Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 06

Prieš „Žalgirio“ mačą Tel Avive – ekspertų mintys: „Jis turėtų būti „Maccabi“ taikiniu“

Šį vakarą pilnutėlėje „Menora Mivtachim“ arenoje Kauno „Žalgiris“ pradės europinę kelionę. Kazio Maksvyčio kariaunos priešakyje – bene labiausiai tarpsezonio metu sustiprėjusi Eurolygos komanda Tel Avivo „Maccabi“.
VIDEO: „Eurolygos diena“: kas karaliaus šį sezoną, kas liks paskutinis ir kelintas bus „Žalgiris“?
Ketvirtadienis | Eurolyga | „Maccabi“ – „Žalgiris“ | 21:05 | Tel Avivas

Geriausios Izraelio komandos pokytis atsispindi ne tik sudėties protokole, bet ir biudžeto eilutėje – beveik 39 proc. finansinį pajėgumą padidinusi Tel Avivo „Maccabi“ šį sezoną disponuoja 25,7 mln. eurų.

Nors daugkartiniai Eurolygos čempionai praėjusį sezoną pirmą kartą po septynerių metų pertraukos pateko į turnyro atkrintamąsias, vasarą jie ėmėsi griežtų permainų.

Komandos vairas patikėtas klubo legendai Odedui Kattashui, o geltonus „Maccabi“ marškinėlius vilkės net dešimt naujų žaidėjų, kurių dauguma yra amerikiečiai.

Tel Avivo „Maccabi“ sudėtis:

  • Gynėjai: Lorenzo Brownas, Wade'as Baldwinas, Yiftachas Zivas, Johnas DiBartolomeo, Darunas Hilliardas, Austinas Hollinsas;
  • Puolėjai: Bonzie Colsonas, Jarellas Martinas, Rafaelis Menco, Guy Pnini;
  • Aukštaūgiai: Joshas Nebo, Alexas Poythressas, Jake'as Cohenas, Romanas Sorkinas.

„Tel Avive yra daug puikių žaidėjų, daug puikių pasirašymų ir stipri sudėtis, bet nematau jų atkrintamosiose. Su Odedu Kattashu ir visais amerikiečiais ten gali būti nemažai betvarkės. Klausimas, ar ši formulė bus laiminti Eurolygoje. Klubo vadovybei gali ir trūkti kantrybės su šiuo treneriu, jei kažkas nesiklostys“, – 15min laidoje PIKENROLAS sakė krepšinio komentatorius Rytis Vyšniauskas.

„Tikėjimo „Maccabi“ turiu daug, nes šioje komandoje yra man labai patinkantis žaidėjas Lorenzo Brownas. Jei jis nuspręs žaisti taip, kaip Kazanėje ar Europos čempionate – būti tokiu agresyviu, tuomet jį sustabdyti bus labai sunkus uždavinys“, – pridėjo kitas PIKENROLO dalyvis Linas Kleiza, legendinis šalies krepšininkas.

Konsultanto pareigas užimančio Davido Blatto padedama „Maccabi“ atliko generalinį sudėties remontą, įsigijo daug talentingų vyrukų, bet ryškiausias jų – Europos čempionas su Ispanija ir turnyro simbolinio penketo narys Lorenzo Brownas.

„Kazys Maksvytis vėl susitiks su Lorenzo Brownu, bet dabar „Žalgiris“ turi kitų variantų ir nereikia gintis vien tik flatu. Jie bandys keistis ginamaisiais“, – sakė Linas Kleiza.

„Bet „Maccabi“ turi ne tik Lorenzo Browną“, – pridėjo R.Vyšniauskas.

Twitter nuotr./Wade'as Baldwinas
Twitter nuotr./Wade'as Baldwinas

Labiausiai akis badanti pavardė „Maccabi“ gretose – buvęs Roko Giedraičio ir Tado Sedekerskio komandos draugas Vitorijos „Baskonia“ komandoje Wade'as Baldwinas IV.

Sudėtingu charakteriu garsėjantis krepšininkas irgi yra įžaidėjo pozicijoje rungtyniaujantis žaidėjas, mėgstantis ilgai turėti kamuolį savo rankose.

Kaip W.Baldwinas ir L.Brownas kartu sutilps aikštelėje?

„Įdomus klausimas. Matėme, kaip Lorenzo Brownas gali prisitaikyti Europos čempionate. Du kėlinius jo gali nebūti, tik dalinti perdavimus. Bet jis ateina į antrą pusę, kai reikia spręsti situacijas, tuomet kamuolys būna jo rankose, – sakė L.Kleiza. – Nemanau, kad jie kartu žaisdami turės problemų, nes L.Brownas nėra savanaudis žaidėjas. Kartais net būna problema, jog jis per mažai inciatyvos imasi. Jis labai atsipalaidavęs, atrodo, kad mažai kalbantis žaidėjas. Jis nėra visada visuomet atakuojantis, nuolat renkantis taškus. Nemanau, kad kažkas gali turėti problemų su juo. Lorenzo gali prisitaikyti.“

„W.Baldwinas yra neprognozuojamas žaidėjas. Cirkelių buvo Vitorijoje ir su Duško Ivanovičiumi, ir su Nevenu Spahija. Karštas charakteris, – sakė R.Vyšniauskas. – Kai Lorenzo reikėjo prisitaikyti Stambule prie Nando De Colo, jis nebuvo toks geras žaidėjas. Vėliau pamatėme Kazanėje ir Ispanijoje tikrąjį L.Browno potencialą.“

„Bet prie N.De Colo niekam nebuvo lengva. Kai jis atėjo į „Fenerbahče“, ji nieko nelaimėjo. Niekas gerai prie N.De Colo nežaidė. Pripažinkime, kad Wade'as Baldwinas nėra Nando De Colo“, – replikavo L.Kleiza.

Euroleague.net nuotr./Lorenzo Brownas
Euroleague.net nuotr./Lorenzo Brownas

Oficialų sezoną Kauno „Žalgiris“ pradėjo trimis pergalėmis „Betsafe-LKL“ prieš Klaipėdos „Neptūną“, Prienų „Labas GAS“ ir „Šiaulius“.

„Matau „Žalgirį“ tikrai stipresnį nei praėjusį sezoną. Tai akivaizdu. Jie padarė savo sprendimus. Manau, sudėtis yra ganėtinai įdomi. Bet labai sunku nuspėti, kaip dabartinį žaidimą LKL jiems pavyks išnaudoti Eurolygoje. Jie nunešė „Šiaulius“. Jie pasitelkė agresyvią gynybą, spaudimą, besikeičiančią gynybą, bėgimą į greitą puolimą ir tritaškius. Įdomu, kaip jie tai galės daryti prieš geras Eurolygos komandas.

Nematome daug tokių komandų, kurios spaudžia, bėga, meta tritaškius ir yra labai sėkmingos komandos. Nebent turi žymiai didesnį talentą, – analizavo Linas Kleiza. – Kažkiek bandoma padaryti seną gerą Šaro „Žalgirį“. Tikrai pagerinta gynyba, atsirado fiziškumo ir stiprių kūnų. Bet Šaras žaidė kitaip. Pas jį nebūdavo taip, kad perimi kamuolį, varai ir kali tritaškį. Pas jį būdavo pozicinis žaidimas ir išieškoti metimai. Klausimas, ką „Žalgiris“ darys poziciniame žaidime penki prieš penkis. Kaip jie keisdamiesi sugebės išlaikyti Lorenzo Browną priekyje savęs, kaip ir kitus žymiai stipresnius Eurolygos gynėjus. Čia yra mano klausimai, o greitai gausime atsakymus. Kad „Žalgiris“ yra pasikeitęs, rodo energiją, o ne slankioja po aikštelę, kaip buvo praėjusį sezoną, tai yra didelis pliusas, bet Eurolyga yra tikrai stipri lyga.“

Pagrindiniu „Žalgirio“ gynybos generolu tapo daug abejonių vasarą sirgaliams ir ekspertams kėlęs Kevarriusas Hayesas.

Iš Europos taurės finalininkės Bursos „Frutti Extra Bursaspor“ ekipos atvykęs 25-erių metų 206 cm ūgio mobilus ir atletiškas centras per trejas „Betsafe-LKL“ rungtynes fiksavo 10 taškų (82,4 proc. dvit., 100 proc. baud.), 5 atkovotų kamuolių, 1,3 blokuoto metimo ir 11 naudingumo balų statistiką per beveik 20 minučių ant parketo.

Solidūs rodikliai, nors visas K.Hayeso indėlis žaidimui neatsispindi plikoje statistikoje. Vikrias kojas ir stiprų kūną turintis amerikietis gali sėkmingai gintis ne tik baudos aikštelėje, bet ir prie tritaškio linijos prieš varžovų gynėjus. Tai vietiniame fronte leidžia K.Maksvyčiui sėkmingai naudoti besikeičiančią gynybą.

„Aš bandyčiau varžovų vietoje į kiekvieną pikenrolą įtraukti Kevarriusą Hayesą. Bandyčiau jį išimti iš rungtynių. Jei jis keičiasi, žaisčiau vienas prieš vieną. „Maccabi“ vietoje norėčiau kuo greičiau K.Hayesą pastatyti į stresines situacijas, jį išbauduoti ir išimti iš rungtynių. „Maccabi“ reikia, kad jo kuo greičiau neliktų, nes kol kas jis daug ką keičia „Žalgirio“ gynyboje, bent jau LKL čempionate. Tuomet eitų žaisti Rolandas Šmitas. Nemanau, kad tokiu atveju „Žalgiris“ taip drąsiai gintųsi, – dėstė Linas Kleiza. – Kevarriusas yra svarbus „Žalgirio“ žaidėjas sezono starte. Įdomu, ar jis neprisirinks greitų pražangų, nes bando daug metimų blokuoti, o dabar jam teks dengti rimtus varžovų įžaidėjus. Jis išnaudos daug jėgų. „Maccabi“ turi labai daug variantų, kaip atakuoti. Klausimas – kokios jie formos ir kaip yra susižaidę. „Maccabi“ visada yra klausimas, ar amerikiečiai sulimpa tarpusavyje. Buvo sezonų, kai jie vienu tašku pralaimėjo daugybę rungtynių.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Nors „Maccabi“ turi du pagrindinius generolus – L.Browną ir W.Baldwiną, nederėtų galvoti, jog tai yra tik šių žmonių orkestras.

Odedas Kattashas turi daug ginklų, kaip galėtų ketvirtadienio vakarą bausti „Žalgirį“.

„Jie turi labai gerą žaidėją, kuris gali permušti Igną Brazdeikį, tai Darrunas Hilliardas. Jam netrūksta nei dydžio, nei talento. Abu kairiarankiai, bet D.Hilliardas yra patikrintas ir jau įrodęs save Eurolygoje. Wade'as Baldwinas gerai pradėjo sezoną Izraelio taurėje. Dar yra atletiškas puolėjas Bonzie Colsonas. Priekinėje linijoje – atletai Alexas Poythressas ir Joshas Nebo. Jei „Žalgiris“ žais besikeičiančia gynyba, tai „Maccabi“ turi dar stipresnius įrankius ir geresnius atletus. „Žalgiriui“ bus labai sunku pilnoje arenoje. Turbūt ne pats dėkingiausias varžovas ir arena pradėti naują sezoną ir pozityviai užsikurti“, – sakė R.Vyšniauskas.

„Jei vietoje W.Baldwino būtų paėmę kokį aikštelę išplečiantį aukštaūgį, kaip Alecas Petersas, kuris išvyko į Pirėjų, tuomet, mano nuomone, „Maccabi“ turėtų subalansuotą ir labai tinkančią Tel Avivui sudėtį. „Maccabi“ filosofija visada sukosi aplink amerikiečius. Klaustukai yra tik dėl Wade'o Baldwino ir trenerio, o visa kita atrodo labai įspūdingai“, – pridėjo krepšinio komentatorius ir ekspertas R.Vyšniauskas.

Linas Kleiza nedrįso prognozuoti galutinės naujo „Žalgirio“ pozicijos šio sezono Eurolygoje.

„Labai sunku pasakyti. Manau, kad „Žalgiriui“ reikia labai gerai startuoti, įgauti pasitikėjimo savo jėgomis. Jie tikrai turi šansų tapti geresne Eurolygos komanda. Taip, minusų dar yra daug, o ir sudėtis neatrodo gili, bet šįmet variantų „Žalgiris“ tikrai turi daugiau. Įžaidėjas Keenanas Evansas gali kurti ir gali gintis, kai praėjusį sezoną įžaidėjo išvis neturėjome. „Žalgiris“ padarė išvadas, o kiek jos pasiteisins ir kaip seksis Kaziui Maksvyčiui, man yra didžiausi klausimai“, – sakė L.Kleiza.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius