Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 10 20

Povais auklėtinius pavadinęs Šaras – apie pasikeitusį „Žalgirį“ ir finalo ketvertą Kaune

Šarūnas Jasikevičius antrą kartą iš eilės gimtąjį Kauną palieka nuleista galva. Kauno „Žalgiris“ dvigubą Eurolygos savaitę iškovojo antrąją pergalę, „Barcelona“ klubą įveikęs 73:72 (20:19, 24:16, 11:21, 18:16). Po mačo – Šaro mintys apie atsakomybę, nenusiteikusius auklėtinius, arbitrų klaidas bei Eurolygos finalo ketvertą Kaune.

Tai buvo trečiasis kartas Šarūno Jasikevičiaus vyriausiojo trenerio karjeroje, kai vilkėdamas vyriausiojo trenerio kostiumą su „Barcelonos“ klubu jis lankėsi Nemuno saloje ir kovojo prieš gimtąjį bei mylimą „Žalgirį“.

Pirmą kartą COVID-19 pandemijos starte tuščioje ir neįprastai tylioje arenoje Šaro vyrai prieš Martino Schillerio „Žalgirį“ laimėjo 73:62, o antrą kartą katalonai krito 84:91 prieš Jures Zdovco komandą.

Š.Jasikevičius į aikštelę žengė likus 12 minučių iki rungtynių, o 15146 arenoje susirinkusių sirgalių savo herojų, kaip ir įprasta, pasitiko gausiomis ovacijomis.

Gera „Barcelona“ trenerio nuotaika baigėsi sulig dvikovos startu, kai Kazio Maksvyčio vyrai rodė didžiulę energiją, kovą ir norą išperti kailį galiūnui iš Ispanijos.

Praėjusį kovą Š.Jasikevičius pašiepė E.Ulanovą dėl žaidimo tik antroje sezono pusėje. „Žalgirio“ kapitonas asmeniškai priėmė buvusio trenerio kalbas ir baudė Katalonijos ekipą nuo pirmųjų minučių. Kairiarankis krepšininkas iki ilgosios pertraukos įmetė 13 taškų, Rolandas Šmitas pridėjo 11, o „Barcelona“ po dviejų kėlinių atsiliko 35:44.

24-ąją minutę „Žalgiris“ po dar vieno R.Šmito taiklaus metimo kilstelėjo persvarą iki rekordinės 11 taškų ribos (48:37), tačiau po šios akimirkos – daugiau nei 5 minučių štilis, kuriame įsiterpė vienintelis dvitaškį pelnęs Lukas Lekavičius. „Barcelona“ padidino agresyvumą ir intensyvumą savoje aikštės pusėje bei prieš lemiamą ketvirtį jau pirmavo minimaliu pranašumu.

Lemiamoje atkarpoje – emocijų puokštė ir Š.Jasikevičiaus nepasitenkinimas.

Pirmąjį Šaro pykčio protrūkį sukėlė Nicolasui Laprovittolai sušvilpta nesportinė pražanga prieš Keenaną Evansą, antrąjį – abejotina Roko Jokubaičio pražanga prieš tritaškį metusį Tomą Dimšą, trečiąjį – dar viena „Barcelona“ atstovo, šįkart – Jano Vesely nesportinė pražanga.

Likus 150 sek. iki mačo pabaigos „Žalgiris“ pirmavo 69:68. Nikola Kaliničius pamušė kamuolį į krepšį, bet tritaškiu atsakė Arnas Butkevičius.

„Sveikinimai Kaziui ir „Žalgiriui“. Galvoju, kad „Žalgiris“ šiandien kovėsi labiau ir buvo labiau motyvuotas. Akivaizdu, kad mes, kaip treneriai, neatlikome savo darbo bandydami įtikinti žaidėjus, kad „Žalgiris“ yra pasikeitęs. Ši komanda yra kur kas solidesnė, kiečiau ginasi, yra fiziškesnė ir labiau kovoja dėl kamuolių. Treneris turi prisiimti atsakomybę tokiais atvejais“, – po dvikovos kalbėjo Šarūnas Jasikevičius.

– Ką manote apie paskutines dvi „Barcelona“ atakas? Ar dvejonių žaidėjų veiksmuose nebuvo per daug?

– Kodėl dvejonių? Nežinau, kodėl jie nusimetė. Mano darbas yra sukurti atakas. Toks jausmas, kad galėjo mesti trys ar keturi žmonės. Paskutinės atakos pavyko puikiai, bet reikia prisiimti atsakomybę.

– Ar šiandien pritrūko žmogaus, kuris prisiimtų atsakomybę?

– Mes pralaimėjome, nes neįvertinome varžovo. Išėjome į aikštelę kaip povai.

– Ar sezono starte Rokas Jokubaitis geriausiai organizuoja „Barcelona“ atakas?

– Nesakyčiau taip. Daugiau mažiau viskas yra normaliai, tik Rokas daugiau žino ir supranta. Norėjosi, kad paskutines atakas vežtų Rokas, nes per dvi minutės pertraukėles nesugebėjau įtikinti komandos, kad žaidžiame prieš besikeičiančią gynybą, tik žiūrime, kaip įvesti kamuolį Janui Vesely. Sustojusi komanda, sustojęs kamuolio judėjimas. Rokas savo prasiveržimais pagyvino situaciją.

44 taškai... Klasikinė situacija, kai bandai įtikinti, kad „Žalgiris“ nebėra pernykštis. Ko gero, nesuradau žodžių.

– Pirmasis jūsų susitikimas su Ignu Brazdeikiu. Kokį įspūdį spėjote apie jį susidaryti ir kaip pavyko jį stabdyti?

– Tikrai gerai. Tai žaidėjas, kuris gali žaisti. Manau, kad palyginti normaliai su juo tvarkėmės, nors galėjome dar geriau. Nebuvo fiziškumo iš mūsų pusės, kokio reikia žaidžiant išvykoje. Su „Bayern“ jis buvo, nes su „Bayern“ pernai žaidėme ilgą seriją, o ir šiuo metu „Bayern“ turi didesnį vardą. Jie turėjo du nuostabius sezonus.

Kaip reikia įtikinti, kad kiekvienos rungtynės yra naujos? Man nepavyko to padaryti. Galvos neveikė. Kai rungtynės sprendžiamos paskutinę sekundę, tuomet viskas į tai įeina.

Negalime būti patenkinti dviem tritaškiais. Ir bauda prieš Tomą Dimšą. Ji negali būti švilpiama iš tokio kampo. Prieš kitą tritaškį – akivaizdi pražanga puolime. Aš prašiau pirmajame kėlinyje tikrinti tokią pačią situaciją, bet teisėjai nėjo. „Žalgirio“ sirgaliai išsireikalavo, kad eitų. Tai, žinoma, yra namų pranašumas. Dar – trys sekundės. „Žalgiriui“ nešvilpė, mums švilpė.

Nereikia ieškoti daug kaltų. Fiziškumo ir norėjimo lygis buvo visai kitoks. Tuomet nėra ką kalbėti apie talentą.

– Ketvirtajame kėlinyje buvo ir dvi nesportinės pražangos. Kaip jos jums atrodė?

– Negaliu per daug komentuoti, nes reikia peržiūrėti video. Man nepatiko vienas paaiškinimas, kad Janas Vesely davė per ranką. Sakė, kad davė per alkūnę. Tai gerai, bet vis tiek žaidė į kamuolį. Bergždžias reikalas diskutuoti, reikia peržiūrėti video, nes video niekada nemeluoja.

– Per paskutinį apsilankymą Kaune teigėte, kad Edgaras Ulanovas žaidžia tik nuo sausio. Ar jis paneigė šį vakarą šiuos jūsų žodžius?

– Edgaras žaidė savo krepšinį. Atrodo, kad ir mes šįmet turime aukštesnių vyrukų. Jei aukštesni stipresni vyrukai neateina luptis, tuomet nieko nebus. Blogiausia, kad nesulaukėme reakcijos.

Per sezoną žaisime 90 rungtynių. Tikrai negali būti visas 90 rungtynių aukštumoje, bet į pastabas reikia reaguoti. Didelės reakcijos nemačiau.

– Buvote užsiminęs apie „Bayern“ užsitarnautą pagarbą. Tokią pagarbą turėjo užsitarnavęs ir jūsų „Žalgiris“. Dabar galbūt tokios pagarbos po praėjusio sezono nebėra. Koks yra kelias tai susigrąžinti?

– Kelias yra toks, ką jie pademonstravo šią savaitę. Jie žaidė gana prastai su Bolonija, bet ištraukė pergalę savo širdimis. Kaip sakė Kazys, nusimetė nuo savęs nervuotumą.

Šiandien jie žaidė gerai. Taip, kažkuriose situacijose jie turi pranašumą prieš mus, bet man nepatiko užsivedimas. O kai užsivedė – reakcija į detales. Išvykoje būsi nubaustas, jei to neturėsi, nesvarbu ACB ar Eurolygoje.

– Šiandien tritaškius metėte 31 proc. taiklumu. Tai „Žalgirio“ gynyba ar jūsų prasta metimų selekcija?

– Man nelabai patiko. Kiekvienos rungtynės yra kita istorija. Jei Miunchene metei gerai, nereiškia, kad gerai mesi ir Kaune. Kitas varžovas, kitokios taktikos. O dar Alexo Abrineso iškritimas yra skausmingas. Trys mūsų stipriausi metikai negalėjo žaisti antroje mačo pusėje. Yra kaip yra.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– A.Abrinesas prasileido Igno Brazdeikio alkūnę ir buvo praradęs sąmonę. Kas ten buvo ir kaip jis laikosi?

– Nežinau, galbūt gydytojai bandys jį kažkur vežti. Negaliu daug atsakyti, nes viskas labai greitai.

– Tomas Dimša kontraktą su „Žalgiriu“ pasirašė dar jums būnant. Kaip jums atrodo visa ši situacija, kad jis dvejus metus Kaune nežaidė?

– Negavo šanso, nes nenusipelnė. Jei gavo dabar, vadinasi, nusipelnė. Šiandien daug su Pauliumi Motiejūnu kalbėjomės apie jį. Tikrai malonu, nes žmogus supranta, kad trečio šanso nebebus. Tikrai malonu už jį, buvo talentingas vaikas ir žalgirietis, mūsų sistemos auklėtinis. Sezono pradžioje jis duoda daug. Jei taip ir toliau, Tomas įgaus dar daugiau pasitikėjimo. Kiekvienas žaidėjas per tokį sezoną yra svarbus.

– Manto Kalniečio situacija jums neprimena jūsų paties asmeninio paskutinio sezono Kaune?

– Aš žaisdavau dar „Žalgiryje“ kažkiek. Nelabai gerai, bet žaisdavau.

– Kaip vertinate Eurolygos pokyčius ir ko iš jų tikitės?

– Tai nėra mano daržas. Kiek supratau iš vadovaujančių žmonių, pokyčių reikėjo. Žiūrėsime, kas bus. Jie kalba apie dalykus su FIBA. Tai yra bergždžias reikalas. Prieisime prie to paties, kad geriausių žaidėjų languose nebus. Nežinau, kodėl reikia kalbėti su FIBA. Aš to nesuprantu, nes per langus geriausi žaidėjai žais Amerikoje.

– O kaip kalbos dėl formato keitimo? Ar šis nėra geras?

– Nežinau, kas yra naujas formatas. Negaliu kalbėti apie tai, ko nežinau.

– Kaip jums skamba variantas surengti Eurolygos finalo ketvertą Kaune?

– Gerai, seniai reikėjo. Tikiuosi, kad valstybė yra pasirengusi. Jei galime rengti Europos čempionatą, kodėl negalime surengti finalo ketverto?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius