-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 17

Perimtas žalgiriečių ginklas: kaip „Barca“ suvystė „Žalgirį“?

Kauno „Žalgirio“ krepšininkams nepavyksta pradžiuginti 15 tūkstančių žiūrovų minios pergale savo tvirtovėje. Krepšininkas Augustas Šuliauskas specialiai 24sek išskyrė pagrindinius „Žalgirio“ pralaimėjimo „Barcelona“ ekipai 85:88 akcentus.
Artūras Milaknis
Artūras Milaknis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Likus 5 minutėms iki rungtynių pabaigos „Barcelona“ dar turėjo 13 taškų pranašumą, kurį palaipsniui krovėsi nuo pat rungtynių pradžios.

Galima išskirti keletą pagrindinių bruožų, padėjusių susikurti šią persvarą: ypatingai aktyvi gynyba be kamuolio, Ante Tomičiaus žaidimas baudos aikštelėje bei katalonų tritaškiai.

VIDEO: Nuostabus A.White'as, lemtingi K.Pangoso taškai ir skaudus pralaimėjimas

„Barcelona“ gynyba

Kauniečiai pirmoje rungtynių pusėje puolime dažnai atrodė pasimetę aikštėje.

Šarūnas Jasikevičius bent 3 kartus buvo itin nepatenkintas dėl auklėtinių išsidėstymo ir derinių nevykdymo. Itin pastebima tai buvo Derricko Waltono vadovavimo komandai metu. Amerikiečiui nesisekė įvesti komandos į žaidimą – jo pasirodymas nebuvo teigiamas, išskyrus vienintelį tritaškį greitoje atakoje.

Reikėtų pagirti „Barcelona“ gynėjų liniją – Keviną Pangosą, Thomasą Heurtelį bei Jaką Blažičių, kurie itin aktyviai vaikėsi savo priešininkus, neleido laisvai priimti kamuolio. Taip jie griovė „Žalgirio“ atakas, vertė žalgiriečius atakuoti paskutinėmis atakos sekundėmis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Kevinas Pangosas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Kevinas Pangosas

Esame įpratę matyti, kad būtent „Žalgiris“ itin efektyviai naudoja šį ginklą, stabdydami oponentų gynėjus, tačiau šį kartą tai atsisuko prieš pačius kauniečius. Vienas iš įsiminusių epizodų, kuomet gynėjams į pagalbą turėjo ateiti B.Daviesas, kuris priėmė kamuolį maždaug ties 8 metrų riba, norint išvengti 8 sekundžių klaidos. Retai kada dar pamatysime šį aukštaūgį su kamuoliu taip toli nuo krepšio.

Ante Tomičiaus efektas

Ante Tomičiaus statistika ne itin iššaukianti – 14 taškų, 5 atkovoti kamuoliai, 3 rezultatyvūs perdavimai ir 5 išprovokuotos pražangos. Tačiau jo įtaka rungtynėms buvo itin didelė.

„Žalgirio“ planas buvo neleisti jam priimti kamuolio. Kauniečių aukštaūgiai turėjo lįsti iš priekio ir uždaryti perdavimo liniją, priversti rinktis katalonus kitą atakos opciją.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pirmosios pergalės namie belaukiant: „Žalgiris“ – „Barcelona“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pirmosios pergalės namie belaukiant: „Žalgiris“ – „Barcelona“

Tačiau aukštaūgis jau pačioje rungtynių pradžioje triskart nubaudė kauniečius – dukart įveiktas B.Daviesas, o vėliau A.Milaknis vėlavo ateiti padėti iš silpnosios pusės ir A.Tomičius įkrovė kamuolį į krepšį. Tai pasikartojo ir trečiojo kėlinio pradžioje – Tomičius įveikė Daviesą „ant ūselio“, o vėliau Daviesas nespėjo išlįsti iš priekio bei prasižengė. Tai išprovokavo Davieso greitą atsisėdimą ant suolo.

Dar keletų kartų „Barca“ sumaniai Tomičių panaudojo kaip masalą susikurti laisvus tritaškius metimus. Žaidėjai, esantys priešingoje (silpnoje) aikštelės pusėje, jau buvo nutolę nuo savo dengiamų žmonių, kad galėtų laiku ir vietoje padėti Daviesui gintis prieš Tomičių. Du puikūs kroato perdavimai virto dviem tritaškiai.

VIDEO: Šarūnas Jasikevičius: „Šiandien mes esame raitelis be galvos“

Kurico bombos

Puikias rungtynes sužaidė ir Kyle'as Kuricas. Žaidėjas pataikė net 5 tritaškius iš 6, tačiau beveik visi metimai buvo super sudėtingi po geros kauniečių gynybos.

Vienintelę klaidą padarė Th.Walkupas, kuomet nusprendė lįsti per užtvaros apačią ir Kuricas nedvejodamas paleido dar vieną taiklų tritaškį.

Išskyrus šį momentą, gynyba prieš jį buvo tikrai solidi.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pirmosios pergalės namie belaukiant: „Žalgiris“ – „Barcelona“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pirmosios pergalės namie belaukiant: „Žalgiris“ – „Barcelona“

Sugrįžimas

„Žalgiris“ per 5 paskutines minutes sugebėjo sugrįžti į rungtynes bei net leido sau turėti šansą laimėti rungtynes dėka dviejų pakeitimų – spaudimo ir dvigubinimo visoje aikštelėje bei keitimosi, ginantis prieš „Barcos“ 2 prieš 2.

Spaudimas visoje aikštelėje padėjo „Žalgiriui“ pelnyti keletą lengvų taškų bei įnešti sumaišties į katalonų puolimo organizavimą. Šaras taip pat liepė keistis gynyboje „Barcai“ žaidžiant 2 prieš 2 – tai išprovokavo Heurtelio nesėkmingą 1 prieš 1 žaidimą prieš Daviesą bei padėjo perimti du kamuolius.

Pats B.Daviesas turėjo gerą šansą išplėšti pergalę. Taip, galbūt buvo galima veržtis krepšio link, tačiau tokiu atveju jau kalbėtume apie galimą pavėlavimą atlikti metimą.

VIDEO: Paulius Jankūnas: „Žaidėm nežinodami ką darome“

Aaronas White'as

Kauniečių gretose didžiausių pagyrų vertas Aaronas White‘as, kuris pelnė 21 tašką (7/11 met., 7/10 baud.), atkovojo 8 bei perėmė 2 kamuolius ir surinko 31 naudingumo balą. Amerikietis sužaidė geriausias sezono rungtynes.

Jis pamažu verčia visus pamiršti savo prastą sezono pradžią, kuomet neatrodė panašus į save. Kartu su jo didžiule energija džiugina tai, kad A.White‘as protingai išnaudoja savo pliusus – nors varžovai dažnai leidžia jam atakuoti iš toli, jis veržiasi į baudos aikštelę ir iš gero metimo susikuria sau dar geresnį.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aaronas White'as
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aaronas White'as

Išvada

„Žalgiriui“ vėl nepavyko laimėti įtemptų rungtynių namuose. Praėjusį sezoną kauniečiai puikiai „uždarinėdavo“ rungtynes ir tai buvo vienas pagrindinių aspektų, leidusių jiems iškovoti tiek daug pergalių reguliarajame sezone.

„Barcelona“ žaidimas, palyginus su pora praėjusių sezonų, atrodo pagerėjęs, o penktadienį pergalę jie nusikalė savo agresyvia gynyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius