Sportas gyvai

Prakaito Kaune išpiltas Erdemas Canas šlovino sirgalius ir kalbėjo apie Rygą

Eurolygos debiutantui Erdemui Canui apkarto pirmoji akistata prieš patyrusį turnyro vilką Andrea Trinchieri. Stambulo „Anadolu Efes“ žvaigždyną į Kauną atsivežęs specialistas paliks Nemuno salą pabrukęs uodegą ir sugėręs didžiausią sezono pralaimėjimą.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Politikos mokslų ir viešojo administravimo magistrą Ankaros universitete įgijęs 43-ejų turkas pranoksta daugelį Eurolygos trenerių savo iškalba ir anglų kalbos žiniomis.

Bet jos nebūtinai garantuoja sėkmę į uždarą trenerių ratą įsisukusiam naujam specialistui.

Vieną brangiausių turnyro sudėčių vairuojantis turkas kol kas dažniau Eurolygos arenas palieka nusivylęs nei su šypsena veide.

Tarp pretendentų į finalo ketvertą buvęs „Anadolu Efes“ klubas neišvengė ir lyderių traumų, ir skaudžių nesėkmių vos keliais taškais, o sezonui jau gerokai persiritus į antrą pusę demonstruoja blogiausią gynybą lygoje (119,7 taško per 100 atakų).

Devynerius metus dirbęs Stambulo „Fenerbahče“ trenerių, tarp jų ir Željko Obradovičiaus, asistentu, E.Canas dabar pamokas iš elitinių Europos strategų semiasi jau būdamas jų priešininku.

Vieną tokių pamokų turkas sugėrė Kaune.

Vienas jauniausių Eurolygos vyr. trenerių (jaunesnis – tik 39-erių Vilerbano ASVEL strategas Pierricas Poupetas) nuo pirmųjų minučių Nemuno salos arenoje buvo auklėjamas Andrea Trinchieri ir „Žalgirio“.

E.Canas kantriai laukė reklaminės minutės pertraukėlės, kai Edgaras Ulanovas talžė Willą Clyburną, Brady Manekas vertė taškus per Dereką Willisą, Dovydas Giedraitis uždėjo apynasrį naudingiausiam Eurolygos žaidėjui Shane'ui Larkinui, o skirtumas tarp komandų augo greičiau negu Turkijos liros kursas.

Bet nepadėjo net ir pauzės rungtynėse. Po minutės pertraukėlės sekė jau paties turko paprašytas rungtynių sustabdymas, antrojo kėlinio pradžioje E.Canas susitikimą pertraukė dar kartą, bet „Žalgiris“ tarsi taranas traiškė visas „Anadolu Efes“ gynybines užkardas.

Švieslentė antrojo kėlinio pradžioje rodė stulbinantį „Žalgirio“ pranašumą – 44:14.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

„Man nerūpi rezultatas, bet žaiskite normalų krepšinį, vyrai“, – rodydamas ranka į švieslentėje degantį 28 taškų deficitą per minutės pertraukėlę savo auklėtinius budino specialistas.

Bet „Anadolu Efes“ prisikėlimas buvo laikinas. Kelis sykius surengę nedidelius spurtus, turkai nesugebėjo atkurti intrigos ir „Žalgirio“ arenoje patyrė didžiausią sezono pralaimėjimą – 70:96.

„Pirmiausia, norėčiau padėkoti „Žalgirio“ sirgaliams už atmosferą, kurią jie kuria. Tai nuostabus krepšinio miestas ir šalis, kurie dar sykį įrodė, kad gali kurti nuostabią krepšinio atmosferą, – spaudos konferencijoje pagyras žarstė E.Canas. – Žmonės yra susikoncentravę tik į krepšinį ir savo komandos palaikymą.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Kalbant apie rungtynes, svarbiausia buvo tai, kaip pradėjome pirmąjį kėlinį. 34:14 paaiškina daug dalykų. Mes klydome, o tai davė varžovams galimybes mesti laisvus metimus. Kai tave sulaužo pirmajame kėlinyje, nėra lengva sugrįžti tokioje atmosferoje. Bandėme, bet net ir mažos klaidos neleido mums sugrįžti į rungtynes.

Pralaimėjome dar vienas svarbias rungtynes, bet iki paskutinių rungtynių tęsime kovą ir kiekvienas susitikimas mums bus tarsi paskutinis. Dar turime 10 rungtynių ir stengsimės laimėti visas 10. Toks turi būti mūsų nusiteikimas.“

– Tai buvo prasčiausias Shane'o Larkino pasirodymas kalbant apie naudingumo balus (5). Prieš jį daugiausiai gynėsi Dovydas Giedraitis. Kiek nuopelnų už tokį Shane'o pasirodymą tenka jam?

– Pirmiausia, Shane'as Larkinas yra žmogus, o ne mašina, tad jis turi teisę sužaisti blogai. Rungtynių nenulemia vienas žaidėjas, toks turi būti mūsų požiūris. Visi turime įnešti savo indėlį. Labai nemėgstu išskirti vieno žaidėjo vietoje to, kad atsakomybę prisiimtume visi. Pasitaikys tokių rungtynių, nes visi yra žmonės, bet tada kiti turi pasitempti ir pademonstruoti charakterį. Šiandien to nepadarėme ir pralaimėjome. Padarėme daug paprastų klaidų.

Vietoje to, kad atiduočiau nuopelnus varžovams, norėčiau kalbėti apie mūsų fiziškumą puolime ir gynyboje, kurio šiandien pritrūko.

Shane'as Larkinas yra žmogus, o ne mašina, tad jis turi teisę sužaisti blogai.

– Jau praėjo mėnuo nuo tada, kai Andrea Trinchieri perėmė „Žalgirio“ vairą. Jūs žaidėte ir prieš šį, ir prieš ankstesnį Kazio Maksvyčio „Žalgirį“. Kokius pokyčius pastebėjote?

– Nėra daug skirtumų. Pirmasis treneris irgi buvo puikus, man jis labai patiko ir aš jį stebėjau. Nemanau, kad yra daug skirtumų. Mūsų darbe nėra lengva išlaikyti stabilumą, nes kelyje visada pasitaiko duobių. Daug pokyčių nepastebėjau. Ką pastebėjau, tai įspūdingą atmosferą, o komanda buvo labai agresyvi. Jie labai agresyviai žaidė ir Stambule, kai laimėjome rungtynes per pratęsimą.

Žinoma, turiu atiduoti pagarbą Andrea Trinchieri, kuris yra puikus treneris. Bet ankstesnis treneris irgi buvo puikus. Manau, kad agresyvumas, kurį komanda pademonstravo namuose, buvo svarbiausia.

– Ar turite žinių dėl Danielio Oturu traumos?

– Dar neaišku. Jam nukritus vienas žaidėjas (Laurynas Birutis – aut. past.) užkrito jam ant kelio. Aiškų vaizdą pamatysime rytoj, kai sugrįšime į Stambulą. Bet šiandien jis negalėjo tęsti rungtynių. Tyrique'as Jonesas irgi patyrė traumą, bet norėjo tęsti rungtynes.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Į Baltijos šalis atvyksite dar kartą po savaitės, kai žaisite Rygoje prieš Tel Avivo „Maccabi“. Kokia buvo jūsų reakcija sužinojus apie perkeltą rungtynių vietą ir ar esate nusivylęs dėl prarasto namų pranašumo?

– Deja, yra kaip yra. Šių metų sąlygos yra tokios, kokių negali kontroliuoti. Negalime skųstis tuo, ko negalime kontroliuoti. Pasiruošime ir tikėsimės, kad Rygoje kažkokiu būdu bus puiki atmosfera, kuri mus palaikys, o mes sužaisime geras rungtynes ir laimėsime.

– Jums tai pirmas sezonas Eurolygoje būnant vyr. treneriu. Kokie yra pagrindiniai iššūkiai, su kuriais susiduriate?

– Ačiū už klausimą. Pirmiausia, yra keli akivaizdūs dalykai, pavyzdžiui, traumos. Nėra lengva Eurolygoje. Net ir viena ar dvi traumos gali smukdyti komandą, nes tvarkaraštis yra beprotiškas. Be to, mes žaidžiame ir vietiniame čempionate, kuriame irgi norime laimėti. Mus labai paveikė traumos. Be to, joms pasipylus, pasirašėme kitus žaidėjus, kuriuos turėjome įvesti į žaidimą, o sugrįžus pagrindiniams žaidėjams, vėl turime įvesti juos. O tvarkaraštis mums nepadeda.

Tai nėra pasiteisinimai, o faktai. Patyrėme ir labai skaudžių pralaimėjimų, kaip prieš „Monaco“, „Fenerbahče“, „Baskonia“. Aš žinojau, kokia sudėtinga yra Eurolyga, nes dirbau joje devynerius metus kaip trenerio asistentas. Tau reikia laiko, kad visi susižaistų. Kai sugebi sukurti komandą, apie kurią svajojai, tada viskas klostosi sklandžiai.

Mes susidūrėme su sunkumais, bet negalime skųstis dėl to, ko negalime kontroliuoti. Bandau dirbti kuo geriau, tikiu, kad ir mano žaidėjai tai daro.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Šį sezoną buvo atleista daug Eurolygos trenerių. Kiek pasitikėjimo jaučiate iš „Anadolu Efes“ vadovybės ir žmonių, kurie valdo šią komandą?

– Pirmiausia, aš pasitikiu savimi. Nesvarbu, kas nutiks, aš žinau, kas esu ir ką galiu padaryti. Labai pasitikiu savo žaidėjais, jų noru laimėti. Mūsų darbe negali vertinti dalykų tik kaip juoda ar balta. Aš tikiu savimi, bet šiame versle žmonėms reikia rezultatų, tad turi juos pasiekti. O visa kita, ką sakau, yra tik žodžiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius