Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 04 07

Šaras budino ir kraštutinumais: prieš ketvirtfinalį gerai nuteikiantis „Žalgirio“ žadintuvas

Pirėjo „Olympiakos“ aistruoliai baubimu pasitiko Pirėjo Taikos ir draugystės stadione vos pasirodžiusį Šarūną Jasikevičių. Žalgiriečių žaidimas nebuvo toks tvarkingas kaip Kauno „Žalgirio“ trenerio švarkas ir kaklaraištis, bet žaliai baltų treneris po 45 minučių kovos nėrė į arenos tunelį solidus ir pasitempęs 86:85. Tai Ioanniui Sfairopoului dabar reikia krapštyti galvą, nes atkrintamąsias „Olympiakos“ pasitinka pralaimėję „Žalgiriui“ abi dvikovas.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Graikai net patys juokiasi iš savęs. Tai tauta, kuri minta gandais ir spekuliacijomis. Viena tokių juos maitinusių teorijų – kad po ketvirtadienio rezultatų „Žalgiris“ turistaus Atėnuose ir nedės didelių pastangų išsivežti pergalės: ši įtakos turnyro lentelėje jiems nebeturėjo, o tai taip pat būtų proga patausoti lyderius ir neparodyti kortų prieš ketvirtfinalio seriją.

Žalgiriečiai pradėjo rungtynes taip, kad graikai trynė rankomis, įsitikinę savo teisumu.

Brandonas Daviesas taip grybavo gynyboje, kad buvo pakeistas jau trečią minutę. Aaronas White'as su Brandonu Daviesu vietomis atrodė lyg sugrįžę į mokyklos suolą, kai dar mokėsi krepšinio abėcėlės. Maža to, A.White'as snaudė po krepšiu, o jam per galvas lipo Kyle'as Wiltjeras – toli gražu ne pats geriausiai dėl kamuolių kovojantis vyrukas, daugiausiai apsiribojantis tūnojimu prie tritaškio linijos.

Matydamas padriką „Žalgirio“ žaidimą su akis badančiomis taktinėmis ir šešiomis statistinėmis klaidomis (per 6 min.), Šaras spyrė per LED reklamą, šiek tiek ją prisaugodamas.

Šaras siuto taip, kad atkreipė „Olympiakos“ sirgalių dėmesį.

Šie tenkino savo ego įžeidinėdami Šarūną Jasikevičių. Nors dar nekalba graikiškai, be abejo, per tuos kelerius metus Graikijoje jis sužinojo, daugmaž apie ką buvo tos skanduotės.

Per pirmą kėlinį „Žalgiris“ spėjo išgyventi taktinę žiemą, pavasarį, vasarą ir rudenį – tiek daug visko išbandė Š.Jasikevičius.

Nuvylus B.Daviesui, o vėliau – ir A.White'ui, buvo išbandytas teigiamo efekto nedavęs aukštas penketas su Antanu Kavaliausku ir Brandonu Daviesu baudos aikštelėje.

Iš esmės neveikė niekas, o „Olympiakos“ po Vassilio Spanoulio reido pasišvilpaujant tolo 15:6.

Visas graikų teorijas į miltus malė vaizdas ant „Žalgirio“ atsarginių suolo, kur žaibavo nuo Šarūno Jasikevičiaus riksmų. Žalgiriečių veidai atrodė sutrikę.

„Turime atsibusti!“ – sušuko Kevinas Pangosas, pats užliūliuotas klampios „Olympiakos“ gynybos.

Susikrimtęs Paulius Jankūnas irgi plojo skatindamas komandos draugus sukilti, bet „Žalgiris“ snaudė kaip visas Pirėjo miestas, ramiai besiruošęs Šventajam penktadieniui.

„Kaip?!“ – kai kurių savo auklėtinių veiksmų jokia logika negalėjo paaiškinti Šarūnas Jasikevičius.

Apimtas desperacijos Šarūnas Jasikevičius į aikštę metė net Gytį Masiulį. 20-metis puolėjas net nustebo pakviestas išbėgti ant parketo jau aštuntą rungtynių minutę.

„Žalgirio“ dubleriuose daugiausiai laiko šį sezoną praleidžiantis puolėjas pasimetusiomis akimis vangiai rengėsi baltą treningą. Šarą supykdė toks aukštaūgio neryžtingumas, bet pakėlus toną Gytis įsitikino – po minutės pertraukėlės reikės bėgti į aikštelę.

Dviejų minučių eksperimentas nedavė vaisių, bet Šaras suko penketus lyg konvejeriu tol, kol galėjo apsiraminti.

Alfredo Pliadžio nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Alfredo Pliadžio nuotr./Šarūnas Jasikevičius

„Pirmyn, atsibuskit!“ – komandos draugus ragino K.Pangosas, baigęs dvikovą Pirėjuje tik su 7 naudingumo balais (6 tšk., 2/7 met., 6 perd., 3 kl.).

„Olympiakos“ siuntė „Žalgirį“ į situacijas, kuriose graikai buvo patenkinti, kurių žaidėjų rankose atsidurdavo kamuolys. Jiems tiko Axelio Toupane'o metimai iš distancijos ar Edgaro Ulanovo reidai veidu į krepšį nuo perimetro.

Net Brandonas Daviesas, per visą Eurolygos sezoną išmetęs 11 metimų už baudos aikštelės ribų, kokius tris kartus atakavo iš vidutinio nuotolio. Net po taiklių centro metimų Šaras atsisėdęs purtydavo galvą – ne taip viskas buvo planuota.

10:25 – tai buvo vienas košmariškiausių „Žalgirio“ startų Eurolygoje.

Tuo pačiu tai buvo žadintuvas, prikėlęs „Žalgirį“ iš snaudimo režimo.

„Žalgirio“ meistriškumo lygis yra toks, kad kai komanda nukrypsta nuo žaidimo plano, nesusitelkia kiekvienai atakai ir kovingumu nusileidžia varžovų krepšininkams, iškart gauna per pakaušį. Kaip parodė praėjusio savaitgalio pavyzdys, toks „Žalgiris“ yra pažeidžiamas net „Šiauliams“.

Tiesa, „Žalgiris“ nebuvo vienintelis, kuris 30-ajame Eurolygos ture vos nepramiegojo rungtynių.

CSKA dirigentas Dimitris Itoudis pakeitė visą starto penketą (!) sužaidus vos 2 minutes ir 5 sekundes prieš Belgrado „Crvena zvezda“.

„Fenerbahče“ namuose neatsilaikė prieš Malagos „Unicaja“, o „Baskonia“ taip ir nepabudo iš košmaro, kai namuose jų pačių tvirtovėje prasčiausia Eurolygos komanda Stambulo „Anadolu Efes“ nutraukė baskų šešių pergalių iš eilės seriją.

Bet šis „Žalgiris“ unikalus tuo, kad net jeigu ir žaidžia blogai, tai dažniausiai vis tiek būna arti varžovo. Kuo aukštesnio lygio varžovas, tuo sugrįžimo galimybė pasunkėja ir sumažėja, bet žalgiriečiai yra išgelbėję ne vieną tokį klaikų startą.

Net ir žaisdami blogai, arba, tiksliau, nebūtinai iki galo vykdydami Šarūno Jasikevičiaus planą, žalgiriečiai šį sezoną jau ne sykį kibo į atlapus Eurolygos grandams.

„Žalgiris“ antrą kartą iš eilės žaidė su pirmojo Eurolygos trejeto komanda ir antrą sykį paeiliui buvo pranašesnis antroje rungtynių pusėje. Su „Olympiakos“ – 55:42 (skaičiuojant ir pratęsimą), su CSKA – 37:31.

Dvi savaites nerungtyniavęs ir praktiškai nesportavęs Axelis Toupane'as savo taikliais metimais įpūtė „Žalgiriui“ energijos antrajame ketvirtyje.

Beje, Šaras aiškiai parodė „Žalgirio“ atsarginiams savo nuostabą, kad žmogus, kuris dvi savaites beveik nesitreniravo, atrodė geriausiai aikštėje.

Atsiradus energijai, vėliau atsirado ir tvarka. Puolimą labiausiai sustygavo Beno Udrihas. 35-erių slovėnas protingai vadovavo komandai. Su juo aikštėje žalgiriečiai kantriai išlaukdavo iki geriausių progų atakuoti krepšį. Jeigu nekurdavo kitiems, Beno pats užbaigdavo išpuolius, vėl savo verpstėmis pademonstravęs, kad technika galima pranokti greitį.

„Žalgiris“ 26 minučių 5 sekundžių atkarpą su Beno Udrihu aikštėje laimėjo 21 taško skirtumu. Joks kitas Pirėjuje rungtyniavęs krepšininkas neturėjo tokio gero +/ – rodiklio.

Svarbiausia, kad pagal šį rodiklį įžaidėjas pirmauja jau antrose rungtynėse iš eilės – su CSKA buvo +15.

Paskutinėmis minutėmis dėl nuovargio (Beno dar nėra geriausios fizinės kondicijos) B.Udrihas klydo gynyboje ir pritrūko geresnių sprendimų puolime, bet visumoje vyriausias „Žalgirio“ žaidėjas padarė dar vieną didžiulį žingsnį į priekį užtrukusioje savo adaptacijoje Kaune.

Reabilitavosi B.Daviesas ir A.White'as, savo kaltę pradėję išpirkti rezultatyvumu.

Didžiule pergalės priežastimi vėl tapo Paulius Jankūnas, po pertraukos pelnęs 9 taškus. Svarbiausiais momentais jis buvo ir rezultatyvus, ir gudrus, kai gerai skaitydamas situaciją bėgo pasaugoti Edgaro Ulanovo metimo paskutinėmis pratęsimo sekundėmis.

„Žalgiris“ visiškai uždarė perimetrą. Nuo to momento, kai „Olympiakos“ po trijų tritaškių iš eilės susikrovė didžiausią persvarą 57:41, graikai daugiau nebepataikė nė vieno tritaškio (!). Tai reiškia, kad likusias 20 žaidimo minučių „Olympiakos“ žaidė be trijų taškų vertės metimų.

Žalgiriečiai taip pat neutralizavo ir Vassilį Spanoulį. 10 taškų iki pertraukos surinkęs 35-erių „Olympiakos“ lyderis antroje rungtynių dalyje – per trečiąjį, ketvirtąjį kėlinius bei pratęsimą, pasižymėjo vos 6 taškais ir pataikė tik 1 metimą iš 6.

Žinomam kaip paskutinių minučių Eurolygos legendai, V.Spanouliui „Žalgiris“ pratęsime leido išmesti tik vieną metimą – patį paskutinį, kai veteranas prametė iš neblogos situacijos.

Galbūt V.Spanouliui pritrūko ir jėgų. Graikas ant parketo praleido 34 minutes 48 sekundes – daugiausiai per 4 metus, kai pastarąjį kartą Klaipėdoje su „Neptūnu“ dėl pratęsimo rungtyniavo net 41 minutę.

Nikola Milutinovas žaidė 38 minutes, Ioannis Papapetrou – 37. „Olympiakos“ vertėsi net be keturių traumuotų žaidėjų ir tai gerokai išretino Pirėjo ekipą.

Palyginus, su kokiomis netektimis žaidė „Olympiakos“, Pirėjo krepšininkai neturi ko liūdėti dėl galutinio rezultato. Tai buvo savotiškas pliusas, kurį žalgiriečiai turėjo užsidėti šiame Eurolygos ture, nepaisant svetimos aikštės ir žinomo klubo vardo.

Bet negalima atimti nuopelnų iš „Žalgirio“. Šarūnas Jasikevičius turi žadintuvą, kuris veikia komandą. Rungtyniaujant su pirmojo Eurolygos aštuoneto komandomis ir dalyvaujant atkakliose rungtynėse, žalgiriečiai laimėjo net 6 antrąsias rungtynių puses iš 9.

Tai rodo apie „Žalgirio“ gebėjimą prisitaikyti prie situacijos, padaryti teigiamas korekcijas, susitelkti ir svarbiausiu metu parodyti geriausią krepšinį.

O tai teikia vilčių prieš atkrintamąsias varžybas, kur Pirėjo „Olympiakos“ komanda turi pagrindo sunerimti dėl savo favorito statuso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas