-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 10

Naujos mados Milane: „Žalgirio“ varžovas – su NBA blizgučiais

Milanas diriguoja mados industrijos tendencijas, bet artimiausioje ateityje bandys diktuoti ir Eurolygos krepšinio madas. Ettore Messina – ne garsus dizaineris, bet žymus krepšinio architektas, kuriam patikėtas Milano „Olimpia“ imperijos projektas. Vos prisistatęs į legendinį Italijos klubą, 60-metis specialistas atvežė į Milaną NBA blizgučių. Kauno „Žalgirio“ priešininkai kuria europietišką „San Antonio Spurs“ modelį.
Ettore Messina ir Greggas Popovichius
Ettore Messina ir Greggas Popovichius / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Penktadienis | Eurolyga | „Olimpia“ – „Žalgiris“ | 21:45 | Milanas

Milano klubas turi vieną gražiausių biurų Eurolygoje.

Vos įžengus pro „Olimpia“ būstinės duris, jus pasitiks ne tik paslaugi komandos administratorė, bet ir tikras šlovės muziejus.

Vestibiulis net blizga nuo gražių raudonų Milano marškinėlių ir trofėjų spindesio.

Eurolygos, Saportos, Koračo, FIBA, Italijos čempionų titulai – Milano klubas per savo 89-erių metų egzistavimo istoriją susišlavė net 46 įvairias taures, todėl italams vos užtenka vietos išdėlioti jas biuro koridoriuose.

Bet dabar puošnus ne tik Milano „Olimpia“ fasadas.

Artūro Gudaičio klubas kasmet žengia vis didesnius žingsnius, kad Milanas taptų ne tik madų sostine, bet ir NBA lygio tašku Eurolygos krepšinio žemėlapyje. Prie organizacijos vairo stojęs Ettore Messina savo bizūnu turėtų tik dar labiau paspartinti šį virsmą.

Šypsositės išgirdę apie tokius užmojus, kai Milano ekipa tik šiemet sukonstravo rūbinę, į kurią dabar gali sutilpti visi komandos žaidėjai.

Pasirodo, daugelį pastarųjų metų Milano krepšininkai persirenginėjo dviejose rūbinėse. Dauguma „Olimpia“ amerikiečių dažnai persirenginėdavo toje kitoje rūbinėje. Gal tai tik sutapimas, bet „Olimpia“ pastaraisiais metais kaip tik negarsėjo kaip geriausią chemiją turintis klubas.

E.Messina buvo ne pirmas „Olimpia“ treneris, kuris skundėsi dėl komandos rūbinės. Bet būtent Europos krepšinio profesoriui stojus prie legendinio Italijos klubo vairo, Milanas galiausiai praplėtė žaidėjų persirengimo zoną.

Beje, Milano biuro registratūros monitoriuje sukasi „Olimpia“ vaizdo klipas. „Insieme“; „Zajedno“; „Together“, „Juntos“ ir „Kartu“ – šie žodžiai vis sukasi vaizdo ekrane. Milano krepšinio organizacijos architektai daro viską, kad tai taptų ne tik tuščiu šūkiu apie vienybę, bet nauja komandos vizitine kortele.

Milano „Mediolanum“ tapo ne tik renginių ir krepšinio komandos arena, bet tikrais antrais namais.

Štai nuo šio sezono klubas turi savo virtuvę, kurioje po treniruotės žaidėjai visada gali pasisotinti sveiku maistu. Po ketvirtadienio pratybų čia užkandžiavo ir Ettore Messina, baigęs ruošti komandą rungtynėms su „Žalgiriu“.

Jo auklėtiniai jau apie 10 val. ryto pradėjo rinktis į „Mediolanum“. Treniruotė startavo tik apie 11 val. 30 min., bet krepšininkai susirenka į Milano ekipos būstinę fiziškai pasiruošti pratybos. Kas sportuoja su svoriais, kas individualiai dirba su fizinio rengimo treneriais – padidinto dėmesio fizinio pasirengimo sektorius yra dar viena sritis, kurioje Milanas ypač stiprėja pastaraisiais metais. Išmanūs davikliai padeda stebėti žaidėjų fizinę būklę, o tai leidžia personalui koreguoti jiems skirtą krūvį.

Ar krepšininkas simuliuoja, signalizuoja ne tik daviklis. Milano treniruočių bazėje įrengtos kameros, kurios einamuoju metu įrašinėja treniruotę ir tie įrašai iškart gali būti rodomi krepšininkams.

E.Messina atvedė porą papildomų žmonių į „Olimpia“ medicinos skyrių. Vienas jų koordinuoja fizioterapeutų, gydytojų, masažuotojų ir trenerių štabą, o kitas – prie kolektyvo prisijungęs mitybos specialistas. Tikimasi, kad sustiprintos medicinos pajėgos, kurios teikia didžiulį prioritetą krepšininkų atsistatymui, padės nuvyti nuo Milano traumų giltinę.

Šį sezoną „Olimpia“ realizuos ir jau anksčiau užkurtą projektą – privačius reisus į Eurolygos rungtynes.

Olimpia nuotr./Ettore Messina ir Artūras Gudaitis
Olimpia nuotr./Ettore Messina ir Artūras Gudaitis

Ne visas šias idėjas inicijavo Ettore Messina, bet penkerius metus „San Antonio Spurs“ organizacijoje praleidęs strategas bandys iš NBA į Milaną perteikti kuo daugiau idėjų.

Krepšinio pergalių ištroškęs Milanas sutiko Ettore Messina kaip imperatorių ne tik dėl išminties, kurią jis sukaupė sėdėdamas Greggo Popovichiaus dešinėje.

Tai, be abejonės, geriausias Italijos specialistas, savo CV sukaupęs net 29 trofėjus – netoli to įspūdingo „Olimpia“ pasiekimų skaičiaus.

Turtinga Milano krepšinio imperija pastaraisiais metais buvo apleista. „Olimpia“ ne tik neprasibraudavo į Eurolygos atkrintamąsias varžybas, bet ir pradėjo dalinti titulus vietiniame fronte.

Po 7-8 milijonus eurų per sezoną į klubą įnešantis madų guru Giorgio Armani griovė nuo pamatų. Jis atleido klubo prezidentą Livio Proli ir į jo vietą paskyrė ilgametį bendražygį Leo Dell'Orco. Šis pasielgė išmintingai – patikėjo krepšinio sektorių žmogui, kuris gyvena šiuo žaidimu nuo pat jaunystės.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ettore Messina
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ettore Messina

Taip Ettore Messina tapo ne tik Milano „Olimpia“ treneriu, bet taip pat ir krepšinio operacijų prezidentu. Tik dėl šios papildomos pareigybės E.Messina sutiko palikti į NBA ir grįžti namo į Italiją.

Tautai prisistatęs geriausias šios šalies specialistas pareiškė, kad nori dirbti „San Antonio Spurs“ modeliu. Ten galutinį žodį turi ikoninis Greggas Popovichius, bet klubo virtuvę tvarko RC Bufordas.

Milano „RC Bufordu“ tapo E.Messinos į šį postą atvestas ilgametis Pirėjo „Olympiakos“ direktorius Christas Stavropoulas. Šie vyrai pasirūpino, kad Milano klubo pinigai būtų leidžiami protingai. Kaip šypsosi vietiniai, pirmą kartą per daugybę metų.

E.Messina kaip mat ėmėsi keisti komandos kultūrą. Jis inicijavo „Olimpia“ puolimo lyderių Mike'o Jameso ir Jameso Nunnally kontraktų nutraukimą.

Beveik 2 milijonus praėjusį sezoną uždirbęs M.Jamesas Milano klube rinko vid. 19,8 taško ir 6,4 rezultatyvaus perdavimo, bet treneris amerikiečiui pats asmeniškai pranešė, kad naujajame Milano projekte jam žaidimo laiko nenusimato.

„Nenoriu apie tai kalbėti. Galiu pasakyti tik tiek, kad aš niekada taip nesielgčiau su kitu žmogumi. Nieko daugiau“, – Rusijos žiniasklaidai nukirto M.Jamesas, paprašytas pakomentuoti savo skyrybas su Milanu.

Gynėjas prieš tai prisiekinėjo, kad E.Messina per pirmuosius pokalbius jį matė kaip didžiulę komandos dalį, bet po to, ko gero, apsimelavo.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mike'as Jamesas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mike'as Jamesas

Pora ėjimų ir E.Messina pakeitė Milano komandos kolekciją.

Vietoj išreikšto atakų lyderio M.Jameso, italas į ekipą pakvietė Sergio Rodriguezą. Čempioną, su kuriuo smagu žaisti kitiems. Kūrybingą atakų organizatorių, kuris visuomet garsėjo gebėjimu įtraukti į žaidimą keturis aplinkui esančius žaidėjus, o savo genialiais sprendimais nustebindavo net ir komandos draugus. Kartais net televizoriaus ekrane sunku sugaudyti kamuolį, kai jį žongliruoja šis 33-ejų ispanas.

S.Rodriguezas – visiška priešingybė M.Jamesui. Kamuolio globotojui, kuris dažniausiai žiūrėdavo viena tiesia į krepšį, aplinkui pamiršdamas komandos draugus. Tai buvo Milano karalius, kuriam nieko negalėjo pasakyti net Simone Pianigiani. Jis žinojo, kad griežtesni žodžiai amerikiečiui galėjo jį tik supykdyti ir supriešinti. Bet kai italas iškėlė vieną žmogų ant pjedestalo, komanda nusisuko nuo stratego.

M.Jamesas ir jo globojimo sąlygos prieštaravo vienai svarbiausių E.Messinos taisyklių – visiškai lygybei komandoje, kurioje vienodai kliūtų ar Emanueliui Ginobiliui, ar 12-am ekipos žaidėjui.

Šalia Sergio E.Messina pastatė Shelviną Macką – ne tokį kūrybingą, bet geromis gynybinėmis savybėmis pasižymintį neišsišokantį amerikietį, kuris taip pat tiko naujam komandos mentalitetui.

Prie komandinio žaidimo, drausminga gynyba buvo antras kultūrinis bruožas, kurį treneris norėjo atsinešti į Milaną.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergio Rodriguezas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergio Rodriguezas

„Tai komanda, kuri bando žaisti protingą krepšinį, pradeda nuo gynybos, kreipia dėmesį į detales. Atėjo treneris, kuris turi naujas idėjas, naują sistemą. Jam irgi reikia laiko. Bet jie palieka solidų įspūdį. Žiūrint į visus metus, jų potencialas yra didžiulis“, – neslepia Šarūnas Jasikevičius.

Tokie labiau klijuojantys, o ne ardantys žaidėjai kaip Aaronas White'as, Michaelas Rollas, ar tas pats Luisas Scola – E.Messina projektuoja vieningą krepšinio komandą, o ne žvaigždžių erdvėlaivį.

Atvykęs į Milaną Šarūnas Jasikevičius dabar sutiks savęs vertą oponentą.

E.Messina organizuoja vadovėlinį krepšinį. Griežtas specialistas mėgsta taisykles, todėl jo komandos žaidžia disciplinuotą žaidimą. Jame svarbus nuolatinis judėjimas tiek su, tiek be kamuolio. Šis negali užsibūti vieno žaidėjo rankose ilgiau nei kelias sekundes.

E.Messinos žaidėjai turi nuolat žiūrėti į priekį – matyti krepšį ir agresyviai kelti atakos grėsmę varžovams. Nemaišyti vieni kitiems – tikslus krepšininkų išsidėstymas ant parketo dar vienas svarbus bruožas italo schemose.

Skaityti žaidimą vienu ėjimu į priekį – žinoti kitą veiksmą jau tada, kai artėja pirmasis. Gynyboje užbėgti už akių puolančiam krepšininkui.

„Galiu jį apibūdinti tik geriausiais žodžiais. Ką visi sako, taip ir yra, – 15min Milane pasakojo Artūras Gudaitis. – Tai griežtas treneris, kuris išreikalauja iš žaidėjų, o už aikštės ribų jis gali pasikalbėti su tavimi kaip draugas. Man visada prie širdies protingas ir akcentuotas žaidimas, o dabar mes tikrai tą turime. Messina yra maksimalistas ir to prašo iš kitų.“

VIDEO: A.Gudaitis: apie sugrįžimą, vienodus Žalgirio bei Milano rūpesčius ir E.Messinos efektą

Kaip ir visos imperijos, jos per vienerius metus nepasistato.

2013-aisiais Stambulo „Fenerbahče“ klubą į savo rankas perėmęs Željko Obradovičius pirmąjį sezoną su Turkijos milijonieriais net nepateko į Eurolygos ketvirtfinalį. Bilbao komandėlė paliko „Real“ karalius už ketvirtfinalio borto 2012-aisiais, kai Pablo Laso tik pradėjo savo auksinę Odisėją Ispanijos sostinėje.

Taip ir iš E.Messinos nesitikima greitų stebuklų. Ilgai pirmųjų kluptelėjimų laukti nereikėjo – Milanas pralaimėjo Italijos čempionate Brešos krepšininkams, o Eurolygą atidarė pralaimėjimu Miunchene 64:78.

Pats strategas išsikėlė tikslą patekti į atkrintamąsias ir laimėti Italijos čempionatą, bet daugelis supranta, kad tai bus prisitaikymo sezonas, o tikrasis Milano projekto potencialas labiau pasimatys tik 2020-aisiais.

Milane žaidę krepšininkai jau kurį laiką kalba, kad tai lyg NBA lygio organizacija Europos mastu. Dabar jie taip galės atsiliepti ir apie žmones šalia šoninės linijos.

Italija sutinka 60-metį specialistą kaip Eurolygos Greggą Popovichių.

Jis jau keičia madas Milane. Per keletą artimiausių metų pasižiūrėsime, ar pakeis madas ir Eurolygoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius