Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 06

Krepšinio apžvalgoje – žuvelės išpildytas noras ir juodos čempionų dienos

Pagavo „Lietuvos ryto“ savininkai auksinę žuvelę ir paprašė: „Norime žaisti kaip CSKA“. Ir žuvelė šį norą įvykdė. Štai toks anekdotas pastarosiomis dienomis sklando interneto platybėse. Apie vilniečių, kauniečių ir kitų Lietuvos bronzinės rinktinės krepšininkų pasirodymą šią savaitę – specialioje krepšinio apžvalgoje.
Vilniaus klubas Eurolygoje patyrė aštuntą nesėkmę iš eilės išvykoje
Vilniaus klubas Eurolygoje patyrė aštuntą nesėkmę iš eilės išvykoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Žaidžia kaip CSKA

Ir Rusijos, ir Lietuvos čempionai Eurolygoje per septynis turus iškovojo tik po vieną pergalę. Lietuvos krepšinio gerbėjų sugalvotas anekdotas tarsi patvirtina – net tokiems krepšinio milžinams kaip CSKA būna juodos dienos. O ką jau kalbėti apie daug mažesnį biudžetą turinčius vilniečius, kurių gretose yra Lietuvos rinktinės snaiperis Martynas Gecevičius.

Kai nesiseka, tai jau viskas iš eilės. Tokia praėjusi savaitė buvo “Lietuvos rytui”. Vilniečiai Eurolygos C grupės rungtynėse svečiuose 72:90 nusileido Sienos “Montepaschi” ekipai. M.Gecevičius pelnė 14 taškų. Italijos klube gretose vieni svarbiausių pergalės kalvių buvo legionieriai iš Lietuvos – Rimantas Kaukėnas (17 taškų) ir Darjušas Lavrinovičius (12).

“Lietuvos ryto” komandą per kelionę į Italiją užgriuvo netikėti rūpesčiai – dėl Vokietijoje siautusios pūgos susijaukė vilniečių kelionės grafikas. Komanda ne tik atvyko į Sieną vėliau, nei planuota, bet ir be Vokietijoje pasiklydusio bagažo.

Lietuvos čempionams antradienį teko atšaukti rytinę treniruotę, nes visi žaidėjai neturėjo sportinės aprangos, o kai kurie – ir sportbačių. Vakarinėms pratyboms aprangą ir, kam reikėjo, sportbačius paruošė “Montepaschi” klubas.

Praradęs viltį sulaukti savo daiktų, “Lietuvos ryto” treneris Aleksandras Trifunovičius Sienoje nusipirko megztinį ir marškinius, kad rungtynėms nereikėtų vadovauti vilkint sportinę aprangą. Tiesa, prieš tai serbas gavo išimtinį Eurolygos leidimą, nes varžybų nuostatuose parašyta, kad treneriai per varžybas turi vilkėti kostiumus.

“Montepaschi” po pergalės prieš vilniečius užsitikrino kelialapį į TOP–16 etapą, o Lietuvos čempionai liko tik nedidelė viltis prasibrauti aukštyn.

CSKA Eurolygoje patyrė dar vieną smūgį, namuose 68:72 nusileidęs Atėnų “Panathinaikos”. Buvęs Lietuvos rinktinės kapitonas Ramūnas Šiškauskas Maskvos klubui pelnė 10 taškų.

Nedaug trūko, kad “Lietuvos rytas” pasektų CSKA pėdomis ir nacionalinėse varžybose. Rusijos čempionai šeštadienį svečiuose net 65:83 (R.Šiškauskas 7 taškai) pralaimėjo Krasnojarsko “Jenisej” ekipai ir patyrė antrąją nesėkmę šalies pirmenybėse.

Vilniaus klubas vos nepaslydo Utenoje, kur tik dramatiškos kovos 83:80 (M.Gecevičius 12) įveikė “Juventus” ekipą.

Sugrįžimas į gimtąją Uteną skaudžiai baigėsi ryškiausiu šalies krepšinio talentu vadinamam Jonui Valančiūnui. “Lietuvos ryto” vidurio puolėjas ketvirtajame kėlinyje susižeidė čiurną ir aikštę paliko padedamas komandos draugų.

“Žalgiris” neišsaugojo pranašumo

Net penkis šių metų pasaulio čempionato prizininkus savo gretose turintis Kauno “Žalgiris” Eurolygoje taip pat patyrė skaudų smūgį.

Kauniečiai namuose 68:71 pralaimėjo Tel Avivo “Maccabi” ekipai, nors įpusėjus ketvirtajam kėliniui prieš svečius iš Izraelio pirmavo net 8 taškais.

Trečiąją nesėkmę A grupėje patyrę Lietuvos vicečempionus ketvirtadienį paskandino klaidos – aikštės šeimininkai net 28 kartus prarado kamuolį.

Šalies rinktinės žaidėjai “Žalgiriui” pelnė daugiau nei pusę – 44 taškus. Martynas Pocius, Mantas Kalnietis ir Tomas Delininkaitis surinko po 10, o Tadas Klimavičius ir Paulius Jankūnas – po 7.

“Aišku, „Maccabi“ žaidė agresyviai, netrūko apsistumdymų, bet prarasti tiek kamuolių yra neatleistina, ir tai kiekvieno mūsų kaltė”, – po mačo pripažino M.Pocius.

“Žalgirio” gerbėjų nuotaika pagerėjo šeštadienį, kai kauniečiai namuose 92:66 įveikė “Šiaulius” ir pergalių seriją LKL čempionate pratęsė iki devynių.

P.Jankūnas nugalėtojams pelnė 20 taškų, T.Delininkaitis – 8, M.Kalnietis – 6, T.Klimavičius – 1, o M.Pociui buvo leista pailsėti.

Žaidė ne visi legionieriai

Milano “Armani Jeans” komandai praėjusią savaitę dėl traumų negalėjo padėti abu legionieriai iš Lietuvos – šalies rinktinės puolėjas Jonas Mačiulis bei nacionalinėje komandoje šiemet dėl sveikatos problemų nerungtyniavęs “centras” Marijonas Petravičius.

Be lietuvių Milano klubas Eurolygoje 75:82 nusileido namuose žaidusiai stipriausiai Slovėnijos ekipai Liublianos “Olimpija”, o Italijos čempionate “Armani Jeans” 67:99 neatsilaikė prieš “Montepaschi” (R.Kaukėnas 18, K.Lavrinovičius 16).

Sėkminga praėjusi savaitė buvo Valensijos “Power Electronics” komandai, kuriai atstovauja Lietuvos rinktinės kapitonas Robertas Javtokas.

Eurolygoje “Power Electronics” 62:56 (R.Javtokas 7 taškai, 12 atkovotų kamuolių) įveikė Stambulo “Efes Pilsen” krepšininkus ir iškovojo trečiąją pergalę. Ispanijos čempionate sekmadienį Valensijos klubas 86:60 (R.Javtokas 6 taškai) nugalėjo “Fuenlabrada” ekipą. Tai buvo ketvirtasis R.Javtoko ir jo bendražygių laimėjimas.

Iš Ispanijos čempionato dugno neišsikapsto Alikantės “Meridiano” ekipa, kurios aprangą vilki Martynas Andriuškevičius. “Meridiano” svečiuose 63:79 (M.Andriuškevičius 10 taškų) suklupo prieš Valjadolido “Blancos de Rueda”. Tai buvo devintasis Alikantės klubo pralaimėjimas per dešimt turų.

S.Jasaitis – į Lenkiją?

Eurolygos klube gali atsidurti vienintelis kontrakto neturintis pasaulio čempionato prizininkės Lietuvos rinktinės narys Simas Jasaitis.

Snaiperį vilioja Lenkijos čempionė Gdynės „Asseco Prokom“ ekipa, kurią treniruoja Tomas Pačėsas.

Kiek anksčiau S.Jasaitis buvo atsidūręs Ispanijos klubų – Eurolygos čempionės „Barcelona“ ir „Granada“ – akiratyje, tačiau sutartys nebuvo pasirašytos.

R.Seibutis pranoko A.Iversoną

Turkijos čempionato debiutantė Edirnės “Olin” komanda su dviem lietuviais penktadienį namuose 75:88 pralaimėjo Stambulo “Besiktas” ekipai, kuri šį sezoną prisiviliojo NBA garsenybę Alleną Iversoną.

Lietuvos rinktinės žaidėjas Renaldas Seibutis buvo rezultatyviausias šeimininkų gretose – 20 taškų. Vidas Ginevičius šiame mače nepasižymėjo. A.Iversonas surinko 10 taškų.

“Olin”ekipa, patyrusi ketvirtąją nesėkmę per aštuonis turus, žengia aštunta.

Lietuvos trenerių akistata

Rusijos čempionate susidūrė du Lietuvos rinktinės štabo atstovai. Ant pasaulio čempionato garbės pakylos nacionalinę komandą atvedusio Kęstučio Kemzūros vadovaujamas Krasnodaro “Lokomotiv–Kuban” klubas svečiuose 78:64 palaužė Liubercų “Triumf”.

Šią pamaskvio ekipą treniruoja K.Kemzūros asistentas Valdemaras Chomičius, pasaulio čempionatą praleidęs pareikalavus “Triumf” vadovams.

Turnyro lentelėje “Lokomotiv–Kuban” (4 pergalės ir 2 pralaimėjimai) užima ketvirtąją vietą, o “Triumf” (3 ir 2) – septintąją.

L.Kleizai – valstybės apdovanojimas

Vienintelis už Atlanto rungtyniaujantis “bronzinis čempionas” Linas Kleiza praėjusią savaitę nebuvo itin rezultatyvus, bet “Toronto Raptors” NBA čempionate žaidė gana sėkmingai.

Toronto klubas trečiadienį 127:108 (L.Kleiza 8 taškai) namuose 127:108 nugalėjo “Washington Wizards” ekipą, o penktadienį 111:99 (L.Kleiza 4) savo aikštėje įveikė “Oklahoma Thunder”.

Pergalių serija nutrūko tik sekmadienį, kai “Raptors” namie 99:116 nusileido “New York Knicks”. L.Kleiza šiame mače žaidė vos 10 minučių ir taškų nepelnė.

Toronto komanda (8 pergalės ir 12 pralaimėjimų) Rytų konferencijoje užima aštuntąją vietą.

Mačo su “Knicks” išvakarėse L.Kleiza buvo pagerbtas Lietuvių namuose Toronte. Lietuvos ambasadorė Kanadoje Gintė Damušytė krepšininkui įteikė Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžių.

Valstybės apdovanojimas Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės žaidėjui, 2010 metų pasaulio vyrų krepšinio čempionato bronzos medalio laimėtojui įteiktas už Lietuvos vardo garsinimą ir nuopelnus sportui, už valią ir ryžtą siekiant pergalių pasaulio ir Europos čempionatuose.

Apdovanojimo įteikimo ceremonijoje ambasadorė pranešė, kad Lietuvos ir Kanados krepšinio federacijos sutarė dėl Kanados vaikinų krepšinio rinktinės ir nacionalinės moterų komandos viešnagių 2011 metais Lietuvoje, taip pat, jog baigiamas derinti Kanados vyrų krepšinio komandos vizitas Lietuvoje 2011 metų rugpjūčio mėnesį.

Pasak G. Damušytės, šiuos planus remia Lietuvos ambasada Kanadoje ir Kanados atstovybė Vilniuje.

„Numatoma draugiškų krepšinio rungtynių pelną skirti geram tikslui – L. Kleizos paramos ir labdaros fondui, kurio veiklą ketinama stipriai plėtoti“, – sakė ambasadorė.

Fondo tikslas – suteikti finansinę, materialinę ir moralinę pagalbą vaikų globos namų, socialinės rizikos šeimų ar specialiųjų poreikių turintiems vaikams, sudaryti lygias galimybes sportuoti kiekvienam vaikui.

2013–aisiais rinksis Slovėnijoje

Lietuvos krepšinio gerbėjai juokauja, jog tai, kad L.Kleiza rungtyniauja mažai, padės jam sutaupyti jėgų kitąmet mūsų šalyje vyksiančiam Europos čempionatui.

Lietuvos rinktinės lyderio žvaigždė dar turėtų ryškiai žibėti ir 2013 metais, kai stipriausios Europos vyrų krepšinio ekipos rinksis į Slovėniją.

Teisė po trejų metų rengti žemyno pirmenybes slovėnams atiteko per “FIBA Europe” valdybos posėdį Miunchene.

„Slovėnija už šią teisę turi sumokėti 6,5 milijono eurų – daugiau nei dukart daugiau už Lietuvą. Negana to, 2013–aisiais Slovėnijoje vyks pasaulinė žiemos sporto universiada, į kurią šalies vyriausybė investavo didžiulę sumą. Tačiau tai neužgesino slovėnų troškimo pasikviesti stipriausius Europos krepšininkus“, – sakė „FIBA Europe“ valdybai priklausantis Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius