Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 19

Mažas ir aštrus, kurio dvejus metus taip ieškojo Šarūnas Jasikevičius

Lukas Lekavičius antradienio rytą automobiliu suko paskutinius ratus aplink OAKA areną. Šilalėje augęs tylus gynėjas kadaise net nesvajojo, kad ikoninis Europos krepšinio karo laukas taps laikinais jo namais. Juose dvejus metus jam buvo sunku išlįsti iš geriausio Europos įžaidėjo šešėlio, bet namo jis parsiveža didžiulį patirties bagažą. L.Lekavičius su Atėnais turėjo atsisveikinti su šypsena veide, mat jis grįžta ten, kur buvo laukiamas išskėstomis rankomis.
Lukas Lekavičius
Lukas Lekavičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

24sek kolegos Graikijoje pasakoja, kad Lukas Lekavičius būdavo pirmas žmogus, po rungtynių palikdavęs „Panathinaikos“ rūbinę. Jis greitai apsisukdavo prie savo spintelės, pirmas nusimaudydavo ir nieko nelaukdavęs skuosdavo pro OAKA išėjimą.

Taip tyliai ramiai jis susipakavo daiktus Atėnuose ir su geriausiais linkėjimais grįžo namo – į „Žalgirį“.

Buvę komandos draugai siuntė jam nuoširdžius linkėjimus, o „Panathinaikos“ aistruoliai dėkojo už tas tritaškes bombas į Pirėjo „Olympiakos“ krepšį. Lukas Atėnuose žaidė nedaug ir nebuvo labai ryškus, bet už tas strėles į amžino varžovo širdį jie liks amžinai dėkingi Šaro mokiniui.

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Lukas Lekavičius
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Lukas Lekavičius

L.Lekavičius 2017-aisiais galėjo apsvaiginti PAO sirgalių armiją, pasirinkdamas anksčiau Šarui priklausiusį 19-ąjį „Panathinaikos“ marškinėlių numerį.

Įžaidėjas ir nepretendavo, ir nepakeitė ketverius metus Atėnų klubo garbę gynusios ir vietos fanatikų dievaičiu tapusios Šaro ikonos. Bet taip jau sutapo, kad L.Lekavičius tapo kitos ikonos – geriausią savo krepšinį karjeroje ėmusio demonstruoti Nicko Calatheso, dubleriu.

Tačiau L.Lekavičius grįžta į Kauną ne dėl to, kad nebebūtų reikalingas niekur kitur. Jis reikalingas vienam geriausių trenerių Europoje, kuris 181 cm ūgio mažyliui yra numatęs didžiulių darbų.

Joks kitas treneris per tuos dvejus metus nerodė tokio dėmesio L.Lekavičiui kaip Š.Jasikevičius. O tai siunčia sirgaliams žinutę pasitikėti Šaro procesu.

Dveji L.Lekavičiaus metai „Panathinaikos“
2018-2019 m. Eurolyga 10,8 min. | 4 tšk. (41% trit.) | 1,3 perd.
2018-2019 m. Graikijos lyga 17,9 min. | 7 tšk. | 2,9 perd.
2017-2018 m. Eurolyga 12,7 min. | 3,9 tšk. (48,6% trit.) | 1,6 perd.
2017-2018 m. Graikijos lyga 17,6 min. | 7,2 tšk. | 2,9 perd.

„Mažas, aštrus ir gali pataikyti iš toli“, – dar pernai rugpjūtį tokį smagų įžaidėjo paieškų skelbimą Lietuvos portaluose užkabino Šaras.

Tas mažas ir aštrus visada buvo Lukas Lekavičius.

Š.Jasikevičius tokį skelbimą įdėjo po to, kai 2018-ųjų vasarą nepavyko įkalbėti savo gero bičiulio Xavio Pascualio paleisti Luką namo. Ne veltui dar ir 2018–2019 m. sezono metu „Žalgiris“ dėjo pastangas susigrąžinti L.Lekavičių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Š.Jasikevičius dvejus metus ieškojo „mažo ir aštraus“, bet laimingo loterijos bilieto taip ir neištraukė. Pagal skelbimą ieškoti Dee Bostas ir Derrickas Waltonas buvo paleisti vos po kelių mėnesių, nors iki tol per savo karjerą „Žalgiryje“ sezono metu Š.Jasikevičius buvo atsisveikinęs tik su vienu žaidėju.

Šarui trūko tos kibirkšties nuo suolo, kokią visada įnešdavo L.Lekavičius. Jis puikiai suprato Šaro sistemą ir nurodymus, kaip įvesti kamuolį į reikiamas atakos pozicijas. Tą mitinį brėžinį, į kurį taip pirštu baksnojo treneris savo atakų organizatoriams.

L.Lekavičius buvo kitoks nei visi „Žalgirio“ gynėjų grandies žaidėjai. Jis buvo ryškiausias gynėjas-metikas, agresyviausias ir taikliausias žmogus su kamuoliu. Gynyboje tai buvo kaip kiemsargis, be užuolankų griebdavęs priešininkams į koją. Savo energija jis galėjo pastūmėti visą komandą.

„Jis į žaidimą įneš to, ko galbūt mums trūko, – 24sek pasakojo Leo Westermannas. – Galbūt greičio ir agresijos, tolimų metimų.

Jis mažas, bet labai greitas ir gali giliai įkirsti į baudos aikštelę, kaip kad Šaras ir prašo. O ten jis turi gerą „floaterį“, prasiveržęs gali priimti gerus sprendimus. Jis įneš dar daugiau grėsmės krepšiui.“

L.Westermannas yra tik vienas iš keturių žalgiriečių, kurie 2017-aisiais gynė „Žalgirio“ garbę su L.Lekavičiumi. Kiti trys – Paulius Jankūnas, Artūras Milaknis ir Edgaras Ulanovas.

„Jis yra žaidėjas, kuris gali pakeisti ritmą savo agresija. Agresyviai draskyti gynybą prasiveržimais ir kurti kitiems situacijas. Tuo pačiu bausti varžovus tritaškiais, jeigu jie rizikuoja“, – 24sek teigė Edgaras Ulanovas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Lekavičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Lekavičius

Tai ne tik didžiulis greitis ir nuolatinė agresija su kamuoliu, bet ir dar kruopščiai išvalytas tritaškio ginklo vamzdis. 24sek šaltiniai Graikijoje pasakoja, kad per tuos dvejus metus Atėnuose L.Lekavičius tapo dar patikimesniu metiku, o būtent savo tritaškiais jis porą kartų pribaigė „Olympiakos“ 14 ir 17 taškų pasirodymais.

2017-2018 m. sezoną Eurolygoje L.Lekavičius tritaškius metė net 49, 2018-2019 m. – 41 proc. taiklumu.

Palyginimui, D.Waltonas vilkėdamas „Žalgirio“ aprangą pataikė 30,4 proc. tolimų metimų, D.Bostas – 20 proc., tas pats Nate'as Woltersas – 36,8 proc., Beno Udrihas – 25 proc.

L.Lekavičius sugrįžta į Kauną ne tik kaip geresnis metikas. Dabar jis ir ramesnis aikštės generolas.

25-erių gynėjas subrendo dvejus metus augdamas toli nuo namų ir komforto zonos. Luką keitė prestižinio Eurolygos klubo aplinka, geriausias įžaidėjas Eurolygoje Nickas Calathesas, „Panathinaikos“ -„Olympiakos“ karo laukas ir vieniša legionieriaus dalia.

Dvejus metus kiekvienoje treniruotėje jis varžėsi prieš pirmo Eurolygos simbolinio penketo įžaidėją. Regėjo perdavimus, kokius anksčiau matydavo tik per televizorių. Iš N.Calatheso L.Lekavičius galėjo išmokti ramybės ir žaidimo kontroliavimo.

Aišku, būtent fantastiškas N.Calatheso žaidimas yra didžiausia priežastis, kodėl L.Lekavičių Atėnuose Eurolygoje matėme žaidžiantį tik vid. 11,7 minutės. Bet į „Žalgirį“ L.Lekavičius grįžti tikrai ne prastesnis, nei iš jo pakilo į „Panathinaikos“ klubą, kuriame iki tol žaidė tik tokio kalibro lietuviai kaip Ramūnas Šiškauskas, Robertas Javtokas, Šarūnas Jasikevičius ir Jonas Mačiulis.

„Visada smagu žaisti su savu žmogumi, – Kaune L.Lekavičiaus pasiilgo E.Ulanovas. – Prisimenu jį kaip žmogų, kuris tikrai myli „Žalgirį“ ir yra tikras profesionalas, mylimas fanų ir komandos narių.“

„Lukas turi didžiulę darbo etiką ir krepšinio supratimą, ko Šaras reikalauja ir ko nori. Jis yra lietuvis, žino Kauną, „Žalgirio“ sistemą. Tai palengvins jo adaptaciją prie Šaro sistemos, – 24sek pasakojo L.Westermannas. – Jis turi puikią darbo etiką, yra didelis juodadarbis. Atsimenu, kad jis kasdien būdavo salėje. Šaras tą matė, suteikė jam didelį pasitikėjimą ir visada ragindavo būti agresyvesniam ir mesti.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Lukas Lekavičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Lukas Lekavičius

L.Lekavičius turi ir savų raudonų vėliavėlių.

Jis yra toks žemas ir smulkus, kad aukštesnius ilgų rankų varžovus jam tenka apibėgti, norint horizonte pamatyti komandos draugus.

Jis niekada nebuvo geriausiai aikštę matantis ir kūrėjo savybėmis pasižymintis atakų dirigentas. O jo fiziniai limitai labiausiai pasireiškia gynyboje.

Šarūnas Jasikevičius jau buvo pripratinęs prie didelio centimetrų skaičiaus ir ilgų rankų, o 181 cm ūgio mažylis buvo žmogus, dėl kurio X.Pascualis Atėnuose turėdavo koreguoti savo gynybos filosofiją keistis dengiamaisiais tiek situacijose su kamuoliu, tiek be kamuolio.

Tai akivaizdus „mismatchas“ gynyboje, kurį medžios priešininkai vos tik Lukas lips ant parketo. Bet Š.Jasikevičius puikiai žino, kaip paslėpti visus trūkumus gynyboje.

„Šaras savo sistemoje visada bando užkamšyti spragas savo taktiniais sprendimais ir mums gerai sekasi tą daryti, – pabrėžė L.Westermannas. – Kai Lukas bus aikštėje, mes turėsime kitokias opcijas. Bet pasižiūrėkit į „Fenerbahče“, kur tokie žaidėjai kaip Kostas Sloukas ar Bobby Dixonas irgi yra žemi ir gera asmenine gynyba negarsėja. Bet sistema juos padaro gerais.

Manau, ir Šaro sistema gali paslėpti visas silpnybes. Šaro sistema padės Lukui.“

„Manau, didelių problemų nebus. Turėsim geriau surotuoti gynyboje prie mismatcho situacijų, bet, kita vertus, Lukas gali agresyviai spausti varžovų įžaidėjus, o ir patiems priešininkams bus sunku sulaikyti patį Luką, jeigu jie keisis“, – pridūrė E.Ulanovas.

Būtent agresyvi ir kibi L.Lekavičiaus priežiūra yra rakštis varžovų gynėjams. Tą jums patvirtintų N.Calathesas, dvejus metus turėjęs prakaituoti su L.Lekavičiumi per treniruotes.

L.Lekavičius turi trūkumų ir tai nebus pagrindinis „Žalgirio“ įžaidėjas. Bet jis kils nuo suolo ir įneš į žaidimą 18-20 labai agresyvių minučių.

Jis įpūs motyvacijos visiems aplinkiniams, nepraleisdamas nė vieno savanoriško rytinio pamėtymo ir vaikydamas komandos draugus per treniruotes.

Šaras vertina šias savybes. Todėl sulaukęs L.Lekavičiaus parašo ant „Žalgirio“ dvejų metų kontrakto (1+1), Šarūnas Jasikevičius dabar turėtų su maloniu atodūsiu mėgautis atostogomis Graikijoje.

Mat jis vėl turi tą mažą ir aštrų, kurio ieškojo dvejus metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius