Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 08 24

Pasikeitęs Kauno „Žalgiris“ – galutinė sudėtis ir numatomi vaidmenys žaidėjams

Pasirašęs sutartį su Emmanueliu Mudiay Kauno „Žalgiris“ žino, kaip atrodys sudėtis 2021–2022 metų sezoną.
Martin Schiller
Martin Schiller / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

„Žalgiris“ paskelbė, baigęs sudėties komplektaciją, sudaręs sutartį su įžaidėju E.Mudiay, o tai reiškia, kad LKL čempionai sezoną pradės su penkiais naujokais, arba septyniais, jei prie jų priskaičiuotume į komandą sugrįžusius sūnus paklydėlius Mantą Kalnietį ir Edgarą Ulanovą.

Jie užims aštuonių Kauną palikusių žaidėjų vietas.

Įvykus permainoms ir trenerio Martino Schillerio bei komandos prezidento Pauliaus Motiejūno pagalbininkų štabe, Kauno klubas sezoną pasitinka pasikeitęs, bet išlaikęs įprastą vietos ir užsienio žaidėjų santykį.

E.Mudiay tapo šeštuoju Kauno komandos legionieriumi ir keturioliktuoju žaidėju sudėtyje, jei Kauno klubas tikrai apsispręs nebeskolinti kurio jauno žaidėjo.

Štai kaip turėtų atrodyti M.Schilerio pajėgos ateinantį sezoną:

Gynėjai

Suprasti akimirksniu

  • Išvyko: Thomas Walkupas, Marius Grigonis, Rokas Jokubaitis, Steve'as Vasturia.

Emmanuelis Mudiay (25 m., 196 cm; Kongas)

Praėjęs sezonas – nežaidė nė viename klube, nesulaukęs NBA pasiūlymų. Užpraėjusį sezoną pelnė po 7,2 taško ir atliko po 2,1 rezultatyvaus perdavimo „Utah Jazz“ klube. Iš viso NBA sužaidė 300 rungtynių, vidutiniškai rinko po 11 taškų ir 3,8 rezultatyvaus perdavimo.

„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Mudiay
„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Mudiay

Praėjusi vasara – žaidė NBA vasaros lygoje „Portland Trail Blazers“ gretose. Per penkis mačus pelnė po 10,2 taško ir atliko po 7,2 rezultatyvaus perdavimo.

Vaidmuo – potencialus atakų lyderis, galintis nulemti komandos sezono sėkmę. Nuostabiais fiziniais duomenimis apdovanotas įžaidėjas yra ypač stiprus verždamasis prie krepšio. Jo pagrindinė pareiga ir bus prasiveržimais draskyti varžovų gynybą, rinkti taškus pačiam bei kurti progas kitiems.

Mantas Kalnietis (34 m., 196 cm; Kaunas)

Praėjęs sezonas – Krasnodaro „Lokomotiv“ (Rusija) klube, kuriam pelnė po 8,7 taško ir atliko po 7,1 rezultatyvaus perdavimo Europos taurės varžybose. Pagal perdavimus Mantas buvo geriausias turnyre.

Praėjusi vasara – su Lietuvos rinktine žaidė olimpiniame atrankos turnyre, kur pelnė po 10 taškų ir atliko po 5,3 rezultatyvaus perdavimo.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mantas Kalnietis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mantas Kalnietis

Vaidmuo – treneris Martinas Schilleris M.Kalniečiui sakė, kad jis ateina į Roko Jokubaičio vietą, o tai reiškia, kad Mantui reikės ne tik dažnai žaisti du prieš du, bet ir atsidurti atakuojančio gynėjo pozicijoje – kas Mantui nėra jokia naujiena.

Lukas Lekavičius (27 m., 178 cm; Šilalė)

Praėjęs sezonas – Kauno „Žalgiriui“ Eurolygoje rinko po 8,2 taško ir atliko po 2,4 rezultatyvaus perdavimo. Pataikė 57 proc. dvitaškių ir net 50 proc. tritaškių.

Praėjusi vasara – su Lietuvos rinktine žaidė olimpiniame atrankos turnyre Kaune, kur pelnė po 4,3 taško ir atliko po 1,5 rezultatyvaus perdavimo.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Lukas Lekavičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Lukas Lekavičius

Vaidmuo – Luko energijos ir prasiveržimų reikės dar daugiau nei praėjusį sezoną, ypač kai ilsėsis E.Mudiay. Įdomu būtų pažiūrėti ir kaip „Žalgiris“ atrodys jiems kartu būnant aikštėje.

Janis Strelniekas (31 m., 191 cm; Latvija)

Praėjęs sezonas – Maskvos CSKA klube Eurolygoje rinko po 4,4 taško ir atliko po 1,6 rezultatyvaus perdavimo.

Praėjusi vasara – padėjo Latvijos rinktinei patekti į pasaulio čempionato atrankos varžybas, bet dėl traumos nesužaidė visose rungtynėse.

FIBA nuotr./Janis Strelniekas
FIBA nuotr./Janis Strelniekas

Vaidmuo – veikiausiai priklausys nuo latvio sveikatos būsenos. Būdamas sveikas, taikliarankis latvis gali būti keturių gynėjų rotacijos žaidėju, užimdamas ir įžaidėjo, ir atakuojančio gynėjo pareigas. Bet jei traumos vėl kamuos J.Strelnieką, kuriam rugsėjo 1 dieną sueis 32-eji, žaidimo laikas gali kristi iki 10–15 min. per rungtynes.

Karolis Lukošiūnas (24 m., 195 cm; Vilnius)

Praėjęs sezonas – „Žalgiriui“ rinko po 2,3 taško Eurolygoje, pataikydamas 11 iš 27 tritaškių.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Karolis Lukošiūnas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Karolis Lukošiūnas

Praėjusi vasara – be krepšinio

Vaidmuo – snaiperis turėtų gauti daugiau progų pasireikšti, bet kiek daugiau? Veikiausiai tai lems ir kitų žaidėjų fizinė forma. Juk K.Lukošiūnas yra tipinis metikas, kitų „Žalgirio“ gynėjų žaidimo erdvės yra platesnės. Tiesa, Karolis gali perimti ir dalį Artūro Milaknio minučių.

Mantas Rubštavičius (19 m., 198 cm; Panevėžys)

Praėjęs sezonas – debiutavo Eurolygoje ir LKL, bet daugiausia laiko rungtyniavo NKL „Žalgirio“ dublerių gretose.

Praėjusi vasara – atstovavo Lietuvos jaunimo (iki 19 metų) rinktinei pasaulio čempionate, kur pelnė po 10,7 taško ir atliko po 1,1 rezultatyvaus perdavimo.

FIBA nuotr./Lietuvos jaunimo (iki 19 metų) rinktinė nusileido po pratęsimo Ispanijai. Mantas Rubštavičius
FIBA nuotr./Lietuvos jaunimo (iki 19 metų) rinktinė nusileido po pratęsimo Ispanijai. Mantas Rubštavičius

Vaidmuo – šeštas gynėjas rotacijoje, o tai nežada žaidimo svarbiausiose rungtynėse. Intriguojančių fizinių duomenų aukštas gynėjas turėtų dirbti dėl minučių LKL pirmenybėse.

Puolėjai

Suprasti akimirksniu

  • Išvyko: Nigelas Hayesas, Patricio Garino

Edgaras Ulanovas (29 m., 198 cm, Kaunas)

Praėjęs sezonas – Eurolygoje Stambulo „Fenerbahče“ komandai pelnė po 4,5 taško ir atkovojo po 1,6 kamuolio.

Praėjusi vasara – dėl traumos nebaigęs sezono Turkijoje nespėjo pagyti ir birželį, tad praleido olimpinį krepšinio atrankos turnyrą.

Vaidmuo – prie Šarūno Jasikevičiaus beveik visada žaisdavo trečioje pozicijoje, bet dabartinė „Žalgirio“ komplektacija yra tokia, kad dažniau gali tekti atsidurti ir sunkiojo puolėjo vietoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas

Kita vertus, M.Schillerio schemoje turbūt mažiau žais nugara į krepšį ir gali labiau būti naudojamas kaip N.Hayesas praėjusį sezoną, ypač gynyboje, kur Edgaras yra kietesnis už kitus „Žalgirio“ puolėjus.

Nielsas Giffey (30 m., 200 cm; Vokietija)

Praėjęs sezonas – praėjusį sezoną Berlyno ALBA klubui rinko po 8,1 taško ir 2,9 atkovoto kamuolio Eurolygoje. Pataikė beveik 42 proc. tritaškių.

Praėjusi vasara – padėjo Vokietijos rinktinei patekti į olimpines žaidynes, o Tokijuje pelnė po 7,3 taško bei atkovojo po 1,8 kamuolio.

„Scanpix“ nuotr./Nielsas Giffey prieš Luką Dončičių
„Scanpix“ nuotr./Nielsas Giffey prieš Luką Dončičių

Vaidmuo – gali tapti pagrindiniu lengvuoju puolėju, nes dėl sugebėjimo pataikyti iš toli turėtų derėti M.Schillerio krepšinyje.

Artūras Milaknis (35 m., 195 cm; Kaunas)

Praėjęs sezonas – „Žalgiriui“ Eurolygoje rinko po 6 taškus, pataikydamas 47 proc. tritaškių.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Artūras Milaknis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Artūras Milaknis

Praėjusi vasara – be krepšinio

Vaidmuo – praėjusį sezoną žaidė po 18,5 min. Eurolygoje, kur ilgam pakeitė traumuotą Patricio Garino. Pasikeitus sudėčiai, atėjus dar porai patyrusių žaidėjų, A.Milaknis turbūt bus rečiau naudojamas Eurolygoje, tad jo tritaškių fejerverkais turbūt džiaugsimės rečiau.

Tyleris Cavanaugh (27 m., 206 cm, JAV)

Praėjęs sezonas – Ispanijos lygoje Tenerifės „Iberostar“ ekipai pelnė po 7,8 taško ir atkovojo po 4,5 kamuolio. Pataikė 48 proc. tritaškių Ispanijos lygoje ir net 52 proc. tritaškių Čempionų lygoje.

„Scanpix“ nuotr./Tyleris Cavanaugh
„Scanpix“ nuotr./Tyleris Cavanaugh

Praėjusi vasara – be krepšinio

Vaidmuo – ne stebukladarys, bet turėtų tapti pagrindiniu „Žalgirio“ sunkiuoju puolėju, kad išplėstų žaidimą tritaškiais, kuriuos meta retai, bet labai taikliai. Buvęs NBA puolėjas solidžiai renka kamuolius, nors gynyboje nėra toks mobilus kaip N.Hayesas.

Paulius Jankūnas (37 m., 205 cm; Kaunas)

Praėjęs sezonas – Eurolygoje rinko po 3,9 taško ir atkovojo po 4,4 kamuolio.

Praėjusi vasara – be krepšinio

Vaidmuo – praėjusį sezoną Eurolygoje žaidė po 16 min., dabar žaidimo laikas turėtų kristi bent keliomis minutėmis – nelabai ir gali būti kitaip, P.Jankūnas ir taip rodo ilgaamžiškumo pavyzdį. „Žalgirio“ kapitono žodis kaip visada bus svarbus ne tik aikštėje, bet ir už jos ribų, kur dabar jis šalia turės ne tik A.Milaknį, bet ir M.Kalnietį.

Vidurio puolėjai

Suprasti akimirksniu

  • Išėjo: Augustine'as Rubitas, Martinas Gebenas

Joffrey Lauvergne'as (29 m., 211 cm; Prancūzija)

Praėjęs sezonas – Eurolygoje rinko po 10,7 taško ir atkovojo po 5,6 kamuolio – buvo antras komandoje pagal rezultatyvumą po M.Grigonio ir pirmas pagal atkovotus kamuolius.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Joffrey Lauvergne
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Joffrey Lauvergne

Praėjusi vasara – be krepšinio

Vaidmuo – vėl bus pagrindinis vidurio puolėjas, galbūt žaidimo laikas net prasiplės nuo 21 minutės praėjusiame sezone, nes „Žalgiryje“ liko mažiau centrų. Nors partneriai pasikeitė, turėtume vėl laukti žaidimo du prieš du ir galingų skrydžių virš lanko.

Joshas Nebo (24 m., 206 cm; JAV)

Praėjęs sezonas – Izraelio lygoje Elijato „Hapoel“ pelnė po 13,6 taško ir atkovojo po 9,9 kamuolio.

Praėjusi vasara – be krepšinio

VIDEO: Gražiausi J.Nebo praėjusio sezono epizodai

Vaidmuo – sprogstamos jėgos amerikiečiui lipdoma atsarginio vidurio puolėjo etiketė, diktuojama kuklesnio judesių puolime arsenalo, bet sėkmingai prisitaikęs komandoje jis galėtų kai kada žaisti daugiau už J.Lauvergne'ą. Krauti į krepšį J.Nebo sugeba ne prasčiau, o gynyboje yra atletiškesnis, judresnis ir universalesnis už prancūzą.

Marekas Blaževičius (19 m., 209 cm; Vilnius)

Praėjęs sezonas – Eurolygoje pasirodė per 6 mačus, pelnė po 2 taškus ir atkovojo po 1,2 kamuolio. LKL varžybose pelnė po 6,5 taško ir atkovojo po 4,8 kamuolio.

marek-blazevic-nepraleido-progos-susitikti-su-sarunu-jasikeviciumi-5fca96e4277f1
marek-blazevic-nepraleido-progos-susitikti-su-sarunu-jasikeviciumi-5fca96e4277f1

Praėjusi vasara – be krepšinio

Vaidmuo – praėjusį sezoną „Žalgirio“ vidurio rotacijoje Marekas tebuvo ketvirtas, dabar bus trečias. O tai reiškia galimybę gauti daugiau žaidimo minučių, ypač jei kitas centras negalės žaisti. Dar svarbesnis Marekas bus LKL čempionate, kur 20-mečio talentas prieš varžovus turi išryškėti dar labiau.

VIDEO: Pirmoji „Žalgirio“ treniruotė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius