sprendimą įsigyti Arną, nes jis neva panašaus stiliaus kaip Edgaras Ulanovas. Projektavome savo sudėtį su Arnu, galvodami, kad jis gerai spaus kamuolį, dengs kelių pozicijų žaidėjus ir bus geras, kai mes keisimės ginamaisiais. Šie mūsų spėjimai pasitvirtino.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Ar „Žalgiryje“ yra žaidėjų, kuriuos galėtumėte įtarti, kad jų kito sezono komandoje nebebus?

– Nežinau, laikas parodys. Pažiūrėsime.

– Ar serija su „Real“ būtų lengvesnė?

– Dabar atrodo, kad taip, bet tai būtų neteisinga „Real“ atžvilgiu. Negalime sakyti, kad būtume laimėję prieš „Real“.

„Barcelona“ atėjo į atkrintamąsias geros formos, su geru ritmu, geru pataikymo procentu ir gera gynyba. Ji mums buvo per stipri.

– Likus porai minučių iki dvikovos pabaigos A.Butkevičius kietai prasižengė prieš Roką Jokubaitį. Ar reikėjo to?

– Čia nėra rinktinės. Tai yra „Žalgiris“ ir „Barcelona“. Jie yra priešai, žaidžia priešingose barikadų pusėse. Bet nuaidėjus švilpukui, jie yra Lietuvos rinktinės žaidėjai.

– Ką matote favoritais laimėti Eurolygą?

– Palinkėjau „Barcelona“ sėkmės, kad jie laimėtų. Viskas keičiasi. Jei prieš tai atrodė, kad finale žais „Olympiakos“ ir „Barcelona“, tai vienu metu labai stipriai atrodė „Partizan“, o jie pralaimėjo paskutines rungtynes.

Aš statyčiau ir norėčiau, kad laimėtų „Barcelona“.

VIDEO: „Eurolygos diena“: ar „Žalgiris“ nustebins Šarą Kaune ir dziudo Madride

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius