Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 12

Eurolygos žvilgsnis į „Žalgirį“ ketvirtfinalyje: „Olympiakos“ bagažas ir nenugalėtas Šaras

Pirmą kartą Eurolygos atkrintamųjų istorijoje ketvirtfinalyje susitiks komandos, kurios tarpusavyje žaidė ir paskutinį reguliariojo sezono mačą. Kauno „Žalgiris“ vyks į Pirėjų, kur laukia „Olympiakos“, o serija iki trijų pergalių išaiškins, ar Šarūno Jasikevičiaus ir kompanijos pasakoje bus padėtas taškas.
Šarūnas Jasikevičius ir Vassilis Spanoulis
Šarūnas Jasikevičius ir Vassilis Spanoulis / nuotr. 15min ir scanpix

Patirtis prieš patirties stygių

Nė vienoje kitoje atkrintamųjų poroje nėra tokio akivaizdaus patirties skirtumo. Dabartinė atkrintamųjų sistema pradėta 2005-aisiais. „Olympiakos“ žaidė 11 serijų ir dalyvavo 43-ejose rungtynėse. „Žalgirio“ skaičiai – 0 ir 0.

Taip pat reikia atkreipti dėmesį, kad Pirėjaus ekipos treneris Ioannis Sfairopoulos su dabartine komanda prie šoninės linijos atkrintamosiose jau trypčiojo dvejus metus. Kaip asistentas jis dalyvavo ir 2012-ųjų Eurolygos finale.

Šaras, būdamas treneriu, tokios patirties dar neturi, nors kaip žaidėjas jis yra užkariavęs Eurolygą ir tapęs gyva turnyro legenda.

Per pastaruosius šešerius metus Vassilis Spanoulis, Georgios Printezis ir kompanija laimėjo du Eurolygos titulus 2012 ir 2013 bei žaidė dar dviejuose finaluose 2015 ir 2017 metais.

V.Spanoulis jau rungtyniavo aštuoniose atkrintamųjų serijose bei sužaidė 34 rungtynes, per kurias jau surinko 456 taškus.

„Scanpix“ nuotr./Vassilis Spanoulis
„Scanpix“ nuotr./Vassilis Spanoulis

G.Printezis, Kostas Papanikolaou, Vangelis Mantzaris ir Ioannis Papapetrou taip pat yra sužaidę dviženklį skaičių rungtynių atkrintamosiose.

„Žalgiryje“, skaičiuojant nuo 2005-ųjų, atkrintamųjų patirties turi vienintelis Vasilije Micičius, kuris su Belgrado „Crvena zvezda“ 2016-aisiais buvo nušluotas Maskvos CSKA ekipos.

Paulius Jankūnas jau yra sužaidęs 291 Eurolygos rungtynes ir pagal šį rodiklį yra ketvirtas turnyre, tačiau dar nėra žengęs į aikštę ketvirtfinalyje. Artūras Milaknis tokią galimybę turės po 141 rungtynių.

„Žalgiris“ neturi pergalingos atkrintamųjų patirties. Šaras yra laimėjęs Eurolygą keturis kartus su trimis skirtingomis komandomis, o Beno Udrihas su „San Antonio Spurs“ dukart laimėjo NBA.

Lemiamų momentų komandos

„Olympiakos“ tradiciškai yra žinoma kaip lemiamų akimirkų komanda, kurie svarbiu momentu gali susitelkti ir suduoti lemiamą smūgį. Tačiau šį sezoną „Žalgiris“ laimėjo net 10 iš 12 rungtynių, kurios baigėsi ne didesniu nei 6 taškų skirtumu. Į šį skaičių įeina ir dvi pergalės prieš „Olympiakos“!

15-ame ture Š.Jasikevičiaus auklėtiniai namuose laimėjo 74:68, o paskutiniame reguliariojo sezono susitikime triumfavo per pratęsimą 86:85.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Taigi, favorito statuso neturintis „Žalgiris“ dukart šį sezoną pamokė „ant popieriaus“ pajėgesnį Pirėjaus klubą. Vis tik G.Printezis nežaidė nė vienose iš šių rungtynių, nors yra komandos lyderis pagal atkovotus kamuolius (vid. 4,1), pagal naudingumo balus (vid. 14,8) ir antras pagal pelnomus taškus (vid. 12,6).

„Olympiakos“ myli namų areną

Pirėjaus klubas paskutinėse penkiose serijose turėjo namų aikštės pranašumą ir laimėjo keturias. Pergalių-pralaimėjimų santykis – 13-7.

Vienintelė ketvirtfinalio serija, kurioje „Olympiakos“ neišlaikė namų aikštės pranašumo – 2011-ųjų akistata su Sienos „Montepaschi“. Pirmas to ketvirtfinalio rungtynes graikai laimėjo net 89:41, tačiau tada pralaimėjo triskart iš eilės.

Kitą sezoną „Olympiakos“ jau palaužė „Montepaschi“, nors namų sienų pranašumo neturėjo, o galiausiai laimėjo ir Eurolygos titulą.

Nuo tada Pirėjaus ekipa laimėjo 11 iš 12 ketvirtfinalio rungtynių namų arenoje.

„Scanpix“ nuotr./Pirėjo „Olympaikos“ sirgaliai
„Scanpix“ nuotr./Pirėjo „Olympaikos“ sirgaliai

Tai – tik dar vienas įrodymas, kad „raudonieji“ su sirgalių užnugariu gali žengti žingsnį į priekį, kai prasideda lemiamos kovos.

Nenugalėtas Šaras

Kaip jau minėjome anksčiau, „Žalgiris“ remsis Š.Jasikevičiaus atkrintamųjų patirtimi, kurią jis sukaupė kaip žaidėjas. Tik Šaras ir Pedro Martinezas iš „Baskonia“ yra treneriai, debiutuosiantys Eurolygos ketvirtfinalyje.

„Žalgirio“ treneris 2003 ir 2004 metais laimėjo Eurolygą dar prieš tai, kai buvo atnaujinta atkrintamųjų sistema.

Kitais metais Tel Avivo „Maccabi“ su Šaru vėl laimėjo titulą, tačiau jau turėjo įrodyti pranašumą ketvirtfinalio serijoje iki dviejų pergalių.

2009-aisiais serija buvo išplėsta iki penkerių rungtynių, tačiau ir tada Šaras su Atėnų „Panathinaikos“ užkariavo Europą.

„Scanpix“ nuotr./Š.Jasikevičius triumfuoja – jo komanda pateko tarp keturių stipriausių Eurolygos komandų.
„Scanpix“ nuotr./Š.Jasikevičius triumfuoja – jo komanda pateko tarp keturių stipriausių Eurolygos komandų.

Kauniečių strategas 2012-aisiais su Atėnų klubu išgyveno penkerių rungtynių ketvirtfinalio dramą prieš „Maccabi“, o kitais metais su „Barcelona“ vėl turėjo penkių mačų trilerį, kuriame palaužė „Panathinaikos“.

Per keturias atkrintamųjų serijas, kuriose Šaras žaidė, jis laimėjo 11 rungtynių ir pralaimėjo 7. Svarbiausia tai, kad Šaras jose visose išėjo kaip nugalėtojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius