Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 06

Kitoks pralaimėjimas: šviesa „Žalgirio“ tunelio gale

Ketvirtadienį Maskvoje išvydome daug geresnę „Žalgirio“ versiją negu matėme per paskutines keletą savaičių. Rungtynėse su vienais iš lygos lyderių, kauniečiai demonstravo solidų žaidimą su žymiai mažiau klaidų. Iki pergalės pritrūko itin nedaug – Mike'o Jameso individualūs sugebėjimai nustelbė kauniečių pastangas. „Žalgiris“ krito Maskvoje po pratęsimo 82:85.

Šį sezoną daugiausia apkalbamas „Žalgirio“ pataikymas iš toli ir vėl neblizgėjo (6/18 trit.), o pirmojo tritaškio reikėjo laukti itin ilgai, tačiau kauniečiai rado daug būdų pelnyti taškus iš baudos aikštelės.

Fiziškumu jie taip pat pranoko savo varžovus nuo pat rungtynių pradžios ir dominavo po krepšiu, laimėdami kovą dėl kamuolių 48:30.

Puolime atkovotų kamuolių skaičius atrodo įspūdingai – net 15, tačiau itin efektyviai jų išnaudoti nepavyko dėl netaiklių laisvų metimų (11 taškų antraisiais šansais).

Viską atpirko nesibaigiančios įžaidėjų atakos į baudos aikštelę bei progų kūrimas sau ir kitiems. Gynyboje kauniečiai turėjo gerų momentų, kuomet gerai užsiimdavo pozicijas ir atspėdavo CSKA atakas. Klaidų visada buvo ir bus, bet šiose rungtynėse jų išvydome gerokai mažiau ir dabar kalbėtume apie puikią pergalę, jei ne Mike'o Jameso šou paskutinėmis pratęsimo minutėmis.

VIDEO: Pamatykite: fantastiškas metimas pratęsime, nulėmęs „Žalgirio“ ir CSKA rungtynių baigtį

Puikus startas

Kol CSKA krepšininkai atrodė šiek tiek vangūs pradėti rungtynes, žalgiriečiai griebė jautį už ragų nuo pirmųjų minučių. Na, bent jau gynyboje. Taiklių metimų teko šiek tiek palaukti.

Maskviečiai puolime atrodė nenusiteikę stumdytis su tokia energija, kokia tai darė „Žalgiris“, o baudos aikštelę puikiai valė M.Gebenas. Lekavičius taip pat buvo dviejų itin gerų epizodų gynyboje kaltininkas pirmajame kėlinyje – vienoje atakoje puikiai išlindo iš priekio neduodamas priimti kamuolio aukštaūgiui po išsikeitimo ir išprovokavo pražangą puolime, o kitoje – išgelbėjo A.Milaknį ateidamas jam į pagalbą, po šio prasto closeouto ties tritaškio linija, priversdamas N.Kurbanovą pramesti iš po krepšio.

Žalgiriečiai ieškojo būdų atakuoti anksti ir tą pavyko atlikti keletą kartų, surandant N.Hayesą ir Z.LeDay gerose pozicijose centruoti nugara į krepšį. Antrojo kėlinio pabaigoje CSKA sugrąžino lygybę į rungtynes kauniečiams turint problemų pataikant laisvus metimus iš toli. Progų turėjo tiek Landale’as, tiek Hayesas, tiek Riversas, kuriam kol kas akivaizdžiai daug mielesni Lietuvos krepšinio lygos lankai (Eurolygoje 0/8 trit., LKL – 11/14).

CSKA pasirinkimas ir „Žalgirio“ klaidelės

Antroji rungtynių dalis didžiąją laiko dalį vyko taškas į tašką. CSKA bandymai pabėgti buvo nuslopinti gerų „Žalgirio“ atkarpų. D.Itoudis pajuto, kad J.Landale’o atakavimas pikenrolo situacijose gali atnešti daug naudos ir bandė tą išnaudoti daugumoje atakų, kuomet šis buvo aikštelėje.

Gintis prieš greitą CSKA ataką ir neleisti mesti tritaškio J.Strelniekui laisvam jis nėra įpratęs, bet 2 prieš 2 bei 1 prieš 1 gynybose jis turėtų atrodyti solidžiau. Gynyba yra komandinis dalykas, tačiau visų pirma turi susitvarkyti su savo dengiamu žaidėju – Landale’as buvo atsakingas bent už 15 praleistų taškų antroje rungtynių pusėje.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Trileris Eurolygos rungtynėse Maskvoje: CSKA – Kauno „Žalgiris“. Ronas Bakeris ir J.Landale'as.
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Trileris Eurolygos rungtynėse Maskvoje: CSKA – Kauno „Žalgiris“. Ronas Bakeris ir J.Landale'as.

Iš pradžių, australas pasyvioje pikenrolo gynyboje atsidūrė pilkojoje zonoje tarp dviejų žaidėjų, taip nedengdamas nė vieno ir J.Bolomboy užbaigė ataką alleyoop dėjimu. Vėliau Jockas padėjo P.Jankūnui, nors šis puikiai tvarkėsi su savo žaidėju ir J.Voigtmannas už tai nubaudė tritaškiu. Šis metimas taip pat buvo atliktas dar neišnaudojus komandinių pražangų.

R.Bakeris, kitoje atakoje verždamasis link krepšio, pernelyg lengvai nusistūmė Landale’ą ir pelnė du taškus iš po krepšio. „Žalgiriui“, keičiantis CSKA žaidžiant pikenrolą atakos pabaigose, D.Hackettas nubaudė australą dar vienu tritaškiu.

Pratęsimo metu, kauniečiai puikiai gynėsi beveik 22 sekundes, tačiau kamuolį ties vidutiniu nuotoliu gavęs Bolomboy švystelėjo jį į krepšį ir pataikė, kadangi Landale’as laukė atsitraukęs bei nuleidęs rankas. Tokiais būdais CSKA išryškino australo bėdas gynyboje.

Th.Walkupo šiose rungtynėse buvo pilna visur – 19 taškų, 6 atkovoti ir 7 perduoti kamuoliai, tačiau ir 7 klaidos bei keletas klaidelių gynyboje antroje rungtynių pusėje. Abi jos buvo identiškos – Walkupas užsižiūrėjo į žaidėją su kamuoliu ir akimirkai pametė iš akiračio savo žmogų, kuris tuo metu šiek tiek pajudėjo į šoną. Savalaikiai perdavimai suteikė šansą šiems žaidėjams atakuoti iš toli ir kainavo „Žalgiriui“ 6 taškus – po tritaškį įmetė D.Hackettas ir R.Bakeris.

VIDEO: „Karštom pėdom“: didvyriška „Žalgirio“ kova, žudikas Jamesas, metimas ir likę apkasuose

Jameso šlovės minutė

Iki pat kelių paskutinių minučių tai atrodė kaip prastos amerikiečio rungtynės. Per 43 rungtynių minutes (pats žaidė 26), jis buvo pataikęs vos 1 metimą iš žaidimo. Per likusias dvi jis pademonstravo savo milžinišką individualų talentą ir vienas nulėmė rungtynių nugalėtoją.

Verta atkreipti dėmesį į Jameso atakas varžovams pelnius taškus. Amerikietis itin greitai persivaro aikštelę ir pats vienas bando uždirbti pražangą ar lengvus taškus. Tokiu būdu jis kartą pelnė du taškus su pražanga ir pratęsimo metu. Visa kita buvo neįtikėtinų įgūdžių pademonstravimas. Trys atakos, trys skirtingi metimai, tačiau visi – judant į savo mėgstamą dešinę pusę. Geriausių žaidėjų bruožas – atakuoti ten, kur jie mėgsta, ne ten, kur leidžia gynyba. Žalgiriečiai, be abejo, žinojo Jameso stiprią ranką, tačiau šis vis tiek rado būdą nueiti į tą pusę, kurią jis nori, ir išmesti tuos metimus, kurios treniruojasi dažniausiai.

Paskutinių dviejų metimų metu gynyba kažin ar galėjo būti geresnė – atlikti metimai buvo itin sunkūs per „Žalgirio“ 3–4 pozicijos žaidėjus. Gryno individualaus talento ir įgūdžių pavyzdys.

Apibendrinimas

Patirta skaudi nesėkmė paskutinėmis minutėmis, tačiau tai turėtų įpūsti pozityvumo ir tikėjimo gūsį „Žalgirio“ žaidėjų galvose.

Būti taip arti pergalės Maskvoje nėra lengva, bet dar svarbiau buvo pademonstruoti geresnį žaidimą abiejose aikštelės pusėse.

Pergalių reikia ir kuo greičiau, tačiau toliau darant tokius kokybinius šuolius, jos neturėtų būti toli.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius