-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 04 /21:55

Pagirtinai su turkų milijonieriais kovojęs „Žalgiris“ „sudegė“ trečiajame kėlinyje

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai ir vėl aikštę paliko nuleistomis galvomis. Pakiliai Eurolygos penktojo turo  dvikovą su Stambulo „Daruššafaka“ pradėję ir net dviženklę persvarą turėję šalies čempionai, sugriuvo po didžiosios pertraukos, kai į savo krepšį praleido net 35 taškus ir grįžti į rungtynes nesugebėjo. Šarūnas Jasikevičius turėjo pasveikinti savo buvusį trenerį Davidą Blattą su pergale – 80:83 (25:15, 10:11, 21:35, 24:22).
Paulius Jankūnas
Rungtynių akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Po šio kluptelėjimo „Žalgiris“ Eurolygoje ir toliau išlieka su viena pergale. Turkijos klubui tai buvo trečiasis laimėjimas šį sezoną.

Dvikovos pradžioje kauniečius paskui save tempė Leo Westermannas. Jau per pusę pirmojo kėlinio drąsiai žaidęs prancūzas buvo surinkęs septynis taškus. Vėliau estafetę iš jo perėmė komandos kapitonas Paulius Jankūnas.

Kai kauniečiai pradėjo strigti puolime, būtent kapitonas ėmėsi iniciatyvos ir pataikė keletą sudėtingų metimų.

Aidint paskutinėms pirmojo kėlinio sekundėms tritaškį pataikė Edgaras Ulanovas (25:15), o tokį 9-10 taškų pranašumą šeimininkams pavyko išsaugoti ir iki didžiosios pertraukos. Antrajame kėlinyje abi ekipos labai sunkiai rinko taškus ir turkai jį laimėjo minimalia persvara 11:10.

VIDEO: Įsimintiniausios „Žalgirio“ rungtynių su turkais akimirkos

„Žalgiris“ vėl užtikrintai 33:21 laimėjo kovą po krepšiais, tačiau net 21 kartą suklydo ir varžovai šias „dovanėles“ skausmingai vertė taškais.

Tačiau trečiajame kėlinyje viskas apsivertė aukštyn kojomis. „Žalgiriui“ vis sunkiau sekėsi gintis tiek po krepšiu, tiek ties tritaškio linija ir „Daruššafaka“ uraganišku tempu rinko taškus bei artėjo. Vien per trečią kėlinį turkai pataikė septynis tolimus metimus ir iš viso surinko net 35 taškus.

Po tokios taškų krušos rungtynių svarstyklės stipriai pradėjo krypti Davido Blatto komandos pusėn. Nors ketvirtajame kėlinyje kauniečiai kelis kartus dar pabandė priartėti ir buvo sumažinę deficitą iki 3 taškų, atstatyti pusiausvyros jiems taip ir nepavyko.

Šiose rungtynėse „Žalgiris“ vėl užtikrintai 33:21 laimėjo kovą po krepšiais, tačiau net 21 kartą suklydo (turkai – 14) ir varžovai šias „dovanėles“ skausmingai vertė taškais.

VIDEO: „Žalgiris“ – „Daruššafaka“ rungtynių apžvalga

„Žalgiris“ – „Daruššafaka“ 80:83 (25:15, 10:11, 21:35, 24:22).

„Žalgiris“: P.Jankūnas (7/9 dvit., 11 atk. kam., 36 n.b.) ir L.Westermannas – po 21 tašką, B.Motumas 10, E.Ulanovas 7, L.Lekavičius ir A.Milaknis po 6, A.Lima ir B.Motumas po 4, A.Kavaliauskas 3, R.Seibutis 2, K.Pangosas ir R.Javtokas taškų nepelnė, I.Hartensteinas nerungtyniavo.

„Daruššafaka“: S.Wilbekinas ir A.Moermanas po 16, B.Wanamakeris 14, B.Batukas 9, J.Andersonas ir M.Slaughteris po 8.

Komandų rodikliai: dvitaškiai – 19/35 (54,3 proc.) ir 16/33 (48,5 proc.), tritaškiai – 6/16 (37,5) ir 11/28 (39,3), baudų metimai – 24/27 (88,9) ir 18/23 (78,3), atkovoti kamuoliai – 33 ir 21, rezultatyvūs perdavimai – 17 ir 15, perimti kamuoliai – 5 ir 10, klaidos – 21 ir 14.

Dar prieš keletą metų „Daruššafaka“ murkdėsi Turkijos antrajame pagal pajėgumą divizione, tačiau milijoninės investicijos staigiai pakeitė ne tik Stambulo ekipos veidą, tačiau ir jos vietą Europos žemėlapyje.

Prieš dvejus metus „Žalgirio“ lyderiu buvęs Jamesas Andersonas jau vilki Daçka marškinėlius, o šalia aikštelės stovi vienas geriausių strategų visame Senajame žemyne. Nepavykus įsitvirtinti stipriausioje planetos lygoje NBA, Davidas Blattas sugrįžo į Europą ir priėmė naujos Turkijos krepšinio jėgos pasiūlymą.

Pagal vieną aspektą penktadienio vakaras buvo išskirtinis. Tai buvo pirmoji „Žalgirio“ dvikova su „Daruššafaka“ šių dviejų klubų istorijoje. Turkijos ekipa buvo vienintelė šį sezoną Eurolygoje, su kuria kauniečiai dar nebuvo rungtyniavę nė karto.

VIDEO: Pauliaus Jankūno komentaras iš „Žalgirio“ rūbinės

TAIP PAT SKAITYKITE:

„Žalgirio“ varžovas: Europos turtuolis, kuris dar prieš 2 metus žaidė antroje Turkijos lygoje

J.Andersonas – apie ryšį su „Žalgirio“ vyrais ir priežastį, atvedusią į Turkiją

Davidas Blattas į „Žalgirio“ areną atsiveža naują ypatingą istoriją

„Žalgirio“ rungtynių įkarštyje – jaudinančios piršlybos


Rungtynių eiga:

IV kėlinys. „Žalgiris“ – „Daruššafaka“ 80:83 (25:15, 10:11, 21:35, 24:22).

8 min. Visas kauniečių pastangas nubraukė iš toli pataikęs Bradas Wanamakeris – 77:70.

7 min. Paulius Jankūnas atkovojo kamuolį po varžovų krepšiu ir pelnė taškus su pražanga. Po jos – 70:73.

6 min. Likus keturioms minutėms, kauniečiai deficitą sumažino iki 4 taškų (67:71), tačiau nesugebėjo po savuoju krepšiu atkovoti kamuolio ir varžovai tuo puikiai pasinaudojo.

Įdomus faktas. Darüşşafaka pavadinimas pažodžiui išvertus iš turkų kalbos reiškia „užuojautos namai“ ir yra susijęs su pirmąja Turkijos nevyriausybine organizacija, kuri XIX amžiaus antroje pusėje rūpinosi tėvų netekusių našlaičių išsilavinimu.

5 min. Edgaras Ulanovas įkrovė į krepšį ir pakėlė žiūrovus iš savų vietų. Galbūt tai paskutinė kauniečių galimybė atsitiesti?

3 min. „Žalgiris“ dar bandė grįžti į rungtynes. Po Brocko Motumo pataikymo deficitas sumažėjo iki 5 taškų – 62:67.

1 min. Šeimininkų problemos nesibaigė. Vos prasidėjus kėliniui, mesdamas tritaškį Artūro Milaknio pražangą uždirbo Birkanas Batukas.

III kėlinys. „Žalgiris“ – „Daruššafaka“ 56:61 (25:15, 10:11, 21:35).

9 min. Birkano Batuko tritaškė bomba. Tai buvo jau 31-asis „Daruššafaka“ pelnytas taškas šiame kėlinyje. Per pirmus du svečiai sukrapštė vos 26. Per trečią kėlinį Stambulo klubas pataikė net septynis tolimus metimus.

8 min. Kauniečių problemos nesibaigė. Turkai vis artėjo, kol galiausiai Scottie Wilbekinas pataikė per Luko Lekavičiaus rankas ir persvėrė rezultatą – 50:49.

6 min. Žalgiriečiams vis sunkiau sekėsi apsiginti. Ieškodamas priešnuodžių, Šaras pirmą kartą šiame mače į aikštę metė veteraną Robertą Javtoką.

Įdomus faktas. Pagrindinis Stambulo klubo rėmėjas – Doğuş holdingas. Tai yra vienas iš trijų didžiausių Turkijos privataus verslo konglomeratų, kuriam priklauso per 250 įvairių įmonių, tarp kurių vienas didžiausių šalies bankų „Garanti Bank“, „Porsche“, „Audi“, ir „Volkswagen“ frančizės, žiniasklaidos grupė, kelios statybos įmonės, mažmeninės prekybos ir maisto prekių parduotuvės.

5 min. Iš toli su pražanga pataikė Leo Westermannas. Po šio epizodo emocijų pagautas prancūzas apsižodžiavo su Bradu Wanamakeriu ir abu žaidėjai iš karto buvo apdovanoti techninėmis pražangomis.

4 min. Žalgiriečiai suklydo jau šešioliktąjį kartą, o „Daruššafaka“ pelnė dar du taškus. Laimei, pagaliau prabilo iš toli pataikęs Lukas Lekavičius – 42:36.

3 min. Kelis kartus iš eilės kauniečiams nepavyko apsiginti. Papildomų aistrų į ir taip kunkuliuojantį katilą įpylė ir Luigi Lamonica. Italas sušvilpė labai abejotiną Augusto Limos pražangą kovojant dėl kamuolio. Po šio epizodo Š.Jasikevičius su arbitru iš Italijos turėjo ypač karštą pokalbį. Maža to iš aikštės kampo tritaškį pataikė Jamesas Andersonas. Kauniečių persvara pradėjo tirpti – 39:34.

1 min. Augusto Lima atidarė taškų sąskaitą antroje rungtynių pusėje ir kauniečiai vėl susigrąžino dviženklį pranašumą – 37:26.

II kėlinys. „Žalgiris“ – „Daruššafaka“ 35:26 (25:15, 10:11).

10 min. Pauliaus Jankūno ir Leo Westermanno duetas toliau traukė žaliai baltus į priekį – 35:24.

Likus 30 sek. būdamas visiškai laisvas į krepšį iš toli nemetė Artūras Milaknis. Baigiantis atakai snaiperis jau buvo priverstas atakuoti iš nepatogios padėties ir pataikė į lentos kraštą. Laimei, varžovai atsakė tokiu pačiu beviltišku metimu.

Įdomus faktas. „Daruššafaka“ generaliniu vadybininku jau kuris laikas dirba Turkijos krepšinio legenda Ibrahimas Kutluay‘us. Baigęs karjerą, snaiperis išbandė save komentatoriaus kėdėje, o pastaruoju metu kartu su Ahmetu Eranu rūpinasi juodai žaliojo Stambulo klubo reikalais.

8 min. Pagaliau prabilo ir Antanas! „Centras“ pelnė pirmuosius taškus iš po krepšio, tačiau kitos atakos metu būdamas dėkingoje padėtyje gavo bloką. Šarūnas Jasikevičius nejuokais įsiuto! Tačiau „Žalgiris“ vis dar priekyje ir tai svarbiausia – 33:22.

6 min. Vėl sunkiu momentu šeimininkus į priekį patempė Paulius Jankūnas – 29:22.

Tuo tarpu jo komandos draugas Antanas Kavaliauskas sunkiai rado vietą aikštėje. Dvi pražangas turintį aukštaūgį po klaidos vienas „Žalgirio“ arenos aistruolis palydėjo linksma, tačiau kandžia replika: „Antanai, susikaupk, čia – ne Eurocupas!“.

4 min. Kėlinio pradžioje abi komandos taškus rinko labai vangiai. Intrigos įpūsti pabandė „braliukas“ – latvis Dairis Bertanis pataikė iš toli. Įpusėjus ketvirčiui, kauniečiai dar turėjo penkių taškų pranašumą – 27:22.

Kaimyninės šalies krepšininką tribūnose šiame mače palaikė saujelė iš Latvijos atvykusių aistruolių.

Įdomus faktas. „Daruššafaka“ yra du kartus tapusi Turkijos čempione, tiesa labai seniai – gūdžiais 1961 ir 1962 metais.

3 min. Taškų badą, kaip ir dera, nutraukė puikų pavyzdį parodęs kapitonas Paulius Jankūnas. Po jo pataikymo „Žalgiris“ susigrąžino dviženklę persvarą – 27:17.

2 min. Pirmosiomis antrojo kėlinio minutėmis žalgiriečių puolimas strigo. Dvi minutes Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniams nepavyko rasti kelių prie turkų krepšio, tačiau ir varžovams taškus rinkti sekėsi sunkiai.

I kėlinys. „Žalgiris“ – „Daruššafaka“ 25:15.

10 min. Arena pradėjo šėlti. Kėlinio paskutinėmis sekundėmis tolimą šūvį įsmeigė Edgaras Ulanovas. Pirmą kartą kauniečiai įgijo dviženklę persvarą – 25:15.

Įdomus faktas. Davido Blatto asistentu nuo šių metų dirba puikiai Lietuvos krepšinio mėgėjams pažįstamas Ainaras Bagatskis. Latvis 2004-2005 metais yra vilkėjęs „Žalgirio“ marškinėlius, o po metų netgi trumpam ir vadovavęs Kauno komandai. Prieš mačą geros nuotaikos nestokojęs latvis persimetė keletu žodžių su „Žalgirio“ arenoje apsilankiusiais vyresnės kartos aistruoliais.

9 min. Prabilo Artūras Milaknis – jo tolimas šūvis iš vietų pakėlė visus „Žalgirio“ arenos sirgalius. Netrukus du taškus pridėjo ir Brockas Motumas.

8 min. „Žalgiris“ apsukų nemažino ir kantriai bet užtikrintai rinko taškus nuo baudų metimo linijos. Kapitonas Paulius Jankūnas pelnė pirmuosius taškus – 17:11.

Minutės pertraukėlės metu „Žalgirio“ arenoje vienas šeimininkų komandos sirgalius pasipiršo savo merginai. Beveik 11 tūkst. aistruolių šį vyro gyvenimo žingsnį palydėjo griausmingomis ovacijomis.

6 min. Aikštėje pasirodė Renaldas Seibutis. Kitas naujas veidas ant parketo – Augusto Lima. Vos tik pasirodęs aikštėje, brazilas pataisė komandos draugo mestą kamuolį ir į savo sąskaitą įsirašė pirmuosius taškus. Po akimirkos baudos metimus sumetė ir rezultatyviausias šį sezoną „Žalgirio“ žaidėjas Eurolygoje Brockas Motumas. „Žalgiris“ išlaikė iniciatyvą – 13:9.

Įdomus faktas. Renaldas Seibutis – 2014-2015 metais sezoną prieš persikeldamas į „Žalgirį“ rungtyniavo būtent „Daruššafaka“ klube.

5 min. Leo Westermannas rungtynių pradžioje – nuostabus. Dar vienas gynėjo tritaškis ir septintasis taškas per pusę kėlinio – 9:6. Turkams po kelių mėginimų pavyko išlyginti rezultatą.

4 min. Iniciatyvos ėmėsi Jamesas Andersonas. Iš pradžių amerikietis pataikė iš vidutinio nuotolio, o po akimirkos perėmė kamuolį ir buvo neleistinai sustabdytas. Tiesa, įmesti pavyko tik vieną baudos metimą – 6:6.

2 min. Leo Westermanno puiki dvikovos pradžia. Prancūzas pataikė du metimus, o į tai svečiai atsakė tik Brado Wanamakerio pataikymu iš toli. Edgaro Ulanovo baudų metimai taipogi tikslūs – 6:3.

Vienas iš rungtynių arbitrų – Kaune ne ypač mėgstamas Luigi Lamonica. Italas pasitiktas kurtinančiu švilpimu. Kartu su juo rungtynėms vadovavo ispanas Benjaminas Jimenezas ir belgas Renaudas Gelleras.

„Žalgiris“ rungtynes pradėjo tokia starto sudėtimi: Kevinas Pangosas, Leo Westermannas, Edgaras Ulanovas, Paulius Jankūnas ir Antanas Kavaliauskas.

Prieš dvikovą „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas varžovų komandos nariui Jamesui Andersonui įteikė atminimo dovaną už tą puikų sezoną, kurį puolėjas praleido Kaune. „Daruššafaka“ amerikietis arenoje pasitiktas gausiais aplodismentais.

Atmosfera „Žalgirio“ arenoje tradiciškai įelektrinta. „Tautiška giesmė“ sugiedota pakiliai ir emocingai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius