Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 22

Robertas Javtokas, Rimantas Kaukėnas ir Kšyštofas Lavrinovičius – ar pateks į Eurolygos finalo ketvertą bent vienas lietuvis?

Aštuonios stipriausios Eurolygos komandos antradienį pradės kovas ketvirtfinaliuose, etape, kurį įveikus, komanda iškovos kelialapį į finalinį turnyro ketvertą Barselonoje. Kas turi daugiausia šansų ten prasibrauti? Kurioje poroje galima tikėtis atkakliausios kovos? Ar pamatysime finaliniame ketverte ir bent vieną lietuvį?
Rimantas Kaukėnas
„Montepaschi“ ekipą prieš pat ketvirtfinalio seriją pasiekė džiugios žinios – pasveiko vienas lyderių lietuvis Rimantas Kaukėnas. / „Scanpix“ nuotr.

Pirėjo „Olympiacos“ (Graikija) – Sienos „Montpaschi“ (Italija)

Lietuviškiausia ketvirtfinalio pora, nes joje matysime net du lietuvius – „Montepaschi“ atstovaujančius Rimantą Kaukėną ir Kšyštofą Lavrinovičių.

Pernai tik finale suklupusi Pirėjo miesto ekipa prieš sezoną neslėpė didelių ambicijų šiemet atsisėsti į Eurolygos sostą. Šiame sezone „Olympiacos“ pirmajame etape patyrė tris nesėkmes, o „Top 16“ varžybose suklupo tik kartą.

Anot ekspertų, „Olympiacos“ savo gretose turi ne vieną patyrusį žaidėją – Theodorą Papalouką, Vassilį Spanuolį ar Ioannį Bourousį – tai yra jų stipriausia pusė. Dar viena stiprioji jų pusė yra brandesnis ir labiau komandinis žaidimas nei praėjusį sezoną. Tačiau italai garsėja puikiai organizuota gynyba, tad čia Dušanas Ivkovičius turės išspręsti sunkią užduotį, kaip pralaužti varžovų gynybą.

„Visada sakiau, ir dabar taip manau, kad „Montepaschi“ yra labai rimtas priešininkas, – tikino D.Ivkovičius. – Tai viena tų komandų, prieš kurias žaidžiant reikėtų padaryti mažai klaidų, aišku, geriausia, kad visai jų nebūtų. Italai puikiai moka gintis, žaidžia taktiškai brandų krepšinį. Gavome stiprų varžovų, tačiau esame pajėgūs juos nugalėti, kadangi turime tikslą – laimėti Eurolygą“.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./K.Lavrinovičius poros favorite vadina „Lietuvos ryto“ komandą
Kšyštofas Lavrinovičius

Daugkartinių Italijos čempionų stovyklą prieš ketvirtfinalio seriją iki trijų pergalių pasiekė geros žinios. Po traumų į rikiuotę sugrįžo komandos lyderiai – Rimantas Kaukėnas ir Bo McCalebbas. Tiesa, neaišku, kokia krepšininkų sportinė forma ir kiek laiko jie galės praleisti aikštelėje.

„Montepaschi“ ekipos gretas visai neseniai taip pat sustiprino ir patyręs gynėjas Marko Jaričius. Komandos treneris Simone Pianigiani teigė esąs nusiteikęs optimistiškai prieš rungtynes su graikais.

„Puikiai suprantu, kad “Olympiacos„ tikslas yra Eurolygos viršūnė ir jie žūtbūt sieks šio tikslo. Gerbiu varžovus, tačiau esame ne prastesnė komanda. Nepaisant problemų dėl kai kurių žaidėjų traumų esu tikras, jog visa komanda yra pasiruošusi kovai“, – tikino treneris.

Pirmosios dvi komandų akistatos vyks Pirėjuje. Pasak kai kurių ekspertų, daug kas priklausys, ar italams pavyks iškovoti bent vieną pergalę išvykoje, mat tai gali būti lemiamas lūžis visoje serijoje.

„Barcelona“ (Ispanija) – Atėnų „Panathinaikos“ (Graikija)

Neginčijamai didžiausią intrigą kelianti pora. Dabartiniai turnyro čempionai „Barelona“ krepšininkai grumsis su „Panathinaikos“ ekipa, kuri stipriausia Europoje tapo prieš du sezonus. Katalonai spaudimą jaus dar ir dėl to, kad jie bus finalinio ketverto šeimininkai, tad jiems keliamas tikslas žūtbūt ten patekti. Tai galėtų būtų vienas tų faktorių, kuris galėtų pakišti koją.

Vis dėlto „Barcelona“ šiame Eurolygos sezone pirmajame etape nors ir suklupo tris kartus, tačiau „Top 16“ varžybose iškovojo visas šešias pergales. Stipriausioji jų pusė yra puikiai subalansuota sudėtis. Nors ir neteko jie vieno iš lyderių Pete'o Mickaelio, bet jį sėkmingai pakeitė Alanas Andersonas, per mačą renkantis vidutiniškai 11,3 taško.

Kalbėdamas apie būsimus varžovus graikų ekipos treneris Željko Obradovičius buvo gana tiesmukas.

Raktas į pergalę? Tik susikaupimas ir šaltas protas, – sakė Ž.Obradovičius.

„Negaliu pasakyti nieko naujo apie varžovus, viską patys puikiai žinote, jei nežinote, priminsiu – tai yra dabartiniai Eurolygos čempionai. Laukia sunkūs mačai, turėsime žaisti visas rungtynes taip, lyg jos mums būtų finalas. Raktas į pergalę? Tik susikaupimas ir šaltas protas“, – dėstė Ž.Obradovičius.

Anot buvusio Kauno „Žalgirio“ krepšininko Jiri Zideko, „Panathinaikos“ ekipa turi mažiau šansų keliauti į finalinį ketvertą. Mat graikai yra pernelyg priklausomi nuo įžaidėjo Dimitrio Diamantidžio. Čekas priduria, kad Atėnų ekipos žaidimas yra per daug banguotas, o į pergalę serijoje juos gali atvesti tik vienas dalykas – dar tvirtesnė Ž.Obradovičiaus ranka.

Madrido „Real“ (Ispanija) – Valensijos „Power Electronics“ (Ispanija)

Ispanijos krepšinio gerbėjai jau dabar gali džiaugtis – bent viena jų komanda tikrai bus Eurolygos finalo ketverte Barselonoje. Lietuvos rinktinės kapitono Roberto Javtoko atstovaujama „Power Electronics“ ekipa dėl bilieto į Barseloną grumsis su kitu Ispanijos klubu „Real“. Abi komandos turi gana rimtų nuostolių. „Real“ ekipa dėl traumų kuriam laikui prarado Sergio Rodriguezą, abejonių kelia ir Clay'aus Tuckerio dalyvavimas bent jau pirmajame mače.

Valensijos klube nuostoliai veikiausiai didesni – traumuotas šiuo metu yra vienas svarbiausių žaidėjų Victoras Claveras, taip pat aukštaūgis Jamesas Augustine'as.

Vis dėlto didžiausia naujiena prieš šią seriją yra pasikeitimai „Real“ trenerių štabe, kadangi Etore Messina paliko savo postą, o komandai bent jau iki sezono pabaigos vadovaus Emanuele Molinas. Anot šio trenerio, komandai yra labai svarbu sėkmingai sužaisti pirmuosius serijos mačus.

„Būtinai reikia laimėti pirmus du mačus namuose, tai mums suteiktų ir daug pasitikėjimo, ir labai priartintų prie bendros pergalės serijoje. Gerai pažįstame varžovus, su jais šį sezoną jau ne kartą žaidėme. Kita vertus, jie taip pat mus puikiai pažįsta ir žino tiek stipriąsias, tiek silpnąsias vietas“, – tikino E.Molinas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Robertas Javtokas
Robertas Javtokas

„Power Electronics“ sezono pradžia nebuvo itin gera, tačiau viskas pasikeitė, kai komandos vairą perėmė daug liaupsių pastaruoju metu sulaukiantis Svetislavas Pesičius. Klubas pirmajame etape patyrė net penkias nesėkmes. Nors „Top 16“ buvo patirti trys pralaimėjimai iš šešių galimų, bet komanda laimėjo lemiamą mačą prieš Šarūno Jasikevičiaus ir Darjušo Lavrinovičiaus atstovaujamą Stambulo „Fenerbahce“ (Turkija) ir iškovojo teisę žaisti ketvirtfinalyje.

Iškritus „Power Electronics“ lyderiui V.Claverui kitų krepšininkų indėlis turės padidėti. Į tų krepšininkų būrį priskiriamas Duško Savanovičius, Omaras Cookas ir R.Javtokas.

„Laimėtoją lems mažos detalės, – įsitikinęs S.Pesičius. – Tikrai nenagrinėsiu, kokių problemų turi mūsų varžovai, mums užtenka ir savų. Nepaisant esamų traumų ir pasikeitimų trenerių štabe, „Real“ yra poros favoritas. O mūsų darbas daryti viską, kad paneigtume tas prognozes.“

Vitorijos „Caja Laboral“ (Ispanija) – Tel Avivo „Maccabi“ (Izraelis)

Dalies krepšinio ekspertų ši pora vertinama kaip sunkiausiai nuspėjama. Abi ekipos propaguoja akiai patrauklų krepšinį, mėgsta žaisti greitai. Nors būtent vietoje „Caja Laboral“ ketvirtfinalyje galėjo būtų Vilniaus „Lietuvos rytas“, kadangi vilniečiai lemiamą kovą dėl bilieto į šį etapą pralaimėjo baskams namuose.

„Šiuo metu esu kaip niekad tikras, kad mano komanda yra pasirengusi ketvirtfinaliui, – optimizmu prieš pirmąsias rungtynes tryško Izraelio ekipos treneris Davidas Blattas. – Svarbiausia yra išlikti ramiems ir į aikštę žengti susikaupus. Varžovai yra pavojingi priešininkai, mūsų vienas tikslų yra neleisti jiems žaisti savojo žaidimo.“

Anot trenerio, pavojingiausi varžovų žaidėjai yra ne tik vidutiniškai 15,6 taško renkantis Mirza Teletovičius ir 14,4 pelnantis Fernando San Emeterio, tačiau ir du gynėjai – Davidas Loganas bei Marcelinho Huertas.

Svarbu nenorėti jau per pirmąjį mačą nuversti kalnus, tikslo turime siekti po truputį, – sakė D.Ivanovičius.

„Caja Laboral“ treneris Duško Ivanovičius prieš pirmąsias rungtynes akcentavo, kad žaidėjams svarbiausia yra neperdegti.

„Svarbu nenorėti jau per pirmąjį mačą nuversti kalnus, tikslo turime siekti po truputį, – sakė treneris. – Varžovai nusipelno daug pagyrų dėl savo puikaus žaidimo. Rungtyniavome prieš juo šį sezoną jau dukart, tad puikiai žinome, ko galima tikėtis.“

Kalbėdamas apie šią porą buvęs Eurolygos ekspertas J.Zidekas pabrėžė, kad nugalėtoją gali lemti mikrodvikovos tarp žaidėjų. Pavyzdžiui, Lioras Eliyahu prieš Mirzą Teletovičių, Chuckas Eidsonas prieš F.San Emeterio ar Jeremy Pargo prieš D.Loganą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius