Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 02

P.Motiejūnas: apie unikalų ir nepakeičiamą Šarą, būsimą trenerį ir kitą „Žalgirio“ viziją

Kauno „Žalgiriui“ – sunkios dienos. Klubo simbolis ir raktas į pergales Šarūnas Jasikevičius pakėlė sparnus į „Barcelona“ klubą, tad Lietuvos čempionų prezidentui Pauliui Motiejūnui tenka spręsti sudėtingus klausimus ir dėl naujo stratego, ir dėl sudėties, ir dėl tolimesnės vizijos.

Su Šaro marškinėliais spaudos konferencijoje pasirodęs P.Motiejūnas įžanginiame žodyje tarė, kad spaudos konferencijų salėje sėdi ne tik tam, kad pakomentuotų žaliai baltų ateitį, bet ir tam, kad padėkotų treneriui administracijos, sirgalių ir žaidėjų vardu.

„Žalgirio“ prezidentas linkėjo Šarui kuo greičiau iškovoti Eurolygos titulą.

„Mums naujas etapas, naujas iššūkis, kimbam į darbus stengdamiesi nenuleisti kartelės“, – teigė P.Motiejūnas.

– Kada sužinojote apie Šaro išvykimą, kaip reagavote? – žurnalistai paklausė P.Motiejūno.

– Tai čia kaip visos vasaros. Kai prasidėjo gandai, abejonės buvo, šiemet gal jautėsi labiau, bet gal dėl to, kad sezonas pasibaigęs buvo ganėtinai anksti ir neaiškus. Gandai prasidėjo apie „Fenerbahče“, o tada ir visi kiti... Pačią žinią sužinojom vakar, su treneriu kontaktavome. Buvo kaip ir visos vasaros, tik pabaiga kitokia.

Buvo kaip ir visos vasaros, tik pabaiga kitokia

– Ar bandėte trenerį išlaikyti, kokie buvo jūsų argumentai?

– Manau, kad argumentų nereikėjo, turėjom kontraktą. Sulaukiu klausimų, ar bandėm siūlyti daugiau pinigų, bet mes ne „Barcelona“ ir ne „Fenerbahče“. Be to, ką galime pasiūlyt kaip algą, tai reikia pasiūlyti ir komandą.

Šarą atsimenam kaip ambicingą, jis toks ir liks, pradžioje tikrai nori laimėti Eurolygą, o ar su „Žalgiriu“ ar su „Barcelona“ lengviau tai padaryti, tai aišku, kad su „Barcelona“. Išlaikymas nebuvo stumdymasis, jis žinojo sąlygas čia, bet, manau, lemia tai, kad kito kalibro klubai kalbant apie finansus, galimybes įsigyti žaidėjus ir visą kita.

– Ar „Žalgiris“ gaus išpirką?

– Taip. Į niuansus gal nelendam, bet Šaras tikrai nebuvo verslo projektas išpirkos prasme, o žmogus, kuris padėjo pakilti į kitą lygį.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas

– Ar jau žinoma, kurie trenerių štabo nariai išvyks kartu su Šaru?

– Yra kalbų, žinome, kad ne visi liks. Tikrai bus žmonių, kurie išvažiuos su juo. Bet dar nenoriu užbėgti įvykiams už akių.

Tikrai bus žmonių, kurie išvažiuos su juo

– Kokie bus prioritetai, ieškant naujo trenerio?

– Nesikeičia strategija, norime lietuvio. Pradėjome kalbas su lietuviais. Nėra taip, kad sėdėjome ir nieko nedarėme. Yra variantai A, B, C, su kuriais bus deramasi.

– Kalbant apie Darių Maskoliūną... Kas didesnė problema – jo galimas išvažiavimas į „Barcelona“ ar darbas Lietuvos rinktinėje?

– Manau, kad didžiausias klausimas, ar jis liks čia, ar važiuos su treneriu. Bent jau iš mūsų pusės. Yra daug niuansų, kuriuos jis turi apsvarstyti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Maskoliūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Maskoliūnas

– Ar yra terminas, kada norite turėti trenerį?

– Norime kuo greičiau, nes su komplektacija norime judėti į priekį, bet konkrečių datų neįsidėsime. Dirbame ir matysime, kaip seksis.

– Žvelgiant į Jasikevičiaus erą, kuo ji labiausiai įsimins?

– Labiausiai įstrigs tas norėjimas nugalėti. Nors jo čia fiziškai nebus, bet norisi, kad tai liktų. Nesvarbu su kuo ar prieš ką žaidžiame – visada noras nugalėti. Buvo esmė, kad tuo tikėjo treneris, žaidėjai, tą perdavė sirgaliams. Vertinu tai labiausiai, nekalbant apie krepšinio žinias.

– Ar aiškėja kito sezono biudžetas, kokios gali būti taisyklės dėl sirgalių?

– Turim planą, kad važiuotų, kaip važiavo, kad leistų lankytis sirgaliams, nebūtų apribojimų. Turim ir planą B, Eurolyga tą derina su žaidėjų asociacija, mes irgi kalbamės su žaidėjais. Jei neleistų sirgaliams patekti ar leistų tik daliai, yra planas, kaip biudžetas mažėtų. Tikimės, kad antros bangos nebus, bet ruoštis turime.

– Yra galimybė, kad nebūtų Lietuvoje ribojamas žiūrovų skaičius?

– Norim to tikėtis, tikimės, kad neateis antra banga ir leis pilnai pardavinėti abonementus ir rinkti pilną areną.

– Ar yra dairomasi žaidėjų, ar yra pratęsiamos sutartys? O galbūt pirmiau norite rasti trenerį, tik tada rinkti komandą?

– Su žaidėjais visais tariamės. Kai kurių galimo išvažiavimo laikai baigiasi, su kitais liko kelios savaitės Nesvarbu, kas bus treneris. Su treneriais potencialiais irgi kalbėsime taip, kad tie žaidėjai, kurie gali likti, lieka. Nebėgame nuo įsipareigojimų, kai rašėmės sutartis su tais žaidėjais, galvojome apie ilgalaikę strategiją.

– Kurie pliusai įsigaliojo?

– Neinam į tas detales. Kai viskas išsispręs, pranešime ir pakomentuosime.

– Bet Lekavičius vienas iš jų?

– Vienas iš jų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukas Lekavičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukas Lekavičius

– Kalbant apie mažėjantį biudžetą, ar Šaro atlyginimas buvo problema?

– Nebuvo problema, sakiau ne kartą, kad vienam Šarui galim visą biudžetą mokėti, tik tada reikia surasti žaidėjus, kurie ateitų žaisti už labai nedaug. Tikrai nebuvo našta, visi sėdėjom toje pačioje valtyje, skaičiavom. Jei leidžia mums su sirgaliais žaisti, tai būtų buvę realu surinkti biudžetą, išlaikant tą pačią sudėtį.

Sakiau ne kartą, kad vienam Šarui galim visą biudžetą mokėti, tik tada reikia surasti žaidėjus, kurie ateitų žaisti už labai nedaug

– Kiek Š.Jasikevičiaus išvykimas gali apsunkinti žaidėjų prisiviliojimą?

– Nemanau, kad apsunkins. Šaras buvo tas, kuris rinko viską ir mes padėjom. Mūsų užduotis buvo padėti ir netrukdyti. Dabar bus naujas etapas, naujas treneris, skirsis komplektacija, prioritetai, gal ne visi bus jauni ir nepatyrę, kurie turi priprasti prie naujos sistemos. Dabar gal ieškosim kažko su daugiau patirties. Tikrai nesurasim trenerio, kuris pakeistų ir duotų tiek, kiek davė Šaras. Reikia visai organizacijai prisitaikyti, bet turime nuostabius fanus ir tikiuosi, kad važiuosim į priekį.

– Vizija nėra tęsti Šaro minties, o klijuoti kažką naujo?

– Netikiu, kad galima nukopijuoti tai, ką darė Šaras. Unikalus treneris, unikali vizija. Reikia duoti kitam duot daryt, ką jis nori, o ne bandyti kopijuoti. Netikiu, kad kopija gali būti tikra. Tikrai ta vizija keisis.


Š.Jasikevičius „Žalgirį“ treniravo nuo 2016-ųjų sausio, trenerių štabe dirbo nuo 2014-ųjų.

2018-aisiais Šaro treniruojami žalgiriečiai pateko į Eurolygos finalo ketvertą ir užėmė trečiąją vietą. Dvejus metus iš eilės – 2018 ir 2019 m., žalgiriečiai kovėsi Eurolygos atkrintamosiose.

Š.Jasikevičiaus vadovaujamas Kauno klubas penkiskart tapo LKL čempionu, trissyk iškovojo Karaliaus Mindaugo taurę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius