Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 04 23

Kritinė „Žalgirio“ savaitė: žaliai baltų pavojaus signalai favoritams

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai pradeda kritinę sezono savaitę. Daugybę finalų stebuklo link perėję žalgiriečiai per tris artimiausias dienas gali užbaigti Eurolygos ketvirtfinalio seriją. Nugvelbtas namų aikštės pranašumas, čempioniškas charakteris ir turimi rezervai kuria didžiulę intrigą kautynėse su Stambulo „Fenerbahče“.
Brandonas Daviesas
Brandonas Daviesas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Antradienis | Eurolygos ketvirtfinalis (1-1) | „Žalgiris“ – „Fenerbahče“ | 20:00 | Kaunas

„Čia 22 laipsniai šilumos, ką čia darai su ta žiemine striuke?“ – juokėsi Šarūnas Jasikevičius, „Žalgirio“ arenos koridoriuje sutikęs „Fenerbahče“ klubo vadovą Cenką Rendą.

Orai krečia neplanuotus dalykus. Kai lietuviai praėjusią savaitę lepinosi pavasariška šiluma, Stambule termometro stulpeliai laikėsi tik maždaug apie 10–13 laipsnių, o nuo Europos ir Azijos žemynus jungiančio megapolio nesitraukė debesys.

Keisti dalykai dėjosi ir „Ulker“ arenoje. Mat „Fenerbahče“ krepšininkus stingdė ledinis žalgiriečių dušas.

Paskutinę pirmųjų serijos rungtynių minutę ir 25-ąją antrųjų skyrė net 50 taškų: 33-ų taškų „Fenerbahče“ triumfas ir 17-os taškų „Žalgirio“ atotrūkis.

„Žalgiris“ daugelio nuostabai išlygino ketvirtfinalio serijos iki trijų pergalių rezultatą 1-1 ir sukūrė intrigą.

Nors tikinčiųjų „Žalgiriu“ buvo visada.

VIDEO: „Eurolygos diena“: „Žalgirio“ rezervai pribaigti „Fenerbahče“ ir Željko atsakas

Dar prieš seriją kalbintas buvęs žalgirietis Vasilije Micičius tikino, kad „Fenerbahče“ turės problemų su „Žalgiriu“ ir žaliai balti yra jiems neparankiausias varžovas, kuris galėjo sukristi ketvirtfinalio serijoje. Stambulo „Anadolu Efes“ lyderis taip kalbėjo ne pataikaudamas buvusiai komandai ir jos sirgaliams, o įžvelgdamas realų „Žalgirio“ potencialą sukelti „Fenerbahče“ grėsmę.

NBA skautai, žinomi krepšinio treneriai, patyrę šios srities vilkai – visi jie uodė favoritų kraują, nors ant popieriaus „Žalgirį“ ir „Fenerbahče“ skyrė žemynai.

„Turime pranašumų. Pirmą kartą per tiek laiko su „Fenerbahče“ turime tiek daug pranašumų. Bet reikia juos išnaudoti“, – prieš antrąsias serijos rungtynes prasitarė net pats Šarūnas Jasikevičius.

Kad situacija yra rimta, signalizavo „Fenerbahče“ atstovų nerimas prieš serijos pradžią. Savo formos piką pasiekęs bebaimis „Žalgiris“ gąsdino iš savo ritmo išsimušusius favoritus.

Kai „Fenerbahče“ nušlavė „Žalgirį“ 33 taškų skirtumu, turkams palengvėjo lyg pro Žemę būtų praskriejusi milžiniška kometa. Tai buvo ne triumfas ar nepamatuotos emocijos, bet geras atodūsis po įtemptų laukimo dienų.

Tačiau „Žalgirio“ atsakas maišo kortas ir spaudžia „Fenerbahče“ į kampą.

„Akivaizdu, kad Kaune bus sudėtingiau laimėti du likusius kartus, bet mums atėjo metas parodyti charakterį ir meistriškumą“, – trečiųjų serijos rungtynių išvakarėse krūtinę atstatė Željko Obradovičius.

Bet „Fenerbahče“ kraujuoja.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Željko Obradovičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Željko Obradovičius

Želimiro rankas serijos pradžioje surišo Jano Vesely sveikatos būklė.

Tris savaites nerungtyniavęs efektyviausias „Fenerbahče“ žaidėjas į ketvirtfinalį sugrįžo po dviejų treniruočių su komanda.

Sugrįžimo vakaras jam buvo nervingas. Gan anksti pakeistas rungtynių pradžioje, 213 cm ūgio bokštas susinervinęs dešimčiai sekundžių paliko suolą ir „Ulker“ parketą, patrepsėjo arenos užkulisiuose, grįžo į savo vietą atsarginių uodegoje ir nepatenkintas tėškė mineralinio butelį per LED reklamą taip, kad po to ant parketo išlietą vandenį teko greitai valyti „Fenerbahče“ personalui.

2 taškų ir 3 klaidų pasirodymą per 10 minučių gelbėjo mamutiškas „Fenerbahče“ fiziškumas bei didžiausia turkų pergalė atkrintamųjų istorijoje.

Antrajame mače J.Vesely pelnė 12 taškų per 16 minučių, bet neatkovojo nė vieno kamuolio ir vėl suklydo tris kartus.

Svarbiu metu spaudžiamas dvigubos žalgiriečių gynybos, J.Vesely kankinosi ieškodamas laisvų komandos draugų ir praradęs kamuolį taip inicijavo ne vieną greitą „Žalgirio“ išpuolį.

Ahmetas Duverioglu negali visavertiškai pakeisti „Fenerbahče“ lyderio, o pagrindinis J.Vesely dubleris Joffrey Lauvergne'as dėl traumos šioje serijoje nebeturėtų pasirodyti.

Žaidę su 13 taškų, 5,4 atkovoto kamuolio ir 19,3 naudingumo balų J.Vesely reguliariojo sezono versija, „Fenerbahče“ turės problemų su 7 taškų, 1 atkovoto kamuolio ir 5,5 naudingumo balo jo vidurkiais. Be abejo, J.Vesely efektyvumas yra didysis „Fenerbahče“ rezervas, bet Ž.Obradovičius nėra tikras, kiek sparčiai aukštaūgis grįš į ritmą. Vis dėlto tos keturios laisvos dienos tarp rungtynių turėjo padėti vienam sezono MVP kandidatų sugrįžti į savo režimą.

Getty Images/ Euroleague nuotr./Antrasis mūšis Stambule: „Fenerbahče“ – „Žalgiris“
Getty Images/ Euroleague nuotr./Antrasis mūšis Stambule: „Fenerbahče“ – „Žalgiris“

Daug „Fenerbahče“ rezervų slypi taktiniuose ir psichologiniuose žaidimo elementuose.

Ketvirtadienį daugelį sužavėjo beveik tobulas „Žalgirio“ puolimas. Tris kėlinius žalgiriečiai pataikė kosminiu procentu: 82 proc. dvitaškių, 50 proc. tritaškių ir 100 proc. baudų.

Norėdamas tris kartus nugalėti tokį varžovą kaip „Fenerbahče“, „Žalgiris“ turės žaisti arti krepšinio tobulumo ribų.

Bet reikėtų įvertinti ir „Žalgirio“ gynybą, kuri visą vakarą kaustė „Fenerbahče“ vyrus. Žalgiriečiai naudojo turkams būdingą taktiką keičiantis dengiamaisiais ir aukštesnį žaidėją paliekant prie „Fenerbahče“ gynėjo, o žemesnį – prie varžovų aukštaūgio. Ji pasiteisino. „Žalgirio“ mažiukai dėl pasiaukojančio fiziškumo spardėsi prieš augalotus priešininkus, o gynybinės rotacijos spendė „Fenerbahče“ vyrams dvigubos gynybos spąstus, kurie dažnai išmušdavo Eurolygos vicečempionus iš vėžių.

Taip prasidėjo ne vienas greitas išpuolis. Juose, beje, „Žalgiris“ buvo reaktyvinis, o sutingusi „Fenerbahče“ gynyba leido svečiams pelnyti net 13 greitų lengvų taškų.

Kad „Fenerbahče“ buvo vangūs, pripažino ir patys Stambulo krepšininkai. Jie demonstravo jiems įprastą kietą kontaktinį krepšinį tik ketvirtajame kėlinyje, kai iki tol 30 minučių nuskriausti ieškojo teisėjų paguodos. Kaune galime tikėtis staigios turkų reakcijos – tiek psichologinės, tiek taktinės.

Šio sezono istorija rodo, kad „Fenerbahče“ visada sureaguodavo. Željko auklėtiniai dar nepralaimėjo dvejų rungtynių iš eilės, o po pralaimėtų mačų švęsdavo pergales vidutiniškai 12 taškų skirtumu.

Bet rezervų turi ir „Žalgiris“.

Žaliai baltų kūrėjai kol kas suklydo daugiau kartų (14), nei atliko rezultatyvių perdavimų (12). Leo Westermannas (4 tšk., 22 proc. trit., 3 perd., 3 kl., 20 min.) ir Thomasas Walkupas (5 tšk., 2 perd., 2 kl., 2 naud.) yra toli nuo skaičių, kuriuos jie buvo pasikinkę lemiamame „Žalgirio“ sezono šturme.

„Žalgiris“ klysta per daug – net 18,5 karto per susitikimą, o ir pergalingose rungtynėse prarado net 16 kamuolių. Nors „Žalgiris“ visą sezoną laikėsi daugiausiai klystančių Eurolygos komandų viršūnėje – sumažinus šiuos skaičius, būtų galima surengti daugiau produktyvių išpuolių.

Getty Images/ Euroleague nuotr./Antrasis mūšis Stambule: „Fenerbahče“ – „Žalgiris“
Getty Images/ Euroleague nuotr./Antrasis mūšis Stambule: „Fenerbahče“ – „Žalgiris“

16 proc. dvitaškių, 3,2 atkovoto kamuolio ir 14,5 naudingumo balo nuo jam įprastų skaičių skiria ir Brandoną Daviesą.

Tik šešis taškus ir 2 tritaškius iš 7 per 41 žaidimo minutę surinko Artūras Milaknis. „Žalgirio“ arenoje iš toli jis atakuoja net 7 procentais taikliau nei kitose Europos aikštėse (46,7 proc.), tad galima numanyti, kad šią savaitę kilnosis „Žalgirio“ arenos stogas.

Reguliariajame sezone „Žalgirio“ sirgalių armija tapo tvirtu užnugariu, į kurį komanda galėjo atsiremti net ir pralaimint. Bet atkrintamosiose šie žalieji maniakai įjungia dar kitą režimą. Pernai ketvirtfinalio serijoje žalgiriečiai namuose po trijų kėlinių lamdė „Olympiakos“ finalo ketverto bolidą vid. 19,5 taško skirtumu.

„Žalgirio“ laukia nenuspėjama Eurolygos savaitė, kurios pabaigoje sezonas gali arba užsidaryti, arba stebuklingai prasitęsti dar trims savaitėms.

Atsiloškite ir mėgaukitės. Dar mažiausiai dviem aukščiausio taktinio parengtumo Europoje komandų kautynėmis ir magiška atmosfera „Žalgirio“ arenoje.

Tai jau yra „Žalgirio“ pergalė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius