Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 01 23

Kitokio „Žalgirio“ laukiantis Rokas Giedraitis iš trenerio vis girdi vieną prašymą

Įkaitusi pergalėmis Berlyno ALBA atvyko į Lietuvą, o su ja ir Rokas Giedraitis – rezultatyviausiai Eurolygoje šį sezoną žaidžiantis Lietuvos krepšininkas, pasiruošęs sukelti bėdų tautiečiams penktadienio vakarą Eurolygos mače Kaune su „Žalgiriu“.

ALBA atkeliavo į Lietuvą ketvirtadienio vakarą, būdama sveika ir laiminti.

Traumų ir ligų pagaliau atsikratę Berlyno krepšininkai praėjusią savaitę nugalėjo visose trejose rungtynėse – po pergalės Bamberge vietos fronte sekė laimėtos Eurolygos dvikovos Pirėjuje ir Belgrade prieš „Olympiakos“ bei „Crvena zvezda“.

Tai padėjo Vokietijos komandai (7-13) palypėti į 14 vietą Eurolygoje – dabar ALBA stovi dviem laiptais aukščiau už „Žalgirį“ (6-14), kurį įveikė Berlyne pirmojo rato mače 69:62.

Nors ALBA turi vieną menkiausių biudžetų Eurolygoje tarp visų 18 klubų, Aito Garcia Reneseso treniruojami krepšininkai nesijaučia autsaideriais atakose.

Pagal pelnomus taškus (84,7) ALBA penkta Eurolygoje, o pagal rezultatyvius perdavimus (19,7) – pirma.

Vyriausio Eurolygos trenerio – 73 metų A.G.Reneseso pasirinktas žaidimo stilius turi ir minusų – pagal praleidžiamus taškus ALBA yra antra po „Chimki“, o pagal klaidas (14,5) – lyderė.

Tačiau antrą sezoną ALBA gretose rungtyniaujantis lietuvis jaučiasi gerai šiame Ispanijos krepšinio džentelmeno diriguojamame krepšinyje, kuriame dera ir Šiaurės šalių (Islandijos, Švedijos, Lietuvos), JAV ir Vokietijos žaidėjai.

R.Giedraitis renka po 13,5 taško ir pagal rezultatyvumą pirmauja ne tik ALBA komandoje, bet ir tarp visų Eurolygoje žaidžiančių lietuvių – jo bendražygiai Lietuvos rinktinėje žalgiriečiai Marius Grigonis (11,5) ir pastaruoju metu ne juokais įsibėgėjęs Lukas Lekavičius (10,8), o taip pat Milano „Olimpia“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis (8,6) yra arčiausiai Roko.

„Scanpix“ nuotr./Rokas Giedraitis
„Scanpix“ nuotr./Rokas Giedraitis

Šiauliuose buvusio krepšininko Roberto Giedraičio šeimoje užaugusio dvimetrinio puolėjo ranka patikima per debiutą Eurolygoje – dvitaškių taiklumas Eurolygoje siekia 52,8 proc., tritaškių – 40,8 proc.

Jis dar ir atkovoja po 4 kamuolius, o naudingumu (14,6) tarp ALBA žaidėjų nusileidžia tik Luke'ui Sikmai.

„Rokas yra labai geras“, – Vilniaus oro uoste pareiškė vienas ALBA atlydėjęs Berlyno sirgalių.

Geras krepšininkas ar geras žmogus?

„Abu“, – nusišypsojo aistruolis, pasitikęs pro Vilnių į Kauną keliaujančią komandą, kurios atakų lyderis yra lietuvis.

– Rokai, kokių rungtynių laukiate Kaune?

– Bus tikrai sunku, tikrai bus kitoks krepšinis nei Berlyne (R.Giedraitis, pirmajame rate į Kauno komandos krepšį įmetė 6 taškus, dar atkovojo 8 kartus kamuolį). „Žalgirio“ metimai ateina vėl, bus daug sunkiau.

– ALBA dabar yra 14 vietoje – ar žvalgotės į lentelę, turite svajonių?

– Ne, nieko pernelyg negalvojame. Tiesiog rungtynės po rungtynių ir tiek.

– Pats neseniai žaidėte 8 rungtynių atkarpą, per kurias rinkote po 15 taškų vidutiniškai, – jaučiatės labiau apsitrynęs Eurolygoje?

– Nežinau. Stengiuosi daryti tai, ko iš manęs prašo treneris. Kol sekasi viskas gerai. Jei dar komandai gerai, tai iš viso viskas super.

– Ko dažniausiai prašo treneris A.G.Renesesas?

– Iš tiesų dažniausiai prašo gynybos. Nors mačiau, kad jūs vis sakote, kad mūsų gynyba prasta, bet treneris akcentuoja gynybą.

Ji svarbi nuo pat pradžių – kai varžovai prameta, mums tampa lengviau bėgti.

Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis
Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis

– Ar sugrįžtant į Kauno areną, Lietuvą jaučiate papildomo jaudulio?

– Tikrai jaučiu, žinoma. Atvažiuos šeima, draugai, jaučiu jaudulį, o penktadienį jo bus dar daugiau. Bet, manau, kad jis pradings, kai pradėsime žaisti.

– Praėjusį savaitgalį jūsų tėtis su „Šiauliais“ (Robertas Giedraitis talkina treneriui Antanui Sireikai) įveikė „Žalgirį“ – kalbėjotės apie tai?

– Tikrai taip. Kalbėjomės, pasveikinau jį. Aš ir pats žiūrėjau rungtynes, žiūrėjau ir antradienio mačą Šiauliuose (KMT taurės varžybose „Žalgiris“ sunkiai įveikė Šiaulių ekipą). Domiuosi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Sireika ir Robertas Giedraitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Sireika ir Robertas Giedraitis

– Ar pats savęs, Rokai, nestebinate geru žaidimu per debiutinį sezoną Eurolygoje – rungtyniaujate ir stabiliai, ir nuosekliai rezultatyviai?

– Nežinau. Save sunkiau vertinti. Aš pats visada einu, darau, stengiuosi atiduoti visą save. Treneris atranda vietas, kuriose geriausiai galiu būti naudingas komandai ir jam pačiam.

– Neseniai Eurolygos klubų vadovų apklausoje kartu su Shane'u Larkinu buvote įvardinamas kaip žaidėjas, kuriam tai lūžio sezonas Eurolygoje. Kaip reaguojate į tokį vertinimą?

– Smagu, kad įvertina. Kai geriausiame Europos krepšinio turnyre esi taip vertinamas, geras jausmas.

„Scanpix“ nuotr./Rokas Giedraitis
„Scanpix“ nuotr./Rokas Giedraitis

– Sezonas klostosi banguotai, buvote ir nesėkmingame ruože su ALBA, kai pralaimėjote kelerias rungtynes iš eilės?

– Buvo kelios rungtynės, kurias pralaimėjome vienu ar keliais taškais, viskas galėjo pakrypti į bet kurią pusę. Gal mums dar trūksta patirties?

Esame jauna komanda, dar turime kur tobulėti.

– Užtat praėjusią savaitę laimėjote visus tris mačus. Kas lemia tokią karštą sportinę formą?

– Po kelių pralaimėjimų atėjo pergalė Vokietijos taurės pusfinalyje (Bamberge). Tada kažkaip vėl sugrįžo pasitikėjimas vienas kitu. Laimėjome Pirėjuje, labai norėjome tai pakartoti Belgrade. Ir pavyko.

– Prabėgo 20 turų Eurolygoje. Ar dar yra dalykų, kurie stebintų?

– Kiekvieneriose rungtynėse vis kažkas nustebina. Nuo pat pradžių man didžiausią įspūdį kėlė žaidėjų individualumas. Tada atrodė, kad kažkas neapsakomo: „Vau. Stipru.“

„Scanpix“ nuotr./Rokas Giedraitis
„Scanpix“ nuotr./Rokas Giedraitis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius