-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 23

Pirmoji „Žalgirio“ sezono pamoka – vien puolimu Eurolygos nenušluosi

Per pirmąsias ketverias rungtynes varžovams neįkandamą gynybą išstatęs Kauno „Žalgiris“ sutriko dvikovoje su „Valencia“. Po ilgosios pertraukos Nemuno saloje lyg namuose pasijutę ispanai surengė įspūdingą taškų vakarėlį, kuris į realybę sugrąžino padebesiais skrajojusius Kauno krepšininkus. „Įsimylėjome puolimą, o taip Eurolygos nenušluosi“, – po dvikovos kalbėjo Artūras Milaknis. Tai pamoka, jog aukštų rezultatų „Žalgiris“ gali tikėtis tik darniu darbu ir pasiaukojimu savoje aikštelės pusėje.

Lietuvoje kasdien nauji COVID-19 sergamumo rekordai, tačiau ketvirtadienio rungtynes Nemuno saloje stebėjo net 5131 koronaviruso nepabūgęs sirgalius. Kauno komandos aistruoliai pagerino pačių prieš savaitę užkeltą geriausią šio sezono Eurolygos lankomumo rezultatą.

Pradžia ėjosi lyg iš pypkės. Plačiai šachmatų principu arenoje išsidėstę žaliai balti sirgaliai sudarė iliuziją, jog jų yra bent keliais tūkstančiais daugiau, nei skelbia oficialus protokolas.

Didelį užnugarį jutę „Žalgirio“ žaidėjai nuo pirmųjų minučių ėmė bombarduoti varžovų krepšį iš toli, lyg patvirtindami prieš mačą skelbtą statistiką – prieš susitikimą Kaune žalgiriečiai buvo taikliausi snaiperiai lygoje (vid. 41,7 proc.), o „Valencia“ murkdėsi dugne (31,9 proc. ir 16 vieta).

Keturios pirmosios Steve'o Vasturijos ir Mariaus Grigonio tolimos strėlės pakėlė „Žalgirio“ areną bei uždavė puikų toną startui.

Per pirmąjį ketvirtį Martino Schillerio auklėtiniai net 21 iš 27 taškų pelnė šaudydami nuo perimetro (7 iš 9 tritaškių). Apsukų šeimininkai nemažino ir iki ilgosios pertraukos, kai savo kraityje turėjo 9 pataikytus tritaškius iš 16 (56,3 proc.) ir vos 3 klaidas.

Švieslentė „Žalgirio“ arenoje per ilgąją pertrauką skelbė Lietuvos čempionų persvarą 45:37.

„Tapome labai orientuoti į puolimą. Mes įsimylėjome puolimą, o gynybą primiršome. Galvojome, kad tiesiog primesime daugiau. Taip Eurolygoje nebus“, – po rungtynių 15min žurnalistui Donatui Urbonui sakė patyręs komandos snaiperis Artūras Milaknis.

VIDEO: Pirmoji „Žalgirio“ nesėkmė: žavus puolimas, neatnešęs pergalės

Kertiniu kėliniu dvikovoje tapo trečiasis, kurio metu „Žalgiris“ į savo krepšį įsileido net 30 taškų, pats surinkdamas vos 12.

Blogiausias kėlinys šį sezoną per abu turnyrus. Palyginimui, per pirmąsias ketverias Eurolygos rungtynes Kauno krepšininkai apskritai varžovams leisdavo pelnyti vos po 69,8 taško.

„Žalgiris“ trečiajame kėlinyje iš toli prašovė visus 6 kartus, o „Valencia“ pažėrė 6 taiklių tritaškių krušą.

„Norėjome gintis agresyviau ties varžovų užtvaromis su kamuoliu. Taip turėtume gintis visada – su didžiule energija. Pirmoje pusėje mes truputį vėlavome ties kai kuriais metimais, tačiau antroje dalyje buvome agresyvesni, labiau trukdėme „Žalgirio“ žaidėjams atakuoti krepšį“, – apie pokytį po ilgosios pertraukos sakė „Valencia“ treneris Jaume Ponsarnau.

„Prigavo mus ant kai kurių dalykų, – po mačo sakė Marius Grigonis. – Daug žaidimo vienas prieš vieną, net ne prieš mūsų sistemą pelnė taškus. Trečiajame kėlinyje prieš varžovų stepouto gynybą neišnaudojome savų progų. Per daug fokusavomės, kad nepataikome. Vienas ant vieno žaidimas.. Daug momentų, kur reikia atrodyti solidžiau. Faktas, kad problema buvo mūsų gynyba. Nereikia būti ekspertu, kad pastebėtum tai.“

„30 taškų per kėlinį.. Jei pirmas ketverias rungtynes gerai atrodėme gynyboje, tai šiandien... Na, „Valencia“ tikrai gera komanda. Sunku kažką sakyti, gal ir gerai, kad gavome tokią pamoką, nes iki tol šį sezoną viskas jau labai gražiai klostėsi“, – 15min sakė „Žalgirio“ įžaidėjas Rokas Jokubaitis.

VIDEO: „urBONUSas“: M.N'douro kainos ir kokybės santykis bei „Žalgirio“ – „Ryto“ derbio intrigos

„Žalgiris“ po ilgosios pertraukos iš toli pataikyti negalėjo net 16 minučių – didelė dalis metimų buvo geros kokybės, kol tylą nutraukė Luko Lekavičiaus ir Artūro Milaknio dūriai. „Valencia“ krepšininkams „Žalgirio“ arenos lankas išsiplėtė iki vandenyno dydžio.

Labiausiai šeimininkus skaudino varžovų gynėjų serbo Vanja Marinkovičiaus ir slovėno Klemeno Prepeličiaus smūgiai. Šis duetas iki dvikovos Kaune kartu buvo pataikęs 2 tritaškius iš 10, o prieš „Žalgirį“ – 7 iš 16.

Pirmasis krepšininkas per 19 minučių pelnė 16 taškų, antrasis per tokį patį laiko tarpą atsegė 13 taškų.

Trys tolimos bombos trečiojo kėlinio viduryje buvo labai skaudžios, kai rezultatas per tris minutes iš 51:51 šoktelėjo iki 51:60. Bendrai „Žalgirio“ šešių minučių atkarpa buvo pralaimėta net 2:17.

Daug „Valencia“ atakų vyko per Nikola Kaliničiaus, Derricko Williamso ar Fernando San Emeterio žaidimą nugara baudos aikštelėje, kurioje jie turėjo ūgio ir jėgos pranašumą. Arba žaidimas ieškant progos atakuoti pačiam, arba sėkmingas kamuolio numetimas komandos draugams, sukuriant dar geresnę progą metimui.

Galbūt tai dar labiau „Žalgirio“ vadovams sufleruos, jog reikia stiprinti lengvojo krašto puolėjo poziciją?

„Šį sezoną ne taip akcentuojamos pražangos, tai užsimiršta. Pernai turėjome tokį, kuris visada rėkdavo, jog padarytume baudą, bet dažnai nepadarydavome, šiemet turime tokį, kuris dėl to nieko nesako, bet vis tiek neprasižengiame. Kiekvienas turi prisiimti atsakomybę. Nereikia stresuoti, reikia eiti mokytis, nes sekmadienį laukia sunkus mačas“, – pražangų neišnaudojimo problemą aiškino M.Grigonis.

8 taškų deficitas per 10 trečiojo kėlinio minučių „Valencia“ vyrams virto 10 taškų persvara. Martinas Schilleris per šį ketvirtį sudegino dvi minutes pertraukėles, bet sustabdyti įsibėgėjusio „Valencia“ traukinio buvo neįmanoma.

Kraujo skonį pajutę svečiai ėmė smagintis, kai šoklusis Derrickas Williamsas tikrino „Žalgirio“ arenos lanko stiprumą.

VIDEO: Galingi vinys į „Žalgirio“ krepšį: D.Williamsas tildė Kauno publiką

„Žalgirio“ gynybą į skutelius sudraskę ispanai ketvirtajame kėlinyje jau buvo atitolę per rekordinę 16 taškų persvarą.

Šarūnas Jasikevičius keletą metų Kauno publikai kartojo, jog kiekvienas taškas Eurolygoje yra svarbus, tačiau kauniečiai šią tiesą greitai pamiršo.

Likus 2 sekundėms iki susitikimo pabaigos, kai „Valencia“ pirmavo 94:82, svečių treneris Jaume Ponsarnau paprašė minutės pertraukėlės, taip įaudrindamas sirgalių minią, kuri tokį ispano ėjimą pasitiko švilpimu.

„Noriu atsiprašyti dėl paskutinės minutės pertraukėlės, bet ją paėmiau, nes labai gerbiu „Žalgirį“. Mes su „Žalgiriu“ kausimės dėl geresnės vietos lentelėje, tad kiekvienas taškas yra svarbus. Turėjome dvi sekundes, privalėjau jas išnaudoti“, – sakė po rungtynių M.Schillerio atsiprašęs „Valencia“ vairininkas.

VIDEO: Drama dėl minutės pertraukėlės: „Žalgirio“ sirgalių pyktis ir varžovų trenerio atsiprašymas

Per antrąją mačo dalį žalgiriečiai į savo krepšį praleido net 57 taškus. Reikia stebuklų, jog komanda laimėtų, kai varžovai tiek įmeta.

Tai pavojaus varpas „Žalgiriui“ prieš sekmadienio dvikovą „Siemens“ arenoje, kurioje jų lauks su didžiuliu polėkiu šį sezoną žaidžiantis Donaldo Kairio vadovaujamas Vilniaus „Rytas“.

„Pralaimėjome stipriai komandai, bet šiandien visiškai neįvykdėme plano. Gynyba absoliučiai neveikė, – sakė A.Milaknis. – Ne pati sistema, bet kiekvienas asmeniškai neatidavėme tiek, kiek turėtume atiduoti šiai gynybai. Daugiau nei pusę kėlinio žaidėme su nuliu baudų. Sunku paaiškinti. Kai neduodi kontakto, leidi pajusti žaidimą, ypač Ispanijos komandai. Patys matėte, krepšys atrodė labai didelis.“

„Pralaimėjimas nėra malonus, bet nemanau, kad jis išeis į blogą, ypač, kai sekmadienį artėja tokios rungtynės. Antra pusė labai nuliūdino, bet nieko. Ryt susirinksime, pažiūrėsime vaizdo įrašą ir ruošimės derbiui“, – sakė R.Jokubaitis.

Pralaimėjimas skaudus, bet jis gali transformuotis į gerą pamoką. „Žalgiris“ privalo grįžti prie ištakų, prie kieto į gynybą orientuoto mentaliteto, kuris nuklojo komandai pergalių kelią pirmosiose ketveriose sezono starto rungtynėse.

VIDEO: A.Milaknio atodūsis: puolimu Eurolygos nenušluosim
VIDEO: M.Grigonis bedė pirštu į didžiausią žalgiriečių problemą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius