Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 10 12

Keturios visų laikų „Žalgirio“ svajonių komandos: ar ši taps penktąja?

Kauno „Žalgiris“ jau šią savaitę startuos atsinaujinusioje Eurolygoje, kurioje pirmas 16 komandų tikslas – patekti į stipriausiųjų aštuonetą ir ketvirtfinalį. Tarp aštuonių stipriausių turnyro klubų žalgiriečių nebuvo nuo 1999-ųjų triumfo Miunchene. Bet šiemet žalgiriečiai surinko ambicingą komandą. Ar dabartinę „Žalgirio“ sudėtį galime lyginti su geriausiomis suburtomis daugkartinių Lietuvos čempionų komandomis?
Edgaras Ulanovas ir Paulius Jankūnas
Edgaras Ulanovas ir Paulius Jankūnas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

1986 m. „Žalgiris“ : Arvydas Sabonis, Rimas Kurtinaitis, Sergejus Jovaiša, Valdemaras Chomičius, Algirdas Brazys, Gintaras Krapikas, Raimundas Čivilis, Mindaugas Lekerauskas, Arūnas Visockas, Arvydas Venclovas, Virginijus Jankauskas. Treneris Vladas Garastas.

Auksine galima vadinti turbūt buvo visą 1985-1987 m. atkarpą, kai „Žalgiris“ triskart iš eilės tapo Sovietų Sąjungos čempionais. Bet sėkmingiausias sezonas „Žalgirio“ istorijoje susiklostė 1986-aisiais.

Prie Sovietų Sąjungos čempionų titulo žalgiriečiai pridūrė stipriausių pasaulio klubų turnyro tarpžemyninę Williamo Joneso taurę.

Kauno klubas pateko ir į Europos čempionų taurės finalą, kuriame nusileido Zagrebo „Cibona“ su Draženu Petrovičiumi.

„Žalgiris" tada buvo stiprus ne tik meistriškumu, bet ir komandine dvasia. Finale, 32-ąją minutę, A.Sabonis užstojo Gintarą Krapiką ir smogė "Cibona" atstovui Mihovilui Nakičiui. Sabas buvo diskvalifikuotas.

Beje, būtent Zagrebo klubui su D.Petrovičiumi priešakyje „Žalgiris“ atkeršijo W.Joneso taurės pusfinalyje.

Tais laikais „Žalgiris“ buvo viena iš kelių geriausių Europos komandų.

euroleague.net nuotr./„Žalgirio“ triumfas Eurolygoje 1999
euroleague.net nuotr./„Žalgirio“ triumfas Eurolygoje 1999

1998-1999 m. „Žalgiris“: Tyusas Edney, Anthony Bowie, Saulius Štombergas, Eurelijus Žukauskas, George'as Zidekas, Mindaugas Žukauskas, Tomas Masiulis, Kęstutis Šeštokas, Dainius Adomaitis, Darius Maskoliūnas, Giedrius Gustas. Treneris Jonas Kazlauskas.

Fantastiški buvo ir 1998-ieji, kai Sauliaus Štombergo ir Enniso Whatley vedami žalgiriečiai iškovojo Saportos taurę. Tada finale „Žalgiris“ 82:67 nukovė Milano „Stefanel“, o S.Štombergas pelnė 35 taškus.

Bet tikrą „Svajonių komandą“ Kaunas subūrė 1998-1999 m., kai „Žalgirio“ aprangą apsivilko buvę NBA žaidėjai Tyusas Edney, Anthony Bowie bei George'as Zidekas. Jiems nuostabiai talkino būrys kylančių Lietuvos žvaigždžių ir žvaigždučių – S.Štombergas, Eurelijus Žukauskas, Mindaugas Žukauskas ir kiti.

Pirmą kartą istorijoje „Žalgiris“ žengė į Eurolygos finalo ketvertą, nukovė Pirėjo „Olympiakos“, o finale nepabūgo didingojo Bolonijos „Kinder“.

MVP tada tapo „Žalgirio“ sirgalių dievukas Tyusas Edney. Tą patį sezoną žalgiriečiai dar triumfavo LKL ir NEBL. Tai buvo šlovingiausi „Žalgirio“ metai klubo istorijoje.

Alfredo Pliadžio nuotr./Arvydas Sabonis – LKL čempionas. 2004 05 15
Alfredo Pliadžio nuotr./Arvydas Sabonis – LKL čempionas. 2004 05 15

2003-2004 m. „Žalgiris“: Arvydas Sabonis, Tanoka Beardas, Edas Cota, Darjušas Lavrinovičius, Paulius Jankūnas, Artūras Javtokas, Miroslavas Beričius, Dainius Šalenga, Simonas Serapinas, Mindaugas Timinskas, Ainaras Bagatskis ir Giedrius Gustas. Treneris Antanas Sireika.

Jeigu ne tas beprotiškas Derricko Sharpo tritaškis, daugelio teigimu, „Žalgiris“ po penkerių metų pertraukos vėl būtų užėmęs Eurolygos čempionų sostą.

„Žalgirio“ vėliavnešys tada buvo Arvydas Sabonis. Būdamas 39-erių Eurolygoje jis per rungtynes rinko vidutiniškai po 26 naudingumo balus, buvo išrinktas naudingiausiu Eurolygos reguliariojo sezono ir „Top 16“ etapo žaidėju.

Eurolygoje tada siautėjo ir kitas „Žalgirio“ aukštaūgis Tanoka Beardas, rungtynėse su Bolonijos „Skipper“ pelnęs 35 taškus, atkovojęs 19 kamuolių ir surinkęs net 63 naudingumo balus.

Sumaniai atakoms tada dirigavo Edas Cota, didelį indėlį įnešė legionieriai Miroslavas Beričius bei Ainaras Bagatskis, lietuviai Darjušas Lavrinovičius, Mindaugas Timinskas ir Dainius Šalenga.

Antano Sireikos auklėtiniai tada tapo LKL čempionais, bet daugelis 2003-2004 m. „Žalgirį“ pamena daugiausia dėl to pralaimėjimo Tel Avivo „Maccabi“, užtvėrusio kelią į Eurolygos finalo ketvertą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

2012-2013 m. „Žalgiris“: Darjušas Lavrinovičius, Kšištofas Lavrinovičius, Marko Popovičius, Paulius Jankūnas, Robertas Javtokas, Ibrahimas Jaaberas, Tremmellas Dardenas, Rimantas Kaukėnas, Oliveris Lafayette'as, Mindaugas Kuzminskas, Adas Juškevičius, Tadas Klimavičius, Mario Delašas, Vytenis Lipkevičius, Jeffas Foote'as. Treneris Joanas Plaza.

Tada „Žalgiris“ Eurolygos sezoną fantastiškai pradėjo penkiomis pergalėmis iš eilės. Po žalgiriečių kojomis krito Vitorijos „Laboral Kutxa“, Pirėjo „Olympiakos“, Stambulo „Anadolu Efes“, Milano „Emporio Armani“.

Sezonas atrodė gražus ir ambicingas. Į „Top 16“ etapą žalgiriečiai žengė su 8 pergalėmis ir 2 pralaimėjimais.

Tačiau komandos kaklą ėmė veržti finansinių skolų pinama virvė, rezultatai prastėjo ir „Žalgiris“ liko už ketvirtfinalio borto. Iki ketvirtosios vietos šešias pergales iškovojusiam „Žalgiriui“ trūko trijų laimėjimų.

Sezonui einant į pabaigą „Žalgirio“ sudėtis ėmė byrėti. Tiesa, žalgiriečiai vis tiek apgynė LKL čempionų titulą, bet klubui didžiulio džiaugsmo jis neteikė. Prasidėjo finansinis sunkmetis.

Kokia bus šios komandos istorija?

Ją įdėmiai seks ir surašymą palaikantis „Utenos alus“, kuris tiki „Žalgirio“ sėkme naujame sezone ir linki komandos fanams žaliai baltai nudažyti ne tik Lietuvą, bet ir pasaulio šalis, kuriose yra bent vienas žmogus, „Žalgirio“ vardą tariantis su pasididžiavimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius