-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 18

„Spurs“ prilygintas „Žalgiris“ pažėrė šūsnį rekordų: naujas įrašas – ir kapitono metraščiuose

Kauno „Žalgiris“ ketvirtadienio vakarą ne tik įsirašė aštuntąją pergalę Eurolygoje šį sezoną, bet ir užfiksavo krūvą klubo ar net viso turnyro rekordų. Lyg pašėlę kamuolį po aikštę judinę žalgiriečiai po mačo save net lygino su „San Antonio Spurs“ komanda.

„Žalgiris“ namuose net 99:62 sutriuškino Stambulo „Fenerbahče“ ir įsirašė jau trečiąją pergalę iš eilės.

Visų rungtynių metų dominavę Lietuvos čempionai pakartojo didžiausiu skirtumu iškovotos pergalės rekordą Eurolygoje. Tokia didžiule persvara „Žalgiris“ buvo laimėjęs tik 2012 m. lapkričio 23 dieną, kai taip pat namuose 82:45 sutriuškino Vitorijos „Baskonia“.

Apskritai tai buvo tik šeštas kartas per daugiau nei 20 metų modernioje Eurolygoje, kai „Žalgiris“ iškovojo pergalę didesniu nei 30 taškų skirtumu. Pastarąjį kartą kauniečiai tą padarė 2019 m. kovą, kai 98:64 pervažiavo Las Palmaso „Gran Canaria Herbalife“ ekipą.

Didžiausios „Žalgirio“ pergalės Eurolygoje
Data Varžovas Vieta Rezultatas Skirtumas
2012-11-23 „Baskonia“ Kaunas 82:45 +37
2020-12-17 „Fenerbahče“ Kaunas 99:62 +37
2013-01-31 ALBA Kaunas 92:56 +36
2014-10-24 „Nizhny Novgorod“ Kaunas 97:63 +34
2019-03-07 „Gran Canaria“ Kaunas 98:64 +34
2017-11-09 „Olimpia“ Milanas 94:62 +32

Link rekordinės pergalės žalgiriečiai skriejo įspūdingai dalindamiesi kamuoliu.

Net 10 „Žalgirio“ žaidėjų atliko bent po vieną rezultatyvų perdavimą, o iš viso kauniečiai išskirstė 31 „asistą“ ir pirmą kartą klubo istorijoje peržengė 30 rezultatyvių perdavimų ribą Eurolygoje.

Geriausiai vakarykštį „Žalgirio“ žaidimą atspindėjo ataka trečiajame kėlinyje, kai per penkias sekundes prie kamuolio prisilietė visi penki žalgiriečiai, o galiausiai jis skrodė tinklelį po visiškai laisvo Thomaso Walkupo metimo iš toli.

„Man tai labai patinka. Esame treti pagal rezultatyvius perdavimus, kurie siejasi su taikliais metimais, bet taip pat ir geru kamuolio judėjimu. Tą mes darome gerai“, – po rungtynių džiaugėsi Martinas Schilleris, kurio komanda vidutiniškai per susitikimą atlieka po 18,7 rezultatyvaus perdavimo.

„Žalgiris“ pagerino rekordą, kuris išsilaikė trumpiau nei metus – šių metų kovo mėnesio pradžioje prieš Maskvos srities „Chimki“ žalgiriečiai kamuolį rezultatyviai vieni kitiems asistavo 29 kartus.

VIDEO: Skrajojantis „Žalgiris“: nuostabūs perdavimai ir užvedanti energija

Prie rezultatyvių perdavimų rekordo svariausiai prisidėjo šįsyk ne į taškų rinkėjo, o į kamuolio skirstytojo vaidmenį įsijautęs Marius Grigonis.

„Žalgirio“ lyderis pagerino asmeninį rekordą ir komandos draugams išdalino 7 rezultatyvius perdavimus. Ankstesnis M.Grigonio rekordas buvo 5 „asistai“, o tiek jis atliko ir antradienį per laimėtą mačą su „Baskonia“.

„Smagu, kai padarai vieną kitą „asistą“. Užsikrečia visa komanda ir išeina kaip „San Antonio Spurs“ žaidimas, kai visi nusimeta kamuolį iki pat galo. Smagu taip žaisti“, – po įspūdingos pergalės kalbėjo M.Grigonis.

Užsikrečia visa komanda ir išeina kaip „San Antonio Spurs“ žaidimas.

6 rezultatyvius perdavimus atliko daugiausiai jų šį sezoną „Žalgirio“ gretose (vid. po 5 per susitikimą) išdalinantis Thomasas Walkupas, o trečias pagal „asistus“ netikėtai buvo komandos kapitonas Paulius Jankūnas.

36-erių veteranas per 21 minutę komandos draugams atidavė 5 taškais pasibaigusius perdavimus ir pakartojo savo 354 mačus trunkančios karjeros rekordą.

Per visas ligšiolines rungtynes P.Jankūnas 5 rezultatyvius perdavimus buvo atlikęs tik du kartus – 2013 ir 2017 metais. Įdomu tai, kad šį sezoną per 14 rungtynių kapitonas buvo išskirstęs tik 8 „asistus“, kol vien prieš „Fenerbahče“ išdalino 5 perdavimus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas

31 rezultatyvus perdavimas figūruoja ir tarp visų laikų geriausių Eurolygos pasiekimų. Tai – septintas rezultatas per turnyro istoriją ir pakartotas šio sezono rekordas.

Apskritai daugiausiai rezultatyvių perdavimų Eurolygoje prieš penkerius metus išdalino Madrido „Real“ žaidėjai, kurie mače su Strasbūro SIG atliko net 36 „asistus“.

„Atmosfera komandoje – nuostabi. Žaidžiau daugelyje skirtingų komandų, bet šioje atmosfera yra įspūdinga. Tai atsispindi ir mūsų žaidime – dalinamės kamuoliu, visi laimingi vieni dėl kitų. Smagu tai matyti“, – priežastis, kodėl „Žalgiris“ gerina rezultatyvių perdavimų rekordus, narpliojo Joffrey Lauvergne'as.

VIDEO: „Žalgirio“ arenoje – desperatiškas buvusio žalgiriečio įtūžis

Pasiekti rezultatyvių perdavimų rekordą žalgiriečiams leido ir fantastiškas pataikymas iš toli.

Vos prieš kelias dienas baskų krepšį suvarpę 18 tikslių šūvių, šįsyk į „Fenerbahče“ paširdžius kauniečiai iš tolimos distancijos dūrė 16 kartų, taip užfiksuodami trečią geriausią rezultatą klubo istorijoje.

VIDEO: „Žalgiris“ ir tritaškių rekordas: naujovės, varžovų klaidos bei X faktorius

Daugiau taiklių tritaškių nei per šios savaitės du mačus krito tik 2020 m. vasarį, kai nepaisant 19 pataikytų tolimų metimų „Žalgiris“ išvykoje vis tiek nusileido Stambulo „Anadolu Efes“ 91:96.

Įdomu tai, kad pataikę 34 tritaškius per du vienas po kito ėjusius susitikimus, žalgiriečiai užfiksavo naują Eurolygos rekordą.

Dar jokia komanda iki šiol nebuvo sumetusi tiek daug tolimų metimų per du iš eilės vykusius mačus. Ankstesnis rekordas buvo 32 tritaškiai per dvejas rungtynes – tiek buvo pataikiusios Sienos „Montepaschi“, „Anadolu Efes“ ir „Fenerbahče“ komandos.

„Mes labai gerai pataikome, nors nesišvaistome metimais. Nors aš būčiau nieko prieš, jei mestume daugiau, – po rungtynių sakė M.Schilleris. – Tačiau tai neturėtų kenkti metimų kokybei. Žaidėjai labai smarkiai dirba individualiai ir trenerių štabas tam yra sutelkęs didžiulį dėmesį. Vyrukai užtikrintai jaučiasi dėl savo metimų.“

Aš būčiau nieko prieš, jei mestume daugiau.

Per trejų laimėtų rungtynių atkarpą net 47 iš 76 tritaškių pataikęs „Žalgiris“ sparčiai veržiasi į Eurolygos tritaškių viršūnes.

139 tritaškius šį sezoną jau įmetusi Kauno komanda pagal šį rodiklį Eurolygoje nusileidžia tik Maskvos CSKA (147) ir „Real“ (144), o pagal jų taiklumą „Žalgiriui“ neprilygsta niekas – tikslą pasiekia įspūdingi 44,41 proc. šūvių.

Net septyni žalgiriečiai šį sezoną iš toli šaudo bent 40 proc. tikslumu: M.Grigonis (56,3 proc.), Lukas Lekavičius (54,5 proc.), Nigelas Hayesas (45,5 proc.), Steve'as Vasturia (43,8 proc.), Artūras Milaknis (43,6 proc.), Rokas Jokubaitis (43,5 proc.) ir Karolis Lukošiūnas (42,9 proc.).

Vakar iš už 6,75 m atstumu nuo krepšio nubrėžtos linijos taip pat šaudė visi, kas tik norėjo – bent po vieną tolimą metimą pataikė net aštuoni „Žalgirio“ žaidėjai. Augustine'ui Rubitui pataikytas tritaškis apskritai buvo tik pirmasis šį sezoną.

VIDEO: Geriausios Rubito sezono rungtynės: tritaškis ir pasiaukojanti kova

Įspūdingai puldami ir efektyviai gindamiesi žalgiriečiai ketvirtadienio vakarą pasiekė ir dar vieną – naudingumo balų – rekordą.

Nė vienas iš 12 aikštėje pasirodžiusių kauniečių nežaidė „į minusą“, o iš viso „Žalgiris“ surinko net 135 naudingumo balus, taip pagerindamas ankstesnį klubo rekordą, kuris siekė 133 balus.

135 balai yra trečias rezultatas Eurolygoje šį sezoną. Daugiau, 140 ir 139 naudingumo balus, surinko tik „Barcelona“ (prieš Berlyno ALBA) ir Stambulo „Anadolu Efes“ (prieš Maskvos srities „Chimki“) krepšininkai.

Labiausiai prie naudingumo balų rekordo prisidėjo geriausią sezono mačą sužaidęs A.Rubitas, kurio sąskaitoje – 27 balai, o dviženklį balų skaičių surinko net aštuoni žalgiriečiai.

Tarp jų – ir Martinas Gebenas, pagerinęs naudingumo balų (14) ir pakartojęs rezultatyvių perdavimų (2) karjeros rekordus.

VIDEO: 100-ojo taško linksmybės: ar Marekas tyčia prametė baudos metimą?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius